Hír archívum: 2018. április

Más hónap

Újabb menekültügyi szigorítás Németországban - Az oltalmazottak családegyesítési lehetőségét korlátoznák augusztustól

2018.04.05.

Újabb menekültügyi szigorításra készül a német kormány, egy szerdai sajtóértesülés szerint ezúttal az oltalmazottak családegyesítési lehetőségének további korlátozását tervezik.

Rekordszámú ügyet zárt le tavaly az Emberi Jogok Európai Bíróság - Hazánkból 61 panasz érkezett Strasbourgba - 2017. évi statisztikák

2018.04.05.

Rekordszámú ügyet sikerült lezárnia tavaly az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), s ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a függőben lévő beadványok száma az utóbbi évekhez képest - derült ki a strasbourgi székhelyű bíróság szerdán közzétett éves jelentéséből.

Május végével alapjaiban megváltozik a nemzeti adatvédelmi gyakorlat - A NAIH elnökének 2017 évi beszámlója

2018.04.05.

Új korszak kezdődik az uniós adatvédelmi csomag május 25-ei hatályba lépésével, az erre való felkészülés határozta meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság (NAIH) elmúlt évét - mondta Péterfalvi Attila, a szervezet elnöke a hatóság elmúlt évi tevékenységét bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Új és módosított ügyvédi szabályzatok! - A MÜK közzétette új szabályzatait - ITT letölthetőek

2018.04.05.

Az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól, a közvetítői eljárásról, az európai közösségi jogászokról, az ideiglenes országos alkalmazott ügyvédi tagozat delegálásáról, a végrendeletek nyilvántartásáról - ezen témákban adott ki új szabályzatokat a Magyar Ügyvédi Kamara. Módosította továbbá az okiratszerkesztésről és az elektronikus ügyintézésről szóló szabályzatát.

Az Ab felhívtja a Kúriát döntése végrehajtásának felfüggesztésére? - A Testület végzést hozott

2018.04.05.

egy politikai párt, mint jelölő szervezet fordult alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz, arra hivatkozva, hogy a Kúria támadott döntése sérti a véleménynyilvánítási szabadságát, valamint a tisztességes bírósági tárgyaláshoz való jogát. Az Alkotmánybíróság a panaszt befogadta, az érdemi vizsgálat folyamatban van. Mivel azonban a Kúria támadott döntésének végrehajtása az alkotmánybírósági vizsgálat alatt is korlátozza az indítványozó jogszerűen végzett kampánytevékenységét, az Alkotmánybíróság mai végzésében felhívta a Kúriát a Kvk.VI.37.414/2018/2. sorszámú végzése végrehajtásának felfüggesztésére.

Igazságszolgáltatáshoz méltó feltételek - Felújított Törvényház, duplájára emelkedett bírói illetmények

2018.04.05.

A kormány kiemelt célja az igazságszolgáltatásban is, hogy a feladatellátáshoz méltó környezet kialakítását segítse - hangoztatta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden Egerben, a felújított Törvényház átadásán.

Alkotmánymódosítással a melegházasság ellenében? - Román törvénymódosítás a család fogalmának módosítása érdekében

2018.04.05.

Elfogadta a román képviselőház az alkotmánymódosító népszavazások megszervezéséről szóló törvénymódosítást szerdán, amelyre azért volt szükség, hogy - a kormányzó szociáldemokraták tervei szerint - még idén májusban "egy férfi és egy nő" önkéntes házasságaként határozhassák meg a család fogalmát a román alkotmányban, a hatályos alaptörvényben szereplő "házastársak" kifejezés helyett.

Uniós szinten kodifikált kisebbségi jogok - Több mint 1,2 millióan aláírták a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést

2018.04.05.

Az Európai Unió több mint 1 millió 215 ezer polgára támogatta aláírásával a kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló, Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezést - jelentették be a kezdeményezők a németországi Flensburgban és az erdélyi Kolozsváron szerdán egy időben tartott sajtótájékoztatójukon.

Személyi jövedelemadó 1+1 % - Május 22-ig lehet rendelkezni! - A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható

2018.04.05.

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról idén is május 22-ig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül. Az erről szóló nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) a bevallás részeként vagy önálló nyilatkozatként a "17EGYSZA" lapon - közölte a NAV .

20 éves a fogyasztóvédelmi törvény - Az országos konferencián átadták a„Fogyasztóvédelemért” c. díjat is

2018.04.04.

Immár húsz éve annak, hogy 1998. március 1-jén hatályba lépett a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény. Ennek alkalmából a Budapesti Békéltető Testület országos szakmai konferenciát rendezett a fogyasztóvédelmi szakma szereplőinek részvételével.

Visszapillantó - Bírák Etikai Kódexe - Az Országos Bírói Tanács etikai állásfoglalásai tették élővé a szabályokat - Videó-interjú

2018.04.04.

Hosszú, alapos előkészítés és széles körű egyeztetés után 2015 januárjában lépett hatályba a bírák Etikai Kódexe. A munka nem ért véget a Kódex elfogadásával, hiszen azt is rendezni kellett, hogy a Kódex előírásainak megsértése esetén milyen eljárásrend követendő, illetve hogy mely szervezet jogosult etikai állásfoglalások kiadására.

Új rendelet az egyre népszerűbb az európai polgári kezdeményezésről - Már 9 millió polgár kapcsolódott be az uniós jogalkotásba

2018.04.04.

Az Európai Bizottság elfogadta az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet alkalmazására vonatkozó második jelentést. Mióta ez az új eszköz 2012-ben hatályba lépett, becslések szerint mostanáig a 28 tagállam 9 millió európai polgára támogatott európai polgári kezdeményezéseket.

58 356-an vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékekbe - A külföldi nagyvárosokban felkészültek az április 8-dikai szavazásra

2018.04.04.

A nagyvárosokban is felkészültek a külképviseleti szavazásra, Londonban például 12 asztalnál lehet majd voksolni április 8-án, és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) becslése szerint legfeljebb 20 perces sorban állásra kell számítania a szavazni kívánó mintegy 9700 választópolgárnak.

A közmédiának azonos lehetőségeket kell biztosítania a választási kampányban - Az Ab legfrissebb határozata

2018.04.04.

Alkotmányjogi szempontból nem kifogásolható, ha választás idején az alapvetően közpénzből működtetett állami médiaszolgáltatón számon kérik a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség alapelvének megsértését – mondta ki az Alkotmánybíróság április 3-án elfogadott határozatában.

Államilag garantáltan mentes a géntechnológiai módosításoktól - Védjegyet kapnak a GMO-mentes magyar élelmiszereknek

2018.04.04.

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hiányosság a fogyatékossági támogatás szabályozásában - Az Alkotmánybíróság a mulasztás pótlására hívta fel a jogalkotót

2018.04.03.

Az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a közlekedőképességükben a mozgásszervi fogyatékosokkal azonos mértékben, de nem mozgásszervi betegségből eredően korlátozott személyek támogatását - mondta ki az Alkotmánybíróság. Felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2018. december 31- ig tegyen eleget.

Javított és új bírósági elektronikus nyomtatványok! - Az OBH elnöke módosította a jogszabályoknak meg nem felelő űrlapokat

2018.04.03.

A bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII. 1.) IM rendelet 75/C. § (2d) bekezdése alapján - mivel egyes űrlapok nem felelnek meg a jogszabályoknak - az OBH elnöke soron kívül módosított ÁNYK nyomtatványokat, illetve publikált újakat.

Ami Spanyolországban lázadás az Németországban hazaárulás - Kiadatási őrizetbe helyezhetik a volt katalán elnököt Németországban

2018.04.03.

Carles Puigdemont volt katalán elnök kiadatási őrizetbe vételét kezdeményezte kedden a németországi Schleswig-Holstein tartomány főügyészsége.

Modernkori rabszolgaság Európában - A munkára kényszerítés az emberkereskedelem leggyakoribb formája - ET jelentés

2018.04.03.

Egyre nagyobb problémát jelent a munkára kényszerítés Európában, a kontinens több országában is ez vette át a szexuális kizsákmányolás helyét az emberkereskedelem leggyakoribb formájaként - derült ki az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportjának (GRETA) kedden közzétett jelentéséből.

Minority SafePack - Éjfélkor lezárul az európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése

2018.04.03.

Kedden éjfélkor lezárul a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése. Az összegyűlt aláírások száma megközelíti az 1,2 milliót.

Olcsó euróügyletek, méltányosabb valutaátszámítás az Unió-szerte - Javaslat a határokon átnyúló fizetések költségének csökkentésére

2018.04.03.

Az Európai Bizottság javaslatot tett az euróban történő határokon átnyúló fizetések költségének csökkentésére az egész Unióban. A jelenlegi szabályok szerint az euróövezet lakói és vállalkozási számára nem jelent különbséget, hogy saját országukban vagy az euróövezet valamely másik tagállamában végeznek euróügyleteket.

Handó: Rendkívüli mértékben meg kell növelni a bírói létszámot - Összebíró értekezletet tartottak Győrben

2018.04.03.

A 2018. január 1-jétől létrejött nyolc regionális közigazgatási és munkaügyi bíróság álláshelyei miatt "rendkívüli mértékben" meg kell növelni az engedélyezett bírói létszámot és a hozzá kapcsolódó igazságügyi alkalmazotti létszámot - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Győri Törvényszék és a Győri Ítélőtábla összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón, Győrben.

Üzletszerűen tisztességtelen európai parlamenti képviselők - Közel 150 milliós költségvetési csalással gyanúsítják Sz. Cs. volt képviselőt

2018.04.03.

A Központi Nyomozó Főügyészség üzletszerűen társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, külföldi gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző személy által elkövetett vesztegetés bűntette és részben felbújtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki Sz. Cs. volt európai parlamenti képviselőt. A költségvetési csalás cselekményével az EP-nek a megalapozott gyanú szerint 143.364.500.- Ft vagyoni hátrányt okozott, amely nem térült meg.

Az új Be. rejtett titkai – 2. rész – A nyomozástól a tárgyalásig

2018.04.03.

Két részre tagolódó nyomozási szak, érdemileg vizsgált vád, ügyészség és védelem közötti megegyezés, terhelti együttműködés, érdemileg előkészített tárgyalás - gyorsabb és hatékonyabb eljárások. - A július 1-jén hatályba lépő új büntetőeljárási törvény további titkos újdonságai.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000