Hír archívum: 2019. május

Más hónap

Pató Pál létezett! - Alszogabíró volt a halogatás mintaképe - Tudte-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.05.31.

"Ej, ráérünk arra még!" - Pathó Pál létezett! Alszolgabíró, majd községi jegyző volt a reformkorban. Neve Petőfi Sándor költeményének köszönhetően vált a semmittevő köznemes mintájává - talán nem véletlenül. És amit még tudni lehet Róla...

Komoly kihívás a transzferár nyilvántartás elkészítése - Kétszintű dokumentáció szükséges az idei évtől az új szabályok alapján

2019.05.31.

Kétszintű dokumentációt kell készíteni a transzferár nyilvántartás összeállításához az idei évtől a jogszabályi változás miatt, ami miatt a vállalkozásoknak a korábbinál lényegesen nagyobb erőforrásra lehet szükségük ehhez a feladathoz.

Köteles-e a bíróság indokolni a pótmagánvádlói indítvány elutasítását? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.05.31.

A bíróság érdemben köteles indokolni, hogy a pótmagánvád indítványban előterjesztett érvek és indokok alapján miért nincs helye büntetőeljárás megindításának - szögezi le az Alkotmánybíróság a Kaposvári Törvényszék pótmagánvád elutasítása tárgyában hozott 2.Bf.112/2018/2. számú végzését megsemmisítő határozatában.

Eltűnt gyermekek nyomában

2019.05.31.

Május 25-e az Eltűnt Gyermekek Világnapja. A magyar rendőrség adatbázisa szerint hazánkban jelenleg 182 kiskorú és 1774 fiatalkorú tartózkodik ismeretlen helyen. Az eltűnések száma sokkolóan magas, a többség azonban előkerül. Írásunkban a magyarországi helyzetkép és a gyermekek eltűnésével kapcsolatos protokoll áttekintése mellett az eltűnések okaira, az eltűnések és egyes bűncselekmény típusok kapcsolatára, valamint a civil szervezetek tevékenységére is kitérünk.

Eddigi tapasztalatok a Cégkapuról - A gyakorlatban felmerülő problémák és hiányosságok

2019.05.30.

Könnyen kezelhető, átlátható, egyszerű és gyors megoldást jelent a hazai vállalkozások számára a hatóságokkal való kapcsolattartásban a Cégkapu. A cégek életébe komoly változásokat hozó megoldásnak ugyanakkor vannak még hiányosságai.

AIAKOS csereprogram bírósági fogalmazóknak, titkároknak és kezdő bíróknak - Öt országból érkeztek a résztvevők - Kisfilm

2019.05.30.

Lengyelországból, Csehországból, Németországból, Finnországból és Albániából érkeztek fogalmazók, titkárok és kezdő bírók Budapestre. Az Országos Bírósági Hivatal évek óta részt vesz az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) AIAKOS csereprogramjában.

Az Alaptörvény érvényesülése a bírói gyakorlatban - Tanulmánykötetek az Ab és a Kúria közös kutatási projektje keretében

2019.05.30.

“Az Alaptörvény érvényesülése a bírói gyakorlatban” a címe annak a négykötetes könyvsorozatnak, amelyet 2019. május 29-én délelőtt mutattak be az Alkotmánybíróság dísztermében. A tanulmányok a két intézmény által meghirdetett tudományos pályázat keretében, összesen tizenhárom kutatócsoport munkájának eredményeként születtek, tematikus csoportosításban olvashatók.

Ingatlanadásvétel videohívás útján - Amit a távolból kötött jogügyletekkel kapcsolatban tudni kell!

2019.05.30.

A jövő elkezdődött! - Ma már akár jogügyletek megkötése során is alkalmazható az okostelefonok és tabletek technológiája - ha például külföldön tartózkodás esetén kellene aláírnunk egy adásvételi szerződést elég, ha van nálunk egy laptop vagy egy okostelefon! - De hogy lesz érvényes a távolból kötött jogügylet? - A KBL Legal segítségével bemutatjuk ezt a könnyebbséget jelentő megoldást.

Különleges fogvatartotti zarándokolat Mátraverebély-Szentkútra - 16 börtön 70 lakója vett részt az Európában egyedülálló eseményen

2019.05.29.

Tizenhat börtön közel 70 fogvatartottja vett részt 2019. május 29-én a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség közös szervezésében immár negyedik alkalommal megrendezett különleges vallási rendezvényen, az Európában egyedülálló fogvatartotti zarándoklaton Mátraverebély-Szentkúton. Az egyedülálló rendezvény évről évre komoly felkészülést és komoly munkát követel a büntetés-végrehajtás szakembergárdájától, de hatalmas élményt és lelki feltöltődést jelent a részt vevő fogvatartottaknak.

1,8 milliárdos költségvetési csalás az őrző-védő szektorban - 66 személy ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

2019.05.29.

1,8 milliárdos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatti eljárásban 66 személy ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Az őrző-védő szektorban építettek ki fiktív számlázáson alapuló bűnszervezeteket, amelyek együttműködtek egymással.

Drasztikusan csökkenő bírósági ügyforgalom - 21 százalékkal kevesebb per indult 2018-ban

2019.05.29.

Az utóbbi négy év lassú ereszkedése után tavaly lejtmenetnek indult a 159 magyar bíróság ügyforgalma. Az év során beérkezett ügyek száma 11 százalékkal csökkent, ebből a peres eljárások száma 21, a nemperes ügyeké 8 százalékkal volt alacsonyabb a 2017 évinél. Az év során befejezett ügyek száma - a kevesebb beérkezett ügy mellett is - 7 százalékkal alatta maradt az előző évinek, ugyanakkor az év végén 24 százalékkal kevesebb ügy maradt folyamatban, mint 2017-ben.

Az EY az Év Adótanácsadója Magyarországon - Az International Tax Review nemzetközi adóügyi magazin döntése alapján

2019.05.29.

Az EY-t választotta az Év Adótanácsadó Cégének Magyarországon az International Tax Review (ITR). A tekintélyes nemzetközi adóügyi magazin hazánk mellett a régióban és egész Európában is elismerte a nemzetközi vállalat adótanácsadási szolgáltatásait.

Mi történik most az EP-ben, és hogyan születik az unió joga? - Kérdések és válaszok az európai választások utáni eseményekről

2019.05.29.

Az európaiak május 23. és 26. között megválasztották az Európai Parlament új képviselőit. De mi történik most? Hogyan alakul meg az Európai Unió új Parlamentje? Hány fős lesz? Milyen szervezeti egységei vannak és hogyan működik az európai jogalkotás? Mi a szakbizottság, a képviselőcsoport és az Elnökök Értekezlete, mik a feladataik, és hogyan finanszírozzák a működésüket? Hogyan születik az unió joga? - Kérdés-felelet összeállítás a választások utáni eseményekről

Ki tarthat jogszerűen igényt megszűnt cég fennmaradt követelésére? - Az adós által sem vitatott túlfizetések sorsa

2019.05.28.

Számos cikk született azzal kapcsolatban, hogy milyen lehetőségeink vannak hitelezőként, ha egy végelszámolás alatt álló cégtől próbáljuk behajtani követelésünket. Ritkán hallani azonban arról, hogy a megszüntetett társaságnak marad fenn az adós által sem vitatott követelése, például túlfizetésből eredően, amelyhez a törölt cég volt tagjai próbálnának hozzájutni. Az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjének, Nedeczky Katalin segítségével annak járunk utána, hogy milyen lehetőségeink vannak egy ilyen helyzetben.

Letöltsem vagy ne töltsem… - Jogos a kérdés! - A digitális szerzői jogokról

2019.05.28.

Blogger, vlogger, Facebook, Instagram vagy Youtube felhasználó - mindenki szerző és mindenkinek vannak szerzői jogai, legyen szó egy közzétett fotóról, versről, vagy egy saját gondolatfüzérről. - A digitális szerzői jogokról és érvényesítésükről - Beszélgetés Csóti Tamással, a Fővárosi Törvényszék tanácsvezető bírájával.

Gyorsan és ingyenesen elérhető közhiteles nyilvántartások - A bírósági szervezet kapcsolódott a Kormányzat Busz szolgáltatásához

2019.05.28.

A „Digitális Bíróság” projekt keretében a bírósági szervezet sikeresen csatlakozott a Központi Kormányzati Szolgáltatás Busz (KKSZB) szolgáltatáshoz, amellyel számos közhiteles nyilvántartás automatikus információátadáson alapuló elérhetősége valósult meg. Ennek köszönhetően szinte azonnal és ingyenesen, emberi beavatkozás nélkül hozzáférhetővé válnak a bíróságok számára az olyan nyilvántartások adatai, amelyek az ítélkezési munkát segítik.

Katonai ülnököket választottak a Fővárosi Törvényszéken - Esküt tettek a bíróság új újdonsült tagjai

2019.05.28.

Ünnepélyes keretek között zajlott május 24-dién a katonai tanács ülnökeinek eskütétele a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületében. A Katonai Tanács épületében a megválasztott ülnököket Galajda Ágnes, a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának tanácselnöke köszöntötte. Az eseményen részt vett Tóth Gyula, a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese is, aki az eskü szövegét olvasta elő a résztvevők számára.

Csak független ügyészség bocsáthat ki európai elfogatóparancsot! - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.28.

A német ügyészségek nem nyújtják a végrehajtó hatalomtól való függetlenség kellő garanciáját ahhoz, hogy európai elfogatóparancsot bocsáthassanak ki. Ezzel szemben Litvánia főügyésze a függetlenség ilyen garanciáját nyújtja - szögezi le ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Kell-e vizsgálni jogosulatlan áfa-levonás esetén a tényleges adóhiányt? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.28.

Az Európai Unió Bírósága egy közelmúltbeli ügyben kimondta, hogy az áfaügyletek ellenőrzése során az adóhatóság nem tekinthet el a teljes költségvetési kihatás vizsgálatától. Így nem elfogadható, ha a hatóságok anélkül tagadják meg az áfalevonási jogot az egyik adózónál, hogy a másiknál az ezzel összhangban álló áfa-visszaigénylést lehetővé tennék. Sőt, a bíróság azt sem tartotta elfogadhatónak, ha az adóhatóság a bírság kiszabásakor kizárólag a jogosulatlanul levont áfa összegét veszi alapul anélkül, hogy vizsgálná a ténylegesen okozott adóhiányt. Az ítélet egy újabb fontos lépésként értékelhető az áfarendszer igazságosságának megteremtése útján.

Rögzített internetes viszonteladási árak kertészeti termékeknek - Százmillió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a GVH

2019.05.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) VJ/103/2014. számú határozatában 111.000.000 Ft összegű bírsággal sújtotta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és nyolc szakkereskedő versenykorlátozó célú jogsértéssel határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch kertészeti termékek internetes eladási árait. A forgalmazók nem kaptak bírságot, de az eljárásban érintett vállalkozások kötelesek olyan intézkedéseket bevezetni, amelyekkel a hasonló jövőbeni jogsértések elkerülhetők.

Öt magyarországi párt szerzett EP mandátumot - A vasárnapi európai parlamenti választás eredményeinek összesítése

2019.05.27.

A vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,98 százalékának összeszámlálása után összesítették a pártokra leadott szavazatok számát.

Ingyenes munkaerőpiaci jogsegélyszolgálat - A JOGpontok 2021 végéig folytatja a tevékenységét

2019.05.27.

Az ingyenes munkaerőpiaci jogsegélyhálózat, az úgynevezett JOGpontok 2021 végéig folytatja a tevékenységét, a szervezet továbbra is munkajogi, foglalkoztatási jogi, társadalombiztosítási és a munkavállalással összefüggő adójogi és vállalkozási kérdésekben ad tájékoztatást - közölte a Liga Szakszervezetek hétfőn.

Európai választások 2019 - Friss mandátumbecslés a 751 képviselői helyre számítva

2019.05.27.

Az első parlamenti mandátumbecslés 7 ország végeredményén, 19 ország előzetes eredményén és 2 ország exit poll eredményén alapul, a távozó parlament struktúrája alapján.

Több tízmillió stream után kapnak pénzt a magyar előadóművészek! - Megegyezéssel zárult a több mint félévtizede indított próbaper

2019.05.27.

Megegyezéssel zárul az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület) és a Deezer internetes streaming zeneszolgáltató több mint félévtizede indított próbapere. Az egyezséget a Fővárosi Törvényszék jogerős végzésével jóváhagyta. Ezzel lehetővé válik, hogy az érintett előadók még az idén hozzájussanak elmaradt jogdíjaikhoz.

Támogatott gyermekek - Amit a gyermekek után járó ellátások rendszeréről tudni érdemes

2019.05.27.

Egyre bővülnek a családtámogatási ellátási formák, ezen belül a gyermekek után igénybe vehető támogatások – GYES, GYET, GYED, CSED, GYÁP… mindennapjaink során gyakran hallott mozaik szavak, azonban az ellátásra jogosultak köre már kérdéseket vonhat maga után. Ki és mikor jogosult mindezek igénybe vételére? Melyek a biztosítotti jogviszonyhoz kötött ellátások, és melyek nem?

Törvényes-e a hatóság határidőt követően hozott határozata? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.05.24.

A tisztességes eljárás megóvása nem önmagában azon múlik, hogy hány nap telt el az ügyintézési határidőt követően, hanem azon, hogy mekkora a határozathozatali határidő elmulasztásával okozott járulékos adózói jogsérelem mértéke - szögezte le az Alkotmánybíróság egy panaszt elutasító határozatában.

Fontos határidő közeleg a vallási közösségek számára - Fontos határidő közeleg! - A Fővárosi Törvényszék felhívása

2019.05.24.

Az érintett vallási közösségek május 30-adikáig nyújthatják be a könnyített elismerési feltételekhez kötött nyilvántartásba vétel iránti kérelmüket.

Jogászok a Harvardon - Beszélgetés Jádi-Németh Andreával, a Harvard Club Hungary elnökével

2019.05.24.

"A Harvard egy igazi alma mater, amely a tanulmányok végeztével sem engedi el a hallgatók kezét" - mondja Jádi-Németh Andrea ügyvéd, a Harvard Club Hungary elnöke, aki arról mesélt, hogy miért érdemes a Harvardon tanulni, mi a világ egyik legnívósabb egyetemének titka. A Harvard Law School Association of Europe éves gyűlése kapcsán beszélgettünk, melynek idén hazánk ad otthon.

9 milliárdos sikkasztással vádolják az autóversenyzőket - 69 személlyel szemben emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség

2019.05.24.

Autóversenyzői tevékenységük finanszírozására hoztak létre bűnszervezetet, amely egy számlázási láncolatot épített ki. A Baranya Megyei Főügyészség 69 személlyel szemben emelt vádat üzletszerűen elkövetett sikkasztás és költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége és némely esetben számvitel rendje megsértésének bűntette miatt.

Nemzeti listák és küszöbök az EP-választásokon - Eltérő szisztémák szerint, de közös elvek alapján választanak a tagállamok

2019.05.24.

3 nap, 15 óra, 30 perc - az európai szavazóhelyiségek országonként változó időpontokban, de együttvéve ebben az időkeretben várják több mint 425 millió uniós választópolgár döntését arról, hogy a következő öt évre mely pártok jelöltjeit támogatja szavazatával az EP-képviselők megválasztásakor. Az Európai Parlament képviselőit egységes uniós elvek alapján választjuk, ugyanakkor, mint az az EP Kutatási Szolgálatának nemrég közzétett elemzéséből kiderül, a tagállamok európai parlamenti választási rendszerében jelentős különbségek is vannak, amelyek egyes tagállamokban a pártok, míg másutt a választók szerepét erősítik a jelöltek kiválasztásában.

Minősülhet-e a közjegyző bíróságnak? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.23.

A közjegyzői eljárásban részt vevő felek közös kérelmére öröklési bizonyítványt kiállító lengyel közjegyzők nem minősülnek „bíróságnak” az öröklési rendelet értelmében, következésképpen e bizonyítvány nem minősül öröklési ügyben hozott „határozatnak”. Az ilyen okirat viszont „közokirat” - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Visszahívhatja a munkáltató a szabadságról dolgozóját? - Amire a nyári szabadságok előtt figyelni érdemes!

2019.05.23.

Május végén a munkavállalók nagy része már tervezi a nyári programját. Ehhez hozzátartozik a kollégákkal és a felettesekkel történő egyeztetés arról, hogy melyik munkavállaló mikor megy szabadságra. A Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda munkajogi szakértői összegyűjtötték a szabadságolásra vonatkozó legfontosabb szabályokat.

Kúria: Alövezetek nincsenek! - Törvényt sért az építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet

2019.05.23.

Balatonföldvár város helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelete két pontját törvénysértőnek minősítette és megsemmisítette a Kúria. Az első olvasatra nem túl drámainak ható döntésre a város vezetése – jogalkotó önkormányzatoktól szokatlan módon – a sajtóban, sőt Facebook-bejegyzésekben is hevesen reagált.

Nyitott Bíróság - rendhagyó módon - Saját bőrükön tapasztaltak a Prevenciós Napon résztvevő fiatalok - kisfilm

2019.05.22.

Életfogytig tartó szabadságvesztés kábítószer terjesztésért? Nem lehetetlen... A veszélyekre és a következményekre hívta fel a figyelmet Prevenciós Napján a Budapest Környéki Törvényszék.

Minősíthető-e állami támogatásnak a progresszív adó? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.22.

A Törvényszék megsemmisíti a Bizottságnak a kiskereskedelmi ágazatban kivetett lengyel adóra vonatkozó határozatait. A Bizottság a szóban forgó intézkedés állami támogatásnak minősítésekor hibát követett el - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A napi üzleti gyakorlat nem írhatja felül a jogszabályi követelményeket - Nem mindig törvényesek a céges szokások

2019.05.22.

A széles körben elterjedt üzleti gyakorlatra hivatkozott egy vállalkozó, amikor érvényt akart szerezni a helyi iparűzési adója csökkentésének. Az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt. A Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adóperes csoportja szerint a hazai cégeknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az adózásban a formai követelmények nem teljesítése jelentős hátránnyal járhat.

Joggal a felvidéki magyarság szolgálatában - Beszélgetés Tárnok Balázzsal, az MKP európai parlamenti képviselőjelöltjével

2019.05.22.

"Az európai polgári kezdeményezésre nem tekinthetünk sikeres eszközként, egyelőre" - mondja Tárnok Balázs, aki a Minority SafePack sikerét ennek ellenére is mérföldkőnek tekinti a kisebbségvédelem megfelelő Uniós szabályozása felé vezető úton. A Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselőjelöltjével a lex Dac-ról, a Székely Nemzeti Tanács Európai Bíróság előtti pernyertességéről és a felvidéki kisebbségvédelem aktualitásairól is beszélgettünk.

Közel 200 hamis közokiratot állított ki az okmányirodai ügyintéző - Akár 15 évi szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság

2019.05.22.

Közel 200 valótlan tartalmú útlevelet és személyit állított ki az okmányirodai ügyintéző nem uniós polgároknak. A kormányablakban dolgozó nő szervezett elkövetői csoport által szállított külföldieknek intézett okmányokat. Az ügyészség vádat emelt ellene.

1848-ban sajtóesküdtszékek felállítását rendelték el Magyarországon - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.05.22.

1848-ban nem történtek lényeges változások az igazságszolgáltatás terén, a reformra nem maradt idő. Csak néhány lényeges törvény született: az 1848. évi IX. tc. az úriszék felszámolásáról és az 1848. évi XVIII. tc. a sajtóról. A sajtóvétségek elbírálására esküdtbíróságok felállítását rendelte el a törvény. Az elkészült és kihirdetett esküdtszéki rendelet a formális jogegyenlőség talaján állt.

Civil szervezetek figyelem! - Közeledik a szervezeti beszámolók benyújtásának határnapja - Amit tudni érdemes!

2019.05.22.

A civil szervezetek beszámolójukat az üzleti év zárását követő év május 31-ig kötelesek letétbe helyezni az Országos Bírósági Hivatalba (OBH) közzététel céljából.

A magyar tb szabályozás felkészült a rendezetlen Brexitre - A rendezetlen kilépés esetére szóló törvény nyolc törvényt módosítana

2019.05.21.

Az Egyesült Királyság rendezetlen kilépése továbbra sem került le a napirendről, ezért a magyar parlament egy esetleges rendezetlen kilépés esetére külön jogszabályt alkotott, amelynek célja, hogy a legfontosabb kérdéseket azonnal kezelni lehessen. A rendezetlen kilépés esetére szóló törvény nyolc hatályban lévő törvényt módosítana, többek között a nyugdíjjal, társadalombiztosítási és szociális ellátásokkal, beutazással és tartózkodással kapcsolatos jogszabályokat.

Ki és hogyan eshet kibertámadás áldozatává? - A GDPR mellett az uniós NIS irányelv is a kibertér biztonságát szolgálja

2019.05.21.

A kibertér - az összekapcsolt információs rendszerek és a rajtuk áramló digitális adattartalom - államilag még nem szabályozott, így az Európai Unió szükségét érezte, hogy az általános adatvédelmi és adatbiztonsági szabályokon túl a hálózati és információs rendszerek fokozott védelme is erősödjön a tagállamokban. Milyen kötelezettségeket ír elő a szolgáltatóknak az egy éve hatályba lépett uniós kiberbiztonsági irányelv, az úgynevezett NIS direktíva?

Közel 2 milliárd forint jogdíj dalszerzőknek - Az Artisjus májusban utalt a televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után

2019.05.21.

Közel 2 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek mintegy 45 ezer magyar zeneműre. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.

„Mentsük meg a méheket!” - Joggal a biológiai sokféleség védelmében - Európai polgári kezdeményezés

2019.05.21.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Mentsük meg a méheket! A biológiai sokféleség védelme és a rovarok élőhelyeinek javítása Európában” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezést. A szervezők felkérik a Bizottságot, hogy „fogadjon el jogszabályokat a rovarok élőhelyeinek megőrzésére és javítására, amelyek a környezet sértetlenségét jelzik”.

Haszonélvezet megszüntetésével korlátozott szabadságok - Nem teljesítette uniós kötelezettségeit hazánk - Az Európai Bíróság ítélete

2019.05.21.

Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken közvetlenül vagy közvetetten más tagállambeli állampolgárok javára fennálló haszonélvezeti jogok megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit. Az EUM-Szerződésben előírt alapvető szabadság korlátozásának igazolására törekvő tagállamnak ügyelnie kell a Chartában biztosított alapvető jogok tiszteletben tartására is - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Államilag szabályozott osztálykirándulások - A diákok nevelését és biztonságát szolgálják a Szerbiában hozott új szabályok

2019.05.21.

Kizárólag 4. osztályos középiskolások mehetnek külföldi kirándulásra Szerbiában az iskolai kirándulásokról szóló új szabályok értelmében. Az általános iskolásokat a jövőben csak Szerbián belül utaztathatják, közbeszerzéssel kiválasztott utazási irodákkal.

Negyvenkettedik Jogász Vándorgyűlés - Május 23-24 - Neves előadók jogi aktualitásokról és jogalkalmazási kérdésekről

2019.05.21.

Május 23-24-dikén rendezi meg a Magyar Jogász Egylet a Negyvenkettedik Jogász Vándorgyűlést a Lillafüredi Palota Szállóban. Az neves előadókat felvonultató program nem kizárólag a szakma képviselői számára tartogat érdekességeket.

Maradtak még problémás területek a GDPR kapcsán - Továbbra is komoly kihívás a jogalap nélkül tárolt személyes adatok kérdése

2019.05.20.

Továbbra is komoly kihívást jelent a GDPR gyakorlati alkalmazása során a vállalkozásoknak a jogalap nélkül tárolt személyes adatok törlése. Alternatív megoldást jelenthet az adatok deperszonalizációja, azonban az üzleti érdekek és a jogszabályi megfelelőség közötti egyensúly érdekében fontos a megfelelő stratégia kialakítása.

Visszavonható-e a menekült jogállás a társadalom védelmében? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.20.

Érvényesek a menekültekről szóló irányelvben szereplő, a menekült jogállásnak a fogadó tagállam biztonságának vagy társadalmának védelmével összefüggő okok miatti visszavonásával és megadásának megtagadásával kapcsolatos rendelkezések. A menekült jogállás visszavonása vagy e jogállás megadásának megtagadása következtében nem veszíti el menekült minősítését, sem pedig az e minőség tekintetében a Genfi Egyezmény által biztosított jogokat az a személy, aki megalapozottan fél attól, hogy származási országában üldöztetésnek lesz kitéve - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000