Hír archívum: 2018. szeptember

Más hónap

180 nyugat-balkáni bűnözőt állítottak elő Európa-szerte - Az Europol szeptemberi műveletében 8300 rendőr és határőr vett részt

2018.09.17.

A nyugat-balkáni országok nemzeti hatóságainak bevonásával végzett, összehangolt rendőrségi művelet keretében 180 nyugat-balkáni vagy velük kapcsolatban álló bűnözőt állítottak elő a régióban és Európa-szerte - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) pénteken.

Nemzeti alkotmány az európai integrációért - Beszélgetés Trócsányi László igazságügyi miniszterrel

2018.09.17.

A nemzeti alkotmány teszi lehetővé, hogy részt vegyünk az európai integrációban - hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a precedens.mandiner.hu portálon pénteken megjelent interjúban.

Uniós parkolópályán az őshonos nemzeti kisebbségek védelme - Az EU nem foglalkozik a Minority SafePack javaslataival - Nyílt levél

2018.09.17.

Az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről.

Rágalmazás és becsületsértés a közösségi médiában - Beszélgetés Borombós Anitával, a Gyulai Törvényszék bírájával

2018.09.17.

A Facebook és az internetes közösségi oldalak terjedésével megszaporodtak a világhálón elkövetett rágalmazással és becsületsértéssel összefüggésben indított büntetőeljárások – mondja Borombós Anita, a Gyulai Törvényszék bírája, aki hangsúlyozza: a sokadik megismétlő is büntethető, nem mentség, hogy „én csak tovább osztottam” valamit.

Ugyanazon terméknév alatt országonként eltérő minőség - Uniós lépések az eltérő minőségű termékek problémájának megoldására

2018.09.17.

Ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékeknek ugyanolyan alkotóelemekből kell állnia. Az egyes uniós tagállamokban elvégzett tesztek kimutatták, hogy az egyforma márkájú halrudak egyikében kevesebb a hal, az azonos nevű szeletelt kenyér egyikében kevesebb a liszt, az egyik narancslében pedig nincs narancs. A fogyasztók megkülönböztetése elfogadhatatlan. - Az Európai Parlament javaslatokat fogalmazott meg az Unió és a tagállamok számára az eltérő minőségű termékek problémájának megoldására.

Kiegészítő védelem súlyos bűncselekményt elkövetőknek? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott egy magyar vonatkozású ügyben

2018.09.13.

Nem zárható ki a kiegészítő védelemből valamely személy, ha kizárólag az érintett tagállam joga szerinti büntetési tétel alapján nyer megállapítást, hogy „súlyos bűncselekményt követett el”. A kiegészítő védelmi jogállás iránti kérelmet elbíráló nemzeti hatóságnak vagy bíróságnak a szóban forgó egyedi ügy sajátos körülményeinek teljes körű vizsgálatát követően kell megítélnie a bűncselekmény súlyosságát - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Több százezer utas banki adatait lophatták el a British Airways-től - A légitársaság teljes kártérítésben részesít valamennyi károsultat

2018.09.13.

A British Airways (BA) hozzávetőleg 380 ezer utasának banki adatait lophatták el egy hetekig tartó hackertámadásban. A brit nemzeti légitársaságként számon tartott cég vezérigazgatója pénteken elnézést kért a történtekért.

E-PER Helpdesk - Gyors megoldás a bíróságokkal való elektronikus kapcsolattartással összefüggő kérdésekre

2018.09.13.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az elektronikus kapcsolattartással összefüggő megkeresések időszerű és szakszerű megválaszolása érdekében E-PER Helpdesket működtet, melyre 2017-ben 2014, 2018. első félévében 1164 megkeresés érkezett. Ezek főként az irányadó jogszabályi háttérre vonatkozó általános tájékoztatásra, elektronikus aláírásra, illetékfizetésre, űrlap beküldésére, hibajelzésekre és beadványokra vonatkozó megkeresések. Megválaszolásuk átlagosan 2 munkanap alatt megtörténik.

Zenei jogdíjfelosztás 2017 - 1,3 milliárd forintot kapnak a zenészek - Ötvenezernél is több előadó részesült a jogdíjakból

2018.09.13.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) közel 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban hatvanezer magyar és külföldi zenész számára. A most lezárt, a 2017. évi zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási jogdíjakat, a háttérzenei jogdíjakat és a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjak felosztását. Az egyesület kétszázharminc milliónál is több elhangzást dolgozott fel a felosztás során.

Szent Adorján-nap huszonharmadszor - A börtönőrök védőszentjének ünnepén családi napot tartottak

2018.09.13.

2018. szeptember 8-án huszonharmadik alkalommal ünnepelte a büntetés-végrehajtás a szervezet napját, Szent Adorján-napot. A börtönőrök védőszentje római katona volt Maximianus császár uralkodása idején, aki keresztény hite felvállalásáért halt mártírhalált. Szent Adorján 1996 óta a büntetés-végrehajtási szervezet védőszentje.

Túllépte-e alkotmányos hatáskörét a román miniszterelnök? - Elutasította a román alkotmánybíróság az államfő panaszát

2018.09.13.

Elutasította a román alkotmánybíróság szerdán azt a panaszt, amelyet a jobboldali Klaus Iohannis államfő augusztus elején emelt a bukaresti szociálliberális kormányt vezető Viorica Dancila miniszterelnök ellen, amiért az önhatalmúlag Paul Stanescu miniszterelnök-helyettesre bízta a kormány vezetését egyhetes szabadsága idejére.

Súlyosan és rendszerszintűen sérülnek az uniós értékek Magyarországon? - Megszavazta az EP a Sargentini-jelentést

2018.09.13.

Az Európai Parlament szerdán felkérte a tagállamokat, hogy a Szerződés 7. cikke értelmében állapítsák meg, fennáll-e a veszély, hogy Magyarország megsérti az Unió alapértékeit. Az EP megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot.

Súlyos jogsértések pszichiátriai kezelés során - Ombudsman vizsgálta a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház eljárását

2018.09.12.

Sérültek a panaszosok alapvető jogai, az ellátás, a korlátozás-elrendelés alapvető jogállami garanciái a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályán – állapította meg két beadvány vizsgálatában az alapvető jogok biztosa. Székely László ombudsman a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében részletes ajánlásokkal fordult a kórház főigazgatójához.

Milliós bírság jogtalanul erkölcsi bizonyítványt kérő munkaadóknak - Leszűkíti a büntetlen előélet ellenőrzésének lehetőségeit a GDPR

2018.09.12.

Az európai adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében, a cégeknek alig maradt lehetőségük erkölcsi bizonyítványt kérni leendő munkavállalóiktól – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Bűnügyi nyilvántartást kizárólag az állam vezethet, piaci szereplő pedig csak akkor kezelhet bűnügyi személyes adatot, ha erre jogszabályi felhatalmazása van. A szabálysértők több millió forintos bírsággal is számolhatnak.

Szigorítja a sebességellenőrzéseket a rendőrség - Nem teszik közzé a mérések tervezett helyszínét, furcsa járművekből mérnek

2018.09.12.

A közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítja a sebességellenőrzéseket a rendőrség, például nem fogják közzétenni a mérések tervezett helyszínét - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője Budapesten.

Digitális szerzői jogok - Igazságos díjazás művészeknek és újságíróknak - Az EP kiemelte az irányelv hatálya alól a kis- és mikroplatformokat

2018.09.12.

A tech-óriásoknak fizetniük kell, ha művészek és újságírók munkáját használják fel. A kis- és mikroplatformok nem tartoznak az irányelv hatálya alá. A saját leírással kiegészített hiperhivatkozások szabadon megoszthatók. Az újságíróknak minden, a szerzői jogból származó, de a kiadójukhoz beérkező bevételből részesülniük kell. - A Európai Parlament szerdán elfogadta felülvizsgált tárgyalási pozícióját a szerzői jogi szabályzás témájában. A ház a kisvállalatok és a szólásszabadság védelmét erősítette.

Elbocsáthatja-e egy katolikus kórház főorvosát új házasságkötése miatt? - Valláson alapuló diszkrimináció - Az Európai Bíróság ítélete

2018.09.12.

Valláson alapuló tiltott hátrányos megkülönböztetésnek minősülhet, ha a katolikus főorvost a válását követő új házasságkötése miatt az őt alkalmazó katolikus kórház elbocsátja. A katolikus főorvossal szemben támasztott azon követelmény ugyanis, hogy tartsa tiszteletben a házasság a katolikus egyház nézete szerinti szent és felbonthatatlan voltát, nem minősül lényeges, törvényes és igazolt szakmai követelménynek, amit azonban a jelen ügyben a német szövetségi munkaügyi bíróságnak kell megvizsgálnia - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A tanévkezdés margójára - Gondolatok a jogászképzést érő legújabb kihívásokról

2018.09.12.

Megkezdődött a tanév a hazai jogi karokon - ez minden jogtanoncot izgalommal tölt el. De nem csak a hallgatóknak kell évről évre megbirkózniuk a tananyaggal és a vizsgák garmadával - a jogi oktatás is egyre fokozódó nyomásnak van kitéve, a hazai jogi karoknak is számtalan kihívással kell szembenézniük, ha hallgatóikat piacképes tudással kívánják felvértezni. Cikkünkben összeszedtünk néhányat a legégetőbb kérdések közül.

Tevékenységüket eltitkoló adózók - ADÓtraffipax - Elkezdte a NAV az utólagos ellenőrzést

2018.09.11.

Az adóhatóság szeptember 10-től megkezdte azon adózók utólagos ellenőrzését, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, ám a rendelkezésre álló kontrolladatokból ezzel ellentétes következtetés vonható le.

Közösségi finanszírozás és okosszerződések blockchain alapon - A gyors és nagy tőkebevonást biztosító megoldások előnyei és veszélyei

2018.09.11.

Az ICO, vagyis Initial Coin Offering a közösségi finanszírozás egy különleges fajtája, amely amellett, hogy gyors és nagy tőkebevonási lehetőségeket biztosít, a legtöbb országban csak nagyon minimálisan szabályozott, így egy-egy sikertelen projekt esetén a felelősség hiánya, valamint a csalások lehetősége problémát is okozhat.

Vesztegetéssel gyanúsított NAV osztályvezető - A korrupt tisztviselőt akár 8 év szabadságvesztésre is ítélhetik

2018.09.11.

A vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt indult nyomozásban a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei 2018. szeptember 6. napján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságával szorosan együttműködve, több helyszínen, összehangolt eljárási cselekményeket követően öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként. A gyanúsítottak egyike a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság egyik osztályvezetője.

Békés megyei ügyész nyerte a Történelmi Íjász Világbajnokságot!

2018.09.10.

Szántó Zoltán, a Békés Megyei Főügyészség tisztviselője bizonyult a legjobbnak a gyulai Történelmi Íjász Világbajnokságon. A Történelmi Íjász Világbajnokságot 2018. augusztus 13-19. között rendezték meg Gyulán, melyen 22 ország 300 versenyzője vett részt a különböző versenyszámokban. Szántó Zoltán a 21-50 évesek között, a történelmi íjász kategóriában indult közel 40 versenyzővel együtt.

Angolul, németül tudó jogászok, más diplomások figyelmébe!

2018.09.10.

Egyedülálló jogi LL.M és szaktanácsadó képzések Szegeden, megfizethető áron.

A szervezett bűnözés elleni küzdelem elmélete és gyakorlata - Szakirányú továbbképzés bíráknak, ügyészeknek és rendőröknek

2018.09.10.

Bírák is részt vesznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara által meghirdetett, „A szervezett bűnözés elleni küzdelem elmélete és gyakorlata” című szakirányú továbbképzésen. A kurzus célja, hogy a szervezett bűnözés ellen fellépő, a bűnüldözésben és az igazságszolgáltatásban tevékenykedő szakemberek egymás munkáját megismerjék, és együttes fellépéssel segítsék elő a bűncselekmények eredményesebb felderítését, a hatékonyabb vádemelést és az időszerű, megalapozott ítélkezést.

Súlyosan megszegte az ING a pénzmosás elleni előírásokat Hollandiában - 775 millió euróra büntették a bankot

2018.09.10.

Mintegy 775 millió euró (254 milliárd forint) pénzbírságot kellett megfizetnie az ING-nek Hollandiában, amiért a bank éveken keresztül nem végzett kellően alapos ellenőrzéseket, és így nem tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak - közölte a helyi ügyészség.

Október végéig lehet fizetni a 2017 előtt kibocsátott ezresekkel

2018.09.10.

Október 31-ig lehet a 2017 előtt kibocsátott ezer forintosokkal fizetni, a bankjegyeket ezt követően a bank- és postafiókok három évig, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakossági pénztára 2038. október 31-ig díjmentesen váltja át azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Egy szeméttelep mellé telepítenek át egy palesztin falut Ciszjordániában - Az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta a döntést

2018.09.10.

Elutasította az izraeli legfelsőbb bíróság azokat a beadványokat, amelyekkel egy ciszjordániai beduin falu lakói településük lerombolását és áttelepítését próbálták megakadályozni - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Szigorú etikai kódex fapadosoknak - Gyakran visszaélésszerű a diszkont légitársaságok gyakorlata

2018.09.10.

Bojkottálták az érintett cégek a fapados légitársaságok etikai kódexéről szóló egyeztetést, de a kezdeményező Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kész nélkülük is az Európai Parlament elé vinni az ügyet.

Kegyelmet nem kérek - A Nagy Imre-per - Egy híres ügy a magyar jogtörténetből

2018.09.07.

Hatvan éve, 1958. június 16-án végezték ki Magyarország egykori miniszterelnökét, Nagy Imrét. A koncepciós per során nem kért kegyelmet, és utolsó szavaival a magyar népre és a nemzetközi munkásosztályra – nem pedig a pártra – bízta ügye megítélését.

Tipikus kérdések a házasságkötéssel kapcsolatban - Beszélgetés Madlena Erzsébettel, a PKKB családjogi vezető bírájával

2018.09.07.

Végéhez közeledik az „esküvői szezon” - idén nyáron is sok pár mondta ki a boldogító igent. De mi az, amit a házasságkötésről, mint jogintézményről tudni érdemes? - A belföldön és külföldön megkötött házasság érvényességének feltételeiről, a házassági vagyonjogi szerződésről és annak hiánya esetén alkalmazandó szabályokról kérdeztük Madlena Erzsébetet, a Pesti Központi Kerületi Bíróság családjogi csoportjának csoportvezető-helyettesét.

Együttműködő ügyészek Európáért - A Visegrádi Csoport Legfőbb Ügyészei aláírták a Visegrádi Nyilatkozatot

2018.09.06.

A Visegrádi Csoport tagállamainak legfőbb ügyészei a közös nyilatkozattal zárult visegrádi tanácskozásukon áttekintették az Európai Ügyészség felállításával kapcsolatos nyitott kérdéseket, továbbá deklarálták, hogy az igazságügyi együttműködés minden lehetséges eszközével fellépnek a terrorizmus és a kiberbűnözés ellen.

Kiküldött munkavállaló szociális biztonságban - Az Európai Bíróság ítéletet hozott egy magyar vonatkozású ügyben

2018.09.06.

A kiküldött munkavállaló a munkavégzés helye szerinti szociális biztonsági rendszerben biztosított, ha egy másik kiküldött munkavállalót vált fel, még ha e munkavállalókat nem ugyanazon munkáltató küldte is ki. Ugyanakkor a munkavállalónak a kiküldő tagállam szociális biztonsági rendszerében fennálló biztosítását igazoló A1 igazolás – a csalás vagy joggal való visszaélés esetét leszámítva – a munkavégzés helye szerinti tagállamnak mind a szociális biztonsági intézményeit, mind a bíróságait mindaddig köti, amíg azt ez az állam vissza nem vonta vagy érvénytelennek nem nyilvánította - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Afrikai sertéspestis - Mulasztottak-e a román állami intézmények? - Vizsgálatot indított a legfőbb ügyészség a betegség terjedése miatt

2018.09.06.

Vizsgálatot indított Romániában a legfőbb ügyészség, amely azt veszi górcső alá, hogy történt-e mulasztás a román állami intézmények részéről az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében.

Európai polgárok a ketreces állattartás ellenében - A Bizottság nyilvántartásba veszi az európai polgári kezdeményezést

2018.09.06.

Az Európai Bizottság tegnap úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Vessünk véget a ketrecek korszakának” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A javasolt polgári kezdeményezés célja a ketrecben tartott „tenyésztett állatokkal szembeni embertelen bánásmód” felszámolása.A szervezők olyan jogszabályjavaslat benyújtását kérik a Bizottságtól, amely megtiltja a következők használatát: ketrec tojótyúk, nyúl, jérce, brojler tenyészállat, tojóállat, fürj, kacsa és liba tartására; kocáknak kialakított fialó rekeszek; kocaállások és egyedi borjúbokszok (ahol még nem vezették be ezek tilalmát).

Távmeghallgatás a bíróságokon - Költséghatékony és kíméletes megoldás, már több mint 72 végponton! - Videó

2018.09.06.

72 távmeghallgatásra alkalmas végpontot alakítottak ki a bíróságokon országszerte szeptember közepéig. A munka azonban nem áll meg, további 112 helyszín lesz 2019. augusztus végéig alkalmas arra, hogy a védett személyek, vagy különleges bánásmódot igénylő sértettek, például fiatalkorúak nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, egy külön teremben tehessék meg vallomásukat.

Parázs vita Trump főbírójelöltjének szenátusi meghallgatásán - Kavanaugh "semleges és pártatlan döntőbírónak" nevezte magát

2018.09.05.

Komoly vitával kezdődött Donald Trump amerikai elnök főbírójelöltje, Brett Kavanaugh szenátusi meghallgatása kedden. Demokrata párti szenátorok megpróbálták elnapoltatni a meghallgatást, arra hivatkozva, hogy a Fehér Ház mintegy százezer oldalnyi, Brett Kavanaugh munkásságára vonatkozó dokumentumot visszatartott, és 42 ezer oldalt csupán pár órával az esemény előtt hozott nyilvánosságra.

Ingyenes lesz az iskolai ebéd Szlovákiában - Januártól 516 ezer általános iskolás és óvodás étkezhet térítésmentesen

2018.09.05.

Államilag térítetté - azaz a szülők számára ingyenessé - válik Szlovákiában az iskolai ebéd az általános iskolás, illetve az óvodák utolsó évfolyamaiba járó gyermekek számára januártól - ezt Robert Fico korábbi kormányfő, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) elnöke jelentette be a kabinet több tagjával közösen tartott keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Hogyan válik a születésnapi bonbon adóköteles bérré? - Jelentősen változik a béren kívüli juttatások szabályozása 2019-ben!

2018.09.05.

A karácsonyi bejgli, a fitneszbérlet, de még a születésnapi figyelmességként a kollégáknak adott bonbon is adóköteles bérré válhat, ha nem figyelnek oda a cégek. A dolgozók megtartását is segítő juttatásokra ugyanakkor továbbra is érdemes figyelmet fordítani a vállalkozásoknak.

Hivatali visszásságok az Európai Bizottság házatáján? - Az uniós ombudsman jelentésben bírálja Martin Selmayr főtitkári kinevezését

2018.09.05.

Határozottan bírálta a Martin Selmayr vitatott főtitkári kinevezése során elkövetett "hivatali visszásságok" miatt az Európai Bizottságot (EB) Emily O'Reilly uniós ombudsman, aki kedden tette közzé az üggyel kapcsolatos jelentését.

Kötelezettségvállalással zárult a Google elleni versenyfelügyeleti eljárás - Az ügy nyomán módosul a kereskedelmi gyakorlat

2018.09.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Google LLC (Google) vállalását, amely a fogyasztók kiegyensúlyozottabb tájékoztatását szolgálja a Google fiókban elérhető funkciókról - közölte a versenyhivatal.

Kell-e felelősségbiztosítást kötni nem használt gépjárműre? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.09.05.

Az olyan gépjárműnek, amelyet hivatalosan nem vontak ki a forgalomból, és amely alkalmas a forgalomban való részvételre, akkor is rendelkeznie kell gépjárműfelelősségbiztosítással, ha tulajdonosa, akinek többé már nincs szándékában azt vezetni, úgy döntött, hogy egy magántulajdonban álló telekre állítja. A tagállamok rendelkezhetnek akként, hogy amennyiben az a személy, akit a balesetben érintett gépjármű-felelősségbiztosítás kötésére vonatkozó kötelezettség terhel, e kötelezettségét nem teljesítette, a nemzeti kártérítési szerv érvényesítheti igényét vele szemben akkor is, ha e személy nem tartozik polgári jogi felelősséggel a balesetért - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Pénzbírsággal súlytott nyilvános vizelés - Csaknem kétmillió euró büntetést szabtak ki tavaly Hollandiában

2018.09.05.

Mintegy 1,8 millió euró (csaknem 600 millió forint) pénzbírságot szabtak ki nyilvános vizelés miatt a hatóságok tavaly Hollandiában - jelentette a helyi sajtó kedden.

Október 1-től drágulnak a heti autópálya-matricák - Négy díjkategóriában, az ITM rendelete alapján

2018.09.04.

Október 1-től a D1M (motorkerékpár) kategória kivételével négy másikban drágulnak a heti autópálya-matricák az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete alapján.

Megfúrt szabályozás - Augusztusi Ab-mustra

2018.09.04.

Az Alkotmánybíróság a nyári ítélkezési szünet befejezése előtt három nappal – egyetértve a köztársasági elnökkel – alaptörvény-ellenesnek találta, hogy 80 méter mélységig engedély és bejelentés nélkül lehessen kutat fúrni. – Az őszi ülésszak kezdetén csokorba gyűjtöttük a 2018-as év eddigi tíz legjelentősebb és legérdekesebb döntését.

Nem használhatnak vékony műanyag zacskót az üzletek Brüsszelben - Szombattól hatályban a teljes kereskedelemre vonatkozó tilalom

2018.09.04.

Érvénybe lépett szombaton az egyszer használatos, 50 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra vonatkozó tilalom Brüsszel és a brüsszeli régió üzleteiben - közölte a La Libre Belgique belga napilap.

Új államtitkár az Igazságügyi Minisztériumban - Határozat a Magyar Közlöny hétfői számában

2018.09.04.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkárává nevezték ki Bóka Jánost szeptember elsejei hatállyal. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

Változás és állandóság a bíróságokon - Szeptember 28-ig lehet jelentkezni a Mailáth György Tudományos Pályázatra

2018.09.04.

Polgári jogi, büntetőjogi, munkajogi, közigazgatási jogi, európai jogi, valamint bírósági igazgatás témakörben készíthetnek dolgozatot a Mailáth György Tudományos Pályázatra jelentkezők. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által immár ötödik alkalommal meghirdetett verseny célja mind a bírósági munka iránt érdeklődő joghallgatók, mind pedig a bírósági dolgozók tudományos tevékenységének ösztönzése.

Védők kizárásáról rendelkezett a bíróság a QUAESTOR-ügyben - Újabb 50 tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Törvényszék

2018.09.04.

A csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolt T. Cs. I. és 10 társa ellen indult büntetőügyben az eddig tartott több mint 100 tárgyalási napot követően a 2018. szeptember 3. és december 21. közötti időszakra közel 50 újabb tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Törvényszék.

Magyar elemiben is román tanároknak kell oktatnia a román nyelvet - A román kormány rendelettel módosította a tanügyi törvényt

2018.09.03.

A román kormány rendelettel módosította a tanügyi törvényt: a kisebbségek nyelvén oktató elemi iskolákban is szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell tanítaniuk a román nyelvet.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000