Hír archívum: 2018. március

Más hónap

Törvény a korrupcióellenes bíróságról - Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a jogszabályt

2018.03.02.

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön első olvasatban a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot.

Jogsértő törvény garanciák nélkül? - Visszaküldte az államfő a margitszigeti teniszközpontról szóló jogszabályt

2018.03.02.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök csütörtökön azt a törvényt, amelyet a budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében fogadott el múlt héten a parlament.

Jelentősen emelkedett a fizetési meghagyásos eljárások száma - Az eljárások 88%-a néhány héten belül sikerrel végződött

2018.03.02.

Több mint hat százalékkal emelkedett a fizetési meghagyásos eljárások száma tavaly Magyarországon, és 88 százalékuk néhány héten belül sikerrel végződött, vagy azért, mert a fizetésre kötelezett elismerte tartozását, vagy mert nem élt ellentmondással ellene, így a meghagyás jogerőre emelkedett - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara sajtóközleményéből.

Jogsérelmi kérdések - Februári Ab-mustra

2018.03.02.

Sérti-e a vasárnapi nyitvatartás a családi élet tiszteletben tartásához való jogot? Befolyásolhatja-e az őrizet végrehajtásának módja a büntetőeljárás érdemét? Fennáll-e a tájékoztatási kötelezettség fel nem dolgozott adatok esetén? - Alkotmánybírósági-mustra - A Testület legjelentősebb és legérdekesebb februári döntései

Értékké nemesedett érdekek - Sulyok Dezső Emlékkonferencia - Első alkalommal adták át a Sulyok Dezső Emlékérmet

2018.03.02.

Bátor és meg nem alkuvó elődeink emlékét méltó módon őrizni szent, hazafias és alkotmányos kötelességünk - mondta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a Sulyok Dezső kisgazdapárti politikus emlékére rendezett konferencián az Országházban.

A büntetőjogi szankció korlátai - Debreceni törvényszéki fogalmazó lett a Mailáth György Tudományos Pályázat első helyezettje

2018.03.02.

Dr. Bagossy Mária, a Debreceni Törvényszék bírósági fogalmazója 2017-ben jelentkezett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által meghirdetett Mailáth György Tudományos Pályázatra. ”A büntetőjogi szankció korlátai az alkotmányjogban és a nemzetközi jogban: A szabadságvesztés és a kínzás tilalma” című dolgozatával a Büntető jogi szekció bírósági tagozatában első helyezést ért el. Pályamunkájáról és a pályázaton szerzett tapasztalatairól beszélt.

137 tulajdoni lapot szerzett be ingyenesen egy ügyvéd - Az ügyészség felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel vádolja

2018.03.02.

Egy szabolcsi polgármester, ügyvéd ismerőse kérésére, arra utasította az önkormányzat ügyintézőjét, hogy - jogosulatlanul - ingyen kérjen le tulajdoni lapokat a nyilvántartásból. Mindhármójuk ellen vádat emeltek.

Nem összeférhetetlenek Patyi András tisztségei - A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát

2018.03.02.

Helybenhagyta a Kúria szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt pénteki határozatát, amelyben elutasította a Patyi András, az NVB elnöke tisztségei összeférhetetlenségének megállapítása iránti indítványt.

Ukrajnában megszűntek a kisebbségi nyelvek használatára vonatkozó jogok - Alkotmánybíróság érvénytelenítette a 2012-es nyelvtörvényt

2018.03.01.

Ukrajnában megszűntek a kisebbségi nyelvek gyakorlati használatára vonatkozó jogok, miután a nyelvtörvény megsemmisítésével nem maradt érvényben olyan jogszabály, amely kimondottan a nyelvhasználatot szabályozná az országban - mutatott rá Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa csütörtökön.

Migrációs válság a magyar Alkotmánybíróság asztalán - A kormány alkotmányértelmezést kér a Testülettől

2018.03.01.

A kormány felhatalmazása alapján Trócsányi László igazságügyi minisztercsütörtökön benyújtotta a kormány alkotmányértelmezést kérő indítványát az Alkotmánybírósághoz.

Az Adidas megakadályozhatja sávozott megjelölés uniós védjegyként lajstromozását - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.03.01.

Az Adidas megakadályozhatja a cipőkön elhelyezett, két párhuzamos sávból álló megjelölés európai uniós védjegyként történő lajstromozását. A jelen ügyben a bejelentett védjegyek tisztességtelenül kihasználhatják az Adidas – cipőkön elhelyezett, három párhuzamos sávból álló – korábbi védjegyét - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szigorított uniós szankciók Észak-Koreával szemben - Az ázsiai ország súlyos fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra

2018.03.01.

Tovább szigorította az Észak-Koreával szemben elrendelt szankcióit az Európai Unió, eleget téve az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) decemberi határozatában foglaltaknak, amelyekkel a világszervezet az ország által végrehajtott kísérleti atomrobbantásokra és rakétatesztekre reagált. 

Romániában is munkaszüneti nap lesz a nagypéntek - A román parlament megszavazta a törvénymódosítást

2018.03.01.

Munkaszüneti nap lesz a nagypéntek Romániában - döntötte el szerdán a bukaresti parlament, megszavazva az erről szóló törvénymódosítást.

Oltalom alatt a Csopaki bor, az Akasztói szikiponty és a Nagykörűi cseresznye - Uniószintű jogvédelem magyar földrajzi árujelzőknek

2018.03.01.

A Csopaki borral, az Akasztói szikiponttyal, a Budaörsi őszibarackkal, a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével, az Újfehértói meggyel, a Nagykun rizzsel és a Nagykörűi ropogós cseresznyével bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán,

Kétezerrel többen vannak börtönben a háromcsapás törvény óta - 129 százalékos a magyar börtönök telítettsége

2018.03.01.

A magyar börtönök telítettsége 129 százalékos, a zsúfoltság alapja az, hogy a három csapás törvény miatt kétezerrel több embert zártak be - mondta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke szerdán Vácon. 

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000