Hír archívum: 2018. június

Más hónap

Végrehajtási államfői kegyelmet kapott Geréb Ágnes - A szülész-nőgyógyásznak nem kell fogházba vonulnia

2018.06.30.

Kegyelmet kapott Gerébl. Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani - derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján megjelent közleménybő

Anonimizált előzetes döntéshozatal - Az EuB július 1-től névteleníti a természetes személyeket érintő ügyeket

2018.06.29.

A Bíróság – az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) (1) hatálybalépését követően, és az Európai Unió intézményeire alkalmazandó majdani új adatvédelmi rendelet (2) hatálybalépését megelőzően – úgy döntött, hogy az előzetes döntéshozatali ügyekben történő közzétételek keretében fokozza a természetes személyek adatainak védelmét.

Változás és állandóság a bíróságokon - Kiírták a 2018-as Mailáth György Tudományos Pályázatot

2018.06.29.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) Elnöke Mailáth György országbíró emlékére idén is meghirdette tudományos pályázatát. A jelentkezők négy szekcióban, összesen 138 témában nyújthatják be dolgozatukat.

Nagyobb védelmet élveznek az utazók július 1-jétől! - Jobb tájékoztatás, szélesebb körű felmondási jog, szigorodó szabályok várhatóak

2018.06.29.

Széleskörű és közérthető tájékoztatás az utazási csomagoknál és több lehetőség a felmondásra, megfelelő kompenzáció az utazási irodák szerződésszegése esetén. Jelentősen változnak az előírások, amelyek számtalan fogyasztót, és egyúttal már a nyaralásukat is érinthetik, nagyobb védelmet biztosítanak. Ez azokra igaz, akik az utazási szerződést 2018. július elsején vagy azt követően kötik meg, például egy utazási irodával.

Sírból visszahozott áfa - Az Európai Bíróság döntései az állam jogalap nélküli gazdagodása ellenében

2018.06.29.

A cégek számtalan olyan helyzettel szembesülnek, amikor rajtuk kívül álló okokból sem a követelésükhöz, sem annak áfa-tartalmához nem jutnak hozzá. Az adóhatóság ugyanis sokszor akkor sem engedi meg az áfa visszaigénylését, ha azzal a költségvetést nem érné kár. Az Európai Unió Bíróságának (EUB) közelmúltbeli ítéletei alapján azonban több ilyen esetben is visszaszerezhető az áfa – írja közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Hiányos a minősített adattal való visszaélés büntetőjogi szabályozása - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.06.29.

Az Alkotmánybíróság friss határozatában kimondta: a jogalkotó nem kellő körültekintéssel határozta meg a minősített adattal visszaélés esetén feljelentésre jogosult személyek körét. A felelősségre vonás ugyanis a tényállás egyes eseteiben eleve kizárt. Az ügy ötven országgyűlési képviselő indítványára indult, akik a Büntető Törvénykönyv vonatkozó szabályozásának megsemmisítését kérték a testülettől. Az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az Alaptörvénnyel való összhang nem a vitatott rendelkezés megsemmisítésével, hanem a hatályos szabályozás kiegészítésével állítható helyre.

Alkotmányellenes a Macedónia névváltoztatásáról szóló törvény? - A szkopjei parlament elfogadta, az államfő nem akarja aláírni

2018.06.27.

Gjorge Ivanov macedón elnök kedden bejelentette: nem hajlandó aláírni az ország nevének megváltoztatásáról szóló törvényt, amelyet a szkopjei parlament a múlt szerdán fogadott el.

Védett szellemi tulajdonjogok - Nemzetközi konferencia Budapesten a hamisítás elleni hatóságok részvételével

2018.06.27.

Szellemi tulajdonjogok védelméről szóló nemzetközi konferencia kezdődött kedden Budapesten a hamisítás elleni hatóságok részvételével - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Csökken a dizájner drogok fogyasztása Magyarországon - ORFK: A megelőzés szempontjából elengedhetetlen a jó szülő-gyerek kapcsolat

2018.06.27.

Elkezdett csökkenni a dizájner drogok fogyasztása Magyarországon - mondta Csákó Ibolya rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Osztályának kiemelt főreferense kedden az M1 aktuális csatornán.

Feltételezett háborús bűnöst adott át Boszniának Franciaország - Radomir Susnjart 57 élve elégetett bosnyák életéért felelhet

2018.06.27.

Feltételezett háborús bűnöst adott ki a múlt hét végén Bosznia-Hercegovinának Franciaország - közölte értesülését a szarajevói sajtó.

A papíralapú számlákról is jelenteni kell július 1-jétől! - Kötelező adatszolgáltatás az online számla-adatszolgáltatás bevezetésétől

2018.06.26.

2018. július 1-jétől az adóalanyok közötti belföldi áfás ügyletekről, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot a számla adattartalmát tételesen, valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak. „Az adatbejelentést főszabály szerint a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép automatikus kapcsolat biztosítja majd. Azonban a nyomdai úton előállított, nyomtatvány használatával kiállított számlák, azaz a „kézi számlák” sem maradnak ki az adatszolgáltatásból.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Az Év Jogász Költője - Az Év Jogász Írója - Az Irodalmi Rádió pályázata - 2018.

2018.06.26.

Az Irodalmi Rádió jogászok (ügyvédek, ügyészek, bírók, jegyzők, joghallgatók) és jogi területen dolgozók számára vers- ill. novella író versenyt hirdet, tehetséges tollforgató jogászok felkutatására. A nyertesek lehetőséget kapnak az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

Az új Büntetőeljárási törvény legfontosabb rendelkezéseiről - Sajtóbeszélgetés a Szegedi Ítélőtáblán

2018.06.26.

„A július 1-től hatályba lépő új Büntetőeljárási törvénytől a kormány, a jogász szakma és a közvélemény is azt várja, hogy a büntetőeljárások egyszerűbbé válnak, gyorsabban lebonyolódnak anélkül, hogy a szakmaiság követelménye csorbulna” – hangzott el a Szegedi Ítélőtáblán megtartott sajtóbeszélgetésen, amit Harangozó Attila, a táblabíróság elnöke és Hámori Attila elnökhelyettes tartott.

Létminimum alatt élő előadóművészeken segít az EJI - A kiegészítés akár meg is duplázhatja a legrászorultabbak nyugdíját!

2018.06.26.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) nyugdíj-kiegészítő támogatásról döntött, amellyel azoknak az elismert előadóművészeknek kíván segítséget nyújtani, akik rendkívül alacsony nyugdíjuk mellé semmilyen más juttatásban nem részesülnek. A havonta folyósított összeg több száz művész életét teheti könnyebbé.

Új eszközök az Unión belüli csalások ellen - Tagállami megállapodással megszűnnek a héa-rendszer kiskapui

2018.06.26.

Politikai egyetértés született az uniós tagállamok között az uniós héarendszer kiskapuinak megszüntetését célzó új eszközöket illetően. Ezek a következetlenségek nagy volumenű héacsalásokat eredményezhetnek, melynek következtében a nemzeti államháztartások évente mintegy 50 milliárd euró veszteséget szenvednek.

Ittasan vezető országgyűlési kéviselő - Burányi Sándor mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész

2018.06.25.

Az ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként, Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Burány Sándor országgyűlési képviselő mentelmi jogának a felfüggesztésére tett indítványt.

Ludas Mátyás büntetőpere, nyitott tárgyalótermek, bírói szobák és cellák - Bíróságok izgalmas programokkal a Múzeumok Éjszakáján

2018.06.23.

Több bíróság csatlakozott idén is a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz. Június 23-án a Győri Ítélőtábla, a Fővárosi, a Miskolci , a Szombathelyi, valamint a Zalaegerszegi Törvényszék is megnyitja kapuit. Tájékozódjon a programokról és látogasson el egy bíróságra az év leghosszabb éjszakáján!

Súlyosan akadályozza a "Stop Soros" a civilek tevékenységét? - Több rendelkezés visszavonására szólít fel a Velencei Bizottság

2018.06.22.

A "Stop Soros" törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonására szólított fel pénteken elfogadott állásfoglalásában a Velencei Bizottság, mondván, hogy azok súlyosan akadályozzák a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét.

Mátyás és az igazságszolgáltatás - Bíróságtörténeti konferencia

2018.06.22.

Véget ért az Országos Bírósági Hivatal (OBH) I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című kétnapos bíróságtörténeti konferenciája kedden. A szimpóziumon felszólaló jogászok és történészek egyebek mellett az uralkodó törvénykezéséről, a XV. század gazdasági jogalkotásáról és a krónikás irodalomról beszéltek.

Dönthet-e a tagállam a menekült jogállásról? - A menekültekről szóló irányelv az Európai Bíróság asztalán

2018.06.22.

Wathelet főtanácsnok szerint a menekültekről szóló irányelv azon rendelkezései, amelyek lehetővé teszik valamely tagállam számára, hogy megtagadja vagy visszavonja a menekült jogállást, összeegyeztethetők az uniós joggal. Mivel a menekült jogállás megtagadására vagy visszavonására vonatkozó döntés nem érinti a menekültnek minősülést, a tagállam köteles az érintett menekültnek biztosítani a Genfi Egyezményből eredő jogai tiszteletben tartását.

Bennragadt szabadságok - A nyár lehetőség a munkáltatóknak az elmaradások jogszerű pótlására

2018.06.22.

Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.

Transzszexuális menekült ügyében döntött az Alkotmánybíróság - A Testület jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést

2018.06.22.

A testület megállapította: mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség áll fenn, mivel a jogalkotó nem szabályozta a jogszerűen letelepedett nem magyar állampolgárok névváltoztatási eljárását, ami diszkriminatív helyzetet eredményez.

Védett keresztény kultúra, nyugodt otthon, külön közigazgatási bíráskodás - Elfogadták a hetedik alaptörvény-módosítást

2018.06.22.

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény hetedik módosítását szerdán. Az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be - rögzítették az alkotmányban.

Büntető törvénykönyvi tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése - Elfogadta a parlament a "Stop Soros" törvénycsomagot

2018.06.22.

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a kormány "Stop Soros" törvénycsomagját, amely alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása.

Adatkezelői minőség tényleges adatkezelés nélkül? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.06.20.

Felelős-e a Facebook rajongói oldal adminisztrátora az oldalát meglátogató személyek adatainak kezeléséért? Amennyiben igen, milyen mértékű a felelőssége? - Az Európai Unió Bírósága ítéletében választ adott , tisztázva ezzel a GDPR adatkezelő-fogalma által felvetett kérdéseket.

300 ezer eurót kell visszafizetnie Marine Le Pen-nek az EP részére - Jogosulatlanul felvett uniós pénzek - Az Európai Bíróság ítélete

2018.06.20.

Az Európai Unió Törvényszéke helybenhagyja a Marine Le Pen európai parlamenti képviselőtől egy parlamenti asszisztens foglalkoztatása tekintetében közel 300 000 euró visszafizetését követelő európai parlamenti határozatot, mivel a képviselő asszony nem bizonyította ezen asszisztens tényleges munkavégzését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jelentős létszámbővítés a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon - 89 álláshelyre összesen 1879 érvényes pályázat érkezett

2018.06.20.

Jelentős létszámbővítésre volt szükség a közigazgatási és munkaügyi ügyszakban a Közigazgatási perrendtartás január 1-jei hatályba lépése miatt. A megváltozott eljárási rendelkezések következtében ugyanis a Közigazgatási perrendtartás hatálya alá tartozó ügyekben főszabály lett a háromtagú tanácsban való eljárás, csökkent a bírósági titkárok hatásköre és új típusú ügyek megjelenésére is készülni kellett.

Kereszttűzben az OBT - A bírói tanácsa tagjai nem értik, miért támadja őket az OBH elnöke

2018.06.20.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) értetlenül áll az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének az OBT tagjait érő folyamatos támadásai előtt - írta a tanács közleményében.

Módosuló adótörvények és bevándorlási különadó - Parlament előtt a "minden idők legtöbb egyszerűsítését" tartalmazó javaslat

2018.06.20.

A kormány benyújtotta a parlamentnek az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot.

Jablonszky Ferenc Program - A bírósági épületek korszerűsítéséért - Az első fordulóban 192 beruházási terv érkezett a bíróságoktól

2018.06.20.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) idén hetedik alkalommal hirdette meg a bírósági épületek korszerűsítését, fejlesztéseit célzó Jablonszky Ferenc Programot. Az első forduló pályázati adatlapjainak benyújtási határidejéig összesen 192 beruházási terv érkezett a bíróságoktól.

Egy számjegyűre csökkenhet az szja - Domokos László ÁSZ elnök a kisvállalkozások támogatásának eszközeiről

2018.06.20.

Több lépcsőben a személyi jövedelemadó kulcsa egy számjegyűre csökkenhet, de ez nem elegendő a kisvállalkozások segítéséhez: az adminisztratív könnyítések önmagukban is felérnének egy adócsökkentéssel - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a novekedes.hu-nak adott interjújában.

Korlátozzák a családegyesítés lehetőségét Németországban - Elfogadta a Bundestag az oltalmazottakra vonatkozó új szabályokat

2018.06.20.

Elfogadta a német szövetségi parlament (Bundestag) az oltalmazott státuszba kerülő menedékkérők családegyesítéséről szóló törvényt, amelynek értelmében az oltalmazottak elveszítik a jogukat a családegyesítéshez, és csupán lehetőségük lesz arra, hogy kérelmezzék legközelebbi rokonaik beengedését Németországba.

Gúnyt űz az emberi jogokból az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa? - Az Egyesült Államok kilép a szervezetből

2018.06.20.

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából - jelentette be kedden Washingtonban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint a tanács nem méltó a nevére. Washington egy nappal azután jelentette be kilépését, hogy Zeid Raad al-Husszein az Emberi Jogi Tanács 38. ülésszakának megnyitóján elítélte a Trump-kormánynak azt a szerinte "lelkiismeretlen" gyakorlatát, amely szerint az illegális bevándorlóktól a mexikói határon erővel elválasztják gyermekeiket.

Mdosul a büntetőeljárási törvény Romániában - Az ellenzék alkotmánybíróságon támadja a jogszabályt

2018.06.19.

Gyorsított eljárásban megszavazta a román képviselőház hétfőn késő este a büntetőeljárási törvény módosítását, amelyet a kormánykoalíció kezdeményezett. Az ellenzék már a szavazás előtt bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon megtámadja a jogszabályt.

Biztonságosan reptetett pilóta nélküli járművek - Az EP jóváhagyta a drónt irányítókra vonatkozó szabálytervezetet

2018.06.19.

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta a drónokra és a drónt irányítókra vonatkozó szabálytervezetet - közölte az uniós parlament sajtóosztálya.

Mit köteles tűrni a szomszéd és meddig mehet el az építtető?

2018.06.19.

Várhatóan a jövőben kiszámíthatóbb lesz, hogy az építtetők mikor lépik át azt a határt, amivel már jogilag is zavarják a szomszédokat, továbbá az is, hogy a zavarás milyen következményekkel jár, köszönhetően a Kúria iránymutatásával összhangban egységesebbé váló bírói gyakorlatnak. Ez azért lesz fontos változás, mert az elmúlt években fellendülő építőipar ismét aktuálissá tette a kérdést, hogy hol a határ a szomszédok szükséges és szükségtelen zavarása között?

Módosítják a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló szerb törvényt - Alaptörvény-ellenes rendelkezések kerülhetnek vissza a jogszabályba?

2018.06.18.

Elkezdődött a kisebbségi önkormányzatként működő nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításáról szóló vita a szerb parlamentben, a módosítást követően várhatóan számos olyan hatáskörre vonatkozó pont visszakerül a törvénybe, amelyet az alkotmánybíróság négy évvel ezelőtt alaptörvény-ellenesnek ítélt.

Már lehet regisztrálni a NAV Online Számla rendszerében - NAV figyelemfelhívás!

2018.06.18.

A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

A lengyel igazságügyi reform a kommunizmus maradványaitól tisztít - Morawiecki: Nem csorbul a bíróságok függetlensége Lengyelországban

2018.06.18.

A lengyel igazságügyi reform a kommunista rendszer maradványaitól tisztítja meg a bírósági rendszert - jelentette ki pénteken Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, aki szerint a jelenlegi, az Európai Bizottság által bírált változások nem csorbítják meg a bíróságok függetlenségét.

Különdíjas magyar csapat a THEMIS fogalmazóversenyén! - A zsűri a legjobb szóbeli prezentációt jutalmazta a különdíjjal - Videó

2018.06.18.

Kihirdették az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) THEMIS elnevezésű nemzetközi csapatverseny „C” elődöntőjének eredményeit. A magyar csapatot a zsűri a legjobb szóbeli prezentációért különdíjjal jutalmazta.

Önálló közigazgatási bíráskodás, OBT botrány és bírói kinevezési gyakorlat - Az OBH elnöke aktuális és kényes kérdésekre válaszolt

2018.06.18.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke biztos abban, hogy semmi sem fenyegeti a bírói függetlenséget, így a közigazgatási bíráskodás tervezett szervezeti önállósága sem. - Handó Tünde a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában aktuális kérdésekre válaszolt.

Július 1-től 80 km/órára csökken a sebességhatár a francia utakon

2018.06.18.

Franciaországban július 1-től óránként 90-ről 80 kilométerre csökken a megengedett legnagyobb sebesség a lakott területen kívüli országutakon. Az intézkedés mintegy 400 ezer kilométernyi útszakaszt érint.

Közérthetően az új büntetőeljárásról - Elérhetőek az OBH ügyfelek részére készített tájékoztató kiadványai!

2018.06.14.

2018. július 1-jén hatályba lép az új büntetőeljárási törvény (új Be.), amely alapvető változásokat hoz az igazságszolgáltatásban. Erre az ügyfeleknek és a hivatásrendeknek is fel kell készülniük. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) feladatának tekinti, hogy ezt a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa. Most elérhetővé váltak az OBH ügyfelek részére készített tájékoztató kiadványai!

Állami monopóliummá átalakított mobilfizetési rendszer - Hazánk megsértette a szolgáltatási irányelvet? - Az Európai Bíróság asztaláról

2018.06.14.

A mobilfizetési rendszer állami monopóliummá való átalakításával Magyarország megsértette a szolgáltatási irányelvet - Yves Bot főtanácsnok ismertette indítványát a C-171/17. számú Bizottság kontra Magyarország ügyben.

Fogyatékosjog tapasztalati alapon - Beszélgetés Fiala-Butora Jánossal, az MTA TK Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársával

2018.06.14.

"Alapvetően fontos lenne, hogy a jogtudomány a fogyatékossággal élők saját tapasztalatait is releváns forrásként kezelje" - hangsúlyozza Fiala-Butora János, az MTA TK Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, akivel a fogyatékos emberek jogérvényesülésének problematikájáról, valamint a Fogyatékosjogi ENSZ-egyezmény hazai és külföldi hatásairól beszélgettünk.

Óriási az érdeklődés a bírósági fogalmazói állások iránt - Lezárult az első félévi felvételi eljárás - 32 álláshelyet töltöttek be

2018.06.14.

Lezárult a 2018. I. félévi fogalmazói felvételi eljárás a bíróságokon. A meghirdetett álláshelyekre több mint kétszeres túljelentkezés volt, ami a bírói életpálya, illetve a bírósági munka népszerűségéről is árulkodik.

Bejelentési kötelezettség alá kerülnek adómegtakarító adóstruktúrák - Uniós szinten beazonosíthatóvá válnak az agresszív konstrukciók

2018.06.14.

Egy a minap kihirdetett irányelv alapján előfordulhat, hogy a jövőben a nevünk és a kapott adótanácsunk részletei az adóhatóságnál landolnak. 2020 júliusától ugyanis a tanácsadók vagy bizonyos esetekben maguk az adózók kötelesek lesznek tájékoztatni az adóhatóságot egyes, agresszívnak minősített adótervezési konstrukciók részleteiről. Ráadásul a tájékoztatási kötelezettség, visszamenőlegesen, mindazokra a struktúrákra is kiterjed, amelyek megvalósításába az adózók 2018. június 25. után kezdenek bele – figyelmeztet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Jelentősen kevesebb lesz a képviselő az Európai Parlamentben - A Brexit hatásai az uniós jogalkotásban

2018.06.14.

Az Európai Parlament képviselőinek száma 751-ről 705-re csökken azt követően, hogy az Egyesült Királyság kiválik az Európai Unióból - döntött az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán, Magyarország mandátumainak száma nem változik.

Semmis törvénytelenül szerzett bizonyítékok, korlátozott sajtónyilvánosság - Módosul a büntető perrendtartás Romániában

2018.06.14.

A szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a bukaresti parlament szenátusa elfogadta szerdán a büntető perrendtartás módosítását, amelyet az alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyek kiigazítására, az emberi jogok védelmére és az ártatlanság vélelméről szóló európai uniós irányelv érvényesítésére hivatkozva terjesztettek elő a szociáldemokrata törvényhozók.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000