Hír archívum: 2018. február

Más hónap

Brexit - Nyilvános a kilépésről rendelkező megállapodás tervezete - A jogi rendelkezések és a szövegjavaslat elérhető az interneten

2018.02.28.

Az Európai Bizottság ma közzétette az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti, az 50. cikk szerinti kilépésről rendelkező megállapodás tervezetét.

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a CSOK igénylése - Még több család számára lesz elérhető az otthonteremtési kedvezmény

2018.02.28.

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK igénylése március 15-étől, és még több család számára lesz elérhető - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Mit tegyünk, ha jön a NAV? - Gyakran ismételt kérdések és válaszok - Megújult az adóellenőrzések és adóperek szabályozása

2018.02.28.

Idén év elejére teljesen megújultak azok a törvények, amelyek az adóellenőrzéseket, adópereket szabályozzák. A terület újra-szabályozása a teljes ellenőrzést érinti, az első pillanattól a bírósági szak lezárásáig. Mivel a NAV évente közel 30 eyer ellenőrzést folytat le, ennek során pedig mintegy 500 milliárd forint adóhiányt és majdnem ugyanekkora összegű bírságot szab ki, ezért lényegében bárkit érinthetnek az új szabályok és korlátok - véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Uniós jogot sért a játékkaszinók magyar szabályozása - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.02.28.

A hagyományos játékkaszinók üzemeltetésére irányuló koncessziók megadására és az online kaszinójátékok szervezésére vonatkozó magyar szabályozás nem egyeztethető össze az uniós joggal. E szabályok ugyanis hátrányosan megkülönböztető módon akadályozzák a más tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezőknek a magyar szerencsejáték-piachoz való hozzáférését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jelentős kárt okoz a gumiabroncs- és akkumulátorhamisítás hazánknak - Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala felmérése

2018.02.28.

Évente 5 milliárd forint kárt okoz a gumiabroncs-hamisítás Magyarországnak, további 2,2 milliárd forint forgalmi veszteség pedig az akkumulátorhamisításból származik az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) felmérése szerint. 

Elfogták a világ egyik legkártékonyabb hackerhálózatának szervezőjét - Az ukrán kiberrendőrség vette őrizetbe a heckert Kijevben

2018.02.28.

Az ukrán kiberrendőrség őrizetbe vett Kijevben egy hackert, akit harminc országban köröznek, és aki a világ egyik legkártékonyabb hackerhálózatának szervezője - közölte internetes honlapján az ukrán rendőrség kiberbűnözés elleni osztálya.

Tudós hallgatók - Amit a hallgatók tudományos munkájáról tudni érdemes

2018.02.28.

Napjaink egyetemi hallgatósága példátlanul sok kérdőjellel szembesül a pálya- és útkeresése során. Az egyetemi törzsanyag teljesítése már nem garantálja az elképzeléseknek megfelelő elhelyezkedést. Nem árt tehát már hallgatóként az alapismereteknél mélyebb tudást szerezni egy adott kérdéskört illetően. De milyen lehetőségek állnak az erre törekvők rendelkezésére? - Amit a hallgatók tudományos munkájáról tudni érdemes.

Május 25-től alkalmazni kell az új európai adatvédelmi rendeletet - Az előírásokat megsértő cégekre rendkívül súlyos szankciók várnak

2018.02.27.

Még kilencven napjuk van a cégeknek arra, hogy felkészüljenek a Közös Európai Adatvédelmi Rendelet (GDPR) végrehajtására, a minden EU-tagállamra kötelező jogszabály hatályba lépését követően az előírásokat súlyosan megsértők jelentős adatvédelmi bírsággal sújthatók - hívja fel a figyelmet a KPMG.

Nyilvántartásba vette az első nemzetiségi listákat az NVB - Szinte biztosan lesz görög és ruszin szószóló az új Országgyűlésben

2018.02.26.

Elsőként a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és az Országos Ruszin Önkormányzat nemzetiségi listáját vette nyilvántartásba pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Teherautókat és buszokat ellenőriznek a héten a rendőrök - Újabb többnapos akció a TISPOL éves ellenőrzési terve alapján

2018.02.26.

Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek hétfőn kezdődő többnapos akciójukban a rendőrök az ország közútjain - közölte a rendőrség honlapján.

Március 19-ig igényelhető az adóbevallás tervezetének - Amit tudni érdemes! - A NAV figyelemfelhívása

2018.02.26.

Március 19-én éjfélig kérhetik a személyi jövedelemadó bevallási tervezetének postázását azok, akiknek nincsen ügyfélkapu regisztrációjuk, és tavaly nem voltak egyéni vállalkozók - hívta fel a figyelmet  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

Saját védelmi szolgálat bíróságoknak? - A rendfenntartók nem kívánják tovább biztosítani a bíróságok védelmét Ukrajnában

2018.02.26.

Az ukrán rendőrök és a szintén a kijevi belügyi tárca alá tartozó nemzeti gárdisták ne biztosítsák a továbbiakban a rendet a bírósági eljárások alatt, hanem védjék meg magukat a bíróságok - jelentette ki hétfőn Arszen Avakov ukrán belügyminiszter, aki sürgette azt is, hogy ez ügyben rendkívüli kormányülést hívjanak össze.

Rossz levegőminőség, nem megfelelően kezelt szennyvíz - Uniós jogsérelem - Az Európai Unió Bírósága ítéleteket hozott

2018.02.26.

A lengyel hatóságok megsértették a levegőminőségre vonatkozó uniós szabályokat, mert nem tettek eleget a légszennyezettség mérséklésére irányuló előírásoknak - mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.

Gyors és hatékony jogalkotás a parlament megkerülésével? - A francia kormány rendeletben indítja el a vasúti reformot

2018.02.26.

A francia kormány a munkajogi reformhoz hasonlóan a parlament megkerülésével, rendeletekkel, még a nyár előtt végrehajtja a közel 50 milliárd eurós adósságot felhalmozott állami vasúttársaság (SNCF) reformját. "Privatizációt nem tervezünk" - közölte Edouard Philippe miniszterelnök hétfőn.

Ma van a határideje az egyéni vállalkozók szja-bevallásának! - Az evásoknak és katásoknak is máig kell befizetni az adót

2018.02.26.

Az egyéni vállalkozóknak február 26-ig kell benyújtaniuk 2017-es szja-bevallásukat és befizetniük az adót. Ez az evások és katások határideje is.

Az elektronikus kapcsolattartás és annak anomáliái - Nyílt vitafórum ügyvédeknek a Budapesti Ügyvédi Kamarában

2018.02.23.

Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) 2018. március 5-én 13 órai kezdettel nyílt vitafórumot tart a Budapesti Ügyvédi Kamara (1055 Budapest, Szalay Utca 7.) dísztermében, melynek témája az elektronikus kapcsolattartás és annak anomáliái.

Alkotmánysértő módon működik a román korrupcióellenes ügyészség - A főügyész leváltását kezdeményezte az igazságügyi miniszter

2018.02.23.

Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének elmozdítását kezdeményezi Tudorel Toader igazságügyi miniszter - ezt maga a tárcavezető jelentette be sajtótájékoztatóján.

Minimálbérek az Európai Unióban - Eurostat jelentés - Hatalmas különbségek a törvény által rögzített minimális havibér összegében

2018.02.23.

Hatalmas, közel nyolcszoros különbség mutatkozik az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből.

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg - A német szövetségi parlament katonai ombudsmanjának éves jelentése

2018.02.23.

Továbbra sincs megfelelő állapotban a német hadsereg (Bundeswehr), a felszerelésben és a személyi állományban is hiányosságok mutatkoznak, és sok katona túlterhelt - emelte ki a szövetségi parlament (Bundestag) katonai ombudsmanja éves jelentésében, amelyet a héten terjesztett a törvényhozó testület elé.

Cégkapu a civil szervezeteknek is - Január 1-től könnyebb és biztonságosabb kapcsolat - A legfontosabb tudnivalók!

2018.02.23.

2018. január 1-től a civil szervezetek is igénybe vehetik a Cégkapu szolgáltatást. Amennyiben az adott szervezet rendelkezik beszámolóval, azt már a Cégkapun keresztül is megküldheti az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH). A szolgáltatás megkönnyíti a szervezetek és az OBH közötti kapcsolatfelvételt, hiszen minden dokumentum a szervezet által igényelt, biztonságos, hiteles tárhelyre érkezik.

Uniós jogot sért a holland társaságiadó-szabályozás - Az Európai Unió Bírósága döntést hozott

2018.02.23.

Uniós jogot sért, ezért Hollandiának meg kell szüntetnie a nagyvállalatokat adókedvezménnyel segítő, sok vitát kiváltó társaságiadó-szabályozását - jelentette ki az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Akár 10 év szabadságvesztés is várhat a taxisra, mert becsapta utasát - Szándékos csalásért felel a sofőr a bíróság előtt Törökországban

2018.02.23.

Háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetést kért a török ügyészség egy isztambuli taxisofőrre, aki az ideálisnál jóval hosszabb útvonalon jutatta célba utasát - jelentette szerdán az Ihlas török hírügynökség.

A sikerdíj kálváriája

2018.02.23.

A Tocsik-ügy nem használt a sikerdíj intézményének. Olyannyira nem, hogy másfél éve az igazságügyi tárca ki akarta törölni a jogrendszerből. Az új ügyvédi törvényben végül is maradt az intézmény, ugyanakkor megszigorították a meg nem fizetett sikerdíj perelhetőségét. - De mi a gond a sikerdíjjal?

2017-ben nem javult a korrupciós helyzet a világ országaiban - A Transparency International éves jelentése

2018.02.22.

A világ országainak többségében egyáltalán nem, vagy csak alig javult a korrupciós helyzet 2017-ben - emelte ki a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet a szerdán kiadott éves jelentéséről tájékoztató közleményében.

A tanárok felfegyverzése elejét veheti az iskolai lövöldözéseknek? - Vita a fegyvervásárlás szigorításáról és FBI-kudarc az USA-ban

2018.02.22.

Donald Trump amerikai elnök szerint a tanárok felfegyverzése elejét veheti az iskolai lövöldözéseknek. Az elnök a Fehér Házban fogadta szerdán diákok egy csoportját, köztük a múlt heti floridai iskolai lövöldözés túlélőit, az áldozatok szüleit, tanáraikat.

Uniós oltalom alá került a monori bor - Több mint 1755 védett borfajta van az Európai Unió e-Bacchus nevű adatbázisában

2018.02.22.

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést (OEM) hagyott jóvá a monori régióban termelt borok számára - közölte az uniós bizottság.

Szabályozottabb bevándorlást, hatékonyabb menekültügyet! - Sztrájkol a francia menekültügyi hivatal az új törvénytervezet ellen

2018.02.22.

Sztrájkkal tiltakozik a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) a "szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet" előíró törvénytervezet ellen, amelyet szerdán terjesztett Gérard Collomb belügyminiszter a kormányülés elé.

„Gig economy”, avagy alkalmi munka online felületeken - Munkajogi kérdések a Uber, az Airbnb, és a Deliveroo vonatkozásában

2018.02.22.

A digitalizáltság, mint napjainkban a versenyképességet egyik leginkább befolyásoló tényező a munka világát is alapvetően átrendezte. A „gig economy”, avagy „hakni gazdaság”, a munkaerőpiac egyik új jelensége, aminek lényege, hogy egy online platformon vagy applikáción keresztül rövid távú, alkalmi munkákra jelentkezhetnek magánszemélyek. A „gig economy” kulcsszereplői az olyan cégek, mint a Magyarországon is ismert Uber és Airbnb, vagy a külföldön népszerű Deliveroo és TaskRabbit.

Új felsővezetők az Európai Bizottság élén - Az új főtitkár Martin Selmayr lesz, a jelenlegi kabinetfőnök

2018.02.22.

Az Európai Bizottság a tegnapi napon új főtitkárt nevezett ki az intézmény élére. A tisztséget eddig Alexander Italianer töltötte be, aki több mint 32 éven át dolgozott a Bizottságnál. Nyugdíjba vonulása miatt a biztosok testülete – Jean-Claude Juncker elnök javaslatára – úgy döntött, hogy Martin Selmayr-t, az elnök jelenlegi kabinetfőnökét nevezi ki a Bizottság főtitkárának.

Gyakorlati képzés jogi asszisztenseknek - A hallgatók a bíróságok, az ügyészég és az ügyvédi szakág munkájával is ismerkedhetnek

2018.02.22.

Évek óta nyújt lehetőséget a Szegedi Ítélőtábla ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogi asszisztens képzésen résztvevők elmélyítsék gyakorlati tudásukat a táblabíróságon.

Változott a szabálytalan villamosenergia-vételezés szankcionálása

2018.02.21.

Új szankciórendszer lépett életbe a hétfőtől hatályos, a szabálytalan villamosenergia-vételezés megállapítására vonatkozó új rendelettel - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A vallásszabadság napjává nyilvánította január 13-át a parlament - Emléket állítva az 1568-ban elfogadott tordai vallásügyi törvénynek

2018.02.21.

A vallásszabadság napjává nyilvánította az Országgyűlés január 13-át, annak évfordulóját, amikor az erdélyi országgyűlés 1568-ban elfogadta a tordai vallásügyi törvényt. 

Hét év szabadságvesztésre ítéltek egy román bírónőt korrupció miatt - 195 ezer eurót fogadott el két vádlottól felmentésükért cserébe

2018.02.21.

Jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Geanina Terceanu volt bírónőt, akit abban találtak vétkesnek, hogy pénzt fogadott el két vádlottól. Az ügyben Ioan és Victor Becali volt futballista ügynökök érintettek, akiket több mint 7, illetve több mint 5 év börtönbüntetésre ítéltek a bírónő megvesztegetése miatt. 

Ismét őrizetben a 680 milliós váltóhamisítással gyanúsított közjegyző - A házi őrizet hatálya alatt újabb súlyos bűncselekményt követett el

2018.02.21.

A megalapozott gyanú szerint a bűncselekményekkel gyanúsított közjegyző a vele szemben korábban elrendelt házi őrizet hatálya alatt újabb bűncselekményeket követett el, ezért őt a nyomozó ügyészek ismét őrizetbe vették, és ismételten indítványozzák az előzetes letartóztatását.

Megszüntetik a dohányzó helyiségeket a holland bárokban és kávézókban - A hágai fellebbviteli bíróság döntést hozott

2018.02.21.

Meg kell szüntetni a bárokban és kávézókban kialakított dohányzó helyiségeket Hollandiában - mondta ki ítéletében a hágai fellebbviteli bíróság.

Összevonnák az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségét

2018.02.21.

Jelentősen növelné a hatékonyságot az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének összevonása, a poszt betöltőjének ráadásul így "kétszeres legitimitása" lenne - jelentette ki szerdán Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke.

Választás 2018 - NVB: már 98 pártot vettek nyilvántartásba

2018.02.21.

Újabb öt pártot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 98-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma. Négy évvel ezelőtt 71 pártot vett nyilvántartásba a testület.

Uniós utazási kedvezmények fiataloknak! - Idén 20-50 ezer fiatal vehet részt az Ingyenes Interrail-programban

2018.02.21.

Már idén nyáron igénybe vehető lesz az Európai Unió 12 millió euró támogatással létrejövő, az európai identitás kialakítását és megerősítését célzó, fiataloknak szánt utazási kedvezménye - közölte Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva.

Védett fogyasztók a közösségi médiában? - Módosított szolgáltatási feltételein a Facebook, a Twitter és a Google+

2018.02.21.

A közösségi médiát üzemeltető vállalatoknak többet kell tenniük azért, hogy eleget tegyenek az Európai Bizottság és a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságai által tavaly márciusban megfogalmazott kéréseknek, hogy tartsák be az uniós fogyasztóvédelmi szabályokat.

Igazságügyi szakértői módszertan - A módszertani levelek „hozadéka” a bírói ítélkezés vonatkozásában

2018.02.20.

Az igazságügyi szakértő nem egyszerűen szakember. Szaktudása a jogszolgáltatás keretein belül hasznosul. - Mik a legfőbb elvárások tevékenységével kapcsolatban? Mik a módszertani levelek? Hogyan változtathatják meg a szakértői bizonyítás elveit és módszertanát? - Szakértői szemmel a módszertani levelek intézményesítésében rejlő lehetőségről

Munkaszüneti napok 2018 - Ünnepnapok és hosszú hétvégék Magyarországon és az EU más tagállamaiban

2018.02.20.

Európai utazásokhoz remek alkalmat szolgáltatnak az itthoni munkaszüneti napok, hogy spóroljunk a szabadságunkkal – ugyanakkor kiruccanásaink előtt érdemes annak is utánanézni, hogy a célországban nincs-e épp szünnap. A munkaszüneti napokon az üzletek és a hivatalok zárva tarthatnak – ha utazásunkat bevásárlókörúttal kötjük össze, érdemes ezeket a napokat kerülni. Számos nemzeti ünnep a hozzá kapcsolódó rendezvényekkel ugyanakkor pont egy-egy utazás célja is lehet.

Erősödő Magyar Termék védjegyek - Együttműködési megállapodást kötöttek a fogyasztóvédők és a Magyar Termék Kft.

2018.02.20.

Együttműködési megállapodást kötött a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) és a Magyar Termék Nonprofit Kft. a Magyar Termék védjegyek megbízhatóságának erősítése és a fogyasztók egyértelmű tájékoztatásának elősegítése érdekében - közölte az egyesület és a nonprofit társaság.

Az egyéni vállalkozóknak február 26-áig kell az szja-t bevallani - Az 1+1 százalék felajánlásról május 22-éig dönthetnek

2018.02.20.

Az egyéni vállalkozóknak a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat idén február 26-áig kell eljuttatniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az 1+1 százalék felajánlásról május 22-éig dönthetnek - hívja fel a figyelmet a NAV.

Beavatkozás az amerikai elnökválasztási folyamatba? - Vádat emelt orosz állampolgárok és vállalatok ellen a washingtoni nagyesküdtszék

2018.02.19.

Vádat emelt 13 orosz állampolgár és három orosz jogi személy ellen a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba való állítólagos orosz beavatkozás miatt az ügyben összehívott nagyesküdtszék - közölte pénteken Robert Mueller különleges ügyész hivatala Washingtonban.

Csaknem egymilliárd forintos áfacsalás - Vádemelést javasol a NAV egy ipari repceolajjal kereskedő bűnbanda ellen

2018.02.19.

Kilencszázhúsz millió forintos áfacsalás miatt javasol vádemelést a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) egy Győr-Moson-Sopron megyei bűnbanda ellen, amelynek tagjai ipari repceolajjal kereskedtek - tájékoztatta a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóság sajtóreferense hétfőn.

Érettségireform Franciaországban - Nagy változások a francia oktatási rendszer "érinthetetlen pontján"

2018.02.19.

Címlapjukon üdvözölték a francia napilapok, hogy a kormány elindítja az érettségireformot, amely a francia oktatási rendszer érinthetetlen pontjának tűnt, az elmúlt évtizedekben ugyanis egyetlen oktatási miniszternek sem sikerült hasonló elképzeléseket végigvinnie.

Jogosulatlan szolgáltatásnyújtás, pénzforgalmi szabálysértések - Milliós bírságokat szabott ki a Magyar Nemzeti Bank

2018.02.19.

Több mint 20 millió forintos bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosulatlan szolgáltatásnyújtás miatt két cégre: az Első Magyar Befektetői Szövetkezetet 10 millió, a Skylite Reklám és Piackutató Kft.-t 13 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. Pénzforgalmi szabálysértések miatt ötmillió-ötszázezer forintra bírságolta a Takarékbank Zrt.-t. a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a hitelintézetnek április végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket - közölte a jegybank.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000