Hír archívum: 2018. november

Más hónap

Tisztességtelen feltételek eltávolítása a devizahitel-szerződésekből - Főtanácsnok: A magyar szabályok összhangban vannak az uniós joggal

2018.11.15.

A devizahitel-szerződések tartalmát az azokban foglalt egyes tisztességtelen szerződési feltételek eltávolítása céljából módosító magyar jogszabályi rendelkezések összhangban vannak az uniós joggal - ismertette Nils Wahl uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió bírósága csütörtökön.

Jelentős változások jönnek az ÁFA-rendszerben - A visszaélések és az adminisztrációs teher csökkenése várható

2018.11.15.

Alapvető változásokat fog hozni az Európai Unióban a vállalatok közötti, határokon átnyúló termékértékesítési ügyletek ÁFA kezelésében az Európai Parlament által elfogadott új szabályozás. Az átfogó reform célja, hogy kiszűrjék az eddig visszaélésekre lehetőséget adó elemeket, illetve a módosításokkal a vállalkozások adminisztratív terheit is csökkenteni szeretnék.

Jelentős változások kapujában a Budapesti Ügyvédi Kamara - Két fiatal ügyvéd verseng a BÜK elnöki tisztségéért pénteken

2018.11.15.

Új elnököt választanak a fővárosi ügyvédek a Budapesti Ügyvédi Kamara élére november 16-dikán pénteken. A kérdés: lesz-e megújulás vagy minden marad a régi kerékvágásban. A BÜK elnöki tisztségért két jelölt verseng. Az elmúlt időszakban komoly mozgósítás folyt a szavazatokért.

Mikor tagadhatja meg a földhivatal adásvételi szerződés jóváhagyását? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.11.15.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 27. § (2) bekezdés b) pont bb) alpontjával kapcsolatban az Alaptörvényből fakadó alkotmányos követelmény, hogy e rendelkezés hatálybalépését – 2014. május 1-jét – követően jogerősen kiszabott földvédelmi bírság esetén kell az adás-vételi szerződés jóváhagyását az adott rendelkezés értelmében megtagadni. - Az Alkotmánybíróság bírói döntés megsemmisítéséről és alkotmányos követelmény megállapításáról határozott.

Jogesetmegoldó- és Perbeszédverseny Miskolcon idén tizedik alkalommal - Miskolci fogalmazók nyerték el az EU Vándorkupát

2018.11.14.

Idén tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Európajogi és Nemzetközi Magánjogi Tanszéke a Miskolci EU Vándorkupa Jogesetmegoldó- és Perbeszédversenyt. A feldolgozandó jogeset tárgya az Uniónak a gépjárművekbe beépített légkondicionáló készülékekkel kapcsolatos irányelvének tagállami átültetése, az uniós környezetvédelmi szabályok alkalmazása volt.

Megszüntetnék a TB-járulék felső határát Lengyelországban - Alaptörvényt sértett a törvényhozás folyamata - Ab-döntés

2018.11.14.

A lengyel alkotmánybíróság szerdán az alaptörvényt sértőnek találta a legtöbbet keresők esetében a társadalombiztosítási járulék felső határát megszüntető, a parlament által jóváhagyott előírásokat, amelyekre vonatkozóan Andrzej Duda elnök kért előzetes normakontrollt.

Négy ügyvédet is előállítottak egy kiterjedt ingatlancsalási ügyben - Idős vagy szellemileg leépült embereket tévesztettek meg

2018.11.14.

Tíz embert - köztük négy ügyvédet - állítottak elő egy kiterjedt ingatlancsalási ügyben tartott akció során; a gyanúsítottak idős, vagy szellemileg leépült embereket tévesztettek meg - közölte a Fővárosi Főügyészség főügyésze szerdán.

Tisztességtelen általános szerződési feltételek - Sikerrel lépett fel az ügyészség a fogyasztók érdekében

2018.11.14.

Az ügyészség által építőipari kivitelezési tevékenységet folytató vállalkozás ellen kezdeményezett közérdekű perben a bíróság megállapította, hogy a fogyasztókkal nyílászáró felújítására szerződő cég tisztességtelen általános szerződési feltételeket is alkalmaz, mint például a kivitelezési munka teljesítési határideje egyoldalú módosításának lehetősége.

Átadták a kolozsvári jogászhallgatók Collegium Iuridicum szakkollégiumát és Jogtudományi Kutatókönyvtárát

2018.11.14.

Kolozsváron hétfőn átadták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) magyar állami támogatással kialakított Collegium Iuridicum jogász szakkollégiumát, és a benne kialakított Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtárat.

Az új büntetőeljárási törvény tapasztalatai ügyvédi szemmel - Nyílt vitafórumot szervezett ügyvédeknek az ÜDE - Teljes videó-anyag!

2018.11.14.

Az új büntetőeljárási törvény július 1-jei hatálybalépése óta eltelt időszak tapasztalatait elemezték gyakorlatban jártas ügyvédek az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület vitafórumán. - A vitafórumról készült teljes videó-anyag megtekinthető oldalunkon!

Emelkedik az alanyi adómentesség határa és kitolódik az új lakások áfa-kedvezménye - Adócsomagot fogadott el az Országgyűlés

2018.11.13.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány legfrissebb adócsomagját, amely egyebek mellett 8 millió forintról 12 millió forintra emelte az egyéni vállalkozások alanyi adómentességének értékhatárát, továbbá 2023 végéig meghosszabbította a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Részesülhet-e szerzői jogi védelemben egy élelmiszer íze? - Az Európai Bíróság döntést hozott

2018.11.13.

Egy élelmiszer íze nem részesülhet szerzői jogi védelemben. Egy élelmiszer íze ugyanis nem tekinthető „műnek” - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Mikor tagadható meg a haszonbérleti szerződés jóváhagyása? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.11.13.

Önmagában az, hogy az állampolgárok másként cselekedtek volna, ha előre láthatták volna a jogszabály módosítását, nem ad módot a jogbiztonság címén az alkotmányellenesség megállapítására. - Az Alkotmánybíróság bírói döntés megsemmisítéséről és alkotmányos követelmény megállapításáról határozott.

Kötelező jelölés nem vegetáriánus, vegetáriánus és vegán élelmiszereknek - A Bizottság nyilvántartásba vette az európai polgári kezdeményezést

2018.11.13.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a „Kötelező élelmiszer-jelölés (nem vegetáriánus, vegetáriánus, vegán)” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

Világszerte jelentősen nőttek a szerzői jogdíj-bevételek - A digitális bevételek először lépték túl az egymilliárd eurót

2018.11.13.

Jelentős mértékben, 6,2 százalékkal 9,6 milliárd euróra nőttek a szerzői jogdíjból befolyó összegek a világban 2017-ben az előző évhez képest. A digitális bevételek először lépték túl az egymilliárd eurót.

Emberiesség ellenes bűntetteket elkövető katonai bíró? - Európai elfogató parancsot adtak ki egy sztálinista lengyel bíró ellen

2018.11.13.

Európai elfogató parancsot adtak ki a lengyel hatóságok Stefan Michnik volt lengyel katonai bíró ellen, aki a gyanú szerint 1952-53-ban emberiesség elleni bűntetteket követett el, többek között halálos ítéleteket adott ki a második világháborús lengyel Honi Hadsereg katonáira.

Adóügyintézés kötelezően cégkapun - A cégeknek jövő évtől kötelező lesz a rendszer használata

2018.11.13.

A gazdálkodó szervezetek jövőre kizárólag a cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY) tárhelyet használhatják - közölte a NAV

Lajtár: A számítógépes bűnözés új bűnüldözői szemléletmódot igényel - Megkezdődött a XXII. KRIMINÁLEXPO

2018.11.13.

A számítógépes bűnözés térhódítása újfajta szemléletmódot, komoly felkészültséget és szakmai együttgondolkodást kíván a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás minden szereplőjétől - mondta a legfőbb ügyész közjogi helyettese a XXII. Kriminálexpó hétfői megnyitóján Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Ügyvédi marketing hatékonyan - Gyakorlati tanácsok, tippek és trükkök szakértőktől az ügyfélkör bővítésére - Jogi Fórum konferencia

2018.11.12.

Milyen egy 21. századi ügyvéd? Milyen ügyféli elvárásokkal kell szembenéznie? Milyen lehetőségeket kínál a modern reklámetika? Milyen lehetőségeket rejt a social media? Melyek a még kiaknázatlan reklámfelületek? Miként segíti a business coaching az ügyvédi munka eredményességét? - Gyakorlati tanácsok, tippek és trükkök az ügyfélkör bővítésére - Jogi Fórum konferencia

Trócsányi: Nincs jogásztúlképzés, de a jó pozíciókért verseny van - Nemzeti kiválósági jogászösztöndíjasok szakmai napja Budapesten

2018.11.09.

A kormánynak fontos, hogy erősek legyenek a vidéki állam- és jogtudományi karok - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjasok szakmai napján pénteken Budapesten.

Mi számít állapotjavulásnak a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság szempontjából? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.11.09.

Állapotjavulás alatt nem egyszerűen a jogszabályok által meghatározott és a jogalkotó által bármikor megváltoztatható állapot százalékos változását, hanem az egyén élethelyzetét érdemben meghatározó tényleges fizikai állapot kedvező változását kell érteni. Ennek vizsgálata minden esetben az eljáró hatóságok, illetőleg bíróságok kötelezettsége. - Az Alkotmánybíróság alkotmányos követelmény megállapításáról határozott.

Sikeresen lezárult a bíróságok II. féléves fogalmazói felvételi eljárása - Harmincegy új bírósági fogalmazó lép munkába

2018.11.09.

Sikeres a bíróságok 2018. II. féléves bírósági fogalmazói felvételi eljárása. A kiírt álláshelyekre kétszeres volt a túljelentkezés, a felvételi felhívásra 74 pályázat érkezett. A szóbeli és írásbeli vizsgákat követően 31 új fogalmazó kap kinevezést.

Születési dátum módosítással a diszkrimináció ellenében? - Egy holland férfi pert indított, hogy 20 évvel fiatalabbnak nyilvánítsák

2018.11.09.

Pert indított egy 69 éves holland férfi, hogy születési dátumát változtassák 20 évvel későbbire - adta hírül a BBC News.

Új vezető a Magyar Igazságügyi Akadémia élén - Beszélgetés Osztovits András igazgatóval - Video-interjú

2018.11.09.

Évente mintegy 300 rendezvényen nagyságrendileg 10 ezer ember fordul meg a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az Országos Bírósági Hivatal oktatási – képzési központját szeptember óta új igazgató vezeti. Osztovits Andrást arról is beszél, hogyan tudja összehangolni a munkáját a nagycsaládos élettel.

Jogászdíj 2018 - Idén rekord mennyiségű pályázat érkezett - Megvannak a jelöltek!

2018.11.09.

A Wolters Kluwer Jogászdíjat immár harmadik alkalommal adják át a hazai jogász szakmai kiemelkedő teljesítményt nyújtó képviselőinek. Pályázni összesen 14 kategóriában lehetett október közepéig. A pályázati kategóriák között voltak visszatérő témák, mint az adójog, a pénzügyek és biztosítások vagy a vitarendezés. De idén új kategóriákban is megmérettetnek a jogászok. Az adatvédelem az idei év slágertémája, ezért nem maradhatott ki a kategóriák közül sem. Új elem a compliance és a legal technology kategória is.

Alaptörvényt sért az új román közigazgatási kódex - Egyelőre nem lépnek életbe a kisebbségvédelmi előírások sem - Ab-döntés

2018.11.09.

Sérti a román alaptörvényt a parlament nyári rendkívüli ülésszakán megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező új közigazgatási törvénykönyv - állapította meg a román alkotmánybíróság.

Változik az új építésű ingatlanok kedvezményes áfájának szabályozása - Módosítások az adótörvényekhez

2018.11.09.

Az új építésű ingatlanok kedvezményes áfájával kapcsolatos szabályokat is módosító javaslatot fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.

Az USA szövetségi fellebbviteli bírósága kiállt az illegális bevándorló fiatalok mellett - Nem szüntetik be a DACA-programot

2018.11.09.

Az Egyesült Államok szövetségi fellebbviteli bírósága csütörtökön hozott döntésével meggátolta Donald Trump amerikai elnököt abban, hogy azonnali hatállyal megszüntesse az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA-programot.

Nem megfelelően előmozdított energiahatékonyság - Kötelezettségszegési eljárást indított a Bizottság Magyarország ellen

2018.11.08.

Az Európai Bizottság a novemberi kötelezettségszegési eljárásokat összegző csomagjában az energiahatékonyság területét érintően küldött felszólító levelet hat tagország mellett Magyarországnak, és ezzel kötelezettségszegési eljárást indított az érintett uniós irányelv nem megfelelő végrehajtása miatt.

A letartóztatással kapcsolatos hazai és nemzetközi joggyakorlat - Műhelybeszélgetés és ingyenes képzés ügyvédeknek - November 28

2018.11.08.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédeknek szóló képzést szervez a letartóztatás jogintézményéről. A képzés lehetőséget ad a letartóztatás friss gyakorlatával kapcsolatos tapasztalatcserére és az Emberi Jogok Európai Bírósága esetjogának megismerésére.

Továbbra sincsenek teljes biztonságban a személyes adatokA GDPR önmagában még nem hoz jelentős változást - Mi hát a teendő?

2018.11.08.

A hazai internetezők kétharmada aggódik a róla tárolt információk biztonsága miatt, az adatvédelmi tájékoztatókat mégis csak a megkérdezettek mintegy 20 százaléka olvassa el – hívták fel rá a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal (NAIH) elnökhelyettesei és az EY tanácsadói a cég Versenyjog és adatvédelem c. konferenciáján. A szakértők egyetértettek abban, hogy a GDPR előrelépést jelent a tudatos fogyasztók megfelelő tájékoztatásában, de további lépésekre van szükség, hogy a személyes adatok felhasználásáról tudatosan rendelkezhessünk.

Beazonosíthatóvá válnak az adókerülésre alkalmas struktúrákat alkalmazó cégek - 2020-tól lép hatályba az új uniós irányelv

2018.11.08.

Magyarországon is értesíteniük kell az ügyfeleik adókerülésre alkalmas, határokon átnyúló adóstruktúráiról a hatóságot a közreműködő tanácsadóknak. A 2020-tól életbe lépő, új uniós irányelvnek megfelelően a bejelentett konstrukciókat rögzíteni fogják egy EU-s adatbázisba, amihez minden tagállam adóhatósága hozzáférhet. A 2018. júniusig visszamenőleges hatályú jelentésekben név szerint fel kell tüntetni az ügyfelet, adott esetben még az érintett adózók kapcsolt vállalkozásait is.

KRIMINÁLEXPO 2018 - Büntetőjogi aktualitások szakértőknek és a nagyközönségnek - November 12-14

2018.11.08.

A XXII. Kriminálexpo idén november 12-14. között kerül megrendezésre a Ludovika téri Nemzeti Közszolgálati Egyetemen – a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Ügyészek Országos Egyesülete társrendezésében. A rendezvény látogatása ingyenes, a szervezők szeretettel látnak minden érdeklődőt!

Bővül az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság ellenőrzési jogköre - Módosulnak a migrációs tárgyú törvények - Javaslat

2018.11.07.

Bővülhet az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság ellenőrzési jogköre a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos visszaélések megelőzése, felderítése, az ellenőrzés hatékonyabbá tétele érdekében - erről szóló javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé Pintér Sándor belügyminiszter.

A magyarok kilencven százalékának nincs végrendelete - Számos tévhit és félreértés övezi a végrendelkezést - MOKK felmérés

2018.11.07.

A magyarok kilencven százalékának nincs végrendelete, aki pedig rögzítené végakaratát, nincs tisztában az erre vonatkozó szabályokkal - ez derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) megbízásából készített online felmérésből.

Közigazgatási bíróságok a jogállamiság védelmében - Benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek

2018.11.07.

Benyújtották a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek - közölte az igazságügyi miniszter kedden Budapesten újságírókkal. Trócsányi László azt is bejelentette: a kormány nevében a Velencei Bizottsághoz fordul annak érdekében, hogy a testület vizsgálja meg, a törvény összhangban áll-e a nemzetközi sztenderdekkel.

Négy éven belül autópálya fogja összekötni Erdélyt Moldvával - A román képviselőház megszavazta a törvénytervezetet

2018.11.07.

Csaknem egyhangúlag megszavazta szerdán a román képviselőház azt az ellenzéki törvénytervezetet, amely arra kötelezi a bukaresti kormányt, hogy négy évben belül megteremtse az autópálya-összeköttetést az Erdély és a keleti országrész (Moldva) között a Marosvásárhely-Jászvásár (Iasi) útvonalon.

A magyar bíróságok élen járnak a digitalizációban - 2019 nyarán indul az e-akta és egy jól kereshető online bírósági határozattár

2018.11.07.

A magyar bírósági szervezet az európai unió országai között élen jár a digitalizáció terén - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerdán a Szekszárdi Törvényszéken.

Nemzeti mobilfizetési rendszer kizárólagos állami irányítás alatt? - Az Európai Bíróság döntést hozott egy magyar vonatkozású ügyben

2018.11.07.

A nemzeti mobilfizetési rendszernek magyar állami irányítás alatt álló vállalkozás által történő kizárólagos üzemeltetése ellentétes az uniós joggal. Még ha az e rendszer keretében nyújtott szolgáltatások általános gazdasági érdekű szolgáltatásoknak minősülnek is, e szolgáltatások nyújtása nem tartható fenn egy állami monopólium számára - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Halálbüntetés terroristáknak - Napokon belül az izraeli parlament elé kerül a törvényjavaslat

2018.11.07.

Avigdor Liberman védelmi miniszter kezdeményezésére a jövő héten az izraeli parlament, a kneszet megkezdi azt a folyamatot, amellyel törvénybe iktatják, hogy a terroristákat halálbüntetéssel is lehet sújtani - jelentette a kettes kereskedelmi tévécsatorna a honlapján kedden.

Tíz éves magyarországi jelenlétét ünnepli a Bird & Bird - Az ügyvédi iroda a technológiai iparágban erősíti pozícióit

2018.11.07.

A Bird & Bird nemzetközi ügyvédi iroda minden eddiginél élénkebb aktivitást tapasztal az európai technológiai iparágban, és a kedvező trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Ez a folyamat hozzájárul az ügyvédi iroda azon törekvésének megvalósításához, amelynek értelmében a tíz éves magyarországi jelenlétét ünneplő Bird & Bird a jövő ügyvédi irodájaként kíván működni Magyarországon és világszerte, így célzottan törekszik a helyi, regionális és globális technológiai iparágakban megnyíló rendkívüli növekedési lehetőségek kiaknázására.

A Hungaroring sem kivétel - Októberi Ab-mustra

2018.11.07.

Az Alkotmánybíróság szerint nem lehet nemzetgazdasági érdekre hivatkozva emelni a megengedett zajszintet a mogyoródi versenypálya körül. A testület egy Kárpátaljáról áttelepült nyugdíjas ügyében pedig megsemmisítette azt a rendelkezést, amely alapján hátrányosan állapították meg számára a nyugellátás összegét.

Jogosulatlanul használt egy bíró mozgáskorlátozott parkolási engedélyt - Közokirat-hamisítás bűntette miatt emeltek vádat ellene

2018.11.06.

Más nevére szóló mozgáskorlátozott parkolási engedélyt használt egy bíró. A Központi Nyomozó Főügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat ellene a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Nyilvánosságra hozható-e engedély nélkül a közszereplőről készült fotó? - A szólás- és sajtószabadság személyiségvédelmi határai

2018.11.06.

Az Alkotmánybíróság friss határozatában hangsúlyozta: a nyilvános helyen, akár egy bírósági tárgyaláson készült, nem sértő, az érintett közszereplőt tárgyilagosan ábrázoló felvétel általában nyilvánosságra hozható engedély nélkül, ha az közérdeklődésre számot tartó eseményről szóló tudósításhoz kapcsolódik. A szólásszabadság személyiségvédelmi határainak meghatározásakor az Alkotmánybíróság következetesen annak tulajdonít döntő jelentőséget, hogy közügyek vitájában megfogalmazott álláspont képezi-e a vizsgálat tárgyát.

Elveszíthető-e a fizetett éves szabadság? - Az Európai Bíróság döntést hozott

2018.11.06.

A munkavállaló nem veszítheti el automatikusan a megszerzett, fizetett éves szabadsághoz való jogát azért, mert nem kérte szabadság kivételét. Az uniós joggal azonban nem ellentétes e jog elvesztése, a munkaviszony megszűnése esetén pedig a pénzbeli megváltás ehhez kapcsolódó hiánya, ha a munkáltató bizonyítja, hogy a munkavállaló szándékosan és a következmények teljes ismeretében tartózkodott a fizetett éves szabadságának kivételétől, miután lehetővé tették számára e szabadsághoz való jogának tényleges gyakorlását - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Elárulta hazáját a krími fellebbviteli bíróság volt elnöke? - Előzetes letartóztatásba helyezte a kijevi bíróság Valerij Csernobukot

2018.11.05.

Két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a kijevi illetékes bíróság hétfőn Valerij Csernobukot, a Krími Autonóm Köztársaság fellebbviteli bíróságának volt elnökét, aki ellen hazaárulás gyanújával indult eljárás - közölte Larisza Szarhan, az ukrán főügyész sajtótitkára az Ukrajinszka Pravda hírportállal.

Gyermekek felnőtt szerepekben - November 20. a gyermekjogok világnapja - Gyermekhang az UNICEF kezdeményezésére

2018.11.05.

Felnőtt szerepben próbálhatják ki magukat gyerekek november 20-án, a gyermekjogok világnapján az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF kezdeményezésére indított Gyerekhang programban - tájékoztatott az UNICEF Magyarország hétfőn.

Versenyjogi alapok - Mit tehetek, ha a GVH kartellt „fogott”? - A kartellek magánjogi következményei - A kártérítés

2018.11.05.

A kartellezés hátrányos következményekkel jár a kartellezők üzletfelein túl végső soron a fogyasztókra nézve is. A közelmúltig azonban nem volt reális lehetőség arra, hogy a fogyasztók az őket ért károkat közvetlenül, bíróság előtt is érvényesíthessék. A közvetlen igényérvényesítés lehetőségét az Európai Parlament és Tanács 2014/104/EU Irányelve teremtette meg, melyet Magyarország 2016-ban ültetett át a Versenytörvénybe.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000