Hír archívum: 2019. június

Más hónap

Prisztás-gyilkosság - Alvilági leszámolások a ’90-es években - „Én vagyok az elkövető.” - Jozef Rohác beismerő vallomást tett

2019.06.14.

A Fővárosi Törvényszéken a mai napon folytatódott a Prisztás József sérelmére elkövetett emberölés tárgyában indult megismételt büntetőeljárás, mely során Jozef Rohác szlovák bérgyilkos önmagára terhelő, azaz beismerő vallomást tett.

Egy éjszaka, amikor a bíróság életre kel... - Első alkalommal csatlakozik az OBH a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez

2019.06.14.

Első alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez az Országos Bírósági Hivatal. Az UTAZÁS és DIGITALIZÁCIÓ témához kapcsolódó, ismeretterjesztő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hogyan állapítják meg az óvadék összegét? - Beszélgetés Frech Ágnessel, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnökével

2019.06.14.

Az új Be. teljesen megváltoztatta az óvadék funkcióját, mert a jelenlét biztosítása mellett alapvetően a távoltartás és a bűnügyi felügyelet, mint kényszerintézkedések magatartási szabályainak megtartását szolgálja – hívta fel rá a figyelmet Frech Ágnes, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnöke. Hozzátette: az óvadék összegének meghatározásánál elsősorban a gyanúsításban szereplő bűncselekmény tárgyi súlyát, valamint a terhelt személyi körülményeit, vagyoni viszonyait veszi figyelembe a bíróság.

TASZ: A hajléktalanság nem kezelhető büntetőjogi eszközökkel - Civil jogvédők élesen bírálják az Alkotmánybíróság határozatát

2019.06.14.

Bár öt alkotmánybíró különvéleménye szerint a szabályozás alkotmányellenes, az Alkotmánybíróság szerint a hajléktalan emberek kriminalizálása és börtönbe zárása nem ütközik az Alaptörvénybe. A civil jogvédőkből álló Szabálysértési Munkacsoport álláspontja szerint a többségi döntés elfogadhatatlan. Valójában a törvény a gyakorlatban alkalmazhatatlan - az ellátórendszer a jelenlegi kapacitás mellett nem képes befogadni a közterületen élő hajléktalan tömegeket.

Az iparűzési adónál is el kellene törölni az adófeltöltést - Adótanácsadók: A benyújtott adócsomag csak részmegoldás

2019.06.14.

Az adófeltöltési kötelezettségek végleges eltörlését tartaná érdemi adminisztrációsteher-csökkentésnek az Adótanácsadók Egyesülete; közleményükben azt írták, hogy a kormány parlamentnek benyújtott adócsomagja részmegoldás, az iparűzési adóra is vonatkozó módosítás nélkül nem teljes.

Jogorvoslatot kell biztosítani az elhúzódó büntetőeljárások érintettjeinek - Felszólította az Európa Tanács a magyar hatóságokat

2019.06.14.

Magyarország mihamarabb biztosítson kompenzációs jogorvoslatot a túlzottan elhúzódó polgári és büntetőjogi eljárások által érintettek számára - erre szólította fel a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága kedden kiadott állásfoglalásában a magyar hatóságokat.

Feltétele-e az export adómentességének a kiviteli vámeljárás? - Az Európai Bíróság döntést hozott

2019.06.13.

Az Európai Unió Bíróságának a közelmúltban közzétett döntése alapján az exportértékesítés adómentességének nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása. Az ítélet fontos változást hozhat az exportáló hazai cégek számára is.

Szervezett bűnözés - Hogyan viszonyul a jog a bűnözés legsúlyosabb formájához?

2019.06.13.

Prostitúció, embercsempészet, kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, illegális pénzbehajtás - korunk kiemelkedő közbiztonsági kockázata – a terrorizmus mellett – a szervezett bűnözés. A szervezett bűnözői csoportok elleni hatékony küzdelemben fontos szerep hárul a büntetőjogra is, amely keretet biztosít a bűnszervezet tagjainak felelősségre vonásához. Hogyan viszonyul a jog a bűnözés legsúlyosabb formájához?

Valóban 1222-ben adta ki II. András az Aranybullát? - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.06.13.

Az Aranybulla évszázadokon át hivatkozási alapnak tekintett szabadságlevél, amely többek között a nemesek ellenállási jogáról is rendelkezett. Az oklevelek nagy többségétől eltérően az Aranybulla nem tartalmazza egyértelműen, hogy II. András az év mely napján bocsátotta ki. Nincs rajta sem pontos naptári nap, sem olyan egyházi ünnep, amelyhez kötve kizárólagos pontossággal azonosítani lehetne a kiadás dátumát.

Törvényellenes módszerek az online reklámiparban - Ne kémkedjenek utánunk! - Kilenc uniós országban indul kampány

2019.06.13.

Kilenc EU-s ország tizennégy emberi jogokat és digitális jogokat védő szervezetének részvételével, a Liberties koordinálásával június 4-dikén indult a (#StopSpyingOnUs|https://www.liberties.eu/hu/campaigns/senki-se-kemkedjen-utanunk-javitsuk-meg-a-reklamozast-hirdetestechnologiai-kampany/307) (ne kémkedjenek utánunk) kampány, amelynek keretében a résztvevő szervezetek egyszerre több helyütt nyújtottak be panaszt a viselkedésalapú reklámiparban alkalmazott törvényellenes módszerekkel kapcsolatban. Többek között Németország, Belgium, Franciaország, Olaszország, Észtország, Bulgária, Magyarország, Szlovénia és a Cseh Köztársaság is csatlakozott a kampányhoz.

Egyenlő bánásmód a büntetőeljárások során - Az új uniós szabályok és garanciák utolsó eleme is hatályba lépett

2019.06.13.

Életbe lépett annak az európai uniós jogszabálycsomagnak az utolsó eleme is, amely biztosítja, hogy a büntetőeljárások során uniószerte tiszteletben tartsák a lakosság tisztességes és egyenlő bánásmódhoz fűződő alapvető jogait, és minden EU-tagállamban hasonlóan alkalmazzák azokat - közölte az Európai Bizottság kedden.

Külföldi vakáció! - Fontos szabályok az utazással kapcsolatban - A NAV figyelemfelhívása!

2019.06.13.

Engedélyköteles áruk, gyógyszerkivitel, kutyák, macskák utaztatásához szükséges feltételek, mit vihetünk, mit nem, miből mennyit... - a külföldi utazásokkal kapcsolatos szabályokra figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). - Amit már az utazás előtt mindenképpen tudni érdemes!

Összhangban van-e a magyar távközlési különadó az uniós joggal? - Magyar ügy az Európai Bíróság asztalán

2019.06.13.

A magyarországi távközlési különadó összhangban van az uniós joggal - szögezi le indítványában Juliane Kokott főtanácsnok az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő C-75/18. számó Vodafone ügyben.

„Aki még látta Lenint” - Július 22-én jár le Stumpf István kilencéves alkotmánybírói mandátuma - Jogászportré

2019.06.12.

Július 22-én jár le Stumpf István kilencéves alkotmánybírói mandátuma. Felesége szerint 98 százalék, hogy nem választják újra, ő ennél optimistább. A volt kancelláriaminiszter dolgozott az azóta lecserélődött régi alkotmánybírói gárdával, amit metaforikusan úgy írt le: „Én voltam az utolsó, aki még látta Lenint”.

Szja-mentesség négygyermekes anyáknak - Jövő januárban lép hatályba az új szabály

2019.06.12.

Jövő januárban életbe lép a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Korrupciós botrányok - korrupciós deliktumok - A múlt hónapban Ausztriában kirobbant Strache-ügy margójára

2019.06.12.

Múlt hónapban a világsajtót is megrázó „Strache-botrányként” elhíresült korrupciós ügy került napvilágra Ausztriában, mely az alkancellár lemondását, a kormánykoalíció felbontását, valamint ősszel esedékes előrehozott parlamenti választást is eredményezett. De mit is jelent a korrupció? Ki és milyen esetben követ el korrupciós bűncselekményt?

15 milliós óvadék ellenében szbadlábra kerülhet a kapitány - Ügyészi ügyfeldolgozó csoport jött létre a dunai hajóbaleset ügyében

2019.06.12.

A Fővárosi Törvényszék (FT) másodfokú döntést hozott annak a férfinak a letartóztatásáról, akit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsít az ügyészség. A Törvényszék csak annyiban változtatott az elsőfokú végzésen, hogy az óvadék letétele esetére elrendelt bűnügyi felügyelet további magatartási szabályaként előírta, hogy a terhelt köteles hetente két alkalommal a nyomozást végző hatóságnál személyesen jelentkezni.

Sérti-e az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalma az Alaptörvényt? - Az Alkotmánybíróság bírói indítványokat utasított el

2019.06.12.

Nem alaptörvény-ellenes a szabálysértési törvénynek az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályozása. Ugyanakkor a szabálysértési szankció csak akkor alkalmazható, ha a hajléktalan személy ellátórendszerben való elhelyezése a cselekmény elkövetésekor igazolhatóan biztosított volt. - Az Alkotmánybíróság döntést hozott.

Tíz éves az Európai Unió Alapjogi Chartája - Bizottsági felmérés és jelentés a Charta ismertségéről és alkalmazásáról

2019.06.12.

Idén 10. éve lépett hatályba az Európai Unió Alapjogi Chartája. A Chartának köszönhetően az elmúlt tíz évben az uniós intézményekben folyó munkát egyre jobban áthatotta az alapvető jogok kultúrája. Ám a Chartában rejlő lehetőségeket még nem aknáztuk ki teljes mértékben, és annak ismertsége sem elég széles körű.

Megszüntetnék az ismétlési és internetes zeneszolgáltatási jogdíjakat - Közel 3000 magyar előadó tiltakozik a szerzői jogi törvény módosítása ellen

2019.06.12.

Mintegy 3000 magyar színész, zenész, táncos és artista petíció aláírásával tiltakozik a szerzői jogi törvény módosításáról szóló, az ún. médiatörvény keretében benyújtott törvénytervezet azon szakaszai ellen, amelyek megszüntetnék az előadóművészeket illető televíziós ismétlési jogdíjakat. A módosítás egy másik szakasza törölné azt a közös jogkezelési mechanizmust is, amely lehetővé teszi az internetes zeneszolgáltatás után járó előadóművészi jogdíjak megállapítását és beszedését is.

Eredménytelen a Fővárosi Törvényszék elnöki álláshelyére kiírt pályázat - A pályázat és meghallgatás hangulatát feszültség jellemezte

2019.06.12.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Bszi. 133. § (1) bekezdés első fordulata alapján eredménytelenné nyilvánította a Fővárosi Törvényszék elnöki állására 102.E/2019.(II.19.) számú határozattal kiírt pályázatot. A Fővárosi Törvényszék elnöki feladatait jelenleg Tóth Gyula elnökhelyettes látja el a Bszi. és a bíróság belső szabályzatának vonatkozó rendelkezései szerint, így a törvényszék zavartalan működése biztosított.

Sérthetetlen képviselők - A mentelmi jog szabályozása és gyakorlata - A Ceglédy-ügy margójára

2019.06.11.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás, azonban az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg. A bíróság tehát az eljárást felfüggesztette. - De mi is a lényege a mentelmi jognak? Hogyan szabályozza a jog és hogyan működik a gyakorlatban? Mit jelent a felfüggesztése?

Elhalasztják a közigazgatási bírósági törvény hatálybalépését - Hatályukat vesztik a közigazgatási és munkaügyi bírák nyilatkozatai is

2019.06.11.

A bírói függetlenség megsértésének és pártbíróságok létrehozásának vádjával sok támadás érte az elmúlt években az önálló közigazgatási bíróságok felállítására irányuló kormányzati törekvéseket. Az újabb fejlemény szerint elhalasztják a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépését.

Június 10-dike az Ügyészség Napja - Díjakkal és elismerésekkel jutalmazták a kiemelkedő teljesítményeket

2019.06.11.

Az első ügyészi törvény 1871. június 10-ei kihirdetésének évfordulója 1991 óta az ügyészség ünnepnapja. Az Ügyészség Napja alkalmából az Igazságügyi Palota Dísztermében tartott ünnepségen – díszvendégként – Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Dr. Polt Péter legfőbb ügyész mondott beszédet. A legfőbb ügyész ezt követően elismeréseket és pályadíjakat adott át.

Kivitelezési szerződések - Az építőipari boom jogi kihívásai

2019.06.11.

A vállalkozói díj, a teljesítési határidők, valamint a biztosítékok, garanciák meghatározásán túl kevesen gondolnák, hogy egy megfelelően kidolgozott kivitelezői szerződés azonos árazás mellett is jelentős előnyt biztosíthat a versenytársakhoz képest. A hazai építőipari boom által támasztott jogi kihívásokkal kapcsolatban három olyan témakört tekintünk át a Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértőjének segítségével, amelyek részletes szerződéses szabályozása bármilyen típusú építési beruházás esetén jelentős megtakarítást eredményezhetnek a felek számára.

A 2018-as uniós igazságügyi eredménytábla magyar vonatkozásai - Miben éllovas és miben sereghajtó hazánk?

2019.06.06.

A hatodik alkalommal megjelent uniós igazságügyi eredménytábla 68 témakörben ismerteti a tagállamok igazságügyi rendszereinek teljesítményét jelző mutatókat. A közzétett adatokból megállapítható, hogy Magyarország - igazságügyi rendszerének jelenlegi működési feltételei és teljesítménye alapján - 33 mutató esetében sorolható a tagállamok első harmadába, 7 mutató esetében ugyanakkor csak a harmadik harmadban foglalhatunk helyet.

18 ezer milliárd forint veszteséget okoz a hamisítás uniós szinten! - Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala legfrissebb tanulmánya alapján

2019.06.06.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) becslései szerint 11 gazdasági ágazatban a hamisításból és a kalóztevékenységből fakadó veszteség uniós szinten 18 686 milliárd forintot tesz ki évente, Magyarországon pedig 223,6 milliárd forint kárt okoz - közölte az EUIPO csütörtökön.

A román közigazgatási kódex kálváriája - Eltűntek a tervezetből az anyanyelvhasználatot bővítő rendelkezések

2019.06.06.

Eltűntek a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő rendelkezések az új román közigazgatási törvénykönyv tervezetéből, amelyet sürgősségi rendelettel készül hatályba léptetni a román kormány - közölte csütörtöki hírlevelében Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ).

Megtagadható a terápiás kutyák belépése egészségügyi intézmányekbe - Szükséges a hatályos szabályok módosítása! - Ombudsmani vizsgálat

2019.06.06.

A hatályos jogszabályok nem teszik lehetővé a terápiás kutyák foglalkoztatását az egészségügyi intézményekben, sőt, a szabályozásra hivatkozva az ilyen kutyák beengedése is megtagadható. Egy civil szervezet ennek vizsgálatát kérte az alapvető jogok biztosától. Székely László elemezte a törvényi előírásokat, és az emberi erőforrások miniszterétől is tájékoztatást kért – a miniszter pedig a jogszabály módosításának szükségességét is megírta válaszában.

Magyar bírák Európa élvonalában - Magyarország 15 éve az EU tagja - Ünnepi konferencia - Kisfilm

2019.06.06.

Háromnapos ünnepi konferenciát rendezett az Országos Bírósági Hivatal és az Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózat Magyarország Európai Uniós csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából. A rendezvény egyszerre nyújtott jó lehetőséget a múltidézés mellett az aktualitások és az EU jövőképének megvitatására is.

Mi minősül adóalapnak az Áfa-törvény alapján? - A bírósági jogértelmezés szabadságáról - Az Alkotmánybírság döntést hozott

2019.06.06.

A tisztességes bírósági eljáráshoz való jog nem határolja be a bíróság értelmezést abban a tekintetben, hogy adott esetben mi tartozik bele az Áfa alapjába - szögezte le határozatában az Alkotmánybíróság.

Legfőbb ügyészek új kihívásokkal szemben - A Visegrádi Négyek Legfőbb Ügyészei szorosabbra fűzik az együttműködést

2019.06.06.

Eredményesen zárult a Visegrádi Együttműködésben résztvevő országok legfőbb ügyészeinek májusi találkozója, ahol kiemelt figyelmet szenteltek az Európai Unió tagállamai közötti bűnügyi együttműködés javítására, a határokon átnyúló elektronikus bizonyítékokhoz való hozzáférés lehetőségeire, valamint a közbiztonság megsértésére irányuló bűnözés elleni küzdelem kihívásaira.

2,8 milliárddal károsította az államot a számlagyáros bűnszervezet - 15 személlyel szemben emelt vádat az ügyészség

2019.06.06.

Költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy számlagyárat működtető bűnszervezet hét tagjával és további 8 férfivel szemben, akik az általános forgalmi adó elkerülése érdekében „megrendelőik” igényének megfelelően fiktív számlákat állítottak ki, amelyek felhasználásával ezen cégek az adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették.

Amit a haszonélvezetről tudni érdemes - Jogos a kérdés - Beszélgetés Herwerth Szonja bíróval

2019.06.05.

Öröklés folytán bárki válhat haszonélvezővé vagy haszonélvezettel terhelt dolog tulajdonosává. Ilyenkor felvetődik a kérdés, a tulajdonos eladhatja-e a haszonélvezettel terhelt ingatlant? Mit lehet tenni, ha a haszonélvező rongálja a haszonélvezet tárgyát? Ki állja a költségeket? - Jogos a kérdésBeszélgetés Herwerth Szonjával, a Zalaegerszegi Törvényszék kollégiumvezető bírájával.

Visszaigényelhető lesz a behajthatatlan követelések áfája! - Gyökeres változást hoz a „tavaszi” adócsomag - buktatókkal

2019.06.05.

Egy ideje egyértelmű, hogy Magyarország uniós jogot sért azzal, hogy nem engedi a behajthatatlan követelések áfájának visszatérítését. Az pedig, hogy immár magyar adózók ügye is az Európai Unió Bírósága (EUB) elé került, lépéskényszerbe hozta a magyar jogalkotót. A tegnap beterjesztett adócsomag megadná ugyan a lehetőséget az áfa visszakérésére, azonban – a bevezetni kívánt adminisztratív korlátozások miatt – bizonyos esetekben még mindig csak az uniós jogra hivatkozással lehet csak visszakérni az áfát.

Mikor semmis a devizahitelszerződés? - Pontosított feltételek - Magyar ügyben hozott ítéletet az Európai Bíróság

2019.06.05.

Az Európai Unió Bírósága pontosította, hogy a devizahitelszerződés alapján forintban folyósított összegre alkalmazandó átváltási árfolyam a hiteladóssal csupán a szerződés megkötését követően történő közlésének mikor kell elvezetnie a szerződés semmisségének megállapításához.

Védett személyiség - A személyiségvédelem problematikája jogi szempontból

2019.06.05.

A rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást a 11 éves kislányt „megerőszakoló” vízilabdázók ügyében. A média által megnevezett edzők élete – gondolva például a Jagten című mozi utolsó filmkockáira – azonban nem folytatódhat a normális kerékvágásban, nevük hosszú időre összemosódik e szörnyű bűncselekmény gyanújának árnyékával. - Mit tehet a jog? Hogyan védhető a személyiség?

Becsületsértés közösségi oldalon - Mire kötelezhető a Facebook? - Alapvető jogok védelmében tett indítványt az EuB főtanácsnoka

2019.06.04.

Maciej Szpunar főtanácsnok szerint a Facebook kötelezhető arra, hogy felkutassa és azonosítsa a bíróság által jogellenesnek minősített becsületsértő állítással azonos információkat, valamint az azzal egyenértékű információkat, amennyiben az utóbbiak ugyanazon felhasználótól származnak. Az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő ügyben hivatkozott uniós jog nem szabályozza azt a kérdést, hogy a Facebook kötelezhető-e a szóban forgó állítások világszerte történő eltávolítására.

Tarolnak az ökopártok - Az Unió joggal lép fel bolygónk védelmében - 2021-től betiltják az egyszer használatos műanyagokat Európában

2019.06.04.

Ma a bolygónkat tönkre tevő globális kapitalizmus elleni küzdelem, a környezetvédelem és a megújuló energia meghatározó trendnek minősülnek az európai politika színtéren, melynek az idei Európai Parlamenti választás eredményei – illetve a megelőző évek választási statisztikái – is hangot adtak: Európa-szerte tarolnak a „zöld pártok”. Az uniós jogalkotás közben egyre szigorúbb tilalmakkal és szabályokkal lép fel bolygónk védelmében.

Szabadon áramló nem személyes adatok Európában - Május 28-adikától alkalmazandó az Unió új rendelete

2019.06.04.

Május 28-adikától alkalmazandó a nem személyes adatok Európai Unióban való szabad áramlásának keretéről szóló Rendelet, melynek célja, hogy a GDPR-t kiegészítve biztosítsa a nem személyes adatok Unión belüli teljes körű szabad áramlását is, megteremtve ezáltal a közös európai adatteret. A Bizottság minap kiadott iránymutatása pedig kifejezetten nevesíti a Rendelet felhőszolgáltatások igénybevételére gyakorolt stimuláló hatását - deklarált és elsődleges célja az akadályozó jogszabályok eltörlése a tagállamokban.

Az igazság arcai - jog és bíróság színesben - Bíróságok gyermekszemmel - Kiállítás győztes pályaművekből

2019.06.04.

„A gyerekek a legnagyobb művészek, mert ők a szívükből rajzolnak.” - Kiállítás nyílt május 29-én a Budapest Környéki Törvényszék, a Zoom Egyesület és az Országos Bírósági Hivatal együttműködésében meghirdetett gyermekrajz pályázat győztes műveiből. A kiállított alkotások különleges, egyedi tárlatot alkotnak, a témafeldolgozás sokszínűségének, a választott technikák különbözőségének, a gyermeki fantázia határtalanságának köszönhetően.

Uniós igazságügyi eredménytábla 2018 - Hozzáférhetőség, erőforrások, értékelési eszközök, standardok Európában

2019.06.04.

Az uniós igazságügyi eredménytábla egy összehasonlító információs eszköz, amely segíti a tagállamokat igazságszolgáltatásuk hatékonyabbá tételében azáltal, hogy összehasonlítható adatokat szolgáltat az egyes tagállamok igazságszolgáltatási rendszerének minőségét, függetlenségét és hatékonyságát értékelő mutatókról. Az eredménytábla elsősorban a polgári, közigazgatási és gazdasági peres ügyekre összpontosít, hogy támogassa a tagállamokat a polgár- és vállalkozásbarát környezet kialakításában.

A kapitány gondatlansága okozta a dunai tömegszerencsétlenséget? - Elrendelték a szállodahajó vezetőjének letartóztatását

2019.06.03.

A Fővárosi Törvényszék egy hónapra elrendelte a szerdai dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított hajóskapitány letartóztatását - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szombaton az MTI-t. A Fővárosi Törvényszék azt közölte: a megalapozott gyanút egyebek mellett a helyszíni szemle jegyzőkönyve, fényképfelvételek, kamerafelvételek támasztják alá.

Nem csak kiút, visszaút is van a börtönbe!Jogos a kérdés - Büntetőbíró a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéről

2019.06.03.

Az elítéltek többsége jó magaviselet esetén korábban szabadulhat a büntetés-végrehajtási (BV) intézetből, a lehetőségről az ítélet kiszabásakor a bíró dönt, de ez a döntés később még változhat. Ha a rabbal a börtönben sok a gond, ha nem érdemelte ki az újrakezdés esélyét, akkor marad a rácsok mögött. - Beszélgetés Budai Vincével, a Tatabányai Törvényszék büntető kollégiumvezetőjével.

Vita a Kúriával - Májusi Ab-mustra

2019.06.03.

Az Alkotmánybíróság májusban bekeményített: a Fidesz–KDNP aláírásgyűjtési ügyében hozott első kúriai döntést, majd a megismételt eljárásban hozott végzést is megsemmisítette. Az történt ugyanis, hogy a Kúria a végzés rendelkező részében követte ugyan az Ab-határozatot, de az indokolásában már nem.

„A legtöbb ingatlan egy helyen!” - Vagy mégsem? - Megtévesztette a fogyasztókat az ingatlan.com és az otthonterkep.hu - GVH döntés

2019.06.03.

„A legtöbb ingatlan egy helyen!” Vagy mégsem? - Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt a Gazdasági Versenyhivatal májusi határozataiban figyelmeztetésben részesítette az ingatlan.com Zrt.-t és az otthonterkep.hu weboldalt működtető Mapsolutions Zrt.-t, valamint kötelezte a cégeket, hogy vezessenek be olyan belső eljárásrendet, amely biztosítja a versenyjogi előírásoknak való megfelelést és a jogsértések megelőzését.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000