Hír archívum: 2019. március

Más hónap

2021-el betiltják az egyszer használatos műanyagokat az EU-ban - Az EP megszavazta a környezeti ártalmakat csökkentő jogszabályt

2019.03.29.

A Parlament szerdán támogatta az egyszer használatos műanyagok - például tányérok, evőeszközök, szívószálak és fülpiszkálók - betiltását 2021-től. 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteni, és szigorúbban fogják alkalmazni a „szennyező fizet” elvet is.

Váltásra kényszeríti a kereskedőket az új utalvány-szabályozás - Szükségessé vált az eddigi promóciós struktúra módosítása

2019.03.28.

Annak ellenére, hogy hónapok teltek el az utalványokra vonatkozó új rendelkezések életbe lépése óta, a bizonytalanság még most is nagy a kereskedők körében. A változások miatt szükséges lehet az eddigi promóciós struktúra módosítása.

Intelligens fogyasztásmérők és dinamikus energiaárak Európában - Négy, az unió energiapiacára vonatkozó jogszabályt fogadott el az EP

2019.03.28.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén korlátozások nélkül működő, versenyképesebb és kockázatokra felkészült, a felhasználók szempontjait jobban figyelembe vevő európai energiapiacról szóló új szabályokról döntött - közölte az uniós parlament.

Focis ajándéktárgyak határon átnyúló árúsítását blokkolta a NIKE - Az EU 12,5 millió euróra büntette a sportszergyártó óriásvállalatot

2019.03.28.

Labdarúgáshoz köthető ajándéktárgyak határokon túlnyúló árusításának blokkolásáért 12,5 millió euróra büntette az Európai Unió a Nike amerikai sportszergyártó-vállalatot.

Átadták az év európai védjegyjogi cége díjat - A Taylor Wessing részesült a MIP Global IP Awards 2019 elismerésben

2019.03.28.

A Taylor Wessing elnyerte az év európai védjegyjogi cégének járó díjat a MIP Global IP Awards 2019 díjátadón, melyet a szellemi tulajdonjogi hírek és elemzések vezető globális forrásának számító Managing Intellectual Property (MIP) szervezett. Négy éven belül második alkalommal részesült ebben az elismerésben a Taylor Wessing csapata.

További kormánytisztviselők kerültek nemzetbiztonsági ellenőrzés alá - Mit is jelent a nemzetbiztonsági ellenőrzés?

2019.03.28.

1 hete lépett hatályba a Miniszterelnök Kabinetfőnökének azon rendelete, miszerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda állományába tartozó kormánytisztviselők kötelezően nemzetbiztonsági ellenőrzés alá kerülnek. Mit is jelent a nemzetbiztonsági ellenőrzés?

A munkáltatók szélesebb köre kérhet majd erkölcsi bizonyítványt - Módosul a Munka törvénykönyve a GDPR nyomán

2019.03.28.

Az Országgyűlés által jelenleg tárgyalt GDPR salátatörvény a Munka Törvénykönyve módosításán keresztül a munkáltatók számára is lehetővé teszi, hogy bizonyos munkakörök betöltéséhez erkölcsi bizonyítvány bemutatását írják elő – mutat rá a BDO Legal Jókay & Társai Ügyvédi Iroda.

Etikus ügyvédség - Beszélgetés Fekete Tamással, a Magyar Ügyvédi Kamara főtitkárával

2019.03.27.

"Az ügyvédi tevékenységet 45 szabályzat regulázza, mégsem tekinthető túlszabályozottnak" - állítja Fekete Tamás MÜK főtitkár. "Ma már senki sem érkezik szamárháton a bíróságra, a szakma tisztességének és tekintélyének megóvása azonban alapvető követelmény, akárcsak egykoron." - Szabályzatokról, etikáról és történelmi hagyományokról

Új vezető a Pécsi Törvényszék Büntető kollégiumának élé - Wirth Béla 6 évre kapott kinevezést - Videó

2019.03.27.

Hat évre kapta meg büntető kollégiumvezetői kinevezését az OBH elnökétől dr. Wirth Béla, a Pécsi Törvényszék Büntető kollégiumának élére. A frissen kinevezett kollégiumvezető korábban 22 éven át vezette a helyi bírósági szervezetet.

Brexit megállapodás nélkül - Az Európai Bizottság felkészült a rendkívüli helyzetre

2019.03.27.

Mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Európai Bizottság a mai nappal elvégezte a megállapodás nélküli brexittel kapcsolatos felkészülést.

Elállási jog online vásárlásnál árú csomagolásának felbontását követően - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.03.27.

A fogyasztókat az online vásárlás esetében megillető elállási jog azon matracra is vonatkozik, amelynek védőfóliáját a szállítás után eltávolították. Feltételezhető, miként egy ruhanemű esetében is, hogy a kereskedő a matracot tisztítást vagy fertőtlenítést követően újra értékesíthetővé tudja tenni, az egészség vagy a higiénia követelményeinek megsértése nélkül - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Pereskedés vagy egyezkedés? - Alternatív vitarendezés útján jelentős időt és költséget spórolhatunk

2019.03.27.

Amikor felmerül egy jogvita, sokan felteszik a kérdést, hogy „pereskedjünk, vagy próbáljunk megállapodni peren kívül”. Ez a kérdés az utóbbi időben még inkább aktuálissá vált, mivel az eljárási jogszabályok olyannyira formalizáltak lettek, hogy kellő jártasság hiányában egy per megindítása is komoly kihívást jelent, és ekkor még nem is beszéltünk annak megnyeréséről.

Veszélyezteti az internet szabadságát az új szerzői jogi irányelv? - Az Európai Parlament megszavazta a szabályozás tervezett módosítását

2019.03.26.

Megszavazta az Európai Parlament (EP) kedden a szerzői jogi szabályozás tervezett módosítását, amelyet máris sokan bírálnak, mondván, egyes rendelkezései veszélyeztetik az internet szabadságát.

Eltörölt téli időszámítás - 2021-től megszűnik az egy órás óraátállítás - EP-állásfoglalás

2019.03.26.

Az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött. 2021 lehet az utolsó év, amikor váltunk a nyári és a téli időszámítás között. Ettől az időponttól kezdve a tagállamok dönthetik el, melyik időzónába kívánnak tartozni.

Eltűnő és kivezetés előtt álló adók - Tovább csökkent az adónemek száma Magyarországon

2019.03.26.

60, 59, 58, 55… így változott az adónemek száma Magyarországon az elmúlt 4 évben. Míg a tendencia mindenképpen biztató, a számok mögött azért összetettebb jelenségek bújnak meg.

A jogorvoslatnak valódi jogvédelmet kell nyújtania! - Alaptörvényt sért a családtámogatási törvény egyik rendelkezése - Ab-döntés

2019.03.26.

Alaptörvény-ellenesség miatt alkalmazási tilalmat mondott ki az Alkotmánybíróság a családok támogatásáról szóló törvény egyik, 2018-ban hatályos rendelkezése kapcsán. A testület határozatában hangsúlyozta: a bírói út igénybevételének formális biztosítása önmagában nem felel meg a hatékony bírói jogvédelem követelményének.

Jogi szaknyelv, nemzetközi kommunikáció az uniós bíróságokon - Hiánypótló képzés a Fővárosi Törvényszék szervezésében!

2019.03.26.

A Fővárosi Törvényszék „Nemzetközi kommunikáció, jogi szaknyelv az EU-ban” címmel szervezett hiánypótló képzéstHiánypótló képzés a Fővárosi Törvényszék szervezésében!, amelynek keretében gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg a résztvevők azt, hogy milyen fordítási folyamatokon kell keresztülmenniük azoknak az előzetes döntéshozatali kérelmeknek, amelyekkel a magyar felek az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordulnak. A képzésen szó esett arról is, hogy hogyan fordítják le az ítéleteket mind a 24 nyelvre, de a fordítások úgynevezett sémás szerkezetének okáról is beszélt az előadó.

Élete végéig börtönben marad Radovan Karadžić - Az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa súlyosbította az ítéletet

2019.03.25.

Életfogytiglani börtönbüntetésre súlyosbította a másodfokon eljáró ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) az egykori boszniai szerb elnök büntetését. Radovan Karadžić háborús bűnök miatt kiszabott ítélete jogerős. A tárgyalóteremben a bíró szavait hatalmas tapsvihar és füttyszó kísérte.

Eladható jó ötletek - Hogyan védjük meg üzleti titkainkat? - Uniós irányelv szigorítja januártól több tagállamban is a szabályokat

2019.03.25.

Néhány hónapja már nemcsak ingatlant, vagyontárgyakat vagy épp üzletrészt lehet értékesíteni, hanem üzleti titkokat is. Az üzleti titok jogosulatlan hasznosítása viszont súlyos szankciókat eredményezhet – hívják fel a figyelmet a Taylor Wessing ügyvédi iroda szakértői.

Fókuszban a kapcsolt vállalkozások ügyletei - Idén célzott ellenőrzéseket végez az adóhatóság! - NAV irányelv

2019.03.25.

A LeitnerLeitner értesülései szerint idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság az egymással tulajdonosi vagy közös irányítási kapcsolatban álló – úgy nevezett kapcsolt - hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban. „Az ellenőrzések során elsősorban azt fogják vizsgálni, hogy a cégek egymás közötti ügyleteikben (kereskedelem, szolgáltatások vagy kölcsönök biztosítása, adás-vétel stb.) alkalmazott árak, vagyis a transzferárak megfelelnek-e a szokásos piaci áraknak, vagy esetleg alkalmasak lehetnek-e adóelkerülésre.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Ajándékozás hozzátartozók között - Az írásbeliséghez kötöttség és az illetékfizetés szabályai

2019.03.25.

Életünk során számos alkalommal ajándékozunk - és válunk megajándékozottá. A hozzátartozók közötti ajándékozás során gyakran merülnek fel az ajándékozással járó költségviselési és egyéb kérdések: Kell-e illetéket fizetni? Kötelező-e az ügylet írásba foglalása? - Az új Ptk és az llletéktörvény alapján

Garantált kisebbségi jogok és határon túli együttműködés - Hat országból érkező magyar jogászok tanácskoztak Budapesten

2019.03.22.

A kisebbségi jogokat garantáló jogszabályokról és határon túli együttműködési lehetőségeikről tanácskoztak hat országból érkező magyar jogászok pénteken Budapesten.

Nem intézményesítik a bejegyzett élettársi kapcsolatot Romániában - A szenátus elutasította a törvényjavaslatokat

2019.03.22.

Elutasította a román szenátus azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a különböző és azonos nemű párok számára is lehetővé tették volna, hogy közjegyző, illetve anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozattal tegyék hivatalossá élettársi kapcsolatukat.

eLeniency - Kartell- és egyéb vitarendezési ügyek intézése könnyen és gyorsan - Az Európai Bizottság új online felületet tett elérhetővé!

2019.03.22.

Az Európai Bizottság új online felületet tett elérhetővé, amely a társaságok és jogi képviselőik számára megkönnyíti, hogy kartellügyekkel kapcsolatos engedékenységi és vitarendezési eljárások és nem kartellügyekben folytatott együttműködés keretében nyilatkozatokat és dokumentumokat nyújtsanak be.

Milyen legyen egy bíró? - Werbőczy Hármaskönyve alapján - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.03.22.

Werbőczy István a Hármaskönyv Előbeszédében értekezik a bíróról és a vele szemben támasztott elvárásokról. Werbőczy szerint a bíró az a személy, aki a törvényt a köz javára alkalmazza. A bírót (iudex) a „jog kimondójának” nevezi, aki a jog szerint bíráskodik és igazságot szolgáltat a népnek.

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek védelmében - Az Alkotmánybíróság jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést

2019.03.22.

Az Alkotmánybíróság megállapította: az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő azáltal, hogy nem alakított ki a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulókra vonatkozóan az egyéni szempontok mérlegelését lehetővé tevő olyan további kedvezményeket, amelyek a közoktatás során maradéktalanul biztosítják védelmüket. Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2019. június 30. napjáig tegyen eleget.

Jelentősen egyszerűbb és rövidebb bírósági nyomtatványok! - Kihirdették az új keresetlevél nyomtatvány rendeletet

2019.03.22.

Kihirdették március 18-án a polgári perben és a közigazgatási bírósági eljárásban alkalmazandó nyomtatványokról szóló 6/2019. (III. 18.) IM rendelet az Országos Bírósági Hivatal és az Igazságügyi Minisztérium hónapokon át tartó együttműködésének köszönhetően. Az új rendelet 2019. április 2-án lép hatályba.

TeSzedd! - Több tonna szemetet szedtek össze fogvatartottak - A jóvátételi munka jót tesz a léleknek és segíti a reintegrációt

2019.03.22.

Az idén is több tonna szemetet szedtek össze a rabok, hiszen a magyar büntetés-végrehajtási szervezet már hosszú ideje részt vesz az országosan megszervezett „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” mozgalomban. Országszerte 17 börtön fogvatartottjai szedik önkéntesen a szemetet, de a hulladékgyűjtéshez a szervezet személyi állomány is csatlakozott. Az ilyen programok – azzal, hogy az elítéltek a társadalom számára hasznos tevékenységet végeznek – erősítik a büntetés-végrehajtási szervezet reintegrációs célkitűzéseit.

Megállapíthatja-e a pénzintézet egyoldalúan a tartozás mindenkori összegét? - Egy devizahitelezéssel kapcsolatos magyar ügy az Európai Bíróság asztalán

2019.03.22.

Gerard Hogan főtanácsnok szerint lényegét tekintve nem vet fel az uniós joggal kapcsolatos aggályokat a magyarországi fogyasztói hitelszerződések azon feltétele, amelynek értelmében a hiteladós tartozásának mindenkori összegét a pénzintézet egyoldalú nyilatkozata állapítja meg úgy, hogy e nyilatkozatról olyan közjegyzői okirat állíttatható ki, amellyel az adóssal szemben közjegyzői végrehajtási eljárás indítható.

Tész-helyzet - Meg kell-e fosztani a remény jogától a legkegyetlenebb bűnözőket?

2019.03.22.

Húsz éve, 1999. március 1-jén lépett hatályba a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést (tész) lehetővé tevő hazai szabályozás, amely a kezdetektől fogva a viták kereszttüzében áll. Meg kell-e fosztani már az elítéléskor a remény jogától, a kegyelem lehetőségétől a legkegyetlenebb bűnözőket?

Az autót terhelő jogoknak is utána kell nézni használtautó-vásárlásnál - Ingyenesen elérhető a MOKK hitelbiztosítéki nyilvántartása!

2019.03.21.

Tavaly 103 ezer ingóságot rögzítettek a hitelbiztosítéki nyilvántartásban, amelyből kiderül, terhel-e egy vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara által vezetett nyilvántartásban így már majdnem félmillió, többségében gépjárművekhez köthető bejegyzés szerepel. Mindenképp érdemes megnézni az adatbázist használt autó vagy más értékes gép, eszköz megvétele előtt, mert ha elmulasztjuk ezt, később akár lefoglalhatják és elárverezhetik frissen szerzett tulajdonunkat.

Uniós versenyjogot sért az AdSense nevű hirdetési platform - Újabb 1,5 milliárd euróra büntette a Google-t az Európai Bizottság

2019.03.20.

Újabb 1,49 milliárd euró (mintegy 466 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, kimondva, hogy az AdSense nevű hirdetési platformjával az amerikai internetes óriásvállalat megsértette a versenyszabályokat.

Álhírterjesztést és állami jelképek gyalázását büntető törvények - Az orosz jogszabályok súlyos bírságokkal tisztítanák meg a világhálót

2019.03.20.

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a világhálón történő szándékos álhírterjesztést és az állami jelképek megcsúfolását weboldal-lekapcsolással, pénzbírsággal és szabadságvesztéssel büntető törvényeket.

Modernizált uniós vízuminformációs adatbázis - Hatékony válasz a biztonsági és migrációs kihívásokra - EP reform-javaslat

2019.03.20.

A vízuminformációs rendszer reformjával Európa hatékonyabban tud majd válaszolni a biztonsági és migrációs kihívásokra - állítja az Európai Parlament közleményében. Az új rendszer jobb biztonsági ellenőrzést nyújtana az összes adatbázis igénybevételével. Az ellenérzés során a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumokat, az aranyvízumokat és tartózkodási engedélyeket is átvizsgálnák.

Brexit és GDPR - Nyitott kérdések az adatkezeléseket szabályozó szerződésekkel kapcsolatban

2019.03.20.

A küszöbön álló Brexit módja máig kérdéses, még mindig nem dőlt el, hogy az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése megállapodásban rögzített szabályozott keretek között, vagy azok hiányában, rendezetlenül történik-e majd. Megállapodással vagy anélkül, számos szektorban kell a Brexitet követő időszakkal kapcsolatos nyitott kérdésekre választ találni. Az egyik ilyen az adatvédelem területe. Ezt tekintjük át Solt Istvánnal, az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédjével.

Önkény a közterület-használati díj szabályozásában - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.03.20.

Önkényesen megkülönböztette egy önkormányzat a mozgóbolti árusítást végző vállalkozókat azokkal szemben, akik árusítófülkét helyeztek el közterületen. Az Alaptörvény szerinti hátrányos megkülönböztetést az önkormányzat nem igazolhatja azzal, hogy más önkormányzatok is hasonló összegű díjat vezettek be. A közterület-használati díj nem arra való, hogy olyan helyi törekvésekhez használják fel, amelyek nem állnak összefüggésben a közterület-használat gazdasági értékével.

Megismételt bírósági tárgyalások - Jogos a kérdés - Beszélgetés az OBH igazgatási feladatokkal megbízott bírájával

2019.03.20.

"Ha azt halljuk, hogy meg kell ismételni egy tárgyalást, sokan arra gondolnak, hogy mindenkit újra ki kell hallgatni, mindent bizonyítást meg kell ismételni – ez azonban nem fedi a valóságot. A bírónak nem kell egy az egyben megismételnie a tárgyalási napokat, csak ismertetnie kell a korábbiak lényegét" – hangsúlyozza Hornyák Szabolcs, az OBH igazgatási feladatokkal megbízott bírája.

Átadták a Jedlik Ányos-díjakat - Ügyvéd is van a kitüntetettek között

2019.03.20.

Hagyományosan március 15-ei nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan, 2019. március 13-án adták át a Jedlik Ányos-díjakat a Budapesten. A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (korábban Magyar Szabadalmi Hivatal) elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

Mentesülhet-e a számlakibocsátó az áfa-fizetés alól fiktív számlás ügyben? - A Kúria döntése számos adózót érinthet

2019.03.20.

A Kúria a múlt héten közzétett ítéletében a számlakibocsátók áfa-fizetési kötelezettségét vizsgálta. A döntés értelmében a számlakibocsátó akkor is visszakaphatja az általa befizetett áfát, ha az adóhatóság a teljesítés hiánya miatt korlátozta a számlabefogadó áfa-levonási jogát. A teljesítés hiányát a számlakibocsátó az adóhatóság erre vonatkozó megállapításával vagy a bíróság ilyen tartalmú ítéletével is bizonyíthatja. A Kúria ezen döntése számos olyan adózót érinthet, akiknek üzleti partnereinél az adóhatóság korábban a teljesítés hiánya miatt megtagadta az áfa-levonást.

Perindítási nehézségek - A keresetlevelek befogadásának problematikája - A Kúria vizsgálja a visszautasítások okait

2019.03.20.

A keresetlevelek befogadásának problematikáját, azok visszautasításának okait hivatott vizsgálni a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja, mely a napokban kezdi meg működését. "Öncélú visszautasításnak semmiképpen nincs helye" - hangsúlyozta Orosz Árpád, a Kúria Polgári Kollégiumának tanácselnöke a vizsgált problémát bemutató háttérbeszélgetésen.

Housing for All - Lakáshoz jutás jobb jogi és pénzügyi feltételekkel - A Bizottság nyilvántartásba vette az európai polgári kezdeményezést

2019.03.20.

Az Európai Bizottság a múlt héten úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Housing for All” elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy „jobb jogi és pénzügyi keretfeltételeket teremtsen a lakáshoz jutás megkönnyítése érdekében mindenki számára Európában”.

Hiányos a tanúvédelmi szabályozás - Az Alkotmánybíróság jogalkotásra hívta fel az Országgyűlést

2019.03.19.

A tisztességes eljárás követelménye egyetlen hatósági eljárásban sem sérülhet, bár a pontos követelményrendszer eltérő lehet az egyes eljárásokban. Az Alkotmánybíróság megállapította: mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség áll fenn annak következtében, hogy a jogalkotó nem szabályozta a tanúk zártan kezelt adatainak védelmét akkor, ha azok különböző eljárási törvények hatálya alá kerülnek. Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2019. december 31-ig tegyen eleget.

Súlyosabban büntetik a jövőben a családon belüli erőszakot Horvátországban - Módosul a horvát büntetőtörvénykönyv

2019.03.19.

Horvátország módosítja a büntetőtörvénykönyvet, hogy súlyosabban lehessen büntetni a családon belüli erőszakot - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn Zágrábban, miután a hétvégén több ezren tüntettek a fővárosban zéró toleranciát követelve a családon belüli erőszakkal szemben.

Lehetővé kell tenni a civil szervezetek külföldi finanszírozását - A Velencei Bizottság jelentése és ajánlásai

2019.03.19.

Az Európa Tanács tagállamainak lehetővé kell tenniük, hogy a szövetségek és civil szervezetek függetlenül működhessenek és külföldi finanszírozáshoz férjenek hozzá - jelentette ki az Európa Tanács (ET) égisze alatt működő Velencei Bizottság pénteken.

Devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási gyakorlata - A Kúria vizsgálja az uniós bírósági döntés jogkövetkezményeit

2019.03.19.

A devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási gyakorlatának vizsgálatára felállított Konzultációs Testület tovább vizsgálja, hogy az árfolyamkockázatra vonatkozó kikötések érvénytelensége milyen jogkövetkezményekkel járhat, és annak alapján a felek közötti elszámolás milyen elvek szerint történik - közölte a Kúria hétfőn, az Európai Unió Bíróságának (EUB) múlt heti határozatára reagálva.

Példátlanul mély a nemek közötti bérszakadék Németországban - Idén lépett hatályba a fizetések átláthatóságáról rendelkező törvény

2019.03.19.

Elfogadhatatlan, hogy Németországban a nőknek átlagosan 77 nappal többet kell dolgozniuk ugyanazért az éves fizetésért, mint a férfiaknak, a nemek közötti bérszakadékot meg kell szüntetni - hangsúlyozta a német szakszervezeti szövetség (Deutscher Gewerkschaftsbund) vezetője hétfőn Berlinben egy demonstráción, amelyet az Egyenlő Díjazás Napja (Equal Pay Day) alkalmából tartottak.

Bírósági ülnökválasztás 2019 - Az államfő kitűzte a választás időtartamát

2019.03.19.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (a továbbiakban: Bjt.) 216. § (1) bekezdése alapján a bírósági ülnökök megbízatása 4 évre szól. Tekintettel arra, hogy a legutóbbi soros ülnökválasztásra 2015-ben került sor, idén esedékes a soros ülnökválasztás. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a 20.SZ/2019. (II. 21.) OBHE határozatában megállapította a megválasztandó ülnökök számát, míg a Köztársasági Elnök a KEH/01231-2/2019. számú határozatával a választást 2019. március 07. és 2019. április 30. közötti időtartamra tűzte ki.

Amitől nem sérül a tisztességes eljáráshoz való jog - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.03.19.

A pártatlanság követelménye azt az elvárást támasztja a bíróval szemben, hogy döntését kizárólag objektív tényekre alapítsa. Az eljárás elhúzódása önmagában nem sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot. Az Alkotmánybíróságnak nincs eszköze arra, hogy az eljárás elhúzódását orvosolja. - hangsúlyozza az Alkotmánybíróság. A Testület elutasította A Kúria Bhar.I.1320/2015/47. számú végzése elleni alkotmányjogi panaszokat.

Mely tagállamnak adható át egy menedékkérő? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.03.19.

Valamely menedékkérő átadható egy olyan tagállamnak, amely a kérelmének elbírálásáért főszabály szerint felelős vagy amely már kiegészítő védelmet biztosított számára, kivéve ha a nemzetközi védelemben részesülő személyek előre látható életkörülményeik miatt ott az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmával ellentétes súlyos anyagi nélkülözéssel szembesülnének. Az érintett tagállam szociális rendszerének hiányosságai önmagukban az ilyen bánásmód veszélyének fennállására való következtetést nem teszik lehetővé - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Adóparadicsomok uniós feketelistája - Az EU naprakésszé tette a nem együttműködő országok jegyzékét

2019.03.19.

Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottság által koordinált intenzív elemzéseket és párbeszédet követően naprakésszé tették az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékét. A jegyzék valódi sikerként könyvelhető el, hiszen számos ország módosította jogszabályait és adórendszerét annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzetközi standardoknak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000