Hír archívum: 2019. február

Más hónap

Brit állampolgárok uniós tartózkodása, TB díjak kiküldetés során - Milyen fontos kérdéseket kell még tisztázni a Brexitig?

2019.02.14.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének egyik fontos dátuma 2019. március 29-e. Az egyre közeledő határidő ellenére azonban még nincs válasz számos, a kilépéssel kapcsolatos kérdésre. Így például bizonytalan, hogy milyen feltételek mellett tartózkodhatnak majd Magyarországon brit állampolgárok, illetve az is, hogyan kell megfizetni a társadalombiztosítási díjakat egy kiküldetés során.

Külföldi hitelezőkkel kötött hitelszerződések semmisségéről - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.02.14.

Egy nemzeti törvény nem rendelkezhet visszaható hatályú, általános és automatikus szabály útján olyan külföldi hitelezőkkel kötött hitelszerződések semmisségéről, amelyeknek nem volt engedélyük hitelszolgáltatások nyújtására e tagállamban. A nemzeti bíróság hatásköre annak meghatározására, hogy a kettős célú hitel adósa fogyasztónak minősül-e - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Tévhitek miatt húzódik el sok hagyatéki ügy - Mennyire vagyunk tisztában az alapvető teendőkkel és az eljárás menetével?

2019.02.14.

Az emberek alig negyede tudja, hogy a hagyatéki eljárás során a vagyonelemek és az örököstársak felkutatása nem a hatóságok, hanem az örökösök feladata – derült ki Magyar Országos Közjegyzői Kamara online felméréséből. Az 500 ember részvételével készített kutatás szerint sok a tévhit és a félreértés a hagyatéki eljárás körül, holott tudatosabb hozzáállással az ügyek jelentős része lerövidíthető, sok hagyatéki per pedig elkerülhető lenne. Mindössze a válaszadók harmada tudta, hogy az örökösök egymással és a hitelezőkkel is megegyezhetnek a hagyatéki tárgyaláson, és azzal is kevesen vannak tisztában, mit tehetnek és mit nem az eljárás lezárása előtt az elhunyt vagyonával.

Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság: Tisztességtelen a BKK pótdíjazási gyakorlata - Egy precedens értékű ítélet margójára

2019.02.14.

A Budapesti Közlekedési Központ 2015-ben 97%-os aránnyal nyerte a pótdíjazással kapcsolatos pereket. Nemrég mégis bírósági határozat született a BKK pótdíjának tisztességtelenségéről. Ha ez így van, miért csak az esetek 3%-ban nyernek a pótdíj fizetésére kötelezettek?

Rendszeresen sérülnek a romák alapjogai az Európai Unióban tagállamaiban - EP állásfoglalás az intézményes rasszizmus ellen

2019.02.13.

A romák alapjogai továbbra is rendszeresen sérülnek az Európai Unió tagállamaiban. Komoly probléma az oktatáshoz, lakhatáshoz, foglalkoztatáshoz és egészségügyhöz való hozzáférés. Az Európai Parlament szigorúbb fellépést sürget a cigányellenességgel szemben, állásfoglalása szerint konkrét integrációs célokra és nemzeti stratégiára van szükség a 2020 utáni időszakra.

Fordított adózás munkaközvetítés és munkaerő-kölcsönzés esetén - Uniós jogot sért a magyar szabályozás - Az Európai Bíróság ítélete

2019.02.13.

A munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások tekintetében a fordított adózást (áfa) idő előtt előíró magyarországi szabályozás ellentétes az uniós joggal - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Új Bírósági Fizetési Portál indul március 4-dikén! - Elektronikus fizetés szélesebb tárgykörben, ügyfélbarát megoldásokkal

2019.02.13.

2019. március 4-el elindul az OBH által fejlesztett, önálló Bírósági Fizetési Portál (OBH BFP). Az új kényelmi szolgáltatás az eddiginél szélesebb tárgykörben és ügyfélbarát megoldásokkal biztosítja a bírósági eljárásokhoz kapcsolódó elektronikus fizetési lehetőségeket.

Beszéltek a biztossal, ezért felmondta ellátási szerződésüket az idősotthon - Hivatalos vizsgálatot kezdeményez az ombudsman

2019.02.13.

Felmondták az ellátási szerződését azoknak a bentlakónak, akik a visegrádi Aranykor Alapítvány Idősek Otthonában – az indoklás szerint – valótlan dolgokat állítottak az ombudsman munkatársainak, ezzel veszélyeztetve az Otthon fennállását, működését. A két jogszabályi előírást valamint a jogbiztonsághoz fűződő jogot is sértő felmondás, egyúttal pedig az alapvető jogok védelmének érvényesülését veszélyeztető eljárás miatt Székely László alapjogi biztos a legfőbb ügyészhez, a megyei kormánymegbízotthoz és az Alapítvány kuratóriumához fordult.

Szavazhat-e az ügyvezető-tag saját ügyvezetői jogviszonyáról? - A hatályos szabályozás, a bírói gyakorlat és a jogirodalom válasza

2019.02.13.

A társaság tagjainak és az ügyvezető-tag között esetlegesen fennálló érdekkonfliktusából eredő vita megelőzése érdekében érdemes a szavazáskor és az utána fellépő esetleges kellemetlenség elkerülése érdekében előre tisztázni, hogy a társaság döntéshozó szervének ülésén szavazhat-e az ügyvezető-tag saját ügyvezetői jogviszonyáról?

Az élettársi örökléshez is „fontos a papír” - A törvény nem biztosít vagyoni védelmet a túlélő élettársnak!

2019.02.12.

A tapasztalat azt mutatja, hogy számos esetben azért nem kötnek a már együttélő felek házasságot, hogy megelőzzék a kapcsolat esetleges megszakadása esetén felmerülő jogi procedúrát vagy a közös vagyon megosztásával felmerülő problémákat. A házasságkötés hiánya azonban rendkívül kiszolgáltatottá teszi az élettársakat egy öröklési helyzetben. A tapasztalatok szerint a párok nem számolnak azzal, hogy a törvény nem biztosít megfelelő vagyoni védelmet a túlélő élettársnak.

Szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosításával kezelt vízhiány - Új uniós jogszabály a láthatáron

2019.02.12.

Egyre nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az európai vízkészletek. A Parlament - ennek orvoslására - kedden elfogadta álláspontját a vízhiányt a kezelt szennyvíz mezőgazdasági újrahasznosításával kezelni hivatott jogszabálytervezetről. Az új jogszabály meghatározza a minőségi feltételeket és az visszanyert vizet előállítók kötelezettségeit.

Üzérkedés nem létező befolyással - A Fővárosi Főügyészség vádat emelt az üzlettársait becsapó férfi ellen

2019.02.12.

Korábbi üzlettársait csapta be egy férfi, amikor nem létező befolyásával üzérkedett - nem létező NAV-os kapcsolatra hivatkozva kért pénzt. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene, és felhívta a figyelmet, hogy az, aki befolyással üzérkedő személynek jogtalan előnyt ígér vagy ad, maga is bűncselekményt követ el, akkor is, ha a hivatkozott befolyás valótlan.

A web sötét oldalán kriptovalutával fizetnek - A kiberbűnözés aktuális kihívásairól - Bírák és informatikusok szakmai napja

2019.02.12.

Jelenleg a telefonlopások és a közösségi média felületein elkövetett becsületsértések teszik ki az online térben elkövetett bűncselekmények oroszlánrészét, előbb-utóbb azonban a darkweb klasszikus, fehérgalléros bűncselekményeinek aktái is landolni fognak a bírák asztalán. Informatikusok és bírák vettek részt a közelmúltban a kiberbűnözéssel foglalkozó hálózat szakmai napján, a Magyar Igazságügyi Akadémián.

21 éve végezték ki Fenyő János médiavállalkozót - A bérgyilkosság felbujtójának kilétét a mai napig rejtély övezi

2019.02.12.

1998. február 11-én, azaz pontosan huszonegy évvel ezelőtt követték el a magyar jogtörténet egyik legvéresebb bérgyilkosságát, melynek áldozata hazánk akkor egyik legbefolyásosabb személye, a kiterjedt külföldi politikai kapcsolatokkal is rendelkező médiacézár, Fenyő János volt.

Jogi képzési trendek

2019.02.12.

Jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt 30 évben a jogászképzés. A rendszerváltás után új jogi karok nyíltak, a 2000-es évek elejére megháromszorozódott a hallgatói létszám. Az új felsőoktatási koncepció hatására azonban 2012-ben drasztikusan visszaestek a jelentkezési és hallgatói mutatók, fokozódott a budapesti és a vidéki karok közötti különbség. Az erősödő verseny a képzési kínálat folyamatos bővülésével és átformálásával jár.

Az óvatlan munkavállalók jelentik a legnagyobb kiberkockázatot - Hogyan tudja egy cég megvédeni adatait a bűnözőktől?

2019.02.11.

A cégek közel 80 százalékát érte valamilyen kiberbiztonsági incidens az elmúlt hónapokban Magyarországon. A sikeres támadások középpontjában legtöbb esetben a vállalatok saját munkavállói állnak – derült ki az EY közel 50 vállalat- és IT vezető körében végzett felméréséből. Zala Mihály szakértő szerint három összetevőn múlik, hogy egy társaság meg tudja-e védeni adatait a bűnözőktől.

A rendőrség kiüresítette az előzetes egyeztetés jogintézményét - A Fővárosi Törvényszék döntést hozott

2019.02.11.

A bíróság a rendőrség eljárási hibája miatt helyezte hatályon kívül a Lánchíd elfoglalását megtiltó rendőrségi határozatot, nem pedig a "hídfoglalás megengedéséről" döntött, ahogyan az a sajtóban megjelent - közölte a Fővárosi Törvényszék hétfőn.

A közigazgatási bíráskodás rendszeréről ügyvédi szemmel - Újabb nyílt vitafórum az ÜDE szervezésében - 2019 április 8-dikán!

2019.02.11.

A jövőre induló új közigazgatási bíráskodás rendszeréről rendez konferenciát az (Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület|https://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/742) (ÜDE) 2019 április 8-dikán. A konferencián szakértő előadók szervezeti- és szakjogi szempontból elemzik, hogy az új rendszer milyen előrelépést jelent a jogállamiság követelményei szempontjából az állampolgárok számára, és milyen kihívások elé állítja a jogász szakmát.

Februártól új épületben a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság - Megnyitotta kapuit a harmadik ügyfélközpont Budapesten!

2019.02.11.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság februártól új épületben, a Buda Square irodaházban kezdte meg működését, egyúttal átadták a harmadik egységes arculat szerint kialakított bírósági ügyfélközpontot.

A Brexit lehetséges hatásai a nemzetközi adózás területén - Határon átnyúló tőkebefektetések és cégcsoporton belüli átszervezések

2019.02.11.

Míg a brit parlament alsóháza elutasította a Brexit módjáról szóló megállapodási javaslatot, az Európai Unió nem mutat túl nagy hajlandóságot a Theresa May által javasolt megállapodás újbóli tárgyalására, így a megállapodás nélküli Brexit lehetősége napról napra valószínűbb. A megállapodás nélküli Brexit számos nyitott kérdést és bizonytalanságot eredményezhet. Az alábbiakban néhány, a határon átnyúló tőkebefektetéseket és cégcsoporton belüli átszervezéseket érintő adózási témával foglalkozunk.

Különösen védett tanúk - A tanúvédelem rendszere az új Be-ben

2019.02.08.

A tanúvédelem rendszerének kialakítása hazánkban a ’90-es években, a szervezett bűnözés elterjedésével vált szükségessé. Azóta az intézmény bizonyítási rendszerünk hatékony elemévé vált, annak ellenére, hogy kétség kívül sérti a „fegyverek egyenlőségének” büntetőeljárási alapelvét.

Egyre több a pénzmosással érintett bűncselekmény - Beszélgetés a Kecskeméti Törvényszék Büntető kollégiumának vezetőjével

2019.02.08.

Becsült adatok alapján a pénzmosás volumene a föld GDP-jének 2,5 százaléka – hangzott el a pénzmosással érintett bűncselekmények elbírálásának gyakorlati kérdéseit tárgyaló konferencián, a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az utóbbi években emelkedett a vádemelések száma és megnőtt a pénzmosás elleni hatékony fellépés jelentősége. - Beszélgetés Sárközy Szabolccsal, a Kecskeméti Törvényszék Büntető kollégiumának vezetőjével, a Moneyval munkacsoport tagjával

Létrejött a világ legnagyobb biztonságos adatáramlási térsége - Távol-keleti nyitás a GDPR-ban!

2019.02.08.

Az Európai Bizottság elfogadta a Japánra vonatkozó megfelelőségi határozatot, ezzel megteremtve a világ legnagyobb biztonságos adatáramlási térségét. A döntés jelentős előnyökkel jár a japán üzleti kapcsolatokkal bíró uniós cégek számára.

Régi-új vezető a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának élén - Varga Gábor újabb hat évre kapott kinevezést - Video-interjú

2019.02.08.

Újabb hat évre kapta meg kinevezését Varga Gábor, a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának kollégiumvezetője. Rövid távú feladatainak tekinti többek között a tárgyalótermi kép-, és hangfelvétel, valamint a távmeghallgatás maximális kihasználását. A ViaVideo rendszerét kifejezetten költséghatékony és ügyfélbarát lehetőségnek tartja.

92 éves korában elhunyt Repülős Gizi - A Tolvajok Királynője gyermekkori agyhártyagyulladás miatt lett kleptomániás

2019.02.08.

92 éves korában elhunyt Repülős Gizi, a legismertebb magyar tolvaj, akit az 50-es évek óta több mint 20 alkalommal ítélt szabadságvesztésre a bíróság, összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült. Hatszor szabadult közkegyelemmel. Ha nem a tolvaj szakmát választja, talán - ahogy Szentgyörgyi Albert jósolta neki - zseniális művész is válhatott volna belőle.

Cége átadására kényszerítették a közbeszerzésen résztvevő cégvezetőt - 17 milliárdos árbevétel saját tőkéhez közeli vételáron - A bíróság ítéletet hozott

2019.02.07.

Egy közbeszerzési eljáráson résztvevő, személyszállító cég ügyvezetőjét próbálták meg rávenni cége átadására; a bíróság váddal egyezően elítélte a vádlottakat. A vádirat szerint egy személyszállítással, autóbuszvonalak üzemeltetésével foglalkozó cég 2013-ban közbeszerzési eljárásra jelentkezett résztvevőként egy 17 milliárd forintot meghaladó értékű ajánlattal.

A szólásszabadság körébe tartozik-e egy emlékmű leöntése festékkel? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.02.07.

Az Alkotmánybíróság elutasította a szovjet emlékmű megdobálóinak indítványát. A testület azt vizsgálta: milyen szempontok alapján minősülhet egy tettleges megnyilvánulás véleménynyilvánításnak, és ennek nyomán védendő-e a szólásszabadság körében az, ha valaki festékkel önt le egy emlékművet.

Vényköteles gyógyszerazonosítási rendszer az Európai Unióban - Február 9-től minden dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni!

2019.02.07.

Már csak néhány nap van hátra az egyedi gyógyszerazonosítási rendszer éles indulásáig. 2019. február 9-től az Európai Unió minden országában, így Magyarországon is, minden egyes vényköteles gyógyszert tartalmazó dobozt egyedi azonosítóval kell ellátni, amellyel a gyógyszerek végfogyasztók részére történő átadáskor ellenőrizhető azok származása. Az azonosítási célja, hogy ne kerüljön hamisított készítmény a gyógyszerellátás rendszerébe. A rendszer a rendelkezésre álló adatok alapján mintegy 4600 gyártó-helyet, 177 ezer patikát és éves szinten mintegy 17 milliárd doboz gyógyszert érint uniós szinten.

Más tagállamban lakó gyermekek utáni családi ellátások - Feltétele-e a jogosultságnak a munkavégzés? - Az EuB ítéletet hozott

2019.02.07.

Az uniós jog nem követeli meg, hogy egy adott személy valamely tagállamban munkavállalói tevékenységet folytasson ahhoz, hogy egy másik tagállamban lakóhellyel rendelkező gyermekei után családi ellátásokra legyen jogosult. Egyébiránt a családi ellátásokra való e jogosultság nem korlátozódik azon esetekre, amelyekben a kérelmező korábban járulékalapú ellátásban részesült - áll az Európai Unió Bíróságának

A volt román korrupcióellenes főügyész lesz az európai főügyész? - A román igazságügyi miniszter tiltakozik a kinevezés ellen

2019.02.06.

Laura Codruta Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly nyáron felmentett volt vezetője a legesélyesebb az európai főügyészi posztra, a román igazságügyi miniszter azonban tiltakozik kinevezése ellen - írta keddi összeállításában a román ellenzéki Adevarul című napilap.

Dohányzás miatt elveszített szülői felügyeleti jog - A córdobai bíróság ítéletet hozott

2019.02.06.

A dohányzás miatt veszítette el két gyerekének felügyeleti jogát egy spanyol férfi - közölte az El Mundo című spanyol napilap kedden. Az újság birtokába került ítélet szerint az apa "teljesen felelőtlen módon veszélybe sodorja a kiskorúak egészségét azzal, hogy nincs tekintettel másra saját függőségén kívül".

Nemzeti kisebbségi anyanyelvhasználat polgári peres eljárásokban - Hallgatólagosan elfogadta a román szenátus a törvénytervezetet

2019.02.06.

Hallgatólagosan elfogadta a román szenátus szerdán az RMDSZ által beterjesztett törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a nemzeti kisebbségek számára, hogy polgári peres bírósági eljárásokban is használhassák anyanyelvüket.

Egészségügyi adatok határon átnyúló hozzáférése Európában - Összhangba hozná az új uniós rendelet a tagállami szabályozásokat

2019.02.06.

Az Európai Bizottság ajánlásokat terjesztett elő egy olyan biztonságos rendszer létrehozására, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió tagországaiban más tagállamokból is hozzá lehessen férni az elektronikusan tárolt egészségügyi dokumentációkhoz - közölte Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos szerdán.

Bírósági ítélet miatt nem vezetheti tárcáját az ukrán egészségügyi miniszter - Az országos gyógyszerellátást is veszélyeztetheti a döntés

2019.02.06.

Komoly felbolydulást keltett Ukrajnában, hogy egy kijevi bíróság megfosztotta tárcavezetői hatáskörétől Uljana Szuprun ideiglenesen kinevezett egészségügyi minisztert, a szerdai híradások szerint a politikai viharon túl az országos gyógyszerellátást is veszélyeztetheti a döntés.

Jogtalanul megosztott képek és videók az interneten - Újabb médiahatósági kampány indul!

2019.02.06.

Az interneten jogtalanul megosztott képek és videók ellen lép fel februári kampányában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Internet Hotline szolgálata - közölte hétfőn a hatóság.

A bíróságok ismét felvételt hirdetnek! - 31 bírósági fogalmazói álláshelyre pályázhatnak a jelentkezők

2019.02.06.

2019. I. félévében a fővárosban és 12 megyében, összesen 31 bírósági fogalmazói álláshely várja a jogi végzettségű fiatalokat, folyamatos fejlődési lehetőségekkel és továbbképzésekkel.

Egyezségi eljárás közjegyző előtt - Egyszerű és egyre népszerűbb! - Végleg elkerülhető a pereskedés, végrehajtható határozattal

2019.02.06.

Gyorsan, egyszerűen megoldhatók a jogi viták a közjegyző előtti egyezségi eljárással, ha mindkét fél nyitott erre és nem akar évekig pereskedni. Az egyezség végrehajtható határozattal zárul, ráadásul a későbbi jogvitákat is kizárja az ügyben. A közjegyző előtti egyezségi eljárást a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakmai közreműködésével mutatjuk be.

A McDonald’s elvesztette világhírű BIG MAC védjegyét? - A döntés háttere, a bizonyítás problematikája és az irányadó joggyakorlat

2019.02.06.

Az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg arról, hogy a McDonald’s elvesztette világhírű BIG MAC védjegyét. De mi is áll a felröppent hír mögött és valóban igaz, hogy ezután bárki szabadon használhatja a világ egyik legismertebb márkáját? A válasz a kérdésekre ennél jóval összetettebb, ezért a szellemi alkotások jogával foglalkozó Danubia Legal szakértője segít megérteni a döntés hátterét.

Bekamerázott öltözők - Személyiségvédelem kontra vagyonvédelem - Mit tehet a fürdő üzemeltetője a tolvajok ellen?

2019.02.05.

Hogyan védhetik a fürdők üzemeltetői vendégeik értéktárgyait? Mit tehetnek, ha az öltözőszekrények feltörését érdemben kezelni szeretnék? Az öltözők területén a jog ringjében az emberi méltóság és a személyes adatok védelméhez fűződő jog mérkőzik a vagyonvédelmi érdekkel.

A nemzetközi üzleti utak adózási kihívásai - Problémák a munkáltatói adóadminisztráció és bérszámfejtés területén

2019.02.05.

A munkáltatók jellemzően tisztában vannak azzal, hogy munkavállalóik különböző adórendszerek között utaznak, azonban az esetlegesen felmerülő adóadminisztrációs és bérszámfejtési kérdéseket a cégek jelentős része nem vagy csak részben kezeli – derül ki a Deloitte üzleti utazásokat vizsgáló felmérésből. A téma rengeteg vállalkozást érint, a kutatásban résztvevő társaságok 95 százalékánál vesznek részt a munkavállalók különböző nemzetközi üzleti utazásokon.

Egy sajátos nevelési igényű tanuló fejlesztésének elmaradásáról - A garanciális szabályok betartására szólít fel az ombudsman

2019.02.04.

A fogyatékossággal élő tanulók jogainak védelmére, a rájuk vonatkozó garanciális szabályok betartásának fontosságára hívta fel a figyelmet Székely László ombudsman egy panaszügy nyomán kiadott jelentésében. Egy beszédfogyatékos, sajátos nevelési igényű tanuló egy éven át nem részesült megfelelő fejlesztésekben, miután szülei a szakértői bizottság kihagyásával a kijelölt intézményhez képest más iskolába íratták be, az új iskola álláspontja szerint pedig a szakértői véleményben foglaltak nem segítették volna a gyermek fejlődését.

Tilos lesz kutyát sétáltatni és autóban szállítani Iránban - A rendőrség súlyosan büntetni fogja a rajtakapott tulajdonosokat

2019.02.04.

Betiltják és büntetni fogják a kutyasétáltatást Teheránban - közölte Husszein Rahimi, az iráni főváros rendőrfőnöke, azzal indokolva a tilalmat, hogy a négylábúak pánikot keltenek a lakosságban.

Sikeresen zárult az első Országos Pervezetési Verseny - Vándorkupát és üvegdíjat kaptak a legjobb bírósági fogalmazók és titkárok

2019.02.04.

2018-ban hirdetett meg első alkalommal Pervezetési Versenyt bírósági fogalmazók és titkárok számára az OBH elnöke. A regionális selejtezők után az országos döntőben mérték össze tudásukat az új generáció képviselői. Büntető és polgári ügyszakban is 6 – 6 csapat indult a két napos versenyen.

Februárral megjelent a készpénzforgalomban a megújított 500 forintos - A régi bankjegyekkel 2019. október 31-ig lehet fizetni

2019.02.04.

Február 1-jétől fokozatosan jelenik meg a készpénzforgalomban a megújított 500 forintos bankjegy, amelynek a széles körű elterjedése néhány hónapon belül várható - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Időskori biztonság - Tartási szerződés kontra öröklési szerződés - Jogos a kérdés - Beszélgetés a Tatabányai Törvényszék bírájával

2019.02.04.

Idős korban jó, ha az ember támaszkodhat valakire. Sokan kötnek tartási szerződést ennek biztosítására, azonban nem árt ismerni a buktatókat! Célszerű a szerződésben előre, részletesen rögzítik, mit várnak el a felek egymástól, vagy mit tehetnek akkor, ha valami nem úgy alakul, ahogy eltervezték. A Jogos a kérdés riportjában Szabóné Komjáthy Gabriellát, a Tatabányai Törvényszék tanácsvezető bírája válaszol a felmerülő kérdésekre.

Sérülnek a fogyatékos kutyatartók jogai - Gyakran a közintézmények sincsenek tisztában a plusz jogosítványokkal

2019.02.04.

A jogalkotó a jogokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést igyekszik biztosítani a fogyatékos emberek számára, például állatasszisztált rehabilitáció útján. Hiába azonban az igyekezet, ha olykor még a közintézmények sincsenek tisztában a fogyatékos személyek plusz jogosítványaival.

Helyén maradhat a horogkeresztes harang - A koblenzi közigazgatási felsőbíróság döntést hozott

2019.02.01.

Nem kell eltávolítani a horogkeresztet ábrázoló harangot Herxheim am Berg evangálikus templomából – döntött a koblenzi közigazgatási felsőbíróság. A harang eltávolítást egy magánszemély kezdeményezte, mert szerinte a harang használata "gúnyt űz a hitleri terror áldozataiból".

Mikor csökkenthető a megváltozott munkaképességűek ellátása? - Alaptörvényt sért a Kúria ítélete - Az Alkotmánybíróság döntött

2019.02.01.

A jogalkotó figyelemmel a létbiztonságra csak abban az esetben engedi csökkenteni a megváltozott munkaképességű személy korábbi ellátásának összegét, ha az annak megállapítása alapjául szolgáló egészségügyi-munkaképességi állapotban pozitív változás következik be. - Az Alkotmánybíróság megállapította a Kúria ítéletének alaptörvény-elleneségét, ezért azt a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletére kiható hatállyal megsemmisítette.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000