Hír archívum: 2018. július

Más hónap

Tízmilliárdokat hozhat az államkasszának az online számlázás

2018.07.31.

Tízmilliárdokkal nőhet az állam bevétele a szerdától élesedő online számlázási rendszer révén, a feketegazdaság elleni újabb eszközzel az áfacsalás lehetősége a minimálisra csökken, és tovább csökkenhet az adóelkerülők száma - mondta a Magyar Időknek Tállai András, aki szerint a pluszpénz a későbbi adócsökkentések fedezete is lehet.

Szövetségi államok perelik Washingtont, amiért engedélyezte fegyverek 3D-ben történő kinyomtatását

2018.07.31.

Amerikai szövetségi államok bejelentették hétfőn, hogy pert indítanak a kormány ellen, amiért engedélyezte egy texasi vállalatnak az internetről letölthető és 3D (térbeli) nyomtatóval elkészíthető fegyverek forgalmazását.

Határon túli családszervezetek támogatására írnak ki pályázatot

2018.07.31.

Kétszázmillió forintos keretösszeggel határon túli családszervezetek támogatására ír ki pályázatot ősszel a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

Milyen alapon tagadható meg az európai elfogatóparancs végrehajtása? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.07.25.

Az európai elfogatóparancs végrehajtása nem tagadható meg azon az alapon, hogy egy ügyészségi határozat megszüntetett egy büntetőügyben folytatott nyomozást, ha annak során a keresett személyt csupán tanúként hallgatták ki. A tagállamok igazságügyi hatóságai kötelesek a részükre továbbított minden európai elfogatóparancs tárgyában határozatot hozni - áll az Európai Unió bíróságának ítéletében.

Ügyvédjelölt-hiány - Mi vonz egy fiatal jogászt az ügyvédjelölti pályára? - Okok és megoldási javaslatok - Egy szakember tanácsai

2018.07.25.

Az egyszemélyes praxisok és a nemzetközi irodák is ügyvédjelölt-hiánnyal küzdenek az utóbbi években. De mi ennek az oka? "Hiába hirdet az iroda heteken át, vagy alig jelentkezik hozzá jelölt, vagy nem tudnak megegyezni – és újra indul a hirdetési-interjúztatási, jórészt időrabló folyamat. Mi változott azóta, hogy egy helyért több jelölt is versengett, miért fordult meg a helyzet?" - Bende Mátét, a Pro/Lawyer Consulting vezetőjét kérdeztük.

Díj a Kiváló Közútbiztonságért - Magyarországi kezdeményezés is a díjazottak között

2018.07.25.

Brüsszel adott otthontannak a rendezvénynek, ahol Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos átadta a 2018. évi Kiváló Közútbiztonságért díjakat. Az elismerést hatan vehették át olyan – az Európai Közúti Biztonsági Charta égisze alatt indított – innovatív és mások számára például szolgáló kezdeményezésekért, melyek elősegítik, hogy javuljon a közúti közlekedésbiztonság, és kevesebben veszítsék életüket az európai közutakon.

Emailes szerződések? - Amit az emailben történő „szerződéskötésről” tudni érdemes!

2018.07.25.

Napjainkban egyre elterjedtebbé és gyakoribbá válik az email, mint kommunikációs és szerződéses kapcsolattartási forma, illetve jognyilatkozatok, szerződések, szerződéstervezetek küldésére használt csatorna. Ezért felmerül a kérdés, hogy az emailben megküldött ajánlatok, szerződések, jognyilatkozatok vajon érvényesek-e, keletkeztetnek-e kötelezettséget a küldő, illetve a címzett számára, illetve vita esetén bizonyítékként felhasználható-e? - Erről kérdeztük az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjét, dr. Ferenczi Mónika ügyvédet.

2017-ben csökkent az uniós kötelezettségszegési eljárások száma - Éves jelentés az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről

2018.07.24.

Megjelent az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló éves jelentés, amely bemutatja, hogy az Európai Bizottság mit tett 2017-ben az uniós jog ellenőrzése és érvényesítése érdekében. A szintén a mai napon, egyben az uniós egységes piac létrejöttének 25. évfordulóján, online közzétett egységes piaci eredménytábla tanúsága szerint míg a személyek, a szolgáltatások, az áruk és a tőke szabad mozgásának útjában álló akadályok a legtöbb területen megszűnőfélben vannak, egyes szektorokban a helyzet stagnál, sőt romlik.

Másodfokú döntés Fenyő-ügyben - 200 millió forintra emelte a bíróság az óvadék összegét

2018.07.24.

200 millió forintra emelte másodfokon a Fővárosi Törvényszék a Gy. T. ügyében elsőfokon megállapított óvadék összegét. A rendelkezésre álló adatok szerint Gy. T. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megbízta P. T.-t, ölesse meg Fenyő Jánost. Bizonyítottság esetén a gyanúsított cselekménye felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének a megállapítására alkalmas.

Szerződések utazási szolgáltatásokra és ajánlott biztosítások - A legjellemzőbb jogviták - Beszélgetés a PKKB bírájával

2018.07.24.

A jó idő beköszöntével sokan indulnak nyaralni, azonban ilyenkor nem várt meglepetések és tetemes többletkiadások is felmerülhetnek. Az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, az ajánlott biztosításokról és az e téren legjellemzőbb jogvitákról kérdeztük dr. Horváth Ildikót, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bíráját.

Örökös európai polgárság és szegénységmegelőzés - Újabb polgári kezdeményezéseket vett nyilvántartásba az Európai Bizottság

2018.07.24.

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az örökös európai uniós polgárságról, továbbá az éhezés megelőzéséről szóló európai polgári kezdeményezéseket - közölte az uniós testület.

Átalakult a szociális hozzájárulási adó rendszere - Az új szabályozás 2019. januárjával lép hatályba

2018.07.24.

Elfogadta az Országgyűlés pénteken az átalakított szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatot. Az új szabályozás 2019. január 1-jén lép hatályba.

Több mint ötven törvényjavaslatról döntött a Ház a választás óta - Megkezdődött a nyári szünet a törvényhozásban

2018.07.24.

Összesen ötvennégy törvényjavaslatot és tizenkét parlamenti határozatot fogadott el az Országgyűlés május 8-i megalakulása óta - közölte az Országgyűlés Hivatala.

Tilos lesz a vevők hátrányos megkülönböztetése - A uniós geo-blocking rendelet decembertől szigorítja a szabályokat

2018.07.24.

Az EU hosszas tárgyalások után 2018 tavaszán elfogadta az ún. geo-blocking rendeletet, amely decembertől szigorítja a vevők indokolatlan hátrányos megkülönböztetésének tilalmát, legyen szó kereskedelmi értékesítésről, az árazásról, vagy az értékesítési és fizetési feltételekről.

Biztonságos növekedés, családtámogatás, munkahelyteremtés - Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést

2018.07.23.

Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter annak ismertetésekor a biztonságos növekedés büdzséjeként jellemzett. A 2019-es költségvetést 128 igen szavazattal, 56 nem ellenében fogadták el a képviselők.

FEOSZ: Tisztességtelen a magyar fogyasztókkal a Ryanair - Poggyász késése esetén is jár kártérítés az utasoknak!

2018.07.23.

A megnövekedett számú poggyászkésések miatt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívja az utazni vágyók figyelmét: nem csak a poggyászok sérülése, elvesztése, hanem késése esetén is jár kártérítés! Ennek feltétele, hogy írásban bejelentsék igényüket a légi fuvarozó részére legkésőbb a poggyász kiszolgáltatása napjától számított 21 napon belül.

Életveszélyes mobil-függőség - Egyre több halálos balesetet okoznak telefonozó sofőrök

2018.07.23.

Súlyos következményekkel járhat a mobiltelefon-függőség: Európa-szerte egyre több halálos balesetet okoznak telefonozó sofőrök - mondta Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Módosuló adótörvények és bevándorlási különadó - Megszűnik öt adófajta, változik a cafeteria-rendszer, nő a családi kedvezmény

2018.07.23.

A parlament pénteken elfogadta az adótörvények módosításáról és a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatot. A 131 igen szavazattal, 33 nem ellenében, 23 tartózkodás mellett jóváhagyott jogszabály a 15 százalékos személyi jövedelemadót nem módosítja, és marad a 9 százalékos társasági adó is. A családi adókedvezmény ugyanakkor bővül, a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal, 40 ezer forintra emelkedik, és 5 százalékra csökken az UHT és az ESL tej áfája.

Jogi védelem az otthon nyugalmának - Törvényt fogadott el az Országgyűlés a magánélet védelméről

2018.07.23.

A magánélet védelméről szóló törvényt fogadott el pénteken az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére. Trócsányi László igazságügyi miniszter javaslatát 153 igen szavazattal, 34 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Meváltozott gyülekezési szabályok - Október 1-től hatályos új gyülekezési törvény

2018.07.23.

Elfogadta az Országgyűlés pénteken az október 1-jétől hatályos új gyülekezési törvényt. Trócsányi László igazságügyi miniszter javaslatát - amely az 1989-es törvényt váltja fel - 131 igen szavazattal, 56 nem ellenében hagyták jóvá.

Októbertől szabálysértés az életvitelszerű utcán tartózkodás - Az alaptörvényhez igazították a szabálysértési törvényt

2018.07.23.

Október 15-étől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. Az Országgyűlés pénteken 132 igen szavazattal, 54 nem ellenében igazította ilyen tartalommal az alaptörvényhez a szabálysértési törvényt. A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezet be.

Büntetendő lesz a jogellenesen átalakított járművek vezetése - Módosult a Btk. a veronai buszbalesettel összefüggésben

2018.07.23.

Büntetendő lesz a jogellenesen átalakított személyszállító járművek vezetése, és a hivatalos személyt hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben érő zaklatás - döntött pénteken az Országgyűlés.

Hazánk menekültügyi jogszabályai nem felelnek meg az uniós jognak - A Bizottság keresetet indít Magyarország ellen az Európai Bíróságon

2018.07.20.

A Bizottság ma úgy határozott, hogy keresetet indít Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán (EUB) amiatt, hogy menekültügyi és visszatérési jogszabályai nem felelnek meg az uniós jognak.

Magyar joghallgatók nemzetközi munkajogi perbeszédversenyen - Motiváció, felkészülés, kihívások - Beszélgetés a csapattagokkal

2018.07.19.

A Hugo Sinzheimer Moot Court Competition – nemzetközi munkajogi perbeszédversenynek idén Olaszország adott otthont 2018. június 14-16. között. Magyarországot Barkó Henrietta (KRE-ÁJK), Marjai Lotti (PPKE-JÁK), Kiss Gergely (DE-ÁJK) és Szetei Dániel (ELTE-ÁJK) joghallgatók képviselték. A csapat három tagja mesélt motivációról, felkészülésről és kihívásokról.

Versenyszabályokat sértett a Google - Az Unió rekord összeggel, 4,3 milliárd euróra büntette az óriásvállalatot

2018.07.19.

Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken. A Google bejelentette: fellebbezni fog a bírság ellen.

Jogok külföldön megházasodott azonos nemű pároknak - A román alkotmánybíróság döntést hozott egy precedens értékű ügyben

2018.07.19.

A román hatóságok nem tagadhatják meg a szabad mozgás és tartózkodás jogát egy uniós polgár azonos nemű házastársától - közölte Valer Dorneanu, a román alkotmánybíróság elnöke, a taláros testület kétéves halogatás után szerdán meghozott döntését ismertetve.

Hátrányosan megkülönböztetett fogvatartottak - Az Alkotmánybíróság jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést

2018.07.19.

Az Alkotmánybíróság megállapította: az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy nem rendelkezett az igényérvényesítéshez szükséges orvosi igazolás kiállítására jogosult orvos személyéről akkor, amikor a fogvatartott személy a büntetés-végrehajtási intézetben kérelmezi közgyógyellátásra való jogosultságának a megállapítását. Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2018. november 30. napjáig tegyen eleget.

Tollforgató jogászok - Az év jogász költője és írója 2018 - Szépirodalmi pályázat

2018.07.18.

Akinek a jogtudomány gyakorlása mellett kedve, ideje és tehetsége engedi, idén már harmadik alkalommal jelentkezhet „Az év jogász költője 2018” és „Az év jogász írója 2018” megtisztelő címért. A miskolci székhelyű Irodalmi Rádió által kiírt szépirodalmi pályázatról annak egyik megálmodóját, Zsoldos Árpádot kérdeztük.

Az új Büntetőeljárási törvény legjelentősebb változásai - Beszélgetés Frech Ágnessel, az E-Kódex Be. Munkacsoport elnökével

2018.07.18.

2018. július 1-től hatályos az új Büntetőeljárási törvény (Be.), mely számos újítást vezetett be. Frech Ágnes, az E-Kódex Be. Jogszabály-véleményezési és Képzési Munkacsoport elnöke mesélt a legjelentősebb változásokról.

300 milliós hasznot realizált a bennfentesen kereskedő budapesti ügyvéd - Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség

2018.07.18.

Végrehajtási eljárásban jutott hozzá egy budapesti ügyvéd olyan lényeges piaci információhoz, amely felhasználásával ezután az értéktőzsdén jelentős hasznot realizált. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt a férfi ellen.

Uniós Fogyasztóvédelmi szabályokat sért az Airbnb - Az uniós hatóságok felszólították: átláthatóan tüntesse fel az árakat

2018.07.17.

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és a Bizottság felszólítják az Airbnb-t, hogy, feltételeit hozza összhangba az uniós fogyasztóvédelmi szabályokkal, és átláthatóan tüntesse fel az árakat.

Végére jár a türelmi időszak az online számlaadat-szolgáltatás kapcsán - A bírság alóli mentesülés a hónap végéig is feltételekhez kötött!

2018.07.17.

Bár július 1-jén életbe lépett az oline számlaadat-szolgáltatási kötelezettség, az adóhatóság július 31-ig haladékot adott azoknak, akiknek még nem sikerült megteremteniük a teljesítéshez szükséges feltételeket. A bírság alóli mentesülés azonban a hónap végéig is feltételekhez kötött, amely szerint regisztrálni kell a NAV online számla rendszerében, illetve a jelentési kötelezettség alá tartozó számlaadatoknak utólag, legkésőbb július végéig be kell érkezniük a hatósághoz.

Különleges alkotmányos védelmet élvez a közügyekben való véleménynyilvánítás - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.07.17.

Az Alkotmánybíróság egy alkotmányjogi panasz alapján indult ügyben rámutatott: közhatalmat gyakorló személyekkel és közszereplő politikusokkal szemben, közügyekkel kapcsolatban megfogalmazott értékítélet főszabály szerint nem lehet jogi felelősségrevonás alapja, azonban egyes esetekben őket is megilleti a személyiségvédelem.

Ítélkezés szünet alatt

2018.07.16.

Július 15-étől augusztus 20-ig a bíróságokon törvénykezési szünetet, míg július 23-ától augusztus 31-ig az Alkotmánybíróságon ítélkezési szünetet tartanak. Befolyásolja-e a szünet a határidőket, leáll-e ilyenkor a munka, vannak-e tárgyalások?

Veszélyben a bírói függetlenség Spanyolországban? - 750 spanyol bíró fordult panasszal az Európai Bírák Konzultatív Testületéhez

2018.07.13.

A pamplonai szexuális bűncselekményben hozott ítélettel szemben kritikus társadalmi és politikai visszhang miatt a bírói függetlenséget látja veszélyben az a 750 spanyol bíró, aki panaszbeadványt írt alá és juttatott el szerdán az Európai Bírák Konzultatív Testületéhez (CCJE).

Kezdődik a nyári ítélkezési szünet - Július 15-től augusztus 20-ig polgári ügyekben nem lesznek tárgyalások

2018.07.13.

A Bíróságok Napjával, azaz július 15-el megkezdődik az új Polgári perrendtartásban szabályozott nyári ítélkezési szünet, amely 2018. augusztus 20-ig tart. Polgári ügyekben erre az időszakra – bizonyos törvényi kivételektől eltekintve – nem lehet tárgyalást kitűzni.

Július 15. - A Bíróságok - Idén 158 igazságügyi alkalmazott munkáját ismerik el díjjal

2018.07.13.

Július 15-dike a Bíróságok Napja. Az Országos Bírósági Hivatal, a Kúria, valamint a táblabíróságok és törvényszékek vezetői ebből az alkalomból idén saját rendezvényeiken köszöntik a dolgozókat, s adják át éves elismeréseiket, 2018-ban összesen 158-at.

Joggal a munka és a családi élet egyensúlyáért - Az Európai Parlament új szabályokkal segítenék a kisgyerekes szülőket - Videóval

2018.07.13.

Az Európai Parlament olyan új szabályokon dolgozik, amelyek segítenék a kisgyerekes szülőket, valamint a családtagjaikat gondozókat a munka és a magánélet sikeresebb összehangolásában.

Egyszerűbb és gyorsabb büntetőperek - Július 1. óta hatályban az új Be. - A fővárosban már 38 ügyben alkalmazták az új szabályokat

2018.07.13.

A fővárosban az új törvény hatályba lépését követő első hét napon belül már összesen 38 különböző ügyben került sor az új. Be. szerinti, eljárást gyorsító szabályok alkalmazásával történő befejezésre, amely a vizsgált ügyekben a terhelt tárgyaláson való beismerésen alapult.

Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság alakul Ukrajnában - Az ukrán parlament kivette a botrányt okozó módosítást a törvényből

2018.07.13.

Az ukrán parlament csütörtökön olyan javaslatot szavazott meg, amellyel eltörölte a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról szóló, június elején elfogadott törvénybe bekerült módosítást, így mostantól az új testület lesz illetékes minden korrupciós természetű ügyben, beleértve azokat is, amelyek tárgyalását már első fokon lefolytatták.

Megtévesztő hitelkártya-kedvezmények - Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt bírságolta az MNB a Budapest Bankot

2018.07.13.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 7,5 millió forintra bírságolta a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt.-t a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Kit terhel közúti baleset után a felelősség és a kárviselés? - Beszélgetés Fuglovics Gabriella bíróval

2018.07.12.

Nem ritka, hogy egy közúti baleset után vita alakul ki az érintettek között arról, kit terhel a felelősség és a kárviselés kötelezettsége. - Fuglovics Gabriella, az Országos Bírósági Hivatalba (OBH) beosztott bírája beszél a felelősségbiztosítás lényegéről, hiányának következményeiről és a gépjárművekkel okozott balesetek jellemző vitás kérdéseiről.

Ugyanaz a termék, más minőség - Másodosztályú fogyasztók? - Az élelmiszer-ipari termékek kettős minőségéről vitázik az EP - Videó

2018.07.12.

Az EU megvizsgálja az állításokat, melyek szerint egyes uniós országokban az élelmiszergyártók rosszabb minőségű élelmiszer-ipari termékeket árusítanak. Az Európai Bizottság bemutatja vizsgálatainak legutóbbi eredményeit, és megvitatja a fogyasztóvédelmi jogszabályokat a parlamenti képviselőkkel. - Videó

Fizikai korlátozások nem pszichiátriai osztályon kezelt betegekkel szemben - Ombudsman: Hiányoznak a jogszabályi garanciák!

2018.07.12.

Hiányoznak a nem pszichiátriai osztályon kezelt betegeknél alkalmazható fizikai korlátozások jogszabályi garanciái, a beteg önrendelkezési jogának tényleges érvényesítését biztosító szabályok – állapította meg Székely László. Az alapjogi biztos egy beteg ellátásával kapcsolatos panaszügy vizsgálata során tárt fel komoly problémákat a korlátozások kórházi dokumentációja kapcsán, ezért az emberi erőforrások miniszterének intézkedését kérte.

Nem teljesítette Spanyolország a menekültkvótát - Elmarasztalta a spanyol államot a legfelsőbb bíróság

2018.07.12.

A spanyol legfelsőbb bíróság elmarasztaló ítéletet hozott szerdán a spanyol állammal szemben, amiért az nem teljesítette vállalását a menedékkérőknek az európai uniós tagországok közötti, kvóták szerinti elosztási mechanizmusában.

A multik kerülnek először a GDPR miatt a NAIH célkeresztjébe - A kkv-k sem dőlhetnek hátra! - A törvénymódosítási javaslatról

2018.07.12.

Várhatóan a multinacionális vállalatok hazai érdekeltségei kerülnek először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) célkeresztjébe a GDPR betartására vonatkozó vizsgálatoknál, legalábbis erre lehet következtetni a kormány által benyújtott törvénymódosítási javaslatból.

Az Alkotmánybíróság elé kerül az új román közigazgatási kódex - Még nem lehet kihirdetni a kisebbségi nyelvhasználatot is rendező jogszabályt

2018.07.12.

Nem lehet egyelőre kihirdetni Romániában a képviselőház által hétfőn megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a jobbközép ellenzék ötven törvényhozója előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.

Elektronikus kapcsolattartás polgári peres ügyekben - Miért hasznos és mik a legfontosabb tudnivalók? - Videó

2018.07.12.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2013-ban indította el a polgári ügyekben az elektronikus kapcsolattartást, törvényszéki elsőfokon nyílt lehetőség a beadványok elektronikus benyújtására. 2018. január 1-től a bíróságok minden ügytípusban kötelesek az elektronikus kapcsolattartásra.

Állami támogatások atomenergia szolgáltatásokra? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2018.07.12.

A Törvényszék helybenhagyja azon határozatot, amelyben a Bizottság jóváhagyta az Egyesült Királyság által a Hinkley Point C atomerőmű javára nyújtani tervezett támogatásokat. A Törvényszék a Luxemburg által támogatott Ausztria keresetét ennélfogva elutasítja - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000