Hír archívum: 2018. március

Más hónap

Biztonságos nyúl és biztonságos sonka az ünnepi asztalon - Húsvéti fogyasztóvédelmi jótanácsok - Amire figyelni érdemes!

2018.03.29.

A Húsvéti Ünnepek alkalmával felértékelődik az amúgy is igencsak fontos szereppel bíró élelmiszerbiztonság. Így érdemes több szempontot mérlegelniük a fogyasztóknak akár az ünnepi asztalra való sonka, de más élelmiszerek megvásárlásakor is. Ha pedig ajándékot vesznek az ünnepi leárazások és akciók során, akkor sem mindegy, hogyan járnak el, de ugyanúgy javasolt körültekintő magatartást tanúsítaniuk, amennyiben az ajándék árát például hitelből, gyorskölcsönből fedeznék. A trendek szerint egyébként sokan itthon, wellness hotelekben töltik a Húsvétot: nekik is szolgál pár hasznos fogyasztóvédelmi tanáccsal a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, hogy mire kell és érdemes ügyelni.

Olcsóbban fognak utazni a diákok és a nyugdíjasok Csehországban - Június 10-től 75 százalékos kedvezménnyel - döntött a cseh kormány

2018.03.28.

Június 10-től 75 százalékos kedvezménnyel fognak utazni a vasúton és az autóbuszokon a cseh diákok és a nyugdíjasok - így döntött kedden az ügyvezető cseh kormány.

Hordozható digitális előfizetések - Áprilistól azonos feltételekkel valamennyi uniós tagállamban

2018.03.28.

Az Európai Unió területén mindenütt azonos feltételek mellett válnak hozzáférhetővé az otthon előfizetett online digitális tartalmak április elsejétől - közölte az Európai Bizottság.

Építőipari árdrágulás - Módosítható-e a vállalkozói díj egyoldaúan? - A szerződés bíróság általi módosításának feltételei

2018.03.28.

Mostanában gyakran halljuk, hogy perek, jogviták sokaságára lehet számítani az építőiparban amiatt, hogy idén is nagymértékben drágultak az építési anyagok, illetve egyre több pénzbe kerül a munkaerő és a háttérszolgáltatások megfizetése. A legtöbb vállalkozó ugyanis 5-7 százalékos árnövekedéssel számolva alakította ki fix vállalási árait, ám eközben átlagosan 25 százalékos, de sok esetben még nagyobb mértékű költségnövekedés következett be. Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben jogosult-e a vállalkozó a vállalkozói díjat módosítani? A KCG Partners Ügyvédi Társulás erre kíván választ adni.

Holnap jár le a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje - Eddig nyolc megfigyelőt vett nyilvántartásba a Választási Bizottság

2018.03.28.

Csütörtökön lejár a külképviseleti megfigyelők bejelentésének határideje; ezideig mindössze nyolc megfigyelőt vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

Eredménytelen bírói pályázatok? - Jogellenesen határozott az OBH elnöke - A Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletet hozott

2018.03.28.

Handó Tünde OBH elnök határozatai jogellenesek - mondta ki döntésében első fokon a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. - Március 26-án döntés született a Vasvári Csaba büntetőbíró által a Fővárosi Ítélőtábla és 2 társa alperesek ellen, bírói pályázatot eredménytelenné nyilvánító határozat hatályon kívül helyezése tárgyában indított perben.

Május 25-től kötelező az uniós adatvédelmi rendelet! - A végrehajtást biztosító magyar szabályok hiánya jogbizonytalanságot okoz

2018.03.27.

Koherenciazavarok miatti jogbizonytalansággal nézhetnek szembe az itthoni vállalatok, amennyiben nem kerül elfogadásra az európai adatvédelmi rendelet, vagyis a GDPR végrehajtását biztosító hazai jogszabály. A magyarországi cégeknek május végétől a beépített és alapértelmezett adatvédelmi elvek szerint kell eljárniuk.

Milliárdos bírságokkal is lesújthat a GVH a cégekre - Az új Bírságközlemény új lehetőségeket is bevezet a büntetés csökkentésére

2018.03.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új közleménye alapján egyes eljárásokban a bírság alapjául szolgáló kiinduló összeg akár háromszorosára is nőhet. Az érintett ügyek a versenykorlátozó megállapodások, erőfölénnyel vagy jelentős piaci erővel való visszaélés, tehát a klasszikus antitröszt eljárások lesznek. Ennek eredményeképp nagymértékben megnövekedhetnek a vállalkozásokra kiszabott bírságok összegei.

A szén-dioxid-kibocsátás nyomon követéséről és bejelentéséről - Az első teherautókkal és buszokkal kapcsolatos uniós jogszabály

2018.03.27.

Az Európai Parlament és a Tanács képviselői tegnap este előzetes megállapodást fogadtak el az új nehézgépjárművek – azaz teherautók és autóbuszok – üzemanyag-fogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának nyomon követéséről és bejelentéséről. Az új rendelet lesz az első olyan uniós jogszabály, melynek a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátása áll majd a középpontjában.

Élettársi kapcsolat - Kérdések és jogi következmények - Amit mindenképpen tudni érdemes!

2018.03.27.

Ugyan évről évre emelkedik, de még mindig csekély a nyilvántartásba vett élettársi kapcsolatok száma Magyarországon. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai szerint míg 2016-ban közel 900 pár jegyeztette be magát az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, addig 2017-ben már 1043, de hiába a folyamatos emelkedés, összességében még mindig csak élettársak alig több mint egy százaléka szerepel a nyilvántartásban. Nagyobb gondot jelent az, hogy sokan nincsenek tisztában az élettársi kapcsolat jogi következményeivel. Előfordul, hogy az élettársak csak a hagyatéki tárgyaláson szembesülnek azzal, hogy végrendelet hiányában egy fillért sem örökölnek párjuk után, sőt akár a közös otthonukból is ki kell költözniük.

Szigorodnak a részmunkaidős foglalkoztatás szabályai Romániában - Tiltakoznak a romániai magyar lapkiadók az új törvényi előírások ellen

2018.03.26.

A részmunkaidős foglalkoztatás szigorítása ellen tiltakozik a Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete, amely beadvánnyal fordult a román munkaügyi minisztériumhoz és a pénzügyminisztériumhoz, azt kérve, gondolják újra a törvényi előírásokat.

Az Ab és a bíróságok kapcsolata, a jogi hagyományok és az új Be. - Jogi beszélgetések - Két napos konferenciát tartottak Kaposváron

2018.03.26.

Az Alkotmánybíróság (Ab) és a bíróságok kapcsolata, a jogi hagyományok és az új büntetőeljárási törvény is téma volt a Jogi beszélgetések című konferencián pénteken Kaposváron.

Választási célokra felhasznál Facebook-felhasználói adatok? - Házkutatás kezdődött a Cambridge Analytica londoni irodáiban

2018.03.26.

Házkutatás kezdődött péntek este a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég londoni központjában. A házkutatási engedélyt Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos kérésére adta ki a londoni felsőbíróság.

Különösen jelentős csalás közvilágítási projektekkel kapcsolatban - Főügyész: Valódi nyomozás folyik az Elios-ügyben

2018.03.26.

A legfőbb ügyész szerint valódi nyomozás folyik a közvilágítási projektekkel kapcsolatos ügyben. Polt Péter levélben reagált az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága elnökének korábbi kijelentéseire. Ingeborg Grässle a Politico.eu brüsszeli portálnak február végén nyilatkozva "valódi" nyomozást szorgalmazott a Simicska Lajoshoz és Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ügyében.

Választás 2018 - Törvény alapján jár a Braille-szavazósablon és a mozgóurna - A fogyatékossággal élők csütörtök 16 óráig jelezhetik igényeiket!

2018.03.26.

A választási eljárásról szóló törvény alapelvei között jelenik meg a fogyatékossággal élő választópolgárok joggyakorlásának segítése: a szavazáshoz például Braille-szavazósablont vagy mozgóurnát igényelhetnek, ennek határideje csütörtökön jár le.

Jogsértően összehasonlító Telenor-reklámok - A GVH 78 millió forintos bírságot szabott ki

2018.03.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte a Telenor Magyarország Zrt. (Telenor) összehasonlító reklámját, ezért 78 millió forintos bírságot szabott ki a vállalatra - közölte a GVH hétfőn.

Az e-kapcsolat anomáliái - Problémák és megoldási javaslatok ügyvédi szemmel - Az ÜDE vitafórumáról készült teljes video-anyag!

2018.03.23.

Január 1-től kötelező az ügyvédek számára az elektronikus kapcsolattartás a hatóságokkal. Rendszerhibák azonban még bőven vannak, és súlyos jogbizonytalanságot eredményeznek - derült ki az „Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért” Egyesület vitafórumán. Az anomáliák nemcsak az ügyvédeknek okoznak jelentős problémákat, de áttételesen az ügyfelek, az állampolgárok jogait is csorbítják. - A vitafórumról készült teljes video-anyag most megtekinthető!

1656 ügy érkezett tavaly az Európai Unió Bíróságára - 1 594 ügyet le is zártak - 2017-es rekordok és igazságügyi statisztikák

2018.03.23.

Az Európai Unió Bíróságához és Törvényszékéhez benyújtott ügyek száma már a második egymást követő évben lépte át az 1 600-as küszöböt. 2017-ben összesen 1 656 ügyet terjesztettek a két igazságszolgáltatási fórum elé. A 2017-ben befejezett ügyek száma – szintén a két igazságszolgáltatási fórumon együttvéve – megközelítette az érkezett ügyek számát: 1 594 ügy került befejezésre.

Két év alatt bírált le a hivatal egy kapcsolattartást érintő szülői kérelmet - Székely: A gyámhatóság kellő jogi indok nélkül késlekedett

2018.03.23.

A gyámhatóság jelentős leterheltségére hivatkozva, de kellő jogi indok nélkül két év után bírált el érdemben egy, a kapcsolattartás újraszabályozása érdekében benyújtott szülői kérelmet. Az eljárás elhúzódása miatt az érintett szülő és a gyermek 9 hónapig csak felügyelt formában találkozhatott. Székely László ombudsman kivizsgálta az ezt sérelmező panaszt és arra jutott, hogy nem egyszerű hatósági hiba, hanem alapjogsértő mulasztás történt.

„Unokázós” csalók - Egy anya és lánya egy hónap alatt 12 milliót csalt el 11 idős embertől

2018.03.23.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt azzal a 49 éves nővel és 24 éves lányával szemben akik Budapesten és Érden többségében idős embereket ejtettek tévedésbe és szerezték meg félretett készpénzüket, arany ékszereiket.

A horvát kormány ratifikálná az Isztambuli Egyezményt - A parlament elé terjesztette a nők elleni erőszakról szóló dokumentumot

2018.03.23.

A horvát kormány csütörtöki ülésén a nők elleni, valamint a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálása mellett döntött, és az egyezményt a parlament elé terjesztette szavazásra - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Kételyek és kérdések az uniós kiküldetési irányelv körül - A V4-ek szerint európai munkaügyi hatóság újabb akadályokat állítana a munkavállalók elé

2018.03.22.

A V4-országok kormányai nem értenek egyet az Európai Bizottság azon javaslatával, amely a kiküldetésről szóló irányelv módosítását célozza, nevezetesen azzal, hogy azt terjesszék ki a nemzetközi közúti közlekedésre, a szállítmányozási ágazatra - mondta Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, a V4-államok munkaügyi miniszteri találkozóját követően.

Méltányosan megadóztatott digitális gazdaság - A modern gazdasághoz illeszkedő új uniós adószabályoka láthatáron

2018.03.22.

Az Európai Bizottság a tegnapi napon új szabályokra tett javaslatot annak biztosítása érdekében, hogy a digitális üzleti tevékenységek adóztatása az EU-ban méltányos és a növekedést elősegítő módon történjen. Az intézkedéseknek köszönhetően az EU a globális élvonalba tartozhatna a modern gazdasághoz és a digitális korhoz illeszkedő adójogszabályok kialakítása terén.

Fogalmazói versenyvizsga - Sikeresen lezajlott az írásbeli forduló a Magyar Igazságügyi Akadémián

2018.03.22.

A fogalmazói felvételi versenyvizsga írásbeli fordulóját március 13-án tartották a Magyar Igazságügyi Akadémián, ahol 3 teremben mindösszesen 59 vizsgázó mérte össze tudását.

Az új Be. rejtett titkai – 1. rész – A kulcsszó: gyorsítás

2018.03.22.

A július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárási törvény számos titkos újdonságot rejt magában. Cikksorozatunkat a születés körülményeivel, és a 897 paragrafusból és 23 részből álló jogszabály első nyolc részének legérdekesebb rendelkezéseivel és összefüggéseivel indítjuk.

Arcokat elfedő maszkok köztéri- és tömegrendezvényen - Kárpátalja kormányzója rendeletben tiltotta be az álarcok és sisakok viselését

2018.03.22.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója rendeletben betiltotta a megye területén az arcot eltakaró álarcok és védősisakok viselését köztéri és tömegrendezvényeken - adta hírül szerdán a megyei adminisztráció sajtószolgálata.

Lemondott a macedón igazságügyi miniszter - Egy megalapozatlan államügyész döntésre és erkölcsi okokra hivatkozott

2018.03.21.

Egy megalapozatlan államügyészi döntésre és erkölcsi okokra hivatkozva lemondott Bilen Saliji macedón igazságügyi miniszter - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál szerdán.

A mentelmi jog nem alapjog, a felfüggesztése ellen nincs jogorvoslat - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.03.21.

Az indítványozót az országgyűlési választásokon független képviselőjelöltként vették nyilvántartásba, amelyre tekintettel mentelmi jog illette meg. A bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárás alapján azonban az indítványozó mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság felfüggesztette. Az Alkotmánybíróság friss határozatában kimondta: a Nemzeti Választási Bizottság mentelmi jogot felfüggesztő határozata nem minősül olyan határozatnak, amely ellen jogorvoslatot kell biztosítani.

Idén ismét eggyel csökkent a magyarországi adók száma - 58 adónem él jelenleg hazánkban

2018.03.21.

Hány adófajta van Magyarországon? - Idén ismét eggyel csökkent a magyarországi adók száma, így 58-féle adó van hazánkban. A csökkenés viszont csak technikai jellegű, miközben továbbra is velünk élnek olyan adók, mint a kiirthatatlannak tűnő, a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj vagy az újonnan bevezetett plakátadó- összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda az adófajtákról 3. alkalommal készített elemzésében.

Az 1959-es és a 2013-as Polgári Törvénykönyvek előkészítő anyagai - Új kiadványt mutat be a Magyar Jogász Egylet és az IM

2018.03.21.

A Magyar Jogász Egylet és az Igazságügyi Minisztérium 2018. március 27-én (kedden) 15 órai kezdettel a BÜK dísztermében bemutatja az 1959-es és a 2013-as Polgári Törvénykönyvek előkészítő anyagait bemutató kötetét, valamint a kapcsolódó tanulmányköteteket. Az eseményre várnak minden érdeklődőt.

10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok április közepéig - Az utalványok érvényessége 2019 utolsó napján jár le

2018.03.20.

Vidéken is megkezdődött a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványainak kézbesítése, a küldeményeket április közepéig minden érintett megkapja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Védőhöz való hozzáférés és költségmentesség - Interaktív képzések ügyvédeknek

2018.03.20.

A védőhöz való hozzáférésről és a költségmentességről tartott egynapos, interaktív képzéseket ügyvédek számára a Magyar Helsinki Bizottság. A képzéseken különös figyelmet fordítottak a terhelt tájékoztatása, a védőkirendelés, a személyes költségmentesség, a védő eljárási cselekményekről való tájékoztatása és a konzultáció körülményeinek témáira.

Kötelezően osztott migránsokkal gyengített tagállami szuverenitás? - Tízezer embert kellene befogadnunk az új kvótatervek alapján

2018.03.20.

Bár az elmúlt hónapokban az EU-ban látszólag kevesebb szó esett a migránsok kötelező szétosztásáról, valójában több fronton is gőzerővel zajlik a kvótarendszer előkészítése - írta az Alapjogokért Központ elemzésében.

Csaknem hétezer embert "segítettek halálba" tavaly a hollandok - 2002 áprilisában a világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát

2018.03.20.

Csaknem hétezer embert "segítettek a halálba" tavaly Hollandiában, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a 2016-os adatokhoz képest - közölték a helyi hatóságok.

Korlátozható-e a 'ne bis in idem' elve? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.03.20.

A ne bis in idem elve korlátozható az Unió pénzügyi érdekeinek és pénzügyi piacainak védelme céljából. E korlátozás azonban nem haladhatja meg az e cél eléréséhez feltétlenül szükséges mértéket. A piaci manipulációra vonatkozó olasz szabályozás ellentétes lehet az uniós joggal - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Internetes nyomozók ál-felhasználói néven az online gyűlöletkeltés ellen - A franciák törvényben szigorítanák az szolgáltatók felelősségét

2018.03.20.

A francia kormány hétfőn bemutatta az antiszemitizmus és rasszizmus elleni új programját, amely elsősorban a világhálón terjedő gyűlöletkeltés megfékezésére irányul az internetes szolgáltatók nagyobb felelősségvállalásának törvénybe iktatásával. Párizs célja, hogy a hazai törvény után európai szintű szabályozás szülessen a kérdésben.

Bírósági végrehajtók és igazságügyi szakértők a köz bizalmának tükrében - Új kiadványt mutattak be Budapesten

2018.03.20.

Egyik jogászi hivatásrend sem zárkózhat elefántcsonttoronyba, mert munkáját figyeli a társadalom - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter egy szakmai kiadvány, A közbizalom a bírósági végrehajtók és az igazságügyi szakértők tevékenységének tükrében című nemzetközi konferencián elhangzott előadásokból készült kötet bemutatóján hétfőn Budapesten.

Bírság magyar zászló kihelyezéséért március 15-én - A prefektus a román zászlótörvényre hivatkozik, a polgármesterek perelnek

2018.03.19.

A közigazgatási bíróságon próbálja érvényteleníteni a március 15-én kihelyezett magyar zászlók miatt kirótt bírságolási jegyzőkönyveket Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy polgármestere.

E-adózás - NAV 2.0 megújulási program - A hazai rendszer 2021-re Európa egyik legmodernebb szolgáltatása lehet

2018.03.19.

A NAV 2.0 megújulási program egyik fontos célja, hogy az adó- és vámhatóság felkészüljön a digitális jövőre - mondta Kalocsai Kornél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) stratégiai projekt koordinációért felelős szakfőigazgatója Debrecenben.

Módosultak az erdei fák szállításának szabályai és nyomtatványai - Egyszerűsödő szabályok, jelentős eljárási bírságok - Néhib felhívás

2018.03.19.

Módosultak az erdei faválaszték szállításának mind a kereskedelmi célú, mind a saját felhasználásra vonatkozó szabályai és megújultak a szállításhoz szükséges nyomtatványok is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett tájékoztatás szerint.

Súlyos testi sértés helyett emberölési kísérletté minősített késelés? - Tavaly naponta átlagosan hét késes támadás történt Berlinben

2018.03.19.

Naponta átlagosan hét késes támadás történt Berlinben tavaly - írta szerdán a Berliner Morgenpost című német lap a tartományi rangú főváros kormányának adataira hivatkozva.

Az e-kapcsolat anomáliái - Problémák és megoldási javaslatok ügyvédi szemmel - ÜDE vitafórum

2018.03.19.

Január 1-től kötelező az ügyvédek számára az elektronikus kapcsolattartás a hatóságokkal. Rendszerhibák azonban még bőven vannak, és súlyos jogbizonytalanságot eredményeznek - derült ki az „Ügyvédek a Demokratikus Jogállamért” Egyesület vitafórumán. Az anomáliák nemcsak az ügyvédeknek okoznak jelentős problémákat, de áttételesen az ügyfelek, az állampolgárok jogait is csorbítják.

BTS bérleti szerződések - speciális bérlői igények - Amire a bérlőnek figyelni érdemes!

2018.03.19.

A built-to-suit (BTS) fejlesztések – a spekulatív fejlesztésekkel szemben – a speciális bérlői igények legmagasabb szintű kiszolgálását célozzák. Bár alapos üzleti tervezés és nettó jelenérték számítás előzi meg őket, a „hagyományos” bérletekkel ellentétben nagyobb kockázattal járnak mindkét fél számára. A fejlesztés finanszírozhatósága, rentabilitása és majdani értékesíthetősége alapvetően a (tipikusan egyetlen) bérlő személyétől függ, ami nagyobb kitettséget jelent a bérbeadónak, mint a sok bérlős fejlesztések. A bérlő szempontjából a legnagyobb kihívást talán az átlagosnál hosszabb távra szóló, 10-15 vagy akár 20+ éves elköteleződés jelenti. Az alábbiakban a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper szakértője, Remes Attila a BTS bérleti szerződések tárgyalása során rendszerint felmerülő hangsúlyosabb kérdéseket mutatja be a bérlő szemüvegén keresztül.

Szexista verbális agresszió - Új törvény tesztelés alatt - 3 ezer euróra bírságolták a rendőrnőt szidalmazó férfit Belgiumban

2018.03.14.

Először ítéltek el valakit a szexista verbális agressziót tiltó törvény alapján Belgiumban: egy brüsszeli bíróság 3000 eurós bírságot szabott ki egy férfira, amiért egy rendőrnőt szidalmazott olyan módon, hogy azzal megsértette őt női méltóságában - jelentette a helyi sajtó.

Súlyos adatvédelmi bírságokra számíthatnak a cégek nyártól! - Május 25-től az Unió minden országában alkalmazni kell a GDPR-t

2018.03.14.

Május 25-től az Európai Unió minden országában alkalmazni kell az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR) és ez alapján a tagállami adatvédelmi hatóságok eddig nem látott összegű bírságokat szabhatnak ki. A bírság maximális összege 20 millió Euró, de egy multinacionális vállalat esetén ennél nagyobb összeggel is számolhatnak.

Ruházati termékek cseréje - Mikor vihetjük vissza és mikor nem a hibás ruhadarabot? - Amit tudni érdemes!

2018.03.14.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogokat érvényesíthetnek akkor, ha nem műszaki cikket vásárolnak, hanem ruhadarabot vagy épp lábbelit. A jogszabály szerint ekkor ugyanis nincs kötelező jótállás, de ez nem jelenti azt, hogy például egy hibás pulóver miatt ne lehetne reklamálni a kereskedőnél.

Jogvédelem kell a prstitúció áldozataivá vált gyermekeknek! - A megelőzés lehetséges eszközei - Ombudsmani utóvizsgálat

2018.03.14.

Aggályos, hogy jelenleg is szabálysértési eljárás és szankció fenyegeti azokat a kényszerítő helyzetben lévő gyermekeket, akiket a prostitúciós tevékenységen érnek – írta utóvizsgálati jelentésében Székely László ombudsman. A biztos szerint a rendészeti megoldások erőltetése helyett a gyermekvédelmi rendszer szereplőit kellene megerősíteni, jobban felkészíteni, hogy a veszélyeztetettséget időben felismerjék, érdemben felléphessenek ellene. A jelentés számos jogalkotási és gyakorlati intézkedés javaslata mellett a jó gyakorlatokra is felhívta a figyelmet.

Megalakult Angela Merkel negyedik kormánya - 24. német szövetségi kormánynak 15 minisztere van

2018.03.14.

A miniszterek szövetségi parlamenti (Bundestag-) eskütételével véget ért szerdán délután a második világháború utáni német történelem leghosszabb kormányalakítási folyamata, és megalakult Angela Merkel negyedik kormánya.

Soron kívül választott bírósági ülnökök - A július 1-jén hatályba lépő Be. megváltoztatja a vonatkozó szabályokat

2018.03.14.

A 2018. július 1-jén hatályba lépő, a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (új Be.) egyes rendelkezései megváltoztatják a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnökökre vonatkozó szabályokat. Az Országos Bírósági Hivatal felmérte, hogy a törvényszékeken elégséges-e a jelenlegi ülnöki létszám, illetve szükség van-e soron kívüli ülnökválasztás kezdeményezésére.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000