Hír archívum: 2018. április

Más hónap

Példátlan magyar siker a Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen - Az ELTE joghallgatói a döntőben több mint 120 csapatot győztek le

2018.04.18.

Az ELTE fiatal jogászai abszolút első helyet értek el a Washingtonban megrendezett Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen az összevont felperesi és alperesi beadványok kategóriában - közölte a felsőoktatási intézmény.

Gyorsabb hozzáférés elektronikus bizonyítékokhoz - Új uniós szabályok a határon átnyúló bűnüldözés hatékonyabbá tételéért

2018.04.18.

A Bizottság új szabályokat javasol, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá váljon a rendőri és igazságügyi hatóságok számára a szükséges elektronikus bizonyítékok, például az e-mailek vagy a felhőben tárolt dokumentumok beszerzése, a bűnözőkkel és terroristákkal szembeni nyomozás és büntetőeljárás lefolytatása, valamint azok elítélése céljából.

Emberölésre való felbújtással gyanúsítják Gyárfás Tamást - Fenyő-ügy - Bűnügyi őrizetbe vették a Magyar Úszó Szövetség volt elnökét

2018.04.18.

Gyanúsítotti kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedd este.

226 millió forint jövedelmet titkolt el az adóhatóság elől egy ügyvéd - Vádemelés üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt

2018.04.17.

Egy ügyvéd ellen emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség, mert nem fizetett be 82 millió forint adót a jövedelme után - tájékoztatta az ügyészség kedden

Május 8-dikán lesz az új Országgyűlés alakuló ülése

2018.04.17.

Május 8-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök, aki Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal oldalán kedden megjelent közleményben.

MuzsikáLAW - Jótékony jogászok énekelnek április 19-dikén Pécsen

2018.04.16.

Jótékonysági koncertet ad április 19-én a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának MuzsikáLAW csoportja. A bevételt a Szemem Fénye Alapítvány által fenntartott pécsi Dóri Ház javára ajánlották fel, gyermekhospice szolgáltatásokat támogatva az összeggel.

Jóvátételi munka a bv-ben - Önkéntesen, díjazás nélkül, szabadidejükben is dolgoznak az elítéltek

2018.04.16.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet 8 jogerős büntetését töltő fogvatartottja jóvátételi munkavégzés keretében a Budapest X. kerületi Hangár utcai erdő rendezésében nyújt segítséget Föld napja alkalmából 2018. április 14-én.

Jelentős változások a pénzügyi békéltetés területén - A PBT kiemelt figyelmet fordít a méltányossági ügyekre

2018.04.16.

Jelentősen megváltozott a pénzügyi békéltetés területe tavaly, a legnagyobb arányt képviselő hitel- és kölcsönügyek száma jelentősen visszaesett, nőtt ugyanakkor a követeléskezelőkkel szembeni, elsősorban méltányossági igényt tartalmazó ügyek száma, utóbbiakra a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) kiemelt figyelmet fordít - fejtette ki Kovács Erika, a PBT elnöke az MTI-nek.

Vasárnaptól kötelező az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer

2018.04.16.

Vasárnaptól már csak az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (EKR) keresztül lehet közbeszerzési eljárásokat lebonyolítani, ezzel megszűnik a közbeszerzések papír alapú ügyintézése.

Tavaly 25 300-an vesztették életüket Európa közútjain - Uniós intézkedések a közúti közlekedés biztonságáért

2018.04.16.

Az Európai Bizottság által közzétett 2017-es előzetes közúti közlekedésbiztonsági statisztikák alapján az egymást követő évek viszonylatában másodszor is mintegy 2%-kal csökkent a halálos balesetek száma.

Szaftos történetek az amerikai elnök holdudvarában - Bűnügyi vizsgálat folyik Donald Trump ügyvédje ellen

2018.04.16.

Bűnügyi vizsgálat folyik Donald Trump amerikai elnök ügyvédje, Michael Cohen ellen - került nyilvánosságra pénteken délután New Yorkban. Az egyik manhattani bíróságra szövetségi ügyészek által benyújtott és pénteken nyilvánosságra került dokumentumok szerint Cohen ellen már hónapok óta folyik a bűnügyi nyomozás.

Három hét alatt el kell távolítani a választási plakátokat

2018.04.16.

Még valamivel több mint három hetük van az országgyűlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Választás 2018 - Befejezték a szavazatok számolását - A Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van az új Országgyűlésben

2018.04.16.

Befejezték a múlt vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson leadott összes szavazat megszámolását, valamennyi egyéni választókerületben megszületett a nem jogerős végeredmény. A Fidesz-KDNP kétharmados többséggel rendelkezik majd az új Országgyűlésben.

Veszélyben a jogállamiság? - Jogász szemmel megmosolyogtató vádak a LIBE-jelentésben - Az Alapjogokért Központ álláspontja

2018.04.13.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint ködszurkálás a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) jelentése, amely a magyar jogállamiságot vizsgálja, egyes pontjai nem is az Európai Unió (EU) hatáskörébe tartoznak.

Kit támogatnak a közpénzekből finanszírozott alapítványok? - Az Alkotmánybíróság mulasztás pótlására hívta fel a jogalkotót

2018.04.13.

A jogalkotó azonban nem biztosította megfelelően a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott, közpénzekből finanszírozott alapítványok által nyújtott támogatások átláthatóságát, az e forrásból támogatottak megismerhetőségét. Az Alkotmánybíróság mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg, é jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést.

Az Európai Bíróság ítéletet hozott - Az Európai Bíróság ítéletet hozott a kísérő nélküli kiskorúak védelmében

2018.04.13.

Az olyan, kísérő nélküli kiskorú, aki a menekültügyi eljárás során nagykorúvá válik, megőrzi a családegyesítési jogát . A családegyesítés iránti ilyen kérelmet azonban észszerű határidőn belül kell előterjeszteni, főszabály szerint három hónapos határidőn belül azon időponttól kezdődően, amelyben az érintett kiskorút menekültként elismerték - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Több mint egy hónapja elérhető a weben az szja-bevallási tervezet - A jóvá nem hagyott tervezet május 22-vel bevallássá válik

2018.04.13.

Érdemes átnézni, s szükség esetén módosítani az szja-bevallási tervezetet, amely már több mint egy hónapja elérhető a webes felületen, s a papíralapú postázás is folyamatos - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Joggal a családon belüli erőszak ellen - A horvát parlament ratifikálta az Isztambuli Egyezményt

2018.04.13.

A horvát parlament pénteken több mint kétharmados többséggel megszavazta a nők elleni, valamint a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását. A jóváhagyást a horvát törvényhozás 151 képviselőjéből 110-en támogatták.

Zlinszky Műhely - Tudományos együttműködés a jogászképzés színvonalának emeléséért

2018.04.13.

„Értékeket biztosítani, elősegíteni, védeni” - Jog – állam – történelem - Egy tudományos konferenciával hivatalosan is megkezdte működését a Zlinszky János Műhely, melynek fő célja a kutatás és az oktatás támogatása mellett a nemzetközi és tudományterületeken átívelő együttműködés elmélyítése.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok az élelmiszer-ellátási láncban - Uniós jogalkotás a kis- és középvállalkozások védelmében

2018.04.13.

A Bizottság a legkárosabb tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok betiltását tűzte ki céljául annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelők és a kis- és középvállalkozók nagyobb biztonságot élvezhessenek, és kevésbé kelljen az olyan kockázatokkal szembenézniük, amelyeket csak alig vagy egyáltalán nem befolyásolhatnak.

Valamennyi külképviseleti urna megérkezett az NVI-hez - Szombaton állapítják meg a választókerületi eredményeket

2018.04.12.

A törvényi határidő előtt egy nappal, már szerda késő este megérkezett az összes külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához - közölte az NVI csütörtök reggel.

Összhangban van-e Stop Soros törvénycsomag a nemzetközi emberi jogi normákkal? - A Velencei Bizottság vizsgálja a tervezetet

2018.04.12.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jogi és emberi jogi bizottsága felkérte a Velencei Bizottságot a Stop Soros törvénytervezet vizsgálatára - tájékoztatott csütörtökön a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet.

Elektronikus kapcsolattartás - Hihetetlen újdonság és nagy nehézség - Összbírói értekezletet tartottak a Kaposvári Törvényszéken

2018.04.12.

Viszonylag zökkenőmentes az ügyfelek fogadása és kiszolgálása a bíróságokon az elektronikus kapcsolattartás, az új polgári eljárásjogi törvény hatálybalépése és az új büntető eljárásjogi kódex bevezetésére való felkészülés ellenére, ami óriási teljesítmény - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Kaposváron.

559 sértettől 2 milliárd forintot csalt ki az ebesi férfi - A bíróság ítélete: 12 év börtön, 1,8 milliárd kártérítés, 5 milliós perköltség

2018.04.12.

A Debreceni Járásbíróság 556 rendbeli csalás és sikkasztás bűntettében, valamint 552 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki szerdán bűnösnek azt az ebesi férfit, aki 559 sértettől csaknem 2 milliárd forintot csalt ki 2011 és 2013 között - tájékoztatta a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

80%-os adókulccsal átruházható kibocsátási egységek - Uniós jogot sért a szlovák adó - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.04.12.

Az uniós joggal ellentétes az a szlovák adó, amely 80 %-os adókulccsal sújtja az üvegházhatású gázok átruházott vagy fel nem használt kibocsátási egységeinek értékét . Az ilyen adó ugyanis nem tartja tiszteletben a 2008-2012-es időszakban a kibocsátási egységek szinte teljes egészének térítésmentesen történő kiosztásának elvét - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Foglalkozást helyettesítő támogatások visszafizetése - Megélhetést veszélyeztet a visszás hatósági gyakorlat - Ombudsmani vizsgálat

2018.04.12.

A megélhetésüket veszélyeztető összeget kellett visszafizetniük, mivel az eljáró hatóságok több hónapra visszamenőleg nyilvánították jogtalannak és vonták meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatásukat – panaszolták többen az alapvető jogok biztosának. Felrótták azt is, hogy a kapott tájékoztatás nem volt egyértelmű, a hatóságok mulasztásai is hozzájárultak ehhez a helyzethez. Székely László vizsgálta a panaszokat, alapjogi és jogállami problémákat tárt fel és hiteles, közérthető tájékoztatást javasolt a visszás gyakorlat megszüntetésére.

Uniós fogyasztóvédelem képviseleti keresettel és szigorúbb szankciókkal - Nem láthatnák el ügyvédi irodák a képviseletet

2018.04.12.

A tegnapi napon az Európai Bizottság előterjesztette az „Új megállapodás a fogyasztói érdekekért” című intézkedéscsomagot annak biztosítása érdekében, hogy minden európai fogyasztó teljeskörűen élhessen az uniós jog alapján őt megillető jogokkal.

Csökkenőben a halálos ítéletek és kivégzések száma a világban - Az Amnesty International halálbüntetésről szóló legfrissebb jelentéséből

2018.04.12.

A korábbi évekhez képest világméretű csökkenés tapasztalható a kivégzések és halálos ítéletek számában, különösen pozitív lépések történtek a szubszaharai régióban - derült ki az Amnesty International jogvédő szervezet halálbüntetésről szóló friss jelentéséből.

Elkülönítetten oktatott cigány gyerekek - Fővárosi Törvényszék: Az EMMI megsértette az egyenlő bánásmód követelményét

2018.04.11.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megsértette a cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók vonatkozásában az egyenlő bánásmód követelményét. - A Fővárosi Törvényszék 2018. április 10-én ítéletet hirdetett az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felperes által az Emberi Erőforrások Minisztériuma alperes ellen az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt indított perben.

Hétfőn indul az újabb utólagos adótraffipax! - A gépjármű-kereskedők és a szervizek az ellenőrzések fókuszában

2018.04.11.

Április 16-tól a gépjármű-kereskedők és a szervizek állnak a jogkövetésre ösztönző, utólagos adótraffipax fókuszában. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ellenőrzések megkezdése előtt majd egy hetet biztosít a hibák javítására, az alkalmazotti jogviszonyok rendezésére, illetve a bevallani elmulasztott adó összegének megfizetésére - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

GDPR - Nincs 100 százalékos megfelelés? - Május 25-től egy elfogadható kockázati szintet kell biztosítaniuk a cégeknek

2018.04.11.

Május 25-én lép életbe az Egységes Európai Adatvédelmi Rendelet (GDPR), ám egy szervezet sem tud rá 100 százalékosan felkészülni, és a jogszabály minden pontjának megfelelni. A hátralévő 1 hónap már nem sok mindenre elég, azok a cégek pedig, akik úgy gondolják, az informatikusok majd gondoskodnak az adatok védelméről, nagyon rossz úton járnak - világít rá Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

A Kúria alkotmányellenesen korlátozta a Fidesz véleménynyilvánítási szabadságát - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.04.10.

Alaptörvény-ellenesen korlátozta a Fidesz véleménynyilvánítási szabadságát a Kúria egy választási plakáttal kapcsolatos döntésében - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett határozatában.

Mi a startup? - Tisztázott fogalom és jogi vonatkozások

2018.04.10.

Egy kifejezés, melyet egyre gyakrabban használunk, pontos tartalmát azonban még mindig kevesen ismerik. A vállalkozás új formája? A fogyasztási szokások megreformálója? Vagy csak egy divatos szó nagy tervek szövögetésére egy garázsban ücsörögve? De honnan juthat a gondolat tőkéhez, és hogyan lesz az ötletből vállalat? És milyen szerepet kaphat mindebben a jog? - Cikkünkben ezeket a kérdéseket jártuk körül.

UberPop - Jogellenesen végzett szállítási tevékenység - Szankcionálhat-e a tagállam? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.04.10.

A tagállamok megtilthatják és büntetőjogi eszközökkel szankcionálhatják az UberPop szolgáltatás keretében jogellenesen végzett szállítási tevékenység gyakorlását anélkül, hogy az ilyen tevékenység gyakorlását büntetendővé nyilvánító törvény tervezetét előzetesen be kellene jelenteniük a Bizottságnak - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Kezdődhet a kampánypénzek ellenőrzése - A politikai hirdetést közzétevőknek 15 napon belül tájékoztatniuk kell az ÁSZ-t!

2018.04.10.

Az Állami Számvevőszék készen áll arra, hogy a 2018. április 8-án megtartott országgyűlési választást követően, a törvényi előírásoknak megfelelően lefolytassa a kampányidőszakban felhasznált pénzek elszámolásának ellenőrzését. Az ÁSZ felhívja a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint azon sajtótermékeknek, amelyek a választást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést tettek közzé, a választást követően 15 napon belül kell tájékoztatniuk a Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről.

Orosz beavatkozás az amerikai elnökválasztási folyamatba? - Házkutatást tartott az FBI Trump ügyvédjének irodájában

2018.04.10.

Házkutatást tartott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump amerikai elnök ügyvédje és bizalmasa, Michael Cohen irodájában és otthonában, Trump szégyenteljesnek nevezte az eljárást.

Közel egymillióan kaptak állampolgárságot 2016-ban uniós államtól - 88 százalékuk nem uniós országból érkezett - Eurostat felmérés

2018.04.09.

Közel egymillió bevándorlónak adtak állampolgárságot 2016-ban az Európai Unió tagországai, 18 százalékkal többnek, mint egy évvel korábban - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közzétett jelentéséből.

A magyar autósok európai viszonylatban is szabálykövetők - Egy belga felmérés eredményei

2018.04.09.

A magyar autóvezetők európai viszonylatban is jelentős arányban betartják a közlekedésbiztonsági előírásokat, azok között is első helyen az alkoholtilalmat - közölte a La Libre Belgique című belga napilap egy belga felmérésre hivatkozva hétfőn.

Külföldi hitelezői igények bejelentése - Letölthető az egységes formanyomtatvány!

2018.04.09.

Az Európai Parlament és a Tanács fizetésképtelenségi eljárásról szóló 2015. május 20-i (EU) 2015/848. rendeletének 55. cikke alapján a Magyarországon indult fizetésképtelenségi eljárásokban a külföldi hitelezők követeléseiket a követelések előterjesztésére szolgáló egységes formanyomtatványon terjeszthetik elő.

Megérkeztek az első külképviseleti urnák az NVI-hez - A 118 külképviseleteken szombaton és vasárnap 51 854-en szavaztak

2018.04.09.

Megérkeztek az első külképviseleti urnák a Nemzeti Választási Irodához (NVI) hétfő reggel, az első két urna az amerikai kontinensről jött meg, ott ugyanis az időeltolódás miatt már szombaton megtörtént a szavazás az országgyűlési választáson.

Orbán: Magyarország a bátor emberek országa - A kormányfő első nyilatkozata a választási sikert követően

2018.04.09.

"Magyarország a bátor emberek országa, akik vasárnap egész Európa számára világossá tették, hogy a dolgokat így nem lehet folytatni, vagyis őszinte, világos beszédet akarnak, nevén akarják nevezni, mi gyötri ezt a kontinenst" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőre forduló éjszaka az Echo TV-nek.

Újabb kétharmad - A FIDESZ nyerte a 2018-as választásokat - A nagy arányú győzelem erős legitimációt ad a magyar kormánynak

2018.04.09.

A nagy arányú győzelem erős legitimációt fog adni a magyar kormánynak az Európai Unión (EU) belül - közölte az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Nagyobb fokú munkajogi védelem rákkeltő anyagokkal szemben - Egy tudományos alapokon nyugvó uniós jogalkotási javaslat

2018.04.06.

A Bizottság a munkavállalók öt újabb rákkeltő vegyi anyagnak való kitettségének a korlátozására tesz javaslatot az eddigi 21 olyan anyag mellett, amelyekre vonatkozóan már korlátozásokat vezettek be, illetve amelyek korlátozását már javasolták. Becslések szerint a javaslat több mint 1 millió uniós munkavállaló munkakörülményeit javítaná és több mint 22 000, foglalkoztatással összefüggő betegség kialakulását előzné meg.

A felmentvény – „bizonyítvány” a megfelelő cégvezetésről - Hogyan alakult a jogintézménye az elmúlt évek bírói gyakorlatában?

2018.04.06.

A felmentvény a gazdasági társaság tulajdonosainak nyilatkozata (formális írásbeli határozata) arról, hogy a vezető tisztségviselő ügyvezetési tevékenységét egy adott tárgyidőszakban a tulajdonosok számára rendelkezésre álló információk alapján, a tulajdonosok megítélése szerint megfelelően látta el. Hogyan alakult a jogintézménye az elmúlt évek bírói gyakorlatában? - Bögös Tímea és Pásztélyi Emesea Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper munkatársai megválaszolják a kérdést.

A vámhivatal rendkívül eredményes felderítő - Nemzetközi szinten egyedülálló tudásúak a NAV szolgálati kutyái

2018.04.06.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az elmúlt években eredményes felderítő munkát végeztek - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési igazgatósága kutyakiképző központjában.

Kitiltják Romániából a vékony műanyagszatyrokat - Uniós irányelv mentén szigorodott a 2015-ben elfogadott román törvény

2018.04.06.

Júliustól tilos vékony műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől kezdődően pedig tilos ezeket forgalmazni is Romániában. Az erről rendelkező törvényt szerdán hirdette ki a román államfő.

Egyszerűbb hozzáférés a közhiteles nyilvntartásokhoz - A KKSzB nevű központi elektronikus ügyintézési szolgáltatásról - Video-interjú

2018.04.06.

Magyarországon ma több mint 200, ún. közhiteles nyilvántartás létezik. A bíróság az eljárások során számos nyilvántartott adat igazolását kérheti, amelyeknek beszerzése anyagilag is terhet róhat az ügyfélre, és a hivatali ügyintézés akár órákat vehet igénybe. A Digitális Bíróság Projektben zajló fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben ezeket az adatokat már nem a jogkereső állampolgárnak kell beszereznie.

Fogyatékos szabályozás - Márciusi Ab-mustra

2018.04.06.

Mi tartozik a közéleti vita körébe? Alapjognak minősül-e az országgyűlési képviselő mentelmi joga? Megalapozza-e a remélt nyereség mértéke annak várományi jellegét? Van-e helye polgári engedetlenségnek az adóeljárásban? – Az alkotmánybírák legjelentősebb és legérdekesebb márciusi döntései.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000