Hír archívum: 2018. december

Más hónap

Szívvel-lélekkel - Karácsonyi bejgli a börtönből - Fogvatartottak sütik az állami gondozott gyermekek ünnepi süteményét - kisfilm

2018.12.21.

A büntetés-végrehajtási szervezet 2018. december 21-én a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fővárosi intézményeiben gondozott gyermekeknek átadta azt a 600 darab karácsonyi bejglit, amiket a fogvatartottak saját kezűleg, szívvel-lélekkel készítettek el nekik.

312 óra közérdekű munka a Nemzet Lobogója tartórúdjának megrongálásáért - A PKKB gyorsított eljárásban hozott ítéletet

2018.12.21.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2018. december 21-én bíróság elé állítás során 312 óra fizikai munkakörben végzendő közérdekű munka büntetésre ítélte azt a férfit, aki a Kossuth téri tüntetés során festékszóró spray-vel fújta le a Nemzet Lobogójának tartórúdját.

Tilos magyar és székely jelképet kitenni a csíkszeredai városházán - A Hargita megyei törvényszék ítéletet hozott

2018.12.21.

A Hargita megyei törvényszék ítélete szerint molinón sem lehetnek jelen a magyar és a székely jelképek, illetve a város címere a csíkszeredai városháza tanácstermében - közölte pénteki számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Húsz éves a Nemzeti Nyomozó Iroda Célkörözési Alosztálya - Eddig több mint 500 veszélyes bűnözőt kerítettek kézre

2018.12.21.

Fennállásának 20 éve alatt több mint 500 veszélyes bűnözőt sikerült elfognia a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Célkörözési Alosztálynak - mondta Vajda Péter rendőr százados, az egység vezetője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Kínos apasági per vet árnyékot a belga uralkodói házra - DNS-vizsgálatra kötelezte a bíróság II. Albert egykori királyt

2018.12.21.

DNS-vizsgálat elvégzésére kötelezte a bíróság II. Albert volt belga királyt abban az apasági perben, amelyet Delphine Boël indított ellene. Az asszony azt állítja, hogy az egykori uralkodó házasságon kívül született lánya.

Hiába tudatosak az internetes vásárlók, a fenyegetettség nem csökken! - Beszélgetés a Győri Törvényszék Büntető Kollégiumának elnökével

2018.12.21.

Egyre többet vásárolunk online, hiszen sokkal kényelmesebb a nappaliból keresgélni az áruk között. Az ünnepek közeledtével a webshopok forgalma még inkább megugrik, ezzel együtt a kockázata is megnő annak, hogy adathalászat vagy interneten keresztül elkövetett csalás áldozatává válunk. - Jogos a kérdés: A megelőzésről és a jogérvényesítési lehetőségekről - Beszélgetés Somogyi Zoltánnal, a Győri Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetőjével.

Új vezető a Budapest Környéki Törvényszék élén - Elnökhelyettesből elnök - Beszélgetés Gerber Tamással

2018.12.21.

"Az építkezés évei kezdődnek!" - ezt ígéri a Budapest Környéki Törvényszék frissen kinevezett elnöke, Gerber Tamás bíró, aki megbízott elnökhelyettesként kapott megbízást az elnöki tisztség ellátására.

Csalással és sikkasztással gyanúsított ügyvédek - A károsultak gyanútlan, idős vagy szellemileg leépült emberek

2018.12.21.

Összesen öt ügyvéddel szemben indult eljárás a közelmúltban sikkasztás és csalás gyanújával. Egyikük az ügyvédi letéttel élt vissza, a másik négy idős, vagy szellemileg leépült embereket tévesztettek meg egy ingatlan ügyben.

Ünnep a börtön falai között - Hatszáz csomag tésztát készítettek fogvatartottak rászoruló családoknak

2018.12.20.

A karácsonyi ünnepkör különösen kiemelt időszak a fogvatartottak számára. A falakkal körbezárt világban lelkileg jobban megviseli őket szeretteik, családtagjaik, barátaik hiánya. Sokat segít ilyenkor lelkiekben a jóvátételi munka és a jótékonykodás. December 20-án a BvOP átadta a munkatársai, illetve a fogvatartottak által összegyűjtött közel egy tonnányi adományát a MikulásGyárnak.

Több mint 1,5 milliárd eurós kártérítés egy 16 évvel ezelőtti baleset miatt - A spanyol legfelsőbb bíróság döntött a Prestige tankhajó ügyében

2018.12.20.

A spanyol legfelsőbb bíróság jogerősen összesen több mint 1,5 milliárd eurós kártérítést ítélt meg a spanyol és a francia államnak, az északnyugat-spanyolországi galiciai autonóm közösségnek, valamint 269 további érintettnek a Prestige tankhajó 16 évvel ezelőtti balesete nyomán bekövetkezett környezeti katasztrófa miatt.

Szigorodó bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség - December 21-el hatályban az USA-Magyarország információcsere megállapodás

2018.12.20.

A mai napon került kihirdetésre, hogy 2018. december 21-től hatályos az információcsere megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között az országonkénti jelentések (Country-by-Country Report, CBCR) automatikus cseréjére vonatkozóan.

4 millió hivatali ügyintézésért? - Őrizetben egy járási hivatal két vezetője - Minősített vesztegetés bűntette miatt nyomoz az ügyészség

2018.12.20.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy, az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást. A megalapozott gyanú lényege szerint egy járási hivatal két vezető beosztású tisztviselője 4 millió forintot kért a hivatali ügyintézéséért cserébe.

A bíróság köteles a kereset minden elemének érdemi vizsgálatára - Alaptörvényt sért a Kúria döntése - Alkotmánybírósági határozat

2018.12.20.

Az Alkotmánybíróság friss határozatában kiemelte: a bírósághoz fordulás jogából, mint a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog egyik részjogosítványából többek között az következik, hogy a felülvizsgálati kérelem alapján eljáró Kúria csak akkor változtathatja meg a jogerős ítéletet és utasíthatja el a keresetet, ha az eshetőleges kereseti kérelmek valamennyi elemét legalább egy bírói fórum az eljárásban már érdemben elbírálta.

Módosítható taggyűlési határozatok - A csodaszer! - Egy bírósági döntés és a számviteli törvény módosításának hatása a gyakorlatra

2018.12.20.

Nyitva állhat a lehetőség arra, hogy egy társaság taggyűlése egyes, korábban meghozott határozatait módosítsa. Ez különösen jó hír azoknak, akik év közben leányvállalatukból többletosztalékot kívánnak kivonni. – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

56 jogsértés miatt 21 millió forint bírság külföldi teherautósoknak - Az árufuvarozási engedélyeket ellenőrizte z ITM a december eleji akcióban

2018.12.19.

A több mint 800 külföldi teherautó december eleji ellenérzésénél 56 jogsértés miatt összesen több mint 21 millió forint bírságot szedtek be, vagy szabtak ki a szakemberek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán.

Elkerülhetik a börtönt Romániában azok az első vétségnél tartó adócsalók - Az új szabályozás az okozott kár megtérítésének ösztönöz

2018.12.19.

Elkerülhetik a börtönt Romániában azok az első vétségnél tartó adócsalók, akik - 20 százalékos "büntetőkamattal" kiegészítve - visszafizetik az államkincstárnak okozott kárt. Az erről szóló törvénymódosítást szerdán fogadta el a román képviselőház.

Önálló közigazgatási bíróság - Beszélgetés Hajnal Péterrel, a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnökével

2018.12.19.

"Az egyedi döntések visszahatnak a közigazgatási gyakorlatra. Így a közigazgatási bíróság ellenőrzi az államhatalmat – a jogállamiság erősödik." - magyarázza Hajnal Péter, a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnöke, aki tagja volt az IM szakértői bizottságának, mely a közigazgatási bíráskodás elveit megtárgyalta. Az önálló közigazgatási bíróság létjogosultságáról, új rendszeréről, a legjelentősebb változásokról beszélgettünk.

Kommentár a büntetőeljárási törvényhez - Bemutatták a kétkötetes kiadványt Budapesten

2018.12.18.

Bemutatták a Kommentár a büntetőeljárási törvényhez című kétkötetes kiadványt Budapesten kedden. A rendezvényen Polt Péter legfőbb ügyész, a könyv főszerkesztője azt mondta, az alaptörvény fontos útmutatást ad a jogalkalmazónak: elsődlegesen úgy értelmezze a jogot, hogy a jogalkotó szándékai szerint járjon el. A megjelent kommentár minden fordulatában a jogalkotó célját tükrözi, ezáltal megvalósítja a fenti elvet. A legfőbb ügyész hangsúlyozta: a joghallgatók is haszonnal forgathatják a kiadványt.

Bejelentéskötelezett befektetések - Januártól szigorodik az ellenőrzés - Az új törvény legfontosabb rendelkezései

2018.12.18.

Januártól új bejelentési kötelezettség vonatkozik a stratégiailag fontos iparágakban történő külföldi befektetésekre. 2019. január 1-jén lép hatályba a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló új törvény, amely előzetes bejelentési kötelezettséget ír elő a törvényben nevesített szenzitív szektorbeli tevékenységet folytató magyar társaságokban történő külföldi befektetésekre. A bejelentés alapján eljáró miniszter azt vizsgálja, hogy „a befektetés sérti-e Magyarország biztonsági érdekét.” A bejelentés-köteles körbe tartozó befektetések csak miniszteri tudomásulvétel esetén valósulhatnak meg.

Megújul a legnagyobb magyar iparjogvédelemi cégcsoport - Az átalakulás nem érinti az ügyfeleket és a folyamatban lévő ügyeket

2018.12.18.

2018. decemberétől hatékonyságnövelő átalakítások történnek Magyarország legnagyobb iparjogvédelemmel foglalkozó cégcsoportjánál. A Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda működése és fókusza, az iparjogvédelem továbbra is elsődleges lesz, ahogy a Danubia IP, az innovációs tanácsadással foglalkozó ágazat is változatlan marad.

Fel kell függeszteni a lengyel legfelsőbb bírósági törvény végrehajtását - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.12.18.

Lengyelország köteles azonnal felfüggeszteni a legfelsőbb bíróság bírái nyugdíjkorhatárának leszállítására vonatkozó nemzeti rendelkezések alkalmazását. A Bizottság által előadott ténybeli és jogi alapok igazolják az ideiglenes intézkedések elrendelését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Változó alultőkésítés - Kedvező szigorítás? - 2019-től változik a társasági adó szabályozása egy uniós irányelv nyomán

2018.12.15.

Egy tavalyi EU irányelv következtében 2019-től változnak a társasági adó egyes szabályai – így többek között az ún. alultőkésítés miatti kamatlevonásra vonatkozó rendelkezések. Bár az irányelv célja az adóelkerülést célzó nemzetközi struktúrák elleni küzdelem és az adószabályok szigorítása volt, az új kamatlevonási szabályok a hazai vállalkozásoknál inkább kedvezményt fognak jelenteni - foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Eredményt hirdettek a Mailáth György Tudományos Pályázaton - Kisfilm

2018.12.15.

58 pályázó négy szekcióban 66 dolgozattal indult idén a Mailáth György Tudományos Pályázaton, melynek nyertesei a Consilium Peritorum alkalmával vehették át díjaikat. A legnépszerűbb témák közé a kártalanítás, a teljesítménymenedzsment és az ügyfélsegítő elindítása tartozott.

Új uniós stratégia a terrorizmus ellenében - EP: Aggasztóan alacsony a hatóságok közötti adatcsere uniós szinten

2018.12.15.

A Parlament szerdán alapos vizsgálatot követően javaslattal állt elő a radikalizálódás megállítására, az adatfelhasználhatóság javítására, és a terrorizmus áldozatainak támogatására. Egy kedden megvitatott és szerdán 474 szavazattal, 112 ellenszavazat és 75 tartózkodás mellett elfogadott, nem törvényerejű állásfoglalásban a Parlament többek között az Europol és a Nagyméretű IT-rendszerek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA) szerepének megerősítését javasolja.

Lehetőség van-e pótmagánvádlói fellépésre hamis vád esetén? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2018.12.15.

Az Alkotmánybíróság friss határozatában kiemelte: hamis vád esetén a bíróságoknak a törvényi tényállást és a konkrét ügy összes körülményét mindig egyedileg kell megvizsgálni ahhoz, hogy az Alaptörvénynek megfelelő döntés szülessen a pótmagánvádlóként történő fellépésről.

Anomáliák az iskolaérettség megállapítására irányuló eljárásoknál - Ombudsman: Ellentmondásos szabályozás húzza el a procedúrát

2018.12.14.

Az óvodás gyermekek iskolaérettségét megállapítani hivatott szakértői eljárások jelentős elhúzódását eredményezhetik a szabályozás ellentmondásai és hiányosságai, a jogi bizonytalanságok pedig oda is vezethetnek, hogy a szülőket indokolatlan gyámhatósági procedúrának teszik ki – állapította meg az alapvető jogok biztosának vizsgálata. Székely László jelentésében több ajánlást is megfogalmazott a szaktárca és a hatóságok számára is.

Lenduletet kapott az elektronikus számlázás és archiválás - Az új, júliusi szabályok számos könnyítést honosítottak meg

2018.12.14.

A júliustól érvényes változásokkal egyszerűsödtek az elektronikus archiválás szabályai, azonban bármilyen új és hosszú távon költséghatékony módszer alkalmazása alapos felkészülést és odafigyelést kíván meg az adózók részéről. A Deloitte álláspontja szerint az új jogszabály segítheti az elektronikus számlázás és az elektronikus archiválás további terjedését.

Humanitárius vízum a menekültek halála és az embercsempészet ellen - Elfogadta a jogalkotási kezdeményezést az Európai Parlament

2018.12.14.

Az Európai Parlament kedden felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig nyújtson be jogszabályjavaslatot az európai humanitárius vízum létrehozására. A vízummal az azt kiadó tagállam területére léphetne be a jelentkező, de a belépés egyetlen célja a nemzetközi védelemért folyamodás lehet.

Karácsonyi üzenetküldés és a GDPR - Mit tegyen, aki jogszerűen szeretne karácsonyi üzeneteket küldeni?

2018.12.14.

A karácsonyi üdvözlőlapok és jókívánságok küldése a hazai adatvédelmi megfelelés komoly erőpróbája: a jogszabályok útvesztőjében elveszhet, ezért nehéz dolga van annak, aki jogszerűen szeretne karácsonyi üzeneteket küldeni. Az uniós jog nem tiltja, viszont az üzenetküldéseket szabályozó magyar jogot jogalkotónk a mai napig sem igazította hozzá az európai joghoz.

A bíróságoknak minden esetben vizsgálniuk kell a jogszabályok célját - Alaptörvény-ellenes a Kúria ítélete - Az Ab döntést hozott

2018.12.14.

Az Alkotmánybíróság friss határozatában kiemelte: az Alaptörvény a bíróságok számára alkotmányos kötelezettségként írja elő, hogy a jogszabályokat elsősorban azok céljával összhangban értelmezzék, ez azonban nem zárja ki, hogy a bíróság egyéb szempontokra is figyelemmel legyen. Az a bírósági mérlegelés azonban, amely a jogszabály céljának vizsgálatát teljes mértékben kizárja, már alaptörvény-ellenesnek minősül.

Emelkedő ápolási díj, gyermekek otthongondozási díja - Módosulnak a szociális és gyermekvédelmi tárgyú törvények

2018.12.12.

Jövő januártól 15 százalékkal emelkedik az ápolási díj és bevezetik a gyermekek otthongondozási díját - döntött az Országgyűlés szerdán. A képviselők 129 igen szavazattal fogadták el a kormány javaslatát az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról.

Önként változtatott munkaidőbeosztás és önként vállalt túlmunka - Január 1-jével módosul a Munka törvénykönyve

2018.12.12.

Megszavazta a parlament szerdán a munka törvénykönyvének módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.

Önálló közigazgatási bírósági rendszer jön létre 2020. január 1-jével - A jelenlegi közigazgatási bírókat kérésre átveszik az új bíróságokra

2018.12.12.

A közigazgatási jogviták rendezésére önálló, kétszintű bírósági rendszer létesül a Közigazgatási Felsőbíróság és a közigazgatási törvényszékek felállításával. Az erről szóló kormányzati előterjesztést 131 igen, két nem szavazattal fogadta el szerdán a parlament. Az hozzá kapcsolódó, átmeneti rendelkezéseket tartalmazó jogszabályt is jóváhagyták 131 igen, 3 nem szavazattal.

Szigorodnak a homeopátiás készítményekre vonatkozó szabályok - Módosulnak az egészségüggyel összefüggő egyes törvények

2018.12.12.

Homeopátiás gyógyszer ajánlása esetén részletes írásos tájékoztatást kell a beteg rendelkezésére bocsátani, ennek elmaradása pedig szabálysértésnek minősül - döntött az Országgyűlés, amikor 130 igen szavazattal szerdán elfogadta az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú, valamint az egészségüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati javaslatot.

Nem sértenek alaptörvényt a plakátszabályok - Az Alkotmánybíróság elutasította 55 országgyűlési képviselő indítványát

2018.12.12.

A településkép védelméről szóló törvény módosításának megsemmisítését ötvenöt országgyűlési képviselő indítványozta az Alkotmánybíróságnál. A testület elutasította az indítványt, és határozatában többek között kiemelte: a támadott szabályozás közjogi érvénytelensége nem állapítható meg, nem tartozik sarkalatosságot igénylő tárgykörbe, világosan értelmezhető a piaci szereplők számára és nem ütközik a véleménynyilvánítás szabadságába sem.

Jogászdíj - Kiemelkedő teljesítmény a szellemi alkotások jogában - A Taylor Wessing Budapest lett a kategóriában az év jogász csapata

2018.12.12.

Újabb díjat gyűjtött be a Taylor Wessing budapesti irodája. A szakma első számú hazai elismerésének számító Jogászdíjat szellemi alkotások kategóriában nyerte el Novák Zoltán, Kőhidai Gábor és Kopasz János csapata, akik egy globálisan piacvezető, művészeti alkotások kiadásával foglalkozó cégcsoport egyik jelentős magyarországi üzletágának menedzsment általi kivásárlásánál nyújtottak jogi tanácsadást.

Európai döntőben a THEMIS csapat - A magyar fogalmazók készítették a legjobb írásbeli prezentációt Párizsban - - Videó-interjú

2018.12.12.

Kijutott a párizsi döntőre és nem is akárhogyan szerepelt a magyar THEMIS csapat az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat nemzetközi versenyén. A zsűri elnöke szerint a magyar fogalmazók készítették mindenki közül a legjobb írásbeli előkészítő prezentációt. - A csapattagokat és felkészítőjüket a versenyen szerzett élményeikről meséltek..

Újabb 144 férőhellyel bővült a büntetés-végrehajtás - Átadták az Állampusztai Bv Intézet solti objektumának új körletét - kisfilm

2018.12.11.

A büntetés-végrehajtási szervezet az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumának „F” körletének megépítésével újabb jelentős fejlesztést hajtott végre a falakon belüli férőhelyek növelésére. A börtön legújabb szárnyában a - 144 fogvatartott elhelyezésére szolgáló - helyiségek hideg-meleg vizesblokkokkal és zárt illemhelyekkel vannak ellátva.

Januártól egyszerűsödhetnek a keresetlevél nyomtatványok - Cél: A jogi képviselő nélkül eljáró felek támogatása

2018.12.11.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) folyamatosan egyeztet az Igazságügyi Minisztériummal (IM) a keresetlevelek egyszerűsítésének módjáról. Az új keresetlevél nyomtatványokat rendszeresítő rendelet 2019 elején léphet hatályba.

Nincs szükség építési engedélyre? - A 'plázastop törvény' közbeszól! - Szigorodnak a kereskedelmi építmények ki- és átalakítási szabályai

2018.12.11.

A közelmúltban elfogadott kormányrendelet útján bevezetett rendeltetésmódosítási eljárás tovább szigorította a 400 m²-nél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építmények kialakításával, illetve átalakításával kapcsolatos szabályokat. A 400 m²-nél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelemi építmények bővítéséhez az illetékes Kormányhivatal szakhatósági engedélye akkor is szükséges, ha építési engedélyre egyebekben nincs szükség.

Darák: A Kúria számára 2018 az új szabályok alkalmazásának éve - A legfőbb bírói vezetők évzáró beszámolói - A teljes hanganyag!

2018.12.11.

A Kúria számára 2018 az új szabályok, a január elsején hatályba lépett új polgári és új közigazgatási perrendtartás, valamint a július elsejétől hatályos új büntetőeljárási kódex alkalmazásának éve volt - mondta Darák Péter elnök a legfelsőbb bírói testület évzáró sajtótájékoztatóján december 6-dikán Budapesten.

Fogyasztói nyilatkozat gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatban - Közérdekű pert nyert az ügyészség a biztosítókkal szemben

2018.12.11.

Sikerrel perelt az ügyészség a biztosító tájékoztatási kötelezettségét elismerő fogyasztói nyilatkozatok érvénytelenségének megállapítása iránt. A jogerős bírósági döntés értelmében, mivel nem állapítható meg egyértelműen, hogy a fogyasztói nyilatkozat mely szerződési feltétel megismerésére és tudomásulvételére vonatkozik, ezért az érvénytelen.

Sújthatja-e díjjal a tagállam a belföldön termelt villamos energia kivitelét? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2018.12.11.

A tagállamok nem írhatnak elő a belföldön termelt villamos energia kivitelét sújtó díjat. Az ilyen díjat nem igazolja a belföldi villamosenergia-ellátás stabilitásának biztosítására irányuló cél - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Tilos a vevők hátrányos megkülönböztetése! - Megfelelési kényszer kereskedőknek - Hatályban a geoblocking rendelet

2018.12.11.

Már biztosan mindenki találkozott azzal a frázissal, hogy „2018 az adatvédelem éve”. A GDPR valóban számos újítást hozott az adatvédelem területén, azonban nem szabad megfeledkezni az uniós jogalkotás újabb, a vevők hátrányos megkülönböztetésének tilalmát célzó rendeletéről sem. Az ún. geoblocking rendelet 2018. december 3-ától közvetlenül alkalmazandó, amely azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak eddig az időpontig kell összhangba hozni a működésüket a rendelettel – mondja el Sipőcz Guiditta Dalma az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Hivatal a csalás ellen - Amit az OLAF-ról tudni érdemes!

2018.12.11.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal – vagyis az OLAF – vizsgálatai miatt gyakran válik belpolitikai polémiák szereplőjévé az Európai Unió tagállamaiban; de mit érdemes tudni a Hivatal szervezeti pozíciójáról, felépítéséről, működéséről, feladat- és hatásköreiről?

Megtévesztő megkeresések a civil szervezetek beszámolóival kapcsolatban - Az OBH figyelemfelhívása!

2018.12.10.

Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok azt ajánlották, hogy ellenszolgáltatás fejében törvényességi és gazdasági szempontból átvizsgálják, javítják a civil szervezetek beszámolóit, segítve megelőzni az esetleges retorziókat. Az OBH hangsúlyozza: a hivatal tartalmában, érdemében nem vizsgálja a beszámolókat!

Humanitárus vízummal kezelné az EU a migrációs problémákat - Kedden szavaz az EP az új uniós rendszerről

2018.12.10.

A Parlament a humanitárius célú vízumok új európai rendszeréről szavaz, amelynek köszönhetően a menekültek embercsempészek nélkül is elérhetnék Európát. Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az Európai Unió megoldási javaslatai a kvótarendszertől kezdve a humanitárius vízumig nem megállítanák, hanem csak ösztönöznék a migrációt.

Január 1-el frissülnek az OBH által publikált ÁNYK űrlapok! - Az űrlapok egyes változásainak részleteiről

2018.12.10.

Az Érdi Járásbíróság 2019. január 1. napjával történő létrehozása következtében valamennyi, a járásbíróságokra benyújtható polgári peres, polgári nemperes, végrehajtási nemperes, büntető peres, szabálysértési és elnöki igazgatási ÁNYK űrlap módosításra kerül.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000