Hír archívum: 2018. július

Más hónap

Szubszidiaritás és arányosság - Új uniós döntéshozatal a láthatáron - A jövőben jogkörök kerülhetnek vissza a tagállamokhoz

2018.07.11.

A szubszidiaritással, arányossággal és a „kevesebbet hatékonyabban” megközelítéssel foglalkozó munkacsoport – amelynek elnöki tisztét Timmermans első alelnök tölti be – átadta zárójelentését Jean-Claude Junckernek, a Bizottság elnökének.

Kriptovalutás átverések - 10 millió dollárt kerestek tavaly a kiberbűnözők

2018.07.11.

A Kaspersky Lab becslései szerint a kiberbűnözők az elmúlt évben több mint 21 ezer ether kriptovalutát kerestek, ami több mint 10 millió dollárnak felel meg a jelenlegi árfolyamon.

Életfogytiglani börtönre ítélték a müncheni neonáci per fővádlottját

2018.07.11.

A müncheni felsőbíróság bűnösnek mondta ki szerdán tíz rendbeli gyilkosságban a Nemzetiszocialista Underground (NSU) nevű szélsőjobboldali terrorszervezet által elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságok ügyében az ügy fővádlottját, Beate Zschäpét, és életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte őt.

Ki köteles a kártalanításra légijárat jelentős késése esetén? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.07.11.

A légi járat jelentős késése esetén nem az a légitársaság köteles az utasok részére fizetendő kártalanítás teljesítésére, amely az igénybe vett repülőgépet és legénységet bérbe adta, hanem az a légitársaság, amely a repülés végrehajtásáról döntött - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Mennyiben felelős a strand és a szálloda a területére bevitt értékekért? - Az intézmény és a fogyasztó felelőssége - Hasznos tanácsok!

2018.07.11.

A nyilvánosság számára nyitva álló helyek – fürdők, kávéházak, éttermek, színházak, és más hasonló helyek – azokért a tárgyakért tartoznak felelősséggel, amelyeket a fogyasztók ezekre a helyekre rendszerint magukkal szoktak vinni, ha pedig van megfelelő hely a vagyontárgyak elhelyezésére, akkor az intézmény csak az itt elhelyezett tárgyakért tartozik felelősséggel.

Élen járnak a magyar bíróságok az elektronikus fejlesztésekben - Az Unió 2 és fél milliárd forinttal támogatja a Digitális Bíróság projektet

2018.07.10.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) július 5-én adott otthont a "Digitális Bíróság" projekt nyitórendezvényének. A projekt célja - amelynek megvalósítására az OBH több mint két és fél milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert - a bírósághoz való hozzáférés további egyszerűsítése. Az OBH informatikai fejlesztésekkel biztosítja a bíróság és az ügyfelek közötti elektronikus kapcsolattartás akadálymentes működéséhez szükséges technikai feltételeket, és az elektronikus ügyintézés optimális, ügyfélbarát módon történő továbbfejlesztését.

Vállalatvezetők harca az agresszív adótervezés ellen - Bizonytalanságok övezik a BEPS irányelvek magyar jogrendbe ültetését

2018.07.10.

A gyorsan változó adózási környezet globális szinten is jelentős kihívások elé állítja a nagyvállalatokat, ráadásul komoly hiányosságokat éreznek a vezetők a BEPS irányelvekkel kapcsolatos útmutatásban – derül ki a Deloitte felméréséből, amelyben több száz multinacionális vállalatvezetőt és pénzügyi szakértőt kérdeztek meg az OECD agresszív adótervezés elleni irányelveinek (BEPS) a mindennapi működésre gyakorolt várható hatásairól.

Adatkezelőnek minősülnek-e a házról házra járó jehova hitszónokok? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.07.10.

A Jehova tanúi közösséghez hasonló vallási közösség hitszónok tagjaival együtt a házról házra járva végzett hitszónoki tevékenység keretében gyűjtött személyes adatok kezelőjének minősül. Az ilyen tevékenység keretében végzett személyesadat-kezelés során tiszteletben kell tartani a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós jogi szabályokat - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Európai bírói focitorna immár 25. alkalommal - Idén második helyezett lett a Pécsi Ítélőtábla csapata!

2018.07.10.

Második helyezett lett a Pécsi Ítélőtábla focicsapata azon a tornán, amelyen immár 25. éve mérik össze futballtudásukat négy európai főváros bírái. A rotációban rendezett játéknak idén Bécs adott otthont, és a házigazda bécsiek csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Új bíró az amerikai legfelsőbb bíróság tagjai között - Az amerikai elnök "brilliáns jogászként" mutatta be Brett Kavanaugh jelöltet

2018.07.10.

Brett Kavanaugh bírót jelöli Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság új tagjának. Az elnök döntését hétfőn este jelentette be a Fehér Házban. Beszédét és a főbírójelölt bemutatását valamennyi amerikai televízió élőben közvetítette.

Ősszel újra kezdődik a Budaházy-ügy tárgyalássorozata a Fővárosi Törvényszéken - Az ügyet az új Be. alapján "egyesbíró" fogja tárgyalni

2018.07.10.

Ősszel kezdődhet újra a Budaházy-ügy tárgyalássorozata a Fővárosi Az ügyet az új Be. alapján "egyesbíró" fogja tárgyalniTörvényszéken - közölte a bíróság kedden.

ETIAS - Megerősített uniós határbiztonság - Szűrni fogják a vízummentesen érkezőket - Az EP támogatta a jogszabályt

2018.07.10.

A vízummentességet élvező nem uniós polgároknak engedélyt kell majd kérniük akkor, ha be szeretnének lépni az EU-ba: az erről szóló jogszabályt csütörtökön támogatta az Európai Parlament.

Pezsgő szellemi élet a regionális kollégiumokban - Három közigazgatási és munkaügyi vezetőt nevezett ki az OBH elnöke

2018.07.09.

Három közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumvezetőt nevezett ki a közelmúltban Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Döntése értelmében Figula Ildikó az Észak-, Cséffán József pedig a Dél-Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégiumot irányíthatja, a Közép-Duna-Völgyi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium élére Króneisz Gábor került. Cséffán József már a megelőző öt évben is kollégiumvezető volt, munkáját, mint helyettese, Figula Ildikó segítette 2017. december 31-ig. Azóta az Észak-Alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium megbízott vezetője volt. - Bemutatkoztak az új vezetők.

Internetes Jogtudományi Enciklopédia - Beszélgetés Jakab András és Fekete Balázs főszerkesztőkkel

2018.07.09.

"Az IJOTEN a magyar jogtudomány valaha volt legnagyobb projektje, mind a munka tervezett volumenét, mind a résztvevők számát tekintve." - állítja Jakab András egyetemi tanár, az MTA doktora. Az Internetes Jogtudományi Enciklopédia létrejöttéről, létéről és létjogosultságáról beszélgettünk a portál megálmodóival és jelenlegi főszerkesztőivel, Jakab Andrással és Fekete Balázzsal.

A választottbírósági ítéletek érvénytelenítése - Recenzió Boóc Ádám egyetemi docens és gyakorló ügyvéd könyvéhez

2018.07.09.

Korunkban a választottbíróságok szerepe mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban egyre növekszik. Ennek ellenére Magyarországon – a hasonló jelentőségű jogágakhoz képest – viszonylag szerényebb volumenű, könyv formában is megjelent szakirodalom foglalkozik csak a témával. Ezek közül az egyik Boóc Ádám egyetemi docens és gyakorló ügyvéd A nemzetközi kereskedelmi választottbíráskodás - A választottbíró megválasztása és kizárása című kötete, melyhez Kulifay Bálint írt szakmai recenziót.

Minden harmincadik elektronikus levél adathalászat! - Amire a nyári szezonban figyelni érdemes

2018.07.09.

A nyári szezonban megszaporodnak a felhasználókat, online vásárlókat célzó adathalász támadások. Míg egyes oldalak olcsó repülőjegyekkel kecsegtetnek, a csaló webáruházak gyanúsan alacsony áron kínálják a szezon slágertermékeit: nyári ruhákat, fényképezőgépeket, strandeszközöket árulnak. Ha ezeket megrendeljük, nemcsak a pénzünket bukjuk, hanem szinte minden esetben személyes- és bankkártya adatainkat is, ez pedig okozhat még kellemetlen meglepetéseket a jövőben – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

Ezerszeresére nőtt az EJI által felosztott jogdíjak összege - 30 éves a magyar Előadóművészi Jogvédő Iroda

2018.07.09.

A világ két legnagyobb előadói jogdíjkezelő szervezete és zenészszakszervezete, az amerikai és a brit szövetségek vezetői is méltatták Budapesten a magyar Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) eredményeit abból az alkalomból, hogy az egyesület megalakulásának 30-ik évfordulóját ünnepli.

Ne legyen büntetendő a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség! - Csak néhány tagállam ültette jogrendjébe a kivételt biztosító tételt

2018.07.09.

Az EU tagállamainak biztosítani kellene, hogy a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség ne minősüljön bűncselekménynek, az Európai Bizottságnak egyértelműsítenie kellene, hogy milyen típusú segítségnyújtásra nem érvényesek büntetési tételek, az Uniónak gondoskodnia kellene arról, hogy a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség ne minősüljön bűncselekménynek - foglalt állást a Parlament.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított az óraátállításról - Az interneten elérhető kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni!

2018.07.06.

Az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított csütörtökön a nyári és a téli időszámításról, illetve az óraátállításról.

Az ÁSZ a második félévben több ellenőrzést is folyatat állami szervezeteknél és újakat is kezd

2018.07.05.

Az Állami Számvevőszék a második félévben folytatja az ellenőrzést a Magyar Államkincstárnál (MÁK), a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Magyar Nemzeti Banknál és megkezdi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság működésének és gazdálkodásának értékelését - derül ki az ÁSZ ellenőrzési tervéből, amelyet benyújtott az Országgyűlésnek.

Az Európai Parlament megszavazta az uniós utasregisztrációs rendszer felállítását

2018.07.05.

Megszavazta az uniós utasregisztrációs rendszer felállítását csütörtökön az Európai Parlament plenáris ülése, a rendszer keretében kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnek majd be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére.

Több mint 2 milliárd forintot nyertek a Pest megyei önkormányzatok vállalkozói parkok kialakítására és fejlesztésére

2018.07.05.

Tizenegy Pest megyei önkormányzat nyert el több mint 2 milliárd forintot a települések vállalkozói parkjainak fejlesztésére, korszerűsítésére - jelentette be Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

Horst Seehofer: menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban

2018.07.05.

Menekültpolitikai fordulat kezdődik Németországban a tranzitközpontok kiépítésével - hangsúlyozta Horst Seehofer német belügyminiszter csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Szijjártó: rendkívül szoros magyar-német védelmi együttműködés jön létre

2018.07.05.

Magyarország és Németország között rendkívül szoros védelmi és védelmi ipari együttműködés jön létre; közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul Németország támogatásával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának csütörtökön Berlinben.

Korhatár-besorolási mulasztás és műsorrendi eltérések miatt szankcionált a médiatanács

2018.07.05.

Egy budapesti televízióra és három vidéki rádióra szabott ki bírságot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén.

A szakszervezetek a cafeteria elemek hosszabb távú megtartását kérik a kormánytól

2018.07.05.

A szakszervezetek arra kérik a kormányt, hogy a családokat támogató, a munkaerőhiány csökkentését és az öngondoskodást elősegítő cafeteria elemeket őrizze meg, fenntartásukról pedig kössön a szociális partnerekkel 2022-ig szóló kiegészítő megállapodást - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke csütörtökön Budapesten az Országház előtt tartott sajtótájékoztatón.

Justitia Regnorum Fundamentum - Vékás Lajos jogtudós is az ombudsmani hivatal idei kitüntetettjei között

2018.07.04.

Székely László, az alapvető jogok biztosa, valamint Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi és Bándi Gyula jövő nemzedékekért felelős biztoshelyettesek az ombudsmani hivatal megalakulásának évfordulóján átadták a Justitia Regnorum Fundamentum díjat a 2018. évi három kitüntetettnek: Prof. Dr. Vékás Lajos jogtudós, akadémikusnak, Mayer Évának a Barátság – nemzetiségi kulturális és közéleti folyóirat felelős szerkesztőjének és Prof. Dr. Kerekes Sándor környezetgazdásznak, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kaposvári Egyetem egyetemi tanárának.

Az EP elutasította a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló tárgyalási mandátumot

2018.07.04.

Elutasította a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló tárgyalási mandátumot szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, az európai uniós kiküldetési irányelvhez is kapcsolódó kérdés így visszakerül további egyeztetésre a testület illetékes szakbizottságához.

PM: A költségvetés tervezete megfelel a jogszabályoknak

2018.07.04.

A jövő évi költségvetésről és annak megalapozásáról szóló törvényjavaslatok összhangban állnak az alaptörvény rendelkezéseivel, továbbá megfelelnek a magyarországi és a nemzetközi jogszabályoknak is - mondta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén szerdán Budapesten.

Kormányzati ciklusokon átívelő oktatáspolitikát szeretne a PSZ új vezetése

2018.07.04.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) új vezetése elkötelezett egy kormányokon átívelő oktatáspolitika megvalósításában

A Trump-kormányzat visszavonta Obama pozitív diszkriminációra vonatkozó irányelveit

2018.07.04.

A Trump-kormányzat visszavonta kedden az oktatási intézményekbe történő felvételre vonatkozó pozitív diszkriminációs irányelveket, amelyek a jelentkező faji hovatartozásának figyelembe vételére bátorítottak - jelentette több amerikai médium kedden. Az irányelveket Barack Obama előző amerikai elnök kormánya adta ki.

Kiemelt nyári ellenőrzést tart a Nébih - A hagyományosan vizsgált rendezvények mellett új területeket is ellenőriznek

2018.07.04.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih) kiemelt ellenőrzést indított július elsején, a hagyományosan vizsgált rendezvények és gyermektáborok mellett új területeket is bevontak az akcióba - mondta Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

A kábítószerrel való kapcsolat szinte minden formája büntetendő - Beszélgetés Czibrik Attila büntető kollégiumi elnökkel

2018.07.03.

A szerhasználat veszélyei, a kábítószer birtoklás és az új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés állandó téma napjainkban. Beszélgetés Czibrik Attilával, a Miskolci Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetőjével a kábítószerek és a pszichoaktív anyagok jogi szabályozásáról, a bűncselekmények összetettségéről, a lehetséges tényállásokról és büntetésekről.

Mikor kell felfüggeszteni az európai elfogatóparancs végrehajtását? - Az igazságszolgáltatási rendszer hiányosságai az EuB asztalán

2018.07.03.

Tanchev főtanácsnok szerint az európai elfogatóparancs végrehajtását fel kell függeszteni, amennyiben az illetékes igazságügyi hatóság nem csupán azt állapítja meg, hogy a kibocsátó államban fennáll az igazságszolgáltatás nyilvánvaló megtagadásának valós veszélye, hanem azt is, hogy az a személy, aki ellen az európai elfogatóparancsot kibocsátották, e veszélynek ki van téve. Annak meghatározásához, hogy az érintett személy e veszélynek ki van-e téve, a végrehajtó igazságügyi hatóságnak figyelembe kell vennie mind az elkövető személyével, mind pedig a büntetőeljárás vagy elítélés alapjául szolgáló bűncselekménnyel kapcsolatos sajátos körülményeket .

Sajtócikk címe szigorúbb személyiségvédelmi megítélés alatt

2018.07.03.

Az Alkotmánybíróság friss határozatában megállapította: a cím nem csupán egy a sajtócikkben szereplő gondolatok közül, hanem az olvasók figyelmének felkeltésében és az írás tartalmának megragadásában központi szereppel bíró kiemelés, amelynek a személyiségi jogok sérelmére nézve is fokozott hatása lehet. A cím a cikk többi részétől függetlenül, önállóan vizsgálandó, és nem szerepelhet benne olyan lényeges, megtévesztő pontatlanság vagy valótlanság, amely a cikk egésze szempontjából fontos.

Kötelezettségszegési eljárás indult Lengyelország ellen - A legfelsőbb bíróságról szóló törvényt bírálja az Európai Bizottság

2018.07.03.

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság a legfelsőbb bíróságra vonatkozó törvény miatt, amelynek értelmében a héten kényszernyugdíjaznák a testület minden harmadik jelenlegi tagját.

Börtönnel büntetik az antiszemitizmust Romániában - Az új szabályozás célja zsidósággal szembeni gyűlöletkeltés megfékezése

2018.07.03.

Börtönnel büntetik az antiszemita megnyilvánulásokat ezentúl Romániában, annak a bukaresti képviselőházban csaknem egyhangúlag - egyetlen tartózkodás mellett - elfogadott törvénynek az alapján, amelyet hétfőn hirdetett ki Klaus Iohannis államfő.

Bíróságok joghatósága - Júniusi Ab-mustra

2018.07.03.

Az Alkotmánybíróság a kormány indítványára megállapította, hogy nem hirdethető ki az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló nemzetközi szerződés, mert a magánfelek közti szabadalmi jogviták teljes mértékben kikerülnének a hazai bíróságok joghatósága alól. - Az alkotmánybírák legjelentősebb és legérdekesebb júniusi döntései.

Közművelődési támogatás települési önkormányzatoknak - 300 millió forint többek között a közösségi színterek karbantartására

2018.07.03.

Pályázati úton 300 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokat a települési önkormányzatokat, amelyek közművelődési intézményt, közösségi színteret működtetnek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000