Hír archívum: 2018. augusztus

Más hónap

Szeptember 4-dikével frissíti a BÜK a kirendelhető ügyvédek jegyzékét - A cégkapu elérhetőség vagy mobilszám megadása feltétele a felvételnek!

2018.08.30.

A kirendelhető ügyvédek jegyzékéről, valamint a kirendelt ügyvédek kijelöléséről szóló 9/2018. (V. 25.) MÜK szabályzat 1.3. e) és f), valamint 1.4. c) és 1.6. db) pontjainak való megfelelés céljából a Budapesti Ügyvédi Kamara 2018. szeptember 4-én eltávolítja azok nevét a kirendelhető fővárosi ügyvédek listájáról, akiknek nincs megadott cégkapu elérhetősége vagy mobiltelefonszáma.

Magyar bírók hosszú távú gyakornoki programban az EU intézményeinél - Az EJTN idei programjának résztvevői - Videó

2018.08.30.

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) minden évben meghirdeti hosszú távú gyakornoki programjait (EJTN Long Term csereprogram), melyen magyar bírák részvételére is lehetőség nyílik. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének támogatásával 2018-ban első alkalommal már három bíró kap lehetőséget arra, hogy szakmai tudását és idegennyelv ismeretét egy-egy, a nemzetközi igazságügyi együttműködés terén meghatározó intézményben eltöltött gyakornoki idő során gazdagíthassa.

Idén 70 éves az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata - Az ombudsman pályázatot hirdet középiskolások és egyetemi hallgatók számára

2018.08.30.

Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése 1948. december 10-én hirdette ki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, a Nyilatkozat elfogadásának napját minden évben az emberi jogok napjaként ünneplik. A 2018-as esztendőben kerül sor a Nyilatkozat elfogadásának 70. évfordulójára. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is csatlakozik a 70. évforduló megünnepléséhez, ennek keretében pedig pályázatokat írja ki felsőfokú-, illetve doktori képzésben résztvevő hallgatók középiskolás tanulók számára.

Jogosulatlanul használt mozgáskorlátozott parkolási engedélyt egy bíró - Az ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt hallgatta ki

2018.08.30.

Más nevére szóló mozgáskorlátozott parkolási engedélyt használt egy bíró. A Központi Nyomozó Főügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

Hatályban a bevándorlási különadó - Az első bevallást szeptember 15-ig kell benyújtani - Az adó mértéke 25%

2018.08.29.

Hatályba léptek a bevándorlási különadó rendelkezései, amelyeket a kormány Magyarország védelme érdekében hozott a határkerítés, a megerősített határvédelem és a jogi határzár mellett - közölte a Pénzügyminisztérium.

Alkotmányt sért a vízgazdálkodási törvény módosítása - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.08.29.

Alkotmányellenes a vízgazdálkodási törvény júliusban megszavazott módosítása - mondta ki Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett határozatában.

6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás - 50 milliós óvadékkal szabadlábra helyezné a bíróság Czeglédy Csabát

2018.08.29.

Ötvenmillió forint óvadék letétele esetén szabadlábra helyezné a bíróság Czeglédy Csabát; az ügyészség fellebbezett - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség. A gyanú szerint Czeglédy és társai 2011 és 2017 között 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

Jóvátételi munka - Elítéltek egy szebb Budapestért - Az új bv. kódex bevezette a fogvatartottak kötelező foglalkoztatását

2018.08.29.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet jogerős büntetésüket töltő fogvatartottjai jóvátételi munkavégzés keretében a börtönnel szemben lévő, graffitikkel elcsúfított családi ház kerítését renoválták 2018. augusztus 24-én.

Tesztelhetik működésük szabályosságát a költségvetési intézmények - Folyamatosan aktualizálja önteszt-rendszerét az ÁSZ

2018.08.29.

Folyamatosan aktualizálja önteszt-rendszerét az Állami Számvevőszék. A központi alrendszer intézményei számára augusztus 29-től érhető el az ÁSZ honlapján a szabályszerű működést és gazdálkodást megalapozó belső kontrollrendszer fejlesztését támogató megújított önteszt. Kitöltésével az érintett szervezetek – például kórházak, szociális-, oktatási- és kulturális intézmények – pontos képet kaphatnak saját működésük szabályozottságáról, belső kontrollrendszerük állapotáról, a korrupciós veszélyek elleni védettségükről, továbbá elősegíthető ezek javítása.

Törvénysértő adategyeztetés a Vodafonnál? - Az NMHH 40 millió forintra bírságolta a szolgáltatót

2018.08.28.

Új adategyeztetésre számíthat több százezer Vodafone-os kártyás előfizető, akiknek az adatait tavaly a mobilszolgáltató nem a törvényi előírásoknak megfelelően ellenőrizte, ami miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 40 millió forintra bírságolta a szolgáltatót, és ezt a határozatát augusztus végén a másodfokú hatóság is helybenhagyta - közölte az MNHH hétfőn.

Mire elég az adatkezeléshez való hozzájárulás? - A GDPR 29. cikke szerinti Munkacsoport iránymutatásának legérdekesebb megállapításai

2018.08.28.

Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 6. cikke határozza meg azokat a jogalapokat, amelyek alapján jogszerű adatkezelés végezhető. A jogalapok között a jogalkotó elsőként az érintett hozzájárulását jelöli meg, mely alapján az adatkezelő egy vagy több konkrét célból jogszerűen végezhet adatkezelést. Bár az adatkezelők számára elsőre talán a legkézenfekvőbbnek az érintett hozzájárulásának beszerzése tűnhet, de felmerül a kérdés: tényleg ilyen egyszerű lenne? - A “29. cikk szerinti Munkacsoport” iránymutatásának legérdekesebb megállapításai - Újfalusi Bettina gyakornok és Dr. Vári Csaba vezető ügyvéd, a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper munkatársainak írása.

Családbarát törvényszék Miskolcon - Beszélgetés Répássy Árpáddal, a Miskolci Törvényszék elnökével

2018.08.28.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Családbarát Munkahely” pályázatra idén 12 bíróság nevezett. A Debreceni és a Győri Ítélőtábla, a Debreceni, az Egri, a Gyulai, a Kaposvári, a Miskolci, a Nyíregyházi, a Szegedi, a Szekszárdi, a Szombathelyi és a Veszprémi Törvényszék szeretné 2018-ban elnyerni a családbarát címet. - Beszélgetés a Miskolci Törvényszék elnökével, Répássy Árpáddal a pályázatról és a családbarát munkahely jelentőségéről.

IT biztonság közérthetően - Trendek és a legégetőbb veszélyforrások - Az új kötet ingyenesen letölthető a NJSZT oldaláról

2018.08.28.

Az információs társadalom fejlődésével összhangban aktualizálta IT biztonság közérthetően című, az informatika biztonsági alapismereteit tartalmazó kötetét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) - közölte a szervezet kedden.

Jövőre három szombaton kell dolgozni - Munkaszüneti napok 2019-ben - Megjelent a pénzügyminiszteri rendelet

2018.08.27.

Három szombaton kell jövőre dolgozni - derül ki a pénzügyminiszter rendeletéből, amelyben meghatározza a 2019. évi munkaszüneti napok körüli munkarendet.

Ügyvédi titoktartás újratöltve - A védekezés céljából készült irat az új ügyvédi törvényben

2018.08.27.

Az új ügyvédi kódex a védekezés céljából készült irat jogintézményének kodifikálásával megerősítette az ügyvédi titoktartás rendszerét, amivel közvetve támogatja az igazságszolgáltatás egészének jogállami működését is.

Mikor tagadható meg az európai elfogatóparancs végrehajtása? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.08.27.

Az európai elfogatóparancs végrehajtására hivatott igazságügyi hatóságnak mellőznie kell annak végrehajtását, amennyiben úgy értékeli, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a kibocsátó tagállam igazságszolgáltatásának függetlenségét érintő hiányosságok okán sérülne az érintett személy független bírósághoz forduláshoz való alapvető joga és ezáltal a tisztességes eljáráshoz való alapvető jogának lényeges tartalma - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Harmadik helyezett lett a magyar csapat a THEMIS „D” elődöntőben - Miért jó részt venni? - A csapattagok mesélnek - Kisfilm

2018.08.27.

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (European Judicial Training Network – EJTN) THEMIS elnevezésű nemzetközi csapatverseny „D” elődöntőjében a magyar csapat harmadik helyezést ért el. A 2018. július 3-6. között, a Magyar Igazságügyi Akadémián, Budapesten megrendezett elődöntő témája a bírói etika és szakmai magatartás volt.

Jelentősen csökkent a bankokra kirótt végtörlesztéssel összefüggő bírság - A GVH megismételt eljárásban 5 milliárdra vitte le az összeget

2018.08.27.

A megismételt eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a korábbi 9,5 milliárd forintról közel 5 milliárd forintra csökkentette a vezető kereskedelmi bankokra a devizahitelek végtörlesztésének 2011. végi - 2012. eleji korlátozásáért kirótt bírságot - közölte a GVH.

Tilos kiskutyát és kiscicát árulni a brit állatkereskedésekben - Sikerre vitték a Lucy-törvényt Nagy-Britanniában

2018.08.24.

Nem fognak többé kiskutyát és kiscicát árulni az állatkereskedések Nagy-Britanniában, hogy megakadályozzák az illegális állattenyészetek működését - számolt be róla a BBC hírportálja.

Tehetséges és rátermett fogvatartottak a színpadon - A tököli börtön társulata nyerte a III. Országos Börtönszínházi Találkozót

2018.08.24.

Immár harmadszor kaptak lehetőséget a börtönszínházakban játszó, rátermett fogvatartottak arra, hogy bizonyíthassák tehetségüket. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) augusztus 17-én rendezte meg az elítéltek társadalmi reintegrációját segítő III. Országos Börtönszínházi Találkozót Budapesten, a József Attila Színházban. A legjobb darabnak járó díjat és vándorkupát a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézet és a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet színjátszóinak közös csapata nyerte.

Legális pálinkafőzés saját termesztésű gyümölcsből - Elfogadta a törvénymódosítást a koalíciós szlovák kormány

2018.08.24.

Szlovákiában is legális lesz a pálinkafőzés a saját termesztésű gyümölcsből. A magyar-szlovák Most-Híd párt javaslatát szerdán hagyta jóvá a koalíciós szlovák kormány - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Lencsevégen a bírósági épületek - Az OBH fotópályázata lelkes amatőröknek - Tippek és trükkök egy tavalyi nyertestől

2018.08.24.

Miért izgalmas kihívás a bírósági épületek fotózása? - Kisfilm Nagy Anitával, aki 2017-ben az Országos Bírósági Hivatal fotópályázatán a "Műemlékek, műkincsek" kategóriájának nyertese lett Ékszerdoboz című fotósorozatával.

A jövőben gyorsabban emelkednek a nyugdíjak Csehországban - Módosult a cseh nyugdíjtörvény

2018.08.24.

Módosította a cseh nyugdíjtörvényt a prágai képviselőház, eszerint a jövőben gyorsabban emelkednek majd a nyugdíjak - közölte a közszolgálati hírtelevízió (CT24) szerdán.

Bírságriasztá és egyenlegértesítés az e-útdíjrendszerben - Elkerülhető a büntetés a NÚSZ új kényelmi szolgáltatásaival!

2018.08.23.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) új fejlesztésének eredményeképpen egyre több, az útdíjbevallásban közreműködő cég tud kényelmi szolgáltatásokat bevezetni a fuvarozóknak, ezek segítségével közvetlenül a járművezető telefonjára érkezhetnek olyan jelzések, mint a fedélzeti egység meghibásodása, az alacsony fizetési egyenleg vagy a jogosulatlan úthasználat.

Félmillióval nőhet a lőfegyverrel rendelkező civilek száma Izraelben - Új rendelet könnyíti a fegyverviselési engedély megszerzését

2018.08.23.

Az izraeli belbiztonsági miniszter rendeletben enyhítette a fegyverviselési engedélyhez jutás követelményeit - jelentette az Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című újság kedden.

Törvényszéki elnök híd-szerepben - Beszélgetés Hajnal Évával, a Kaposvári Törvényszék régi-új elnökével

2018.08.23.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2018. július 1-től ismét Hajnal Évát nevezte ki a Kaposvári Törvényszék vezetőjévé. - Beszélgetés a régi-új elnökkel első ciklusának tapasztalatairól és terveiről.

Adatvédelmi incidensek Magyarországon a GDPR első két hónapjában

2018.08.23.

Hány adatvédelmi incidenst jelentettek be a Hatósághoz a GDPR kötelező alkalmazásának kezdő időszakában? Milyen jellegűek voltak a bejelentett incidensek? Kik és hányan voltak az érintettek? Milyen adatokat érintettek jellemzően a bejelentett incidensek? - Frivaldszky Gáspár, ügyvéd, információbiztonsági szakértő összefoglalója a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közérdekű adatigénylésében adott tájékoztatása alapján.

2500 kg drogot csempészett hazánkba egy kenyai és egy nigériai férfi - Akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphatnak

2018.08.23.

A Fővárosi Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat egy magyarországi lakóhelyű nigériai állampolgár és egy londoni lakóhelyű, szomáliai származású brit állampolgár ellen, akik egy khat nevű drog Kenyából Magyarországra csempészetével, majd európai terítésével foglalkoztak.

Miként jogosult öregségi nyugdíjra a nemet változtatott személy? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.08.23.

Egy nemet változtatott személy nem kötelezhető az e nemváltoztatás előtt kötött házasságának érvénytelenítésére ahhoz, hogy a szerzett neméhez tartozó személyekre irányadó nyugdíjkorhatártól lehessen öregségi nyugdíjra jogosult. Az ilyen feltétel nemen alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Magyar katonák is a Strava adatbotrány árnyékában - Komoly biztonsági kockázatot jelentenek a katonai bázisokra a fitnesz appok

2018.08.22.

Nem csak az amerikai, hanem a magyar katonák titkos bázisait is felfedi az a népszerű sport alkalmazás, amely világtérképen jeleníti meg futók útvonalait. Az ügy januári kirobbanása után a Pentagon most úgy döntött: megtiltja katonáinak a fitnesz applikációk használatát. Hazánk Honvédelmi Minisztériuma nem veszi komolyan az ügyet, úgy vélik nincs miért aggódni.

Több mint 2000 rab szabadul Egyiptomban a muszlim áldozati ünnep alkalmából - A kegyelmet az államfő rendelte el

2018.08.22.

Egyiptomban 2376 rabot, köztük adósság miatt rácsok mögé került 627 embert helyeztek szabadlábra kedden a muszlim áldozati ünnep (íd al-adha) kezdetének alkalmából - közölte a kairói belügyminisztérium.

Októbertől módosulnak a jegybanki adósságfékszabályok - Az MNB új rendelete mérsékli a már felvett hitelek kamatkockázatát

2018.08.22.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete értelmében október 1-től módosulnak az adósságfékszabályok. A jegybank szerdai közleménye szerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a piaci szereplőkkel folytatott egyeztetést és az Európai Központi Bank véleményezését követően fogadta el a módosított jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (jtm) szabályozásról szóló rendeletet.

Szükséges-e az óraátállítás? - Lezárult a európai konzultáció - 4,6 millió ember mondott véleményt

2018.08.22.

Az Európai Bizottság lezárta az évente kétszer esedékes óraátállítás szükségességéről indított európai konzultációt, amelyről az uniós tagállamokból több mint 4,6 millió ember nyilvánította ki véleményét - közölte az uniós bizottság.

Augusztustól az adózón múlik, hogy megbírságolja-e a hatóság - Hogyan kerülhető el a szankció online számlaadat-szolgáltatásnál?

2018.08.22.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Mintegy ezer azonosítatlan holttest van Ukrajnában - Törvényben rendezik az eltűnt személyek jogi helyzetét

2018.08.22.

Körülbelül ezer azonosítatlan holttest van jelenleg Ukrajnában halottasházakban vagy már eltemetve - mondta el az ukrán parlament plenáris ülésén Hrihorij Nemirja, a törvényhozás emberi jogi bizottságának elnöke annak a törvénynek a vitájában, amely az eltűnt személyek jogi helyzetét hivatott rendezni.

Rabok sütötték a büntetés-végrehajtás ünnepi kenyerét - A baracskai börtön sütödéjében több mint 140 fogvatartott készít pékárut

2018.08.21.

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából a baracskai börtön mellett működő kft. péküzemében készült el a büntetés-végrehajtási szervezet ünnepi kenyere, amelyet Tornyai Gábor katolikus pap, börtönlelkész szentelt fel. Az ország egyik legnagyobb, és legtöbb rabot foglalkoztató börtönének sütödéje mintegy 4000 nm-en több mint 300 különféle pékárut állít elő. 2017-ben több mint 12 és fél millió termék készült a sütőüzemben.

Idén már 440 esetben gázoltak gyalogost zebrán - Figyelemfelhívó videót tett közzé a rendőrség - Itt megtekinthető!

2018.08.21.

Az idei első fél évben 440 esetben gázoltak gyalogost zebrán. A rendőrség pénteken figyelemfelhívó videót tett közzé a honlapján.

Ki köteles kártalanításra légijárat jelentős késése esetén? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.08.21.

A légi járat jelentős késése esetén nem az a légitársaság köteles az utasok részére fizetendő kártalanítás teljesítésére, amely az igénybe vett repülőgépet és legénységet bérbe adta, hanem az a légitársaság, amely a repülés végrehajtásáról döntött - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Nyáron is Nyitott Bíróság - Augusztus végéig látogathatóak a rendezvények és bíróságtörténeti kiállítások

2018.08.21.

Augusztus végéig látogathatóak a Nyitott Bíróság Országos Program rendezvényei és a bíróságtörténeti kiállítások is a bíróságokon. A törvényszékek részt vesznek különböző fesztiválokon, valamint egyes gólyatáborokban is tartanak előadást. Az alábbi összeállításban összegyűjtöttük a még aktuális programokat.

Biztosíték problémás bérlőkkel szemben - Egyre többen kötnek közjegyző előtt lakásbérleti szerződést

2018.08.17.

Az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt a közjegyzők előtt kötött lakásbérleti szerződések száma - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) csütörtökön.

Védett nemi identitás - Egy harmadik nem a német jogban - Alkotmánybírósági utasítására módosult a személyi állapotról szóló törvény

2018.08.17.

Az alkotmánybíróság utasítására bevezetnek egy harmadik nemet Németországban a személyiségi jogi szabályozásban, az erről szóló törvénytervezetet a szerdai ülésén fogadta el a szövetségi kormány.

A gyorskodifikáció atyja - Arckép Balogh Jenő jogtudósról

2018.08.17.

Balogh Jenő igazságügy-miniszteri érájához fűződik a Btk. revíziója, a fiatalkorúakkal kapcsolatos büntetőjogszabályok reformja, továbbá a fiatalkorúak büntetőbíróságának felállítása. Sokat fáradozott a büntető perjogi tudomány önállóságáért, és a jogi felsőoktatás megreformálásáért is.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója

2018.08.16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos mértékű különadója, már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján szerdán közzétett tájékoztatóban.

Cégtábla kihelyezés szabályosan - Miért kötelező és melyek a legfontosabb előírások? - Szakértői összefoglaló

2018.08.16.

A cégeknek számos - széles körben ismert - szabálynak kell megfelelniük, így szinte mindenki tudja, hogy a cég székhelyén cégtáblát kell kihelyezni. De tekintsük át röviden, pontosan milyen szabályok is vonatkoznak rájuk? Melyek a cégtáblával kapcsolatos lényeges előírások? Az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás segítségével az alábbiakban szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

Fokozottan védi az áldozatokat az új Be. - Beszélgetés Porkoláb Erikával, a Tanúgondozás és áldozatvédelem országos program felelősével

2018.08.16.

A július 1-jén hatályba lépett új Büntetőeljárási törvényben (Be.) minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap az áldozatvédelem. A kódex bevezette többek között a különleges bánásmód fogalmát is. Erről, valamint az áldozatok védelméről és az eljáró bíró lehetőségeiről kérdeztük dr. Porkoláb Erikát, a Tanúgondozás és áldozatvédelem országos program felelősét a Jogos a kérdésben.

Változóban az áfa-venonás szabályai a holdingcégeknél - Az Európai Bíróság legújabb joganyagai módosítják a gyakorlatot

2018.08.16.

Változások figyelhetők meg a holdingtársaságok ÁFA szempontból történő megítélésében az Európai Unió Bírósága által az elmúlt időszakban kiadott joganyagok alapján, ezért célszerű felülvizsgálniuk az eddigi ÁFA-levonási gyakorlatukat.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000