Hír archívum: 2018. március

Más hónap

Európai Munkaügyi Hatóság és európai pillér szociális jogoknak - Új kezdeményezések és javaslatok az uniós munkavállalók érdekében

2018.03.14.

Az Európai Bizottság célzottabb új kezdeményezésekkel mozdítja elő a szociális jogok európai pillérének megvalósítását. Előterjeszti a Juncker elnök által az Unió helyzetét értékelő 2017-es beszédben bejelentett Európai Munkaügyi Hatóságra vonatkozó javaslatát, valamint egy kezdeményezést annak biztosítására, hogy minden munkavállaló és önálló vállalkozó garantáltan hozzáférhessen a szociális védelemhez.

Hol pereljünk? - Nemzetközi joghatósági kérdések - Új törvény rendezi a szabályokat - Ügyvédi jótanácsok

2018.03.14.

Új törvény rendezi az ún. joghatóságra vonatkozó szabályokat, vagyis azt, hogy nemzetközi elemet érintő jogvitákban milyen esetekben lehet, vagy éppen nem lehet a magyar bíróságok előtt pereskedni. Mindezzel együtt egy nemzetközi jogvitában még mindig az az egyik legfontosabb kérdés, hogy melyik ország bírósága bírálja el a vitát, és melyik ország joga szerint – foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Meghalt az utolsó, jogerősen elítélt auschwitzi lágerőr

2018.03.13.

Meghalt Oskar Gröning, az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó, jogerősen elítélt őre - jelentette hétfőn a Norddeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság.

6,35 milliárd elektronikus közbeszerzési rendszer fejlesztésére - Kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben

2018.03.13.

A kormány 2018-2021-es időszakra 6,35 milliárd forintot hagyott jóvá az elektronikus közbeszerzési rendszer (ekr) továbbfejlesztésének finanszírozására - derül ki a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányhatározatból.

Etnikai gyűlöletkeltés Romániában - Magyarellenes kijelentésekért bírságolt a román médiahatóság

2018.03.13.

Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 30 ezer lejre (2 millió forint) bírságolta a román médiahatóság a B1 hírtelevíziót kedden, Radu Banciu műsorvezető magyarellenes kijelentései miatt.

Önvezető autók joga - Beszélgetés Udvary Sándor tanszékvezető egyetemi docensel

2018.03.13.

A sofőr nélküli jármű mára már nem utópia. A technikia fejlődés megválaszolandó kérdések elé állítja a jogalkotót. Felvethető-e az autonóm járművek jogi felelőssége? Ki felelős a technikai újítások által hordozott kockázatokért? - Nemzetközi trendekről, a lehetséges hazai szabályozásról, az újítás által felvetett jogi és etikai kérdésekről Udvary Sándor tanszékvezető egyetemi docenssel beszélgettünk.

Szülői felelősségrevonás, kézpénz helyettesítő eszközök, elektronikus bizonyítékok - Uniós bel- és igazságügyi aktualitások

2018.03.12.

Trócsányi László igazságügyi miniszter részt vett az európai uniós Bel- és Igazságügyi Tanács pénteki brüsszeli ülésén, illetve ehhez kapcsolódóan a terrorizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen, amelyet a 2004-es madridi robbantásos merénylet óta minden évben megrendeznek.

Az EU-ban bejelentett veszélyes termékek többsége kínai - Bizottsági jelentés és riasztási rendszer a gyors hatósági beavatkozás érdekében

2018.03.12.

Az Európai Unióban bejelentett veszélyes termékek többsége az úgynevezett harmadik országokból származik, a legnagyobb részük, 53 százalékuk Kínából - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből.

Egy hiánypótló kiadvány! - Bemutatták az Erdély jogtörténete című kötetet

2018.03.12.

Erdély jogtörténete a magyar identitás része - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a témát feldolgozó kötet bemutatóján hétfőn Budapesten.

Online betekintés a bírósági iratokba! - Az E-akta nem csak az ügyfeleknek hasznos, a bírók munkáját is könnyíti - Video-interjú

2018.03.12.

Az E-akta, vagyis az elektronikus akta a papír alapú akta online változata. Ennek használatával az ügyfelek egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban tekinthetnek be majd a bírósági iratokba.

Továb gyűrűzik a szlovén-horvát határvita - Zágráb elutasítja a nemzetközi döntőbíróság ítéletét, Ljubljana keresetet indít

2018.03.12.

Szlovénia kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújt be az Európai Bírósághoz Horvátország ellen, mert Zágráb elutasítja a hágai nemzetközi döntőbíróságnak a szlovén-horvát határvita rendezéséről hozott tavaly júniusi ítéletét - közölte Miro Cerar szlovén kormányfő.

A második negyedévben érkezik a téli rezsicsökkentés - 12 ezer forintot kapnak vissza a gázzal fűtők és a távfűtéses háztartások

2018.03.12.

A gázzal fűtők és a távfűtéses háztartások számláján is jóváírnak 12 ezer forintot a második negyedévben - közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy emellett megemelik a szociális tűzifa támogatását.

2010-2018 emblematikus korrupciós ügyei - Mától ingyenesen elérhető a Fekete Könyv

2018.03.12.

A Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország elkészítette a magyarországi korrupció 2010 és 2018 közötti történetét feldolgozó Fekete könyvet. A kötet a mai naptól ingyenesen elérhető.

A Mailáth György Tudományos Pályázat díjnyertes dolgozatai - Az OBH elérhetővé tette a pályamunkákat e-book formájában

2018.03.09.

Megjelent az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által kiírt Mailáth György Tudományos Pályázat 2017. évi díjnyertes dolgozatait tartalmazó kiadvány elektronikus formában. Az OBH 2018. február 28-án szimpóziumot tartott a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA), ahol a díjazottak a díjnyertes pályaműveiket be is mutatták.

Uniós jogot sért a beruházásvédelmi egyezmény választottbírósági kikötése - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.03.09.

Történelmi jelentőségű döntést hozott az Európai Unió Bírósága (EUB) 2018. március 6. napján az Achmea ügyben (C-284/16), amely akár meg is pecsételheti az uniós tagállamok között kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeken (Unión belüli BIT-eken) alapuló választottbírósági eljárások sorsát. Ezt elemzik Deli Zsófia, Nemescsói András és Kőhegyi Dávid, a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper ügyvédei.

Szebálysértő teherautók és buszok - Csaknem 400 jogsértést tárt fel a rendőrség az egy egyhetes ellenőrzés során

2018.03.09.

Csaknem 400 jogsértést állapítottak meg a rendőrök a teherautók és buszok egyhetes országos ellenőrzésén - közölte a rendőrség a honlapján.

Felfegyverzett tanárok - A floridai törvényhozás új fegyvervásárlási és -viselési szabályokat fogadott el

2018.03.09.

A floridai törvényhozás szerdán megszavazott egy olyan törvényt, amely korlátozza a katonai jellegű fegyverek viselésének jogát, de lehetővé teszi, hogy egyes tanárokat és iskolai alkalmazottakat felfegyverezzenek.

A demokrácia úttörője - Arckép Sulyok Dezsőről

2018.03.09.

Sulyok Dezső pápai ügyvédből lett elvhű politikus. Korát megelőzve állt ki a szabadságjogok, a demokratikus választójog és az igazságosabb teherviselés eszméi mellett. Neki is köszönhetjük a magyar demokratikus hagyományt.

Kiadáscsökkentést és törvényi szigorítást sürgetnek a taxisok

2018.03.09.

Tarifaemelés helyett a kiadások csökkentését, valamint a pályaudvarok és a reptér környékét megszálló „hiénákkal” szembeni új büntetőszabályok bevezetését javasolja az egyik legnagyobb budapesti taxitársaság vezetője.

Uniós jogot sért a kiskereskedelmi árrés magyarországi korlátozása - Új szakaszba lépett a hazánk ellen indított kötelezettségszegési eljárás

2018.03.08.

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárás keretében újból felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kiskereskedelmi árrésének korlátozását.

Új főigazgató az Europol élén - A belga szövetségi rendőrség vezetője veszi át a tisztséget

2018.03.08.

Catherine De Bolle belga szövetségi rendőrfőnök lesz az európai uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) új főigazgatója - döntött csütörtökön az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács.

Célszerű átnézni az adóbevallási-tervezeteket - A tervezet május 22-én válik hivatalos szja-bevallássá

2018.03.08.

Hétfő óta elérhetőek az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, az ügyfélkapun keresztül. Aki egyetért a tervezettel, annak - az őstermelőket és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeket kivéve - nem kell tennie semmit, a tervezet május 22-én hivatalos szja-bevallássá válik. A dokumentumot azonban célszerű átnézni annak érdekében, hogy biztosan a helyes adatokat tartalmazza.

Nincs a nyelvhasználat gyakorlatát szabályozó törvény Ukrajnában - KMKSZ: Aggasztóak a jogfosztással fenyegető törvénytervezetek

2018.03.08.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerdán Ungváron kiadott nyilatkozatában sajnálatosnak nevezi, hogy az ukrán alkotmánybíróság eltörölte a kisebbségbarát nyelvtörvényt, és aggasztóaknak tartja a parlament előtt lévő, további jogfosztással fenyegető nyelvtörvénytervezeteket.

A nők fizetése jelentősen elmarad a férfiakétól Európa-szerte - Nem érvényesül az 'azonos munkáért azonos díjazást' uniós alapelve

2018.03.08.

A nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól Európában, jóllehet már 1975-ben uniós irányelv tiltott meg minden díjazásbeli megkülönböztetést a nemek között.

Lekésett csatlakozás - Melyik tagállamban perelhető a légitársaság? - Joghatósági kérdések - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.03.08.

Az a légitársaság, amely a csatlakozást magában foglaló repülőútnak csak az első szakaszát valósította meg, a késés miatti kártalanítás érdekében a más tagállamban található végső célállomás helye szerinti bíróságok előtt perelhető. Ez az eset áll fenn, amikor az egységes foglalás a teljes repülőút tekintetében különböző légi járatokra vonatkozott, és a végső célállomásra jelentős késéssel való érkezés az első járat során bekövetkező zavarra vezethető vissza - álla az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Érdekes fejlemények a Quaestor ügyben - A cégvezetők természetfeletti erőktől várták a befektetői pénzek megtérülését

2018.03.08.

Az alapügytől korábban elkülönített, pénzmosás bűntette miatt jelenleg még nyomozati szakban folyamatban lévő bűnügyben új bizonyítékokat sikerült felderíteni arra vonatkozóan, hogy a vállalat vezetői hogyan, milyen módszerek alapján hozták a pénzügyi döntéseket.

Téli rezsicsökkentésről döntött a kormány - Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából

2018.03.07.

Téli rezsicsökkentésről döntött a kormány: minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Genetikai módosítás-e a génszerkesztés? - GMO szabályozás hatálya alatt az elővigyázatosság elve alapján - Műhelybeszélgetés

2018.03.07.

A Jövő Nemzedékek Szószólója és a Magyar Természetvédők Szövetsége 2018. február 19-én a különböző véleményt képviselő szakemberek részvételével műhelybeszélgetést rendezett az új génszerkesztési módszerek kérdéséről. Bándi Gyula szószóló álláspontja szerint amíg nem jön létre szakmai konszenzus a génszerkesztéssel előállított növényekkel kapcsolatban, addig - az elővigyázatosság elvét alkalmazva - a GMO szabályozás hatálya a jogi szabályozás szempontjából kiterjed ezekre az eljárásokra is.

Bíróságok története, történetek a bíróságokon - Kiállítás és tudományos bíróságtörténeti konferencia a Szegedi Ítélőtáblán

2018.03.07.

Kiállítás megnyitóval egybekötött bíróságtörténeti konferenciát rendezett az Országos Bírósági Hivatal és a Szegedi Ítélőtábla a táblabíróság szegedi székházában, amelyen részt vett dr. Handó Tünde, az OBH elnöke is. A kiállítást a március végi zárásig a nagyközönség is megtekintheti.

Lényeges adatok büntetőügyek fiatalkorú és felnőtt korú terheltjeiről - Elérhetőek a 2015. és 2016. év összesítő táblázatai

2018.03.07.

Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéséről és adatátvételéről szóló 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet alapján a bíróságok a jogerős határozattal befejezett büntetőügyek fiatalkorú és felnőtt korú terheltjeiről a CD és Fk. adatlapokon szolgáltatnak adatot, melyeket az Országos Bírósági Hivatal dolgoz fel. - Elérhetőek a 2015. és 2016. évre vonatkozó CD/Fk lapok összesítő táblázatai.

Uniós jogot sért a haszonélvezeti jog magyar szabályozása - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.03.07.

Ellentétes az uniós joggal azon személyek haszonélvezeti jogának megvonása, akik nem közeli hozzátartozói a magyarországi mezőgazdasági földterületek tulajdonosainak. Ezen intézkedés a tőke szabad mozgása elvének nem igazolt, közvetetten hátrányosan megkülönböztető korlátozását képezi - áll az Európai Unió Bírságának ítéletében.

Alkotmányellenes védelem illegális bevándorlóknak? - Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Kalifornia ellen

2018.03.07.

Az Egyesült Államok szövetségi igazságügyi minisztériuma pert indít Kalifornia állam ellen az illegális bevándorlás miatt - adta hírül kedden az NBC televízió. Washington azt veti Kalifornia szemére, hogy nem hajlandó együttműködni a szövetségi hatóságokkal, és helyi törvényekre hivatkozva nem ad információkat az illegális bevándorlók kitoloncolásához.

Tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban - Nemcsak tanórákon, hanem szünetben is, az egész intézmény területén

2018.03.06.

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik - jelentette be a francia oktatási miniszter. Jean-Michel Blanquer tájékoztatása szerint a tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

Rejtett hibák használt autóknál - Mire kell figyelni a vásárláskor, és ha már előjött a hiba? - Amit tudni érdemes!

2018.03.06.

Még az átlagosan körültekintő fogyasztótól sem várható el használtautó-vásárlásnál, hogy kiszűrje a motorvezérlő olyan hibáját, ami csak kiszerelés után látható. Épp ezért helyesen döntött a Budapesti Békéltető Testület amellett, hogy a kereskedőnek ki kell fizetni a több mint háromszázezer forintos javítási költséget – állapította meg a Fővárosi Ítélőtábla abban a bírósági ügyben, amelyet még korábban a használtautó-kereskedő indított a Testület ellen.

Biztonságosabb vegyi anyagok a mindennapjainkban - REACH-rendelet - Uniós jogszabály az egészség és a környezet védelméért

2018.03.06.

Az elmúlt 10 évben a vegyi anyagokra vonatkozó legfontosabb uniós jogszabály (REACH-rendelet) jelentősen növelte az emberi egészség és a környezet védelmének mértékét, és elősegítette az állatkísérletek alternatíváinak térnyerését. Az eddigiekre építve a Bizottság ma a REACH-rendelet végrehajtásának megkönnyítését szolgáló intézkedéseket javasol.

Jogkövetésre ösztönző adótraffipax - Újabb adózói kör a NAV fókuszában - Március 13-ig még szankciómentes a hibajavítás!

2018.03.06.

Márciusban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legújabb szolgáltatásával, az utólagos adótraffipaxszal a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálja kiemelten - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

Rabok munkában

2018.03.06.

Napjainkban 18 ezer személyt őriznek börtönökben, és közülük csak minden második végez munkát. Bár a kormány célja a fogvatartottak önellátása és teljes foglalkoztatása, ma még a fogvatartás több tízmilliárdos költségének javát az adófizetők teremtik elő. És - ami még talán ennél is fontosabb - a munka és a tanulás nemesít, és segíti a szabadulást követő visszailleszkedést a társadalomba.

Korrupcióellenes szemináriumot tart az Állami Számvevőszék - Az OBH elnöke és az ÁSZ felügyeleti vezetője Solidus-díjat kapott

2018.03.05.

Ötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi korrupcióellenes integritás szemináriumát az Állami Számvevőszék (ÁSZ) március 5-9. között Budapesten. A rendezvényen átadták a Solidus-díjakat, amelyet idén Handó Tünde, az OBH elnöke és Makkai Mária, az ÁSZ felügyeleti vezetője kapott - közölte az ÁSZ hétfőn.

Igazságügyi Zsebtörvénytár - A jogászok bibliája - Bemutatták a megújult jogszabálygyűjteményt a Magyar Tudományos Akadémián

2018.03.05.

A nemzeti jogalkotás az önálló állami lét alapja, és Magyarország alkotmányos önazonosságának megtestesítője - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az Igazságügyi Zsebtörvénytár bemutatóján hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián.

Biztonságos internet! - Határozott uniós fellépés a jogellenes online tartalmak ellen - Bizottsági intézkedések

2018.03.05.

A jogellenes online tartalmak elleni fellépésről szóló, 2017. szeptemberi közleményében az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy figyelemmel kíséri a jogellenes online tartalmak elleni fellépés terén tett előrehaladást, és értékelni fogja, hogy szükség van-e további intézkedésekre az illegális online tartalmak gyors és proaktív felismerésének és eltávolításának biztosítása érdekében, ideértve a meglévő szabályozási keret kiegészítésére irányuló lehetséges jogalkotási intézkedéseket is.

Kiterjesztett jogosultság munkanélküli segélyre - Átalakul és bővül a segélyezési rendszer Franciaországban

2018.03.05.

Kiterjesztik Franciaországban a munkanélküli segélyre jogosultságot a vállalkozókra és a felmondással távozó alkalmazottakra, ezzel párhuzamosan fokozzák a munkanélküliek ellenőrzését.

Európai kisebbségvédelem - Az államfő és felesége aláírták a Minority SafePack elnevezésű kezdeményezést

2018.03.05.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita aláírta a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést pénteken Budapesten.

Szigorú szabályok külföldi befektetőkre - Németország jogalkotással védekezik a kínai tőkenyerés ellenében

2018.03.05.

Tovább szigoríthatják a külföldi befektetők tevékenységét szabályozó előírásokat Németországban a kínai tőke térnyerése miatt - jelezte a szövetségi gazdasági miniszter azzal kapcsolatban, hogy a Geely kínai autógyártó társaság tulajdonosa váratlanul megszerezte a Daimler német járműipari csoport csaknem 10 százalékát.

Változnak a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályok - Megállapodás született az EP, a Bizottság és a tagállamok között

2018.03.02.

Létrejött a megállapodás a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosításáról az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság és a tagállamok kormányait képviselő tanács között - jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Tanúgondozás és áldozatvédelem - Országos program - Beszélgetés Porkoláb Erikával, a program felelősével

2018.03.02.

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak világnapja. Ebből az alkalomból Porkoláb Erikával, a Tanúgondozás és áldozatvédelem országos program felelős mesélt a bíróságok szolgáltató jellegének erősítését célzó kezdeményezésről.

Csaknem 3 milliárdos költségvetési csalás - 40 személlyel szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

2018.03.02.

A Fővárosi Főügyészség a bűnszervezet irányítóival, több tagjával, a bűnszervezet szolgáltatásait igénybe vevő személy- és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek vezetőivel, és ún. stróman személyekkel szemben nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügynek összesen 40 vádlottja van.

Támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományokat az EP - Készül a szeszes italok előállításával kapcsolatos uniós rendelet

2018.03.02.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli, kétnapos plenáris ülésén elfogadta a szeszes italok meghatározását, kiszerelését és címkézését tartalmazó rendelet-tervezetről kialakított tárgyalási álláspontját - közölte az uniós parlament sajtószolgálata csütörtökön. Hölvényi György, a Fidesz-KDNP EP-képviselője előremutatónak nevezte, hogy az EP álláspontja támogatja a magyar pálinkafőzési hagyományok megtartását.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000