Hír archívum: 2019. május

Más hónap

Államilag szabályozott osztálykirándulások - A diákok nevelését és biztonságát szolgálják a Szerbiában hozott új szabályok

2019.05.21.

Kizárólag 4. osztályos középiskolások mehetnek külföldi kirándulásra Szerbiában az iskolai kirándulásokról szóló új szabályok értelmében. Az általános iskolásokat a jövőben csak Szerbián belül utaztathatják, közbeszerzéssel kiválasztott utazási irodákkal.

Rögzített nyári pillanatok

2019.05.21.

A nyár beköszöntével talán a nyaralást várjuk leginkább. Azoknak, akik szeretnék utazásuk emlékezetes pillanatait megörökíteni, érdemes átgondolniuk, hogy milyen fotós felszerelést visznek magukkal. Ha nem csak emlékeket szeretnének, hanem haladó szinten kívánnak fényképezni, akkor segítségükre lehet egy rövid összefoglaló azokról a kiegészítőkről, amelyeket érdemes a csomagba tenni. Nem kell lemondani a profi felszerelésről, de a súly és a méret jelentősen befolyásolja fotós poggyászunk tartalmát, főleg, ha repülőgéppel utazunk. (X)

Negyvenkettedik Jogász Vándorgyűlés - Május 23-24 - Neves előadók jogi aktualitásokról és jogalkalmazási kérdésekről

2019.05.21.

Május 23-24-dikén rendezi meg a Magyar Jogász Egylet a Negyvenkettedik Jogász Vándorgyűlést a Lillafüredi Palota Szállóban. Az neves előadókat felvonultató program nem kizárólag a szakma képviselői számára tartogat érdekességeket.

Maradtak még problémás területek a GDPR kapcsán - Továbbra is komoly kihívás a jogalap nélkül tárolt személyes adatok kérdése

2019.05.20.

Továbbra is komoly kihívást jelent a GDPR gyakorlati alkalmazása során a vállalkozásoknak a jogalap nélkül tárolt személyes adatok törlése. Alternatív megoldást jelenthet az adatok deperszonalizációja, azonban az üzleti érdekek és a jogszabályi megfelelőség közötti egyensúly érdekében fontos a megfelelő stratégia kialakítása.

Visszavonható-e a menekült jogállás a társadalom védelmében? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.20.

Érvényesek a menekültekről szóló irányelvben szereplő, a menekült jogállásnak a fogadó tagállam biztonságának vagy társadalmának védelmével összefüggő okok miatti visszavonásával és megadásának megtagadásával kapcsolatos rendelkezések. A menekült jogállás visszavonása vagy e jogállás megadásának megtagadása következtében nem veszíti el menekült minősítését, sem pedig az e minőség tekintetében a Genfi Egyezmény által biztosított jogokat az a személy, aki megalapozottan fél attól, hogy származási országában üldöztetésnek lesz kitéve - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Autista fiatalok a bíróságokon - Az OBH jó példát ad a foglalkoztatási rehabilitáció terén

2019.05.20.

"Élen jár az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az autista fiatalok foglalkoztatásában" - fogalmazott az Aura autistákat támogató egyesület elnöke azon a workshopon, amelyet a jelenlegi és a jövőbeli munkáltatók számára tartottak a Magyar Igazságügyi Akadémián.

Több feladat, kevesebb forrás - nehéz helyzetben a vállalatok jogi osztályai - Az EY 1058 jogi vezetőt kérdezett meg felmérésében

2019.05.20.

A vállalatok jogi osztályainak optimalizálniuk kell működési modelljüket annak érdekében, hogy megfeleljenek a menedzsment igényeinek, illetve a szabályozói környezet és a digitális átalakulás okozta változásoknak – állapítja meg az EY világszerte 1058 jogi vezető megkérdezésével készült felmérése.

Nováció - Egy kétezer éves jogintézmény jellemzői, jelentősége és továbbélése

2019.05.20.

A nováció - az újítás - a magyar kötelmi jog és az európai jogrendszerek búvópatakszerűen újra és újra felbukkanó, jelenleg innominát - vagyis a hatályos törvénykönyvben nem szereplő - jogintézménye, amely - bár törvényi rangot a 2013. évi V. törvény kodifikációja során sem kapott - a gyakorlat számára változatlanul alkalmazható és tudományos módszerekkel vizsgálható instrumentum.

Vadászgörényt vennél? Miért ne?

2019.05.20.

Mielőtt valaki vadászgörény vásárlásra adná a fejét, érdemes tájékozódni, és a megfelelő információkat begyűjteni a témában. Mekkora ketrec szükséges, milyen játékokat vagy almot érdemes venni neki? Vegyük sorra, hogy mit kell tudni a vadászgörény tartásához szükséges eszközökről. (X)

120 éve született Schultheisz Emil hadbíró - Emlékkonferenciát tartanak Szegeden május 24-dikén

2019.05.20.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság közös rendezésében 2019. május 24.-én tartják Szegeden a „Schultheisz 120” Emlékkonferenciát, mellyel Schultheisz Emil előtt tisztelegnek az egykori debreceni, majd szegedi professzor és hadbíró születésének 120. évfordulóján.

Milyen napon születtél?

2019.05.20.

Az emberek jelentős részében van egy bizonyos kíváncsiság aziránt, hogy a múlt nagy dátumai milyen napra estek. Vagy például, hogy a születésükkor milyen napot írtak éppen. Ennek a kiszámítására számos módszer létezik, mi találtunk egy nagyon egyszerűt. (X)

Az öntapadó fólia magáért beszél!

2019.05.19.

Életünk során sok változásban van részünk. Változnak életkörülményeink, emberi kapcsolataink, munkahelyünk és életterünk is. Néha a szükség hozza, de szerencsés esetben mi magunk döntünk úgy, hogy változtatni szeretnénk. Nem egyedi eset, hogyha életünkben valamiféle fordulat áll be, legyen ez akár pozitív vagy negatív, akkor átrendezzük vagy felújítjuk lakóterünket is. Az otthonunk, környezetünk harmóniája és hangulata nagyban hozzájárul belső békénk megteremtéséhez és fenntartásához. Mindez elméletben jól működik, de azt is tudjuk, hogy egy lakásfelújítás komoly anyagi vonzattal jár. Ráadásul a szükséges szakemberekből is egyre nagyobb hiány van. (X)

Sminkes játékok - csak lányoknak?

2019.05.18.

Mikor meghalljuk, hogy sminkes játékot keres valaki, azonnal a lányokra asszociálunk, hiszen ők azok, akik már egészen kis korban kipróbálják az édesanyjuk sminkfelszerelését. Pedig a fiúk tetoválásait is ebbe a kategóriába sorolhatjuk. Mivel a sminkek 90 százaléka azért mégis kislányoknak készül, vessük is bele magunkat, hogy mit adhatunk gyermekünk kezébe! (X)

Milyen bíróságok voltak az octávák? - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.05.17.

Az octava kifejezés a latin octo, azaz a nyolc szóból származik. IV. Béla uralkodása alatt alakult ki az a gyakorlat, hogy a Kúria bíróságai egy nagyobb ünnep nyolcadán kezdték meg működésüket. A nyolcadokon tartott bíróságokat 1447-ben szabályozta először törvény.

Az arcesztétika fontos szerepe a fogszabályozásban

2019.05.17.

Napjainkban már egyáltalán nem az határozza meg egy fogszabályozási kezelés megtervezését, hogy milyen harapási eltérésekkel rendelkezik a páciens. Mikor elkezdik megtervezni a kezelést, azt teljes mértékben az adott személy arcesztétikája határozza meg. De mi is ez a fogalom? (X)

Kegyelmet Kertész Ágnesnek! - Kérelem a Állmafő asztalán - De mit is jelent pontosan a köztársasági elnöki kegyelem jogi szempontból?

2019.05.17.

Az elmúlt hetekben megrázta a közvéleményt Kertész Ágnes ügye, akit 10 év fegyházra ítélt a bíróság, mert - az ítélet szerint - megkísérelte meggyilkolni férjét, azt a férfit, aki őt - saját és számos tanú elmondása szerint is - hosszú éveken keresztül súlyosan megalázta és bántalmazta. Az ítélettel kapcsolatban már állampolgári kezdeményezés is indult - petícióval élnek a családon belüli erőszak elleni fellépést szorgalmazók, akik ezúton adnak hangot felháborodásuknak Kertész Ágnes elítélése, és szigorú büntetése miatt.

Tilos lesz fejkendőt viselni az iskolákban Ausztriában - A szabályozás célja a muszlimok integrálódásának könnyítése

2019.05.16.

Megszavazta szerda este az osztrák parlament azt a jogszabályt, amely betiltja az osztrák általános iskolákban az olyan ideológiai vagy vallási jellegű ruhadarab, fejkendő viselését, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi.

Az árösszehasonlító oldalak fogyasztóvédelmi aspektusai - Kifogásolt gyakorlatok, alultájékoztatott fogyasztók - Amit tudni érdemes!

2019.05.16.

Közel húsz éve jelentek meg az első, termékeket és szolgáltatásokat összehasonlító honlapok és ezek népszerűsége egyre növekszik. Ezek az összehasonlító eszközök számos előnyt kínálnak, ugyanakkor több fogyasztóvédelmi jellegű problémát is felvet a működésük. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erre reagálva jelentette be nemrégiben, hogy elemzést végez a digitális összehasonlító eszközök piacán, hogy ezen eszközök fogyasztókra gyakorolt hatását vizsgálják.

The New Lawyer Challenge - Izgalmas megmérettetés fiatal jogászoknak - Debreceni hallgató nyerte a Baker McKenzie versenyét

2019.05.16.

Több száz joghallgató közül a Debreceni Egyetem tanulója nyerte meg a Baker McKenzie ügyvédi iroda versenyét. Nagy Róbertnek a győzelemhez bíróként kellett helytállnia a döntő fordulóban.

Mi minősül információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak? - A szolgáltatásnyújtás szabadságának kérdése az Európai Bíróság előtt

2019.05.16.

Az AIRBNB platform által nyújtotthoz hasonló szolgáltatás az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak minősül - szögezi le Maciej Szpunar főtanácsnok indítványa az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő ügyben.

A gyermekek védtelenek a bántalmazó pedagógusokkal szemben! - Az ombudsman jelentése akut rendszerproblémára figyelmeztet

2019.05.16.

A gyermekek intézményi, iskolai-óvodai bántalmazása súlyos jogsértés: alapjaiban kell megváltoztatni azt a gyakorlatot, amely az ilyen magatartást eltűri, az esetek kivizsgálását halogatja, illetve megszünteti. Mindezt Székely László, az alapvető jogok biztosa egy szülői beadvány nyomán kiadott jelentésében fogalmazta meg. A beadványukban a szülők azt panaszolták, hogy gyermeküket az óvónők megalázták, lelki bántalmazásnak tették ki; ezt sérelmező bejelentésükre pedig nem kaptak érdemi választ. Az ombudsman az óvoda és a fenntartó önkormányzat mulasztását állapította meg, de akut rendszerproblémára is figyelmeztetett.

Külföldi befektetés révén szerzett jövedelem az adóbevallásban - Amire figyelmi érdemes!

2019.05.16.

Ha valaki külföldön kezeli pénzügyi befektetéseit, de Magyarországon él életvitelszerűen, akkor a magyar adóhatóságnak benyújtott adóbevallásában az e befektetései révén elért jövedelmét is be kell vallania. Ebben az esetben a magyar adóbevallását bizonyosan a befektetési szolgáltató által adott kimutatás szerint készíti el. Ez azonban nem tekinthető a magyar adójogszabályoknak megfelelő megoldásnak és azzal az eredménnyel járhat, hogy egy adóhatósági vizsgálat adóhiányt állapít meg, és szankciókat szab ki – hívja fel a figyelmet a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

Új Pp. a gyakorlatban - Fókuszban a jogalkalmazás aktuális kérdései - Jogi Fórum konferencia-összefoglaló

2019.05.15.

Az új Polgári Perrendtartás célja nem az anyagi igazság menti döntés, hanem a minél gyorsabb és olcsóbb eljárások - szögezték le a Jogi Fórum Szakmai Napjának előadói a több mint egy éve hatályba lépett törvénnyel kapcsolatban, mely jelentős újításokat vezet be a perhatékonyság rendszerszintű megvalósítása érdekében, nagyban növelve az ügyvédi és bírói munkaterhet és a jogi képviselők felelősségét.

Akár 5 milliós is lehet a bírság, ha nem megfelelő a kiberbiztonság - A GDPR mellett kevés figyelem jut az uniós NIS irányelvre

2019.05.15.

A GDPR mellett kevesebb figyelem hárul az egy éve hatályba lépett uniós kiberbiztonsági irányelvre, amely a hálózatok, infrastruktúrák védelmével kapcsolatban ír elő kötelezettségeket bizonyos szolgáltatóknak. Az EY tapasztalatai szerint eddig kevés érintett cég felel meg az előírásoknak. A felkészülés elmulasztása jelentős összegű bírsággal járhat.

Egységes nyomozási bírói csoport a Budakörnyéki Járásbíróságon - Az összevonással kiszámíthatóbb és időszerűbb lesz a jogalkalmazás

2019.05.15.

Mától a Budapest Környéki Törvényszék illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok nyomozási bírói munkáját összevonva a Budakörnyéki Járásbíróság - 4 bíróból álló - nyomozási bírói csoportja látja el.

Maximalizált telefonos percdíjak az Unión belül május 15-től! - Az új szabályok megszüntetik a tagországok közötti nagy árkülönbségeket

2019.05.14.

Május 15-től nettó 19 eurócentes (nagyjából 60 forintos) felső korlátja lesz az Európai Unión belüli telefonhívások percdíjának, SMS-enként pedig legfeljebb 6 eurócentet (20 forintot) számolhatnak majd fel a szolgáltatók - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

2019. évi uniós igazságügyi eredménytábla - A tagállamok igazságszolgáltatásának függetlenségéről és minőségéről

2019.05.14.

Az Európai Bizottság közzétette a 2019. évi uniós igazságügyi eredménytábláját, amely összehasonlító áttekintést nyújt az uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszereinek függetlenségéről, minőségéről és hatékonyságáról.

Új változtatások az online számlaadat-szolgáltatásban - Közzétette a NAV a nyári módosító csomag részleteit - Véleményezhető!

2019.05.14.

Az 1.1-es adatszolgáltatásra történő kötelező áttérés határidejének elhalasztásával nagyjából egy időben, megjelentek a tervezett nyári változtatási csomag részletei az online számlaadat-szolgáltatás kapcsán.

Kötelezhető-e a munkáltató a munkavállaló napi munkaidejének mérésére? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.14.

A tagállamoknak kötelezniük kell a munkáltatókat a napi munkaidő tartamának mérését lehetővé tevő rendszer bevezetésére - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

3 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek az adócsaló bűnszervezet - 23 vádlottal szemben emelt vádat az ügyészség

2019.05.13.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 23 vádlottal – közülük tizennéggyel mint bűnszervezet tagjával - szemben emelt vádat.

Bűnözőknek büntetlenséget biztosító büntető törvények? - Az Unió jogállamisági eljárást kezdeményez Románia ellen

2019.05.13.

Az Európai Bizottság haladéktalanul megkezdi a jogállamisági eljárást Románia ellen, ha az életbe lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait - figyelmeztette Frans Timmermans a román vezetőket egy pénteken keltezett levélben, amelyet hétfőn tett közzé a G4Media ellenzéki hírportál.

Falusi csok - Többlettámogatás fiataloknak a vidéki élethez - Megjelent a vonatkozó kormányrendelet a Magyar Közlönyben

2019.05.13.

Megjelent a falusi csok részleteit tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Korlátozott határon átnyúló sörértékesítés - Több mint 200 millió euróra büntette az AB InBev sörgyártót az EU

2019.05.13.

Az Európai Unió (EU) trösztellenes szabályainak megszegése miatt 200,5 millió euróra (mintegy 61 milliárd forint) büntette a belgiumi székhelyű AB InBev söripari konszernre, mivel az az EU szerint visszaélve pozíciójával befolyásolta és korlátozta a határokon átnyúló sörértékesítést - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Oldtimer a cégben? – Muzeális autók adózása és költségelszámolása

2019.05.13.

Egyre többen kacérkodhatnak a gondolattal, hogy beszereznek egy oldtimer autót, vagy a saját autójuk éri el azt a kort, amivel kiérdemelheti ezt a minősítést. Cikkünkben azt mutatjuk be, milyen költségvonzattal, illetve költségelszámolási lehetőséggel kell számolnunk, ha beszerzünk egy muzeális autót. Egyáltalán megéri-e cégre megvenni, vagy jobban járunk, ha magánszemélyként tesszük ezt.

Független bírák - A bírói függetlenség jogintézményének biztosítékai

2019.05.13.

Az önálló közigazgatási bíróságok felállításával ismét előtérbe került a bírói függetlenség kérdése, mely jogintézményt Trócsányi László nemes egyszerűséggel a „demokrácia állócsillagának” nevezett. A jogállam alapköve, hiányában a teljes bírósági eljárás jogszerűsége kérdőjeleződik meg, egyetlen bírói ítélet sem tekinthető megalapozottnak. - De mit is jelent a bírói függetlenség és hogyan biztosítható?

Sok a félreértés az szja bevallások körül! - A szálláshely-szolgáltatások és kriptovaluták adózására fokozottan kell ügyelni

2019.05.13.

Már csak néhány nap maradt a 2018. évi szja bevallások benyújtására, amelynek határideje 2019. május 20, azonban a bevalláskészítés során érdemes az igénybe vehető adókedvezményekről, vagy épp a szálláshely-szolgáltatások kapcsán felmerülő tudnivalókról tájékozódni.

A méltóság és az igazság hatalma - A 21. század bírósága - Bírósági épületfejlesztések építészeti szaklapban - A különszám itt letölthető!

2019.05.13.

A hagyományok és a modern építészeti elemek ötvözése, a bírósági, ügyviteli funkciók megteremtése - mindezeket a bírósági épületfejlesztési megoldásokat is bemutatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Octogon együttműködésében a szaklap friss különszáma.

Új idők a transzferárazás területén - A hatósági feladat-megosztással gyorsabb és hatékonyabb lett az ügyintézés - Podcast-interjú

2019.05.13.

A 2017. év végén jelentős átalakulás történt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervezetén belül a transzferár területen, amelynek révén mára jóval gördülékenyebbé vált a szokásos piaci ár megállapítására irányuló kérelmek elbírálása, illetve egységesebbé és átláthatóbbá vált a transzferárakat érintő ellenőrzések során alkalmazott szakmai álláspont is.

A „szegények ügyvédjének” is nevezték Szent Ivót, a jogászok védőszentjét - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.05.10.

A szegények, ügyvédek, jogászok, törvényszolgák, kánonjogászok, bírók, közjegyzők, árvák és gyermekek védőszentjének is tartják Szent Ivót, azaz Yves Hélory de Kermartint. Bíróként mindig is elhivatottan védelmezte a szegényeket, az elesetteket és az árvákat, igazságos és elfogulatlan módon ítélkezve. A legenda szerint még a pervesztes felek is tisztelték döntéseiért.

Védett a politikai szervezet és támogatói közötti kommunikáció - Alaptörvényt sért a Kúria döntése - Alkotmánybírósági határozat

2019.05.10.

Választási kampányban különösen, de attól függetlenül is a véleménynyilvánítási szabadság által védett egy politikai szervezet és támogatói vagy választói közötti kommunikáció -

Beszédleíró program a bíróságokon - Hogyan könnyíti meg a Digitális Bíróság a dolgozók napi munkáját? - Kisfilm

2019.05.10.

KÖFOP, E-akta, via video, Benchbook - a közelmúltban épültek be ezek a kifejezések a bírósági nyelvezetbe. Tényleg olyan szokatlanok, mint amilyennek első hallásra tűnnek? Vagy villámgyorsan a mindennapok részévé váltak? Bemutatjuk, hogy a Digitális Bíróság milyen módon könnyíti meg a bírósági dolgozók napi munkáját, mi a jelen és milyen lesz a jövő... Az OBH kisfilmjéből most kiderül, hogy mire cserélhetik le a bírák a régi kazettás magnót és a diktafonokat.

Anyavállalatok könyvvizsgálata - Sok hűhó, de miért? - Célkeresztben egy számviteli kérdésre kiadott állásfoglalás

2019.05.10.

Először kerül élesen célkeresztbe egy számviteli kérdésre a múlt év végén kiadott állásfoglalás. Eszerint ugyanis valamennyi holdingtársaságnak könyvvizsgálati kötelezettsége áll fenn. Vagy mégsem?

4,6 millió forintot kísérelt meg fiktív számlákkal igazolni a civil vezető - 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a bűntettért

2019.05.10.

Mintegy 4,6 millió forintot kísérelt meg igazolni fiktív számlákkal egy civil szervezet vezetője. A kerületi ügyészség vádemelése folytán 8 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki vele szemben, 1 évre eltiltotta attól, hogy alapítvány vagy egyesület vezető tisztségviselője legyen.

Korrupciós veszélyek a közszférában - Minden eddiginél pontosabb visszajelzés az ÁSZ friss Integritás-felmérésében

2019.05.10.

Minden korábbinál pontosabb visszajelzést ad az Állami Számvevőszék Integritás-felmérése a közszféra korrupciós veszélyeiről. Az ÁSZ 2018-ban nyolcadik alkalommal mérte fel a közszféra szervezeteinek korrupciós kockázatait, illetve a kontrolljait. Az Integritás-felmérésben minden korábbinál több, összesen 3451 szervezet vett részt, ami azt mutatja, hogy széles körben elterjedt a korrupciós kockázatok megelőzését szolgáló integritás szemlélet a magyar közszférában. A 2018-as kérdőív számos új kérdést tartalmazott, továbbá a kitöltők egyedi értékelést is kaptak.

Gyermekpornográfiával vádolnak egy tatabányai hitoktatót - Amit jogi szempontból a gyermekpornográfiáról tudni érdemes

2019.05.09.

Vádat emelt az ügyészség az ellen a büntetett előéletű tatabányai hitoktató ellen, akinél több száz kiskorúakat ábrázoló pornográf felvételt találtak. De mi minősül pornográf felvételnek? Mit is jelent a gyermekpornográfia bűntette? Ki tartozhat a sértetti körbe?

Részmunkaidős munkavállalók öregségi nyugdíjának kiszámítása - Diszkriminatív vagy sem? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.05.09.

A részmunkaidős munkavállalók öregségi nyugdíjának kiszámítására vonatkozó spanyol szabályozás ellentétes az uniós joggal, ha bebizonyosodik, hogy főként a női munkavállalókat érinti hátrányosan - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Védett családfa - A családfakutatás adatvédelmi aspektusai

2019.05.09.

A családfakutatás adatvédelme az adatvédelem specifikus területe. Vajon a GDPR érinti ezt a részterületet? Vonatkozik-e elhunyt személyek személyes adataira? Hogyan sérülhetnek a természetes személyazonosító adatok az online családfaállítással összefüggésben? Mire terjed ki az üzleti célú családfakutató weblapok szolgáltatóinak felelőssége?

Előbb Ab, aztán EJEB - Áprilisi Ab-mustra

2019.05.08.

Korlátozható-e a védőoltást elutasító szülők nevelési joga? Számla nélkül elszámohatóak-e bevételként egy beruházás költségei? Ki kell-e meríteni az alkotmányjogi panasz lehetőségét Strasbourg előtt? Érvénytelen-e közjogilag az Mt. módosítás és közigazgatási bírósági törvény? - Az Alkotmánybíróság legjelentősebb és legérdekesebb áprilisi döntései

Több mint 20 ezer tanú kért tavaly segítséget! - Lélek, szív és elköteleződés - Bírósági tanúgondozás és áldozatvédelem

2019.05.08.

2014-hez képest több mint háromszorosára emelkedett azoknak a száma, akik az ország bíróságain tevékenykedő tanúgondozóktól kértek segítséget. Míg 2014-ben 6500-an fordultak a tanúgondozókhoz, addig 2018-ban a megkeresések száma csaknem elérte a 21 ezret.

Bővülnek a szálláshely-szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségei - A jogszabályi változásokról

2019.05.08.

A közeljövőben bővülnek a szálláshely-szolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségei. A változásra szükséges időben felkészülni, hiszen az előírt adatszolgáltatás elmulasztásakor pénzbírság és ideiglenes bezárás is lehet a következmény, ismételt kötelezettségszegés esetén pedig a végleges bezárás veszélye is fennáll. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője ismerteti a szabályozást.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000