Hír archívum: 2018. február

Más hónap

Szabadabb online vásárlás - Az EP megszavazta a földrajzi korlátozást tilalmáról szóló jogszabályt

2018.02.07.

A jövőben a fogyasztók szabadon választhatnak, hogy honnan rendelnek a neten, ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy tartózkodási helyük alapján nem tagadhatják meg tőlük a vásárlást és nem irányíthatják át őket az online kereskedők más weboldalakra - erről szóló jogszabályt szavazott meg keddi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP). 

Jogellenesen külföldre vitt gyermekek - Ombudsman: Hiányos és bizonytalan a szabályozás és a hatósági gyakorlat

2018.02.07.

A hiányos, bizonytalan magyar szabályok és az azokat követő hatósági gyakorlat nem biztosítja megfelelően, hogy megelőzhető legyen a gyermekek jogellenes külföldre vitele. Mindez sérti az érintett szülők és a gyermekeik jogait – állapította meg Székely László. Az alapvető jogok biztosa átfogó vizsgálatának jelentésében a szabályozás felülvizsgálatát, az ilyen ügyekkel foglalkozó szakemberek képzését, a külföldre költöző szülők jobb tájékoztatását, valamint a mediáció szélesebb körű igénybe vételét sürgeti.

Nem vihető a Brexit-folyamat az Európai Bíróság elé - A legfőbb skót bírói fórum döntést hozott

2018.02.07.

A polgári ügyekben eljáró legfőbb skót bírói fórum elutasította kedden azt a képviselői indítványt, amelynek kezdeményezői az Európai Unió bíróságától akartak állásfoglalást kérni arról, hogy Nagy-Britannia egyoldalúan leállíthatja-e a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A végzést kihirdető bíró szerint a kezdeményezés felesleges, mivel hivatalosan nincs napirenden a Brexit-folyamat leállítása.

Több mint 45 ezren kérték már, hogy nemzetiségi listára szavazhassanak - A legtöbben romának vallották magukat

2018.02.07.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint eddig több mint 45 ezren jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának az április 8-ai országgyűlési képviselő-választáson, közülük a legtöbben romának vallották magukat. A 2014-es országgyűlési választás idején 35 289 választópolgár szerepelt a nemzetiségi névjegyzékben.

Bitcoin - Újabb adóparadicsom a láthatáron?

2018.02.07.

Míg a bitcoin sokak üzleti fantáziáját mozgatja világszerte, addig az adóhatóságok is egyre komolyabban fókusz alá vonják a bitcoinnal végzett műveleteket. Mindeközben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kriptovaluták képesek lehetnek a bezáruló adóparadicsomok helyét átvenni – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Az engedély nélküli agancsgyűjtés jogosulatlan vadászatnak minősül - Az illegális gyűjtők akár 5 millió forint bírsággal is sújthatók

2018.02.07.

Az engedély nélküli agancsgyűjtés a vadászati törvény szerint jogosulatlan vadászatnak minősül, és 100 ezertől ötmillió forintig terjedő bírsággal sújtható - hívta fel a figyelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője kedden Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

Egy önkormányzat, mely rendelettel üldözné el a rászorulókat? - Alapjogokat sért a települési adó - A Kúria döntést hozott

2018.02.07.

A Kúria döntése szerint alapjogokat sért az a helyi adórendeleti szabályozás, amely éppen a szociálisan rászorult emberek jól körülhatárolható csoportját kötelezné a települési adó megfizetésére. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beadványa vezetett el ahhoz, hogy a Kúria az önkormányzat trükközése miatt elnyúló eljárás végén kimondja: nem vethető ki olyan adó, ami egy csoport célzott elüldözését szolgálná egy településről.

Nem vezethet aki nem fizeti a gyermektartást Ukrajnában - Hatályba lépett a megszigorított jogszabály

2018.02.06.

Életbe lépett kedden az a megszigorított jogszabály Ukrajnában, amelynek alapján mostantól akár a járművezetői engedély ideiglenes bevonásával, illetve az ország elhagyásának tilalmával büntethetik azokat a szülőket, akik nem fizetik a gyermektartást.

Joggal az üvegház hatású gázok ipari csökkentéséért - Az Európai Parlament jogszabályt fogadott el

2018.02.06.

Az Európai Parlament képviselői üvegház hatású gázok ipari csökkentését és ezen keresztül a párizsi klímakonferencia céljainak megvalósítását segítő jogszabályt fogadtak el strasbourgi plenáris ülésükön kedden.

Ügyvédi munkadíj

2018.02.06.

A régi, és az újonnan elfogadott ügyvédi törvény az ügyvédi megbízási díj mértékét egyaránt a felek szabad megállapodásának tárgyává tette. Milyen tendenciák érvényesülnek Magyarországon az ügyvédi megbízási díjak vonatkozásában, vagy a kérdést megfordítva, a jogi szolgáltatások soha nem látott mértékben differenciálódott piacán beszélhetünk-e egyáltalán bármiféle tendenciáról? - Az ügyvédi díj általánosságainak vizsgálata mellett erre is választ kerestünk.

London nem adja ki a brit hackert az amerikai hatóságoknak - Lauri Love feltörte az FBI, a NASA és az USA jegybankjának adatbázisait

2018.02.06.

Megakadályozta a londoni felsőbíróság hétfőn egy brit hacker kiadatását az Egyesült Államoknak. A 32 éves Lauri Love az amerikai igazságügyi hatóságok szerint hatalmas mennyiségű adatot lopott különböző amerikai szervezetek, köztük az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve, az amerikai hadsereg, az űrkutatási hivatal (NASA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számítógépes adatbázisaiból. 

Vezető tisztségviselői felelősség - A vonatkozó hatályos jogi szabályokról

2018.02.06.

Milyen esetekben lehet jogilag felelősségre vonni egy cég vezető tisztségviselőjét? Hogy igényelhet kártérítést egy megszűnt vállalat hitelezője a vezetőtől? Milyen eseteket fed le a jogszerűtlen gazdálkodás a hazai szabályozási környezetben? - Ezekre a kérdésekre válaszol írásában Bögös Tímea és Mangliár Vanda, a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper munkatársai.

40 milliót keresett a szerzői jogsértéssel vádolt budapesti férfi - Akár 10 év szabadságvesztéssel is büntethetik

2018.02.06.

A vád szerint a 39 éves férfi az általa működtetett weboldalon több ezer jogvédett művet tett jogellenesen hozzáférhetővé, amelyek letöltéséért a felhasználók havidíjat fizettek.

20 éves a nemzeti kisebbségi keretegyezmény! - Az ET 43 tagállama írta alá, 39 a jogrendszerének törvényi részévé is tette

2018.02.05.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 1994. november 10-én fogadta el a "Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelméről" címet viselő dokumentum szövegét. A nemzetközi szerződés 1995. február 1. napján nyílt meg aláírásra, majd pontosan húsz évvel ezelőtt, 1998. február 1-jén lépett hatályba.

Megkezdődött a bírósági ügyfélközpontok kialakítása - Elkészült a komplex design és belsőépítészeti koncepció kidolgozása

2018.02.05.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) között 2015-ben Stratégiai Partnerségi Megállapodás jött létre. A megállapodás első részfeladataként elkészült a „bírósági épületekben kialakítandó ügyfélközpontok komplex design és belsőépítészeti koncepciójának” kidolgozása.

Hazánk csatlakozott az Európa Tanács terrorizmus megelőzéséről szóló egyezményéhez

2018.02.05.

Magyarország csatlakozott az Európa Tanácsnak a terrorizmus megelőzéséről szóló egyezményéhez. Kertész Ágnes, Magyarország Európa Tanács mellett működő Állandó Képviseletének vezetője aláírta az egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét - közölte az Európa Tanács.

Kevesebb családi pótlékot fognak kapni a magyarok Ausztriában - Az osztrák parlament előtt a törvényjavaslat

2018.02.05.

Ahol a járulékot fizeti valaki, ott jogosult az ellátásra - ezzel utasította el a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős uniós biztos a hvg.hu-nak nyilatkozva az osztrák kormánynak azt a javaslatát, hogy csökkentsék az Ausztriában munkát vállaló külföldi állampolgárok nem Ausztriában élő gyermekei után járó családi pótlékot az adott országban szokásos szintre.

Honnan tudhatja a fogyasztó, hogy biztonságos egy webáruház? - Amire figyelni érdemes az online vásárlást megelőzően!

2018.02.05.

Hallani olyan webáruházakról, amelyek előre kérik a fogyasztók pénzét, és miután a fogyasztó kifizette a termék árát, a vállalkozás eltűnik. Egy kis körültekintéssel a fogyasztók sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat!

Microsoft-akta - Gyanús fejlemények a legnagyobb román korrupciós ügyben - Szándékos időhúzás? - Az ügyész ellen fegyelmi vizsgálat indult

2018.02.05.

Fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a román legfőbb ügyész az úgynevezett Microsoft-aktában korábban eljáró Mihaiela Moraru Iorga ügyész ellen, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azt közölte, hogy a feltételezett bűncselekmények elévülése miatt megszűntette az eljárást az ügy több gyanúsítottja, köztük több volt miniszter ellen - közölte az Agerpres hírügynökség.

200 kóbor kutyáról gondoskodnak Szerbia legszigorúbb fegyházában - A projekt célja a fogvatartottak visszaillesztése a társadalomba

2018.02.05.

Több mint 200 kutyát fogadtak be Szerbia egyik legszigorúbban őrzött fegyintézetében egy projekt keretében, amelynek célja a fogvatartottak visszaillesztése a társadalomba.

Külföldi egyetemek - Sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény? - Az Európai Bíróság előtt a kötelezettségszegési eljárás

2018.02.02.

Megérkezett az Európai Bíróságra az a kereset, melyet az Európai Bizottság nyújtott be Magyarország ellen a külföldi egyetemek, a többi között a Közép-európai Egyetem (CEU) működési feltételeit meghatározó magyar szabályozás miatt indított kötelezettségszegési eljárásban - közölte pénteken a luxembourgi székhelyű bírói testület.

Alkotmányos identitás - A lengyel Alkotmánybíróság nemzetközi konferenciát rendezett Varsóban

2018.02.02.

A lakosság összetételéről való döntés az ország identitásának része, és mint ilyen, az uniós tagállamok szuverén döntése kell hogy legyen - hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken Varsóban, a lengyel alkotmánybíróság által rendezett, az alkotmányos identitásról szóló nemzetközi konferencián tartott előadásában.

Az Ab nem „szuperbíróság” - Januári Ab-mustra

2018.02.02.

Az Alkotmánybíróság a bírói döntéseket kizárólag alkotmányossági szempontból vizsgálhatja felül, törvényességi, jogalkalmazási kérdések megítélésére nincs lehetősége - hangsúlyozza a testület egyik januári döntésében. - Megújultak az alkotmányjogi panasz indítványminták!

Aktuális nyomtatványok civil beszámolók elkészítéséhez - A frissített verziók február 1-től elérhetőek!

2018.02.02.

Frissültek a civil szervezetek beszámolói benyújtásához szükséges nyomtatványok! Az aktualizált verziók elérhetőek a birosag.hu honlapon. Január 1-jétől a beszámoló előterjeszthető a szervezet Cégkapuján keresztül is.

Amit a büntetőeljárások új szabályairól tudni érdemes! - Szakértők a legfontosabb változásokról - Videó-interjúk

2018.02.02.

Az Országgyűlés 2017 júniusában fogadta el az új büntetőeljárási kódexet. A korábbinál terjedelmesebb, összesen 879.§-ból álló törvény 2018. július 1-jén lép hatályba. - Mi az előkészítő ülés? Hogyan változik a jegyzőkönyvvezetés? Mit kell tudni a korlátozott fellebbezésről? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a 2018. július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárási törvény apropóján készített interjúk.

Állami tisztségviselők és igazságügyi vezetők vagyonnyilatkozatai - Ügyvédi munkával és szabadalmakkal is foglalkoztak a miniszterek

2018.02.02.

A kormányfő és az államfő, állami tisztségviselő, köztük az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Költségvetési Tanács vezetője és a legfőbb ügyész is leadta a tavalyi évről szóló vagyonnyilatkozatát. Az idei vagyonnyilatkozatok alapján a kormány tagjai tavaly ügyvédi irodából és szabadalmi jog értékesítéséből is tettek szert jövedelemre miniszteri illetményeik mellett. A dokumentumok az Országgyűlés honlapján olvashatók.

Hazánk lekerült az ukrán kormány offshore-országok listájáról - December végén bővítette ki az ellenőrizendő államok jegyzékét

2018.02.02.

Az ukrán kormány szerdai ülésén levette az általa offshore kategóriába sorolt országok listájáról Magyarországot, továbbá Észtországot, Lettországot, Georgiát és Máltát - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Júliusban hatályba lép az új büntetőeljárási kódex - E-kódex Be. projekt - Csaknem 1500 oldalnyi tananyag bíráknak!

2018.02.01.

Az Országgyűlés 2017 júniusában fogadta el az új büntetőeljárási kódexet. A korábbinál terjedelmesebb, összesen 879.§-ból álló törvény 2018. július 1-jén lép hatályba. A törvény kodifikációs folyamatába a bírósági szervezet a kezdetektől fogva, még 2014-ben bekapcsolódott. A szabályozási elvek ismeretében hatástanulmányok készültek annak érdekében, hogy az Igazságügyi Minisztérium által feltett kérdésekre megalapozott válaszok születhessenek.

Változások a diákhitelezésben február 1-től - Emelték a felvehető összegeket, kiterjesztették a jogosultsági időt

2018.02.01.

Több változás is életbe lép a kormány döntése értelmében a diákhitelezésben február 1-től, így módosul a Diákhitel1 keretében felvehető legmagasabb hitelösszeg, s a kölcsönöket az eddigi 40 éves kor helyett 45 éves korig lehet kérni és folyósítani - közölte a Diákhitel Központ csütörtökön.

Tárgyaláson érték tetten a biatorbágyi zugügyvédet

2018.02.01.

Több mint egy éve nem praktizálhatna az az ügyvéd, akit rendőrök vittek el a Szegedi Törvényszék büntetőtárgyalásáról. A biatorbágyi férfi annak ellenére vállalt ügyvédi megbízásokat, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara kizárta tagjai sorából. A tettenérést megelőzően már figyelték egy ideje.

Büntethető a "lengyel haláltáborok" kifejezés használata - Akár 3 év szabadságvesztés! - A lengyel szejm megszavazta a törvényt

2018.02.01.

A lengyel parlament megszavazta pénteken azt a törvényt, amely büntethetővé teszi, ha a sajtóban Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett bűntettekért való felelősséget, többek között azáltal, hogy a "lengyel haláltáborok" kifejezést alkalmazzák.

Nemzetközi együttműködés a sértettek védelmében - Januárban megkezdte működését az Áldozati Jogok Európai Hálózata

2018.02.01.

Európai uniós tagállamok áldozatvédelemmel foglalkozó szakembereinek találkozójára került sor 2018. január 29-én Brüsszelben. A téma nemzetközi szinten egyre növekvő jelentőségét mutatja, hogy létrejött egy valamennyi európai uniós tagállam áldozatvédő szerveit tömörítő nemzetközi együttműködés, az Áldozati Jogok Európai Hálózata, mely állandó szervezeti formában 2018. január 1. óta működik, budapesti székhellyel.

Szigorodtak az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó etikai szabályok - Hatályba lépett az új magatartási kódex

2018.02.01.

Az Európai Bizottság a tegnapi napon hivatalosan elfogadta az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó új magatartási kódexet, amelynek kidolgozását Juncker elnök jelentett be az Unió helyzetéről szóló beszédében. Az Európai Parlamenttel folytatott konzultációt követően a mai napon hatályba lép az új magatartási kódex, amely a Juncker elnököt megbízatásának kezdetétől jellemző, fokozott átláthatóság iránti törekvés újabb megnyilvánulása.

Meglopták az OBH informatikai raktárát - Az eltűnt eszközök értéke közel 24 millió forint

2018.02.01.

Jelentős értékre elkövetett lopás gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség, miután kiderült, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) informatikai raktárából több eszköz is eltűnt. Az ügyben maga az OBH elnöke, Handó Tünde tett feljelentést. A kár mindösszesen 24 millió forint.

Idén még nem csökken a könyvelők és adótanácsadók munkaterhe - Milyen változást hoz a 2018 nyarán hatályba lépő szabályozás?

2018.02.01.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint a 2018-ban hatályba lépő szabályozás és a tervezett reformok egyfelől rontják az adózási számviteli szakma presztízsét, másfelől nem javítják a munkaterhelését. A 2018 nyarán bevezetésre kerülő online számla-adatszolgáltatás nem hoz érdemi adminisztrációcsökkentést a szakemberek számára. „10 éves távlatban azonban várható, hogy az adatrögzítői feladatok valóban jelentősen csökkenni fognak, amely sok könyvelő munkáját teheti majd feleslegessé. Készülni kell arra, hogy a szakma, amit ma könyvelés alatt értünk, 10 éven belül el fog tűnni.” – emelte ki Zara László, az egyesület elnöke.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000