Hír archívum: 2018. május

Más hónap

Nem törvényes az OBT működése - Nem biztosított az egyes bírósági szintek képviselete

2018.05.04.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) létszáma 15 fő. A sarkalatos törvény azt is előírja, hogy valamennyi ítélkezési szintről megadott számú tagja van. Jelenleg az OBT nem rendelkezik 15 taggal és egyes bírósági szintek képviselete nem biztosított, ezért a testület működése nem tekinthető törvényesnek.

Kedden megalakul az új Országgyűlés - A megalakulással kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét

2018.05.04.

Alakuló ülést tart kedden az Országgyűlés, a mandátumot szerzett képviselőket Áder János köztársasági elnök köszönti, aki - Orbán Viktor személyében - javaslatot tesz az új miniszterelnökre. A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

Orbán: A migráció nem emberi jogi, hanem nemzetbiztonsági kérdés - A kormányalakításról és az új ciklus sajátos karakteréről

2018.05.04.

Erkölcsi kötelességnek nevezte "végigvinni" a migrációellenes alkotmánymódosítást Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken. Magyarországnak és Közép-Európának semmilyen - sem jogállamisági, sem költségvetési - vitától nem kell félnie - jelentette ki. Hozzáfűzte: jogállamiság ügyében Magyarország különösen nyugodt lehet, mert 2013-ban teljesen átvizsgálták, és "papírunk van arról, hogy a jogállamiság rendben van".

Megerősített védelem visszaélést bejelentő személyeknek - Új uniós szintű jogszabály készül

2018.05.03.

A közelmúltbeli botrányok, pl. a Dieselgate-botrány, a Luxleaks-kiszivárogtatások, a Panama-iratok vagy a Cambridge Analytica tevékenységével kapcsolatban napvilágra kerülő információk azt tanúsítják, hogy a visszaélést bejelentő személyek fontos szerepet játszhatnak a közérdeket károsító törvénytelen tevékenységek leleplezésében és így polgáraink és társadalmaink jólétében. Az Európai Bizottság ezért új jogszabályt javasol a visszaélést bejelentő személyek védelmének megerősítésére az EU-n belül.

A GDPR és az ahhoz kapcsolódó kérdések ügyvédi szempontjai - ÜDE konferencia a BÜK Dísztermében - Május 4-dikén!

2018.05.03.

Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület május 4-dikén pénteken GDPR és az ahhoz kapcsolódó kérdések témában konferenciát tart a Budapesti Ügyvédi Kamara Dísztermében. A Szervezők minden érdeklődő Kollégát szeretettel látnak az eseményen.

Az ingatlaneladásból származó jövedelem bevallása - Érdemes átnézni az szja-bevallási tervezetet - NAV figyelemfelhívás!

2018.05.03.

Az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetet érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból; előfordulhat ugyanis, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészíteni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Elektronikus adatigénylés a Gondnokoltak Nyilvántartásából - A kérelmek ügyfélkapun keresztül is benyújthatóak

2018.05.02.

A gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartása részletes szabályainak megállapításáról szóló KIM rendelet alapján 2017. január 1-től az adatszolgáltatás iránti kérelmek elektronikus úton, az ún. ügyfélkapun keresztül is benyújthatóak. A változás azért lényeges, mert ma már egyre több álláspályázat benyújtásához szükséges a Gondnokoltak Nyilvántartásából történő igazolás kiállítása.

A jogállamiság meglétéhez kötött uniós kifizetések - Ifj. Lomnici: Hiányoznak az EU költségvetési javaslatának jogi alapjai

2018.05.02.

Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027) - közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Két díjat is nyert A Viszkis a bűnügyi filmek nemzetközi fesztiválján

2018.05.02.

Két díjat nyert A Viszkis című alkotás a bűnügyi filmek nemzetközi fesztiválján Belgiumban: Antal Nimród filmje a szakmai és az ifjúsági zsűri elismerését is megkapta.

Kötbér jár a fogyasztónak, ha az áramszámla nem érthető és követhető - A Kúria döntést hozott a fogyasztók védelmében!

2018.05.02.

Nem csak az a közüzemi szolgáltatók kötelessége, hogy havonta számlákat bocsássanak ki, hanem a számláknak, fizetési emlékeztetőknek, fizetési felszólításoknak érthetőnek és követhetőnek is kell lennie. Amennyiben nem ez történik, akkor a fogyasztó jogosan kérhet kötbért az áramszolgáltatótól. - A Kúria ítéletet hozott a fogyasztói jogok védelmében!

Háborús bűnösök mozgása és tartózkodása az Unió területén - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.05.02.

Az olyan uniós polgár vagy uniós polgár olyan családtagja szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való joga korlátozásának szükségességét, aki a múltban gyaníthatóan háborús bűncselekményekben vett részt, esetről esetre kell értékelni. Ez az értékelés magában foglalja egyrészt az érintett személy által a fogadó társadalom alapvető érdekeire jelentett veszélynek, másrészt az uniós polgárok és családtagjaik jogai védelmének a mérlegelését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szabálytalanul gazdálkodott a Magyar Államkincstár - Súlyos hiányosságokat tárt fel az ÁSZ

2018.05.02.

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék ellenőrzése a Magyar Államkincstárnál – jelentette ki Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára a témában tartott sajtótájékoztatón. Az ellenőrzés megállapította, hogy 2013 és 2015 között nem működött megfelelően a Kincstár vezetői irányítási rendszere, és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű. Az ÁSZ szintén hiányosságokat azonosított egyes informatikai rendszerek bevezetésével és alkalmazásával kapcsolatban, illetve megállapította, hogy a Kincstár nem az előírásoknak megfelelően látta el az önkormányzatokra vonatkozó szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzési feladatait. A hibák kijavítását a Számvevőszék a Magyar Államkincstár elmúlt tíz éves működését bemutató elemzéssel támogatja.

Bírálható közszereplők - Áprilisi Ab-mustra

2018.05.02.

Egy közszereplőnek az átlagosnál jobban kell tűrnie a kritikai megjegyzéseket – mondta ki az Alkotmánybíróság, amely egy másik ítéletében leszögezte: egy választási plakátnak összességében kell azt az információt közvetítenie, hogy kinek a támogatására ösztönöz. Az alkotmánybírák legjelentősebb és legérdekesebb áprilisi döntései.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000