Hír archívum: 2018. január

Más hónap

A geszti remete - Arckép Tisza Istvánról

2018.01.12.

Kétszer vállalt miniszterelnöki szerepet, négyszer akarták megölni. A végzetes merénylet után az utolsó szavai ezek voltak: „Ennek így kellett lennie.” Tisza Istvánt gerincesség jellemezte, "a maga útját járta, melyet küldetéstudata, eszméibe vetett hite, saját értékének tudata jelölt ki."

Testület a hatékony és időszerű igazságszolgáltatásért - Véget ért a 2012-ben megválasztott OBT megbízatása

2018.01.12.

Jelenlegi összetételében az utolsó - ünnepélyes - ülését tartotta az Országos Bírói Tanács (OBT) 2018. január 8-án, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) épületében.

Kína 10 éves vízumokat ajánl külföldi vállalkozóknak és a magasan képzetteknek - Az ingyenes vízumkérelmet online kell beadni

2018.01.11.

Kína hosszú lejáratú, öttől tíz évig terjedő vízumok kiadását kezdte meg azzal a céllal, hogy külföldi vállalkozókat és a magasan képzett szakembereket csalogasson az országba.

Április 8-ára tűzte ki az országgyűlési képviselők  választását az államfő - Az NVI felkészült a 2018. évi választások lebonyolítására

2018.01.11.

Áder János köztársasági elnök kitűzte az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásának időpontját. Az alábbiakban szó szerint közöljük a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményét.

A „házastárs” magába foglalja az azonos nemű házastársakat? - A szabad tartózkodás joga az Európai Bíróság asztalán

2018.01.11.

Wathelet főtanácsnok szerint a „házastárs” fogalma az uniós polgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való joga vonatkozásában magában foglalja az azonos nemű házastársakat. Noha a tagállamok szabadságot élveznek a tekintetben, hogy engedélyezik-e, vagy sem az azonos nemű személyek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják valamely uniós polgár szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását azzal, hogy az Európai Unión kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodás jogát.

Fontos újdonságok a pénzkövetelések érvényesítésében - Januártól változtak a fizetési meghagyásos eljárás szabályai és összeghatárai

2018.01.11.

Januártól megváltoztak a lejárt pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló fizetési meghagyásos eljárás (FMH) szabályai és összeghatárai. Amennyiben hárommillió forint alatti, lejárt pénzkövetelésünk van valakivel szemben, már kizárólag közjegyzőhöz fordulhatunk, hogy bocsásson ki fizetési meghagyást az adósunkkal szemben. Az FMH felső határa ugyanakkor 400-ról 30 millió forintra csökkent, ennél nagyobb összegű, lejárt pénzkövetelés 2018-tól csak bírósági úton érvényesíthető.

Engedély nélkül nyújtott szolgáltatást az UPC - Újabb, 121 millió forintos bírsággal sújtotta a céget az NMHH

2018.01.10.

Engedély nélküli szolgáltatásnyújtás miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) újabb, 121 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-t, mivel a cég Jászberény után Cegléden is idő előtt indította el a szolgáltatását - közölte a hatóság szerdán.

A biztosítéki szerződésektől a bejegyzett élettársi kapcsolatig - Hiánypótló jogi tanulmánykötetet a közjegyzőség jubileumára

2018.01.10.

Tanulmánykötetet, monográfiát és egy jogtörténeti munkát is bemutatott a Közjegyzői Akadémiai Kiadó a 29. Közép-európai Közjegyzői Kollokviumon, a közjegyzőség fennállásának 25 éves jubileumi konferenciáján. Az Ünnepi tanulmányok a közjegyzőség jubileumára című kötet tizennégy tanulmánya felöleli a polgári jog és a polgári eljárásjog teljes spektrumát.

Nem tarthatják maguknál órákon mobiltelefonjaikat a román diákok - Új, szigorú iskolai szabályrendszert fogadtak el Romániában

2018.01.10.

Nem tarthatják többé maguknál az órákon és vizsgákon mobiltelefonjaikat a romániai diákok: a lehalkított vagy kikapcsolt készülékeket a tanterem egy erre kijelölt helyén kell ezentúl letétben helyezniük - egyebek között ezt tartalmazza az új iskolai keretszabályzat, amelyet szerdán ismertetett a román sajtó.

Minden harmadik gyermeket anyagi okból emelnek ki a családjából - Az ombudsman összehangolt szociálpolitikai intézkedéseket sürget

2018.01.10.

A korábbi vizsgálatok óta nem történt kedvező változás: a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyermekek közül minden harmadikat most is anyagi helyzete miatt emelik ki a családjából. Székely László ombudsman szerint ezt az aggasztó, a gyermekek jogait sértő intézkedést megelőzéssel, a gyermekjóléti alapellátás és az átmeneti gondozás megerősítésével, valamint az ezeket kísérő szociálpolitikai intézkedésekkel lehetne kezelni. Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszteréhez fordult ajánlásaival.

Felbontottam a terméket, visszakaphatom az árát? - Indoklás nélküli elállási jog online vásárlás esetén - Amit tudni érdemes!

2018.01.10.

Nem árt ügyelniük a fogyasztóknak, mielőtt megrendelnek valamit az internetről. Vannak ugyanis termékek, amelyeket ha felbontanak, akkor ezt követően azokat már nem lehet visszaküldeni.

Interneten toborzott merénylők - Európai Bizottság: Gyorsabbá kell tenni az illegális online tartalmak eltávolítását

2018.01.10.

Az Európai Bizottság szerint lényegesen gyorsabbá kell tenni az online terrorpropaganda eltávolítását, a feltöltésük után legfeljebb egy-két órán belül törölni kellene ezeket a tartalmakat az internetről - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

2 év fogházra és 10 év foglalkozástól eltiltásra ítélték Geréb Ágnest - A döntés jogerős

2018.01.10.

Elutasította a perújítási kérelmet a Fővárosi Ítélőtábla kedden, így jogerős maradt a Geréb Ágnes ügyében 2012-ben hozott döntés: a vádlottat jogerősen két év fogházra ítélték és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

Védjegyek és az online marketing - Hogyan lesz hirdetőből védjegybitorló? Mik az AdWords buktatói?

2018.01.10.

Az elmúlt években olyan formabontó online hirdetési lehetőségek jöttek létre, amelyek nemcsak a reklámszakembereket, hanem a jogászokat is új kihívások elé állították. Hogyan lesz hirdetőből védjegybitorló? Mit tehetünk, ha más a márkanevünkkel hirdet? Mik az AdWords buktatói a hirdetők és a védjegyjogosultak számára? Többek között ezeket a kérdéseket tekintik át Rózsavölgyi Márk és Papp Gábor, a DLA Piper Magyarország munkatársai az ügyvédi iroda blogja, az Advocatus legújabb bejegyzésében.

Érdemes már januárban nyilatkozni az adókedvezményekről! - Az adóelőleg-nyilatkozatok leadási határidejére figyelmeztet az NGM

2018.01.10.

Érdemes már januárban nyilatkozni az igénybe vehető adókedvezményekről, az adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már a januári fizetés is a kedvezmények összegével növelten érkezhet februárban - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében.

Eredménytelen a Fővárosi Törvényszék elnöki álláshelyére kiírt pályázat - Fazekas Sándor megbízatása idén január 4-én lejárt

2018.01.09.

A 21. század kihívásainak való megfelelés korszakváltást követel az ország legnagyobb bíróságának vezetésében. Fazekas Sándor 6 évre szóló megbízatása idén január 4-én lejárt. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ezért pályázatot írt ki a tisztség betöltésére, amelyre egyedüliként a jelenlegi elnök jelentkezett.

Az örökbefogadó 45 évvel lehet idősebb az örökbefogadottnál - Az ombudsman kezdeményezte a jogi szabályozás felülvizsgálatát

2018.01.09.

Nem okoz alapjogi visszásságot, hogy az örökbefogadó legfeljebb 45 évvel lehet idősebb az örökbefogadott gyermeknél, illetve az sem, hogy a nevelőszülő nincs eleve előnyben a nála nevelkedő gyermek örökbefogadási eljárásában. Panaszbeadványokat kivizsgálva erre jutott az alapvető jogok biztosa. Székely László ugyanakkor a konkrét ügyek tapasztalatai nyomán több intézkedést is javasolt a gyakorlat bizonytalanságainak kiküszöbölésére, a félreértések megelőzésére, végső soron a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás garantálására.

Őrizetbe vették az ukrán jogásznő feltételezett gyilkosát - Nozdrovszka halála társadalmi és politikai vihart kavart Ukrajnában

2018.01.09.

Az ukrán hatósások őrizetbe vettek egy személyt, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy ő ölte meg Irina Nozdrovszka jogásznőt és jogvédő aktivistát a múlt év végén - jelentette be hétfőn Szerhij Jarovoj belügyminiszter-helyettes, anélkül, hogy megnevezte volna az illetőt.

Szombati boltzár Izraelben - A nyitva tartását tiltó törvényt fogadott el az izraeli parlament

2018.01.09.

A boltok szombati nyitva tartását tiltó törvényt fogadott el kedden az izraeli parlament a keleti ultraortodoxat tömörítő Sasz vallási párt követelésére. A kneszetben minimális többséggel keresztülvitt, úgynevezett szupermarket-törvény értelmében ezentúl nem dönthet úgy egy adott izraeli település vezetése, hogy engedélyezi az üzletek nyitva tartását a zsidó vallás által előírt szombati pihenőnapon.

Bombabiztos biztosítékok? - A csődtörvény változása a gyakorlatban - Beszélgetés Szalóki Gergely ügyvéddel

2018.01.09.

Tavaly nyáron fogadták el a csődtörvény módosítást, ami elsősorban a biztosítéki célú engedményezés és vételi jog felszámolásban való alkalmazását rendezte. Korábban az új Ptk. megtiltotta ezen a biztosítékok alkalmazását, majd cégek között ismét lehetővé tette. A jogalkotó most közelíteni próbálja érvényesíthetőségüket a „bombabiztos” zálogjogok pozíciójához. - Szalóki Gergely ügyvéddel beszélgettünk.

Ügyfélbarátabb adóigazgatás 2018 - Az adózókat kedvezően érintő változások léptek hatályba január 1-jével

2018.01.08.

Az adózás területén többségében az adózókat kedvezően érintő változások léptek életbe január elsejétől, az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó szabályozás is sok tekintetben ügyfélbarát irányba mozdult el - közölte a BDO Magyarország.

Változó jogszabályok 2018. januári hatályba lépéssel - A bírósági eljárásokat kiemelten érintő szabályok összefoglaló táblázatban

2018.01.08.

2018. január 1-jén hatályba lép az új Polgári perrendtartás és az önálló Közigazgatási Perrendtartás, melyhez kapcsolódóan számos jogszabály módosul. Az OBH egy táblázatban foglalta össze a bírósági eljárásokat kiemelten érintő jogszabályokat.

Hazánk, Lengyelország és Csehország nem helyez át menedékkérőket - Az Unió kötelezettségszegési eljárást indított

2018.01.08.

Magyarország, Csehország és Lengyelország továbbra is megszegi jogi kötelezettségét, és nem vesz részt menedékkérők áthelyezésében. Az Európai Bizottság ezért 2017. december 7-én úgy döntött, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi a három országot.

Bor határtalan védelem alatt - Az Unió első alkalommal hagyott jóvá határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölést bor esetében

2018.01.08.

Az Európai Bizottság első alkalommal hagyott jóvá határokon átnyúló oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) egy bor esetében. A termék egy Belgiumhoz és Hollandiához egyaránt tartozó területen készül - közölte az uniós bizottság.

Terrorelhárítási ügyészség jön létre Franciaországban - Francois Molins párizsi főügyész vezetheti majd az új szervezetet

2018.01.08.

Franciaország legismertebb ügyésze, Francois Molins párizsi főügyész vezetheti a hamarosan létrejövő különálló terrorelhárítási ügyészséget - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.

Változtak az országgyűlési választás lebonyolításának szabályai - Több pénzt kapnak a lebonyolítók, megújulnak a nyomtatványok

2018.01.08.

Megváltoztak az országgyűlési választás lebonyolításának egyes szabályai, a korábbihoz képest például több pénzt kapnak az idei tavaszi voksolás lebonyolítói, és bizonyos korábbi nyomtatványok már nem lesznek használhatók. 

Miért kiemelten fontos a menedékkérők életkora? - A német gyermekorvosok szövetsége elutasítja a kötelező meghatározást

2018.01.05.

Elutasítja a német gyermek- és ifjúsági szakorvosok szövetsége (BVKL), hogy bevezessék a kötelező orvosi vizsgálatot a menedékkérők életkorának meghatározására. Pedig a menedékkérő életkora két szempontból is kiemelten fontos lehet.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat-e a véleményvezérek posztolása? - GVH: Dukai Regina ügye is kötelezettségvállalással zárult

2018.01.05.

Újabb, a neten sokak által követett, úgynevezett véleményvezér ügyét zárta kötelezettségvállalással a versenyhivatal, a Dukai Regina közösségi oldalain megjelenő termékekkel kapcsolatban így nem szabtak ki bírságot. 

Megvonhatja-e a kereskedő a kötelező jótállást egy termékre? - Amit a tartós fogyasztási cikkek jótállásáról tudni érdemes!

2018.01.05.

„Nem rendeltetésszerű használat miatt a garancia megszűnt, mivel a porszívóban hajszálat találtunk” – állt a fogyasztónak címzett egysoros levélben, aki korábban közel 25.000 forintért vásárolt porszívót. Megvonhatja-e csak úgy a vállalkozás a kötelező garanciát? Milyen kötelezettségek terhelik ilyenkor a céget?

Csaknem 200 bírót kell kinevezni jövő novemberi az új Kp. alapján - Január 22-éig lehet a pályázatokat benyújtani

2018.01.05.

Jelentős változások történtek 2018 januárjától a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás területén. A 20 közigazgatási és munkaügyi bíróság közül 8 kiemelt, regionális szerephez jutott, a fellebbvitel pedig a megyék helyett a fővárosban összpontosul. 41 álláspályázatot bíráltak el eddig a közigazgatási bíráskodás kibővítésének első ütemében. 14 bírósági titkár és 1 külsős pályázó kap kinevezést, illetve 26 bírót helyeznek át másik bíróságra.

Mit tehet az a fogyasztó, akinél az áramszünet kárt okozott? - A Fővárosi Ítélőtábla ítéletet hozott a fogyasztók védelmében

2018.01.05.

Üzemzavar miatti áramszünetnél igazolnia kell a szolgáltatónak, hogy nem lépte túl a feszültség rögzített mértékét, és azt is, hogy a tönkrement háztartási készülék nem volt megfelelően biztosítva a túlfeszültség ellen. Máskülönben meg kell térítenie a fogyasztónak okozott és igazolt kárt – mondta ki jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla abban a perben, amelyet még korábban az ELMŰ Hálózati Kft. indított a Budapesti Békéltető Testület ellen.

91 helyen működik NAV ügyfélszolgálat a kormányablakokban - A NAV-pontokon 89 ügytípusban intézhetők adóügyek

2018.01.05.

Januártól már országszerte 91 kormányablakban működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálata - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a devecseri kormányhivatalban.

Súlyosan visszaéltek személyes adatokkal a szcientológusok? - A NAV zár alá vette az "egyház" Váci úti központját

2018.01.05.

Zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - számolt be a földhivatali bejegyzésre hivatkozva a Híradó.hu.

Fel kell készíteni a magyar lakosságot is a krízishelyzetekre - HM: Szükség van honvédelmi intézkedési tervre

2018.01.05.

Hazai és nemzetközi szabályok köteleznek a honvédelmi intézkedési terv végrehajtására - közölte szerdán a Honvédelmi Minisztérium.

Rekordmennyiségű kokaint foglaltak le Antwerpenben - Közel 2 tonna kábítószeren ütött rajta a belga és a holland vámhatóság

2018.01.04.

Rekordnak számító, majdnem hét tonna kokaint foglaltak le a belga és a holland vámhatóság emberei egy, az észak-belgiumi Antwerpen kikötőjébe érkező banánszállítmányt tartalmazó konténerben a tavalyi év végén - közölte Florence Angelici, a belga vámhatóság szóvivője szerdán.

Zaklatás megelőzéséről szóló tanfolyam törvényhozóknak - Kentucky szövetségi államban kötelezővé tették a részvételt

2018.01.04.

Kentucky amerikai szövetségi államban a törvényhozóknak a szexuális zaklatás megelőzéséről szóló tanfolyamon kell részt venniük. 

Híresztelés a sajtóban - Decemberi Ab-mustra

2018.01.04.

Alaposan belehúztak a 2017-es év végén az alkotmánybírák: állást foglaltak többek közt a sajtó tudósítói és internetes megosztási gyakorlatáról, a történészek személyeskedésektől sem mentes vitájáról, a „bevett egyház” jogállás megszerzésére irányuló eljárásról, a bírói kizárásról és alkalmasságról, valamint a közfoglalkoztatottak szabadságáról.

Január 1-jén Bulgária vette át az Európai Unió soros elnökségét - A tagállam most látja el először a félévente megújuló tisztet

2018.01.04.

Január elsejétől hat hónapon át Bulgária tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a kelet-balkáni állam Észtországtól veszi át, majd júliusban Ausztriának adja tovább a tisztséget.

Több kulturális jogszabály változott január 1-jével - Egyszerűsödnek a kulturális ágazat hatáskörébe tartozó hatósági eljárások is

2018.01.04.

Január elsejével változott az előadóművészeti, a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatályba lépésével emellett egyszerűsödik több, a kulturális ágazat hatáskörébe tartozó hatósági eljárás is. 

A vizsgán adott válasz és a vizsgáztatói megjegyzés személyes adatnak minősül - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2018.01.04.

A szakmai vizsgán adott írásbeli válaszok és a vizsgáztatónak az e válaszokra vonatkozó esetleges megjegyzései a vizsgázó személyes adatainak minősülnek, amelyekhez főszabály szerint jogosult hozzáférni. E jog vizsgázók számára történő biztosítása ugyanis az uniós jogszabályoknak a természetes személyek magánélet tiszteletben tartásához való joga védelmének a rájuk vonatkozó személyes adatok kezelése tekintetében történő garantálására irányuló célját szolgálja - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Gyorsabb perek, szélesebb lehetőség a bírósághoz fordulásra - Hatályban az új polgári és közigazgatási perrendtartások

2018.01.04.

Az eljárások gyorsabbá és szakszerűbbé válását célozza a január 1-jén életbe lépő új polgári perrendtartás (Pp.), melyet a január 1-jén vagy azt követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Szintén január 1-el lépett hatályba az új közigazgatási perrendtartás, mely jelentősen szélesíti a bírósághoz fordulás lehetőségét és a közigazgatási bírói döntések végrehajtása terén megnyitja az utat a közigazgatási szervet, illetve akár személy szerint annak vezetőjét sújtó bírságolás előtt.

A Czeglédy-ügy károsultjainak kárrendezéséről - Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

2018.01.04.

Megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb számában a Czeglédy-ügy károsultjainak kárrendezéséről szóló kormányhatározat.

A Magyar Posta pénzmosás megelőzési feladatai csekkbefizetéseknél - Január 1-el változtak a szabályok!

2018.01.04.

anuár 1-től az ügyfelek okmányok bemutatása nélkül fizethetik be csekkjeiket, ha bankkártyával fizetnek, de nem szükségesek az okmányok az adó, illeték, és bírság csekkek befizetésénél, illetve 300 000 forintig az áru, szolgáltatás ellenértékének készpénzes megfizetésekor sem - közölte a Magyar Posta Zrt..

Európa 2030-ra energiájának 27%-át megújuló forrásokból fogja előállítani? - Intelligens szabályozás kell a klímacélok eléréséhez

2018.01.04.

Európa 2030-ra energiájának 27%-át megújuló energiaforrásokból fogja előállítani, - legalábbis a korábban tett klímavállalás ezt tartalmazza. A kontinens azonban nem fogja elérni ezt a célt, hacsak nem vezet be olyan intelligens szabályozást, amely támogatja az ágazatban szereplők innovációs- és befektetési hajlandóságát.

Januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni - Lejárt a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő

2018.01.03.

Januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni, miután lejárt a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő.

Tiszta verseny a közbeszerzési eljárásokban - A GVH tippjei a KH „Napi közbeszerzés” mobil alkalmazásán

2018.01.03.

A verseny tisztasága a közbeszerzési eljárásokban közérdek, így a közbeszerzési kartellek visszaszorítása kiemelt célja mind a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), mind a Közbeszerzési Hatóságnak (KH). A GVH most a KH „Napi közbeszerzés” elnevezésű mobiltelefonos alkalmazásán elérhető „napi tippekkel” hívja fel a közbeszerzéseken induló ajánlattevők, valamint a közbeszerzést kiíró ajánlatkérők figyelmét a kartellek kockázataira és kezelésére.

Ellopták a világ legdrágább vodkáját - Az 1,1 millió eurót érő üveggel egy koppenhágai bár lett szegényebb

2018.01.03.

Ellopták a világ legdrágább, 1,1 millió eurót (mintegy 340 millió forintot) érő üveg vodkáját egy koppenhágai gyűjteményből - jelentette a The Local.dk hírportál.

Jelentős adóváltozások Romániában - Január 1-től - Csökken az szja, a TB-járulékok fizetése áthárul az alkalmazottakra

2018.01.03.

anuár 1-jével jelentős adóváltozások lépnek hatályba Romániában, csökken a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárul az alkalmazottakra, a kormány viszont arra számít, hogy összességében nem módosulnak az adóterhek az állampolgárok és a vállalkozások számára.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000