Hír archívum: 2019. június

Más hónap

ORFK: Gyárfás Tamás megbízásából ölhették meg Fenyő Jánost - Csaknem 22 évet követően lezárult a Fenyő-gyilkosság vizsgálata

2019.06.28.

A rendőrség lezárta a Fenyő-gyilkosság ügyének vizsgálatát - jelentették be pénteken a rendőrség honlapján. A megalapozott gyanú szerint Gyárfás Tamás megbízásából P. Tamás szervezte meg, illetve adott utasítást Fenyő János megölésére, amelyet Jozef R. hajtott végre - írták.

Biztonságosabbak a magyar utak - Jelentősen javul a statisztika - A halálos balesetek elsődleges oka az idén is a gyorshajtás

2019.06.28.

Jelentősen javult az országos baleseti statisztika, az év első felében 51-gyel kevesebb halálos baleset történt, mint az előző év azonos időszakában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Megbízott elnök a Fővárosi Törvényszék élén - Közösség és kommunikáció - Beszélgetés Tatár-Kis Péterrel

2019.06.28.

Dr. Tatár-Kis Pétert bízta meg a Fővárosi Törvényszék elnöki feladatainak ellátásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Az egy éves megbízásra azt követően került sor, hogy a törvényszéki elnöki álláshelyre kiírt pályázat újra eredménytelen lett.

Kizárólag anyagi okból emeltek ki családból gyermekeket Nógrádban - Törvényszék: Az EMMI mulasztása fenntartotta a jogellenes gyakorlatot

2019.06.28.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletet hirdetett abban a közérdekű polgári perben, amelyet az Európai Roma Jogok Alapítványa felperes kezdeményezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) alperes ellen. A Törvényszék a felperes keresetét csak részben találta megalapozottnak.

Bíróság sértette meg a visszaható hatályú jogalkalmazás tilalmát - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.06.28.

Fogalmilag kizárt egy még hatályba nem lépett, vagyis még nem is létező kötelezettség számonkérése - szögezte le határozatában az Alkotmánybíróság. A Testület egy fogvatartási körülmények miatti kártalanítási ügyben semmisítette meg a Székesfehérvári Törvényszék ítéletét.

Patvarkodás mint érdemi perbeli kifogás - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.06.28.

A középkori magyar büntetőjogban a patvarkodás jogtalan perlekedést, az ellenfél alaptalan zaklatását jelentette. A patvarkodás a perben az elévülés mellett olyan érdemi kifogás volt, amelyre ha sikerrel hivatkozott az alperes, a bíró a pert megszüntette.

Tovább bővül a Pázmány Jogi Kar továbbképzési kínálata

2019.06.27.

A Pázmányon immáron több mint 20 féle szakjogász képzés várja a szakosodni kívánó jogászokat. Az egyetem 2-4 féléves, diplomát adó képzéseivel tudatosabban és könnyebben lehet specializálódni a különböző kiválasztott területekre.

Vége a kilakoltatási moratóriumnak – újabb ezrek kerülhetnek utcára - A devizahitelesek helyzete továbbra is megoldatlan

2019.06.27.

Több mint másfél hónapja lejárt a kilakoltatási moratórium, melynek következtében a nagyarányú lakás kiürítések időszaka is megkezdődött – tavaly közel 4.000 embernek kellett elhagynia otthonát, a kilakoltatottak és a devizahitelesek helyzete továbbra is megoldatlan.

A magyar reklámadó nem sérti az állami támogatások uniós szabályait - Az Európai Bíróság döntést hozott

2019.06.27.

A Törvényszék megsemmisíti a magyar reklámadónak az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal való összeegyeztethetetlenségét megállapító bizottsági határozatot. Sem ezen adó progresszivitása, sem pedig a 2013-ban nyereséget nem termelő vállalkozások azon lehetősége, hogy ezen adó 2014. évi alapjából levonják a korábbi évek elhatárolt veszteségeit, nem minősül bizonyos vállalkozások részére nyújtott szelektív előnynek - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Elkülönített adósság, védett házastársak és élettársak - Miért érdemes házassági vagyonjogi szerződést kötni?

2019.06.27.

Bár egyre többen kötnek azzal a céllal házassági vagyonjogi szerződést, hogy elkülönítsék adósságaikat, és így megóvják a családi vagyon egy részét, ez még nem tipikus. A leggyakrabban azok kötnek vagyonjogi szerződést, akik nem az első kapcsolatukban élnek, és jelentősebb vagyonnal rendelkeznek. Pedig "nem csak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket. Kifejezetten fontos lehet olyan esetekben, amikor a férj vagy a feleség vállalkozásához, vagy egyéb célból hitelt vesz fel" – hívja fel a figyelmet Tóth Ádám MOKK elnök.

A gépjármű forgalomban való részvételének számít-e a parkolás? - Az Európai Bíróság döntést hozott

2019.06.26.

Az olyan helyzet, amikor egy lakóingatlan magángarázsában több mint 24 órája parkoló gépjármű kigyulladt, és tüzet okozott, amely e gépjármű áramkörében keletkezett, kárt okozva ezen ingatlanban, „a gépjármű forgalomban való részvételének” a gépjármű-felelősségbiztosításról szóló irányelv értelmében vett fogalma alá tartozik - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Tagállami energia- és klímatervek - Uniós erőfeszítések jogi keretben az éghajlatvédelmi célok eléréséért

2019.06.26.

Az Európai Bizottság közzétette a tagállamok előzetes energia- és klímaterveire vonatkozó értékelését. A tervek a 2030-ra kitűzött uniós energia- és éghajlat-politikai célértékek teljesítését hivatottak biztosítani.

Jogegység biztosítása és önkormányzati normakontroll - Elfogadta az Országgyűlés a Kúria elnökének 2017. évi beszámolóját

2019.06.26.

151 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta dr. Darák Péter 2017. évi beszámolóját a Kúria jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében elvégzett tevékenységéről 2019. június 25-én.

Alkotmányjogi panasz a gyakorlatban - Befogadási követelmények és határidők

2019.06.25.

Az Alaptörvény az Alkotmánybíróság jellegadó hatáskörévé az alkotmányjogi panaszt teszi. De mikor is alkalmazható ez a jogorvoslati eszköz? Mennyiben hatékony egy jogsérelem orvoslására? Mik a befogadás követelményei? És milyen határidők kötik a testületet az eljárás során? Mi az oka annak, hogy akár évekig is elhúzódhat a határozathozatal?

Vezetői kinevezések a bíróságokon - 123 vezetői álláshely közül jelenleg 5 üres, további 3 pályázat elbírálás alatt van

2019.06.25.

Ma Magyarországon 761 bírósági vezető lát el igazgatási tevékenységet, akiket sarkalatos törvény rendelkezései alapján az OBH elnöke, a Kúria elnöke, az ítélőtáblai és a törvényszéki elnökök jogosultak kinevezni. Az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó 123 vezetői álláshely közül 5 üres, mindegyike elnökhelyettesi pozíció. További 3 pályázat elbírálás alatt van.

Ráterhelhető-e a terheltre a bíróság mulasztásának költsége? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.06.25.

Az Alkotmánybíróság hivatalból eljárva megállapította, hogy a jogalkotó az új büntetőeljárási törvényben nem szabályozta megfelelően a bűnügyi költség viselésének módját a megismételt eljárások vonatkozásában.

Uniós jogot sért a bírói nyugdíjkorhatárt csökkentő lengyel szabályozás - Az Európai Bíróság döntést hozott

2019.06.25.

A legfelsőbb bíróság bíráinak nyugdíjkorhatárát csökkentő lengyel szabályozás rendelkezései ellentétesek az uniós joggal. A vitatott intézkedések sértik a bírák elmozdíthatatlanságának elvét és a bírói függetlenség elvét - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Fejlesztett bírói kompetenciák - Költésgtérítés szakjogász képzésekhez - 156 bíró pályázott a Werbőczy Universitas ösztöndíjra

2019.06.21.

Május végégig lehetett pályázni a Werbőczy Universitas ösztöndíjra, amely a sikeres pályázók szakjogász képzésének költségét téríti meg. Valamennyi törvényszékről és a Fővárosi Ítélőtábláról is érkezett pályázat, összesen 156 bíró élt ezzel a lehetőséggel.

Új védjegyrendszer garantálja az élelmiszerek kiváló minőségét - A minősítést a Nébih végzi, az élelmiszerlánc minden szereplője érintett

2019.06.21.

Kiváló minőséget garantáló, kétszintű védjegyrendszert vezet be az Agrárminisztérium (AM), amely többek között segíti a lakosság tájékoztatását, garantálja a minőséget, és hozzájárul az általános élelmiszerfogyasztási kultúra fejlődéséhez - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Tudományvétel - a tanúbizonyítás elődje - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.06.21.

A magyar gyakorlatban a tudományvétel, vagy nyomozó tanúvallatás az Anjouk normann-szicíliai eljárási elveinek átvételével terjedt el. A próbák és istenítéletek betiltásával, az ítélethez szükséges bizonyítékok beszerzése volt a célja.

A felek közötti elszámolás szempontjai devizahitel perekban - A Kúria konzultációs testületének állásfoglalása új szempontokat ad!

2019.06.21.

A Kúria két megoldást javasolt a bíróságoknak azokban a devizahiteles perekben, amelyekben a fogyasztónak sikerült bizonyítania, hogy az árfolyamkockázatról nem vagy nem megfelelő módon kapott tájékoztatást.

A miniszter szervezeti igazgatása nem sérti a bíró szakmai függetlenségét - Az Ab képviselői indítványt utasított el

2019.06.21.

Önmagában a miniszteri igazgatás nem sérti sem a hatalommegosztás elvét, sem a bírói függetlenséget. Mindaddig, amíg a miniszter igazgatási tevékenysége a szakmai működésre – vagyis az ítélkező tevékenységre - nem gyakorol közvetlen befolyást, alaptörvény-ellenesség nem állapítható meg - szögezi le az Alkotmánybíróság országgyűlési képviselők indítványát elutasító határozatában.

3 milliárd forint kárt okoztak 163 sértettnek, ügyvédi visszaéléssel - Hitellel terhelt ingatlanok közvetítése során csapták be az ügyfeleket

2019.06.21.

Összesen több mint 3 milliárd forint kárt okoztak 163 sértettnek – hitellel terhelt ingatlanok közvetítése során csapták be az ügyfeleket, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség hat személlyel szemben emelt vádat.

Őrök és vevők - A vagyonőrök jogai és a jogsértő vagyonőrök

2019.06.21.

Mit tehet és mit nem a biztonsági őr? Ellenőrizheti-e a vevő csomagját? Belenyúlhat-e a táskájába? Végezhet-e motozást a vevővel azonos nemű bolti alkalmazott? És mit tehet a vevő, ha megalázónak és/vagy jogtalannak tartja a vagyonőr eljárását? - Jogi szabályok és megtörtént jogtalanságok

Áfacsaló őrző-védők - Célkeresztben a vagyonvédelmi cégek - A NAV legújabb tájékoztatója segít kiszűrni a csalókat!

2019.06.20.

Egy nemrég napvilágot látott NAV tájékoztató tételes listát ad azon körülményekről, amelyekből arra lehet következtetni, hogy egy vagyonvédelmi cég áfacsalásban vesz részt. Míg a lista mindenképp növelni fogja az érintett cégektől számlát befogadók biztonságérzetét, addig csak azon szomorkodhatunk, hogy a lista nem egy évtizeddel ezelőtt készült el.

Életfogytig tartó fegyházra ítélték a Halálkamion-ügy fővádlottjait - Kirívóan embertelen - 71-en haltak meg a túlzsúfolt hűtőkamrában

2019.06.20.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a „parndorfi halálkamion-ügy” négy fővádlottját. Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az L. S. afgán állampolgár és 13 társa ellen emberölés és embercsempészés miatt indított büntetőügyben az elsőfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

Törölhető az adidas európai uniós védjegye - A világcég nem tudta bizonyítani a megkülönböztető képességet - EuB ítélet

2019.06.19.

Az Európai Unió Törvényszéke helybenhagyta a bármely irányban felvihető, három párhuzamos sávból álló adidas európai uniós védjegy törlését. Az adidas nem tudta bizonyítani, hogy e védjegy a használata révén az Unió területének egészén megszerezte volna a megkülönböztető képességet.

Kizárt büntethetőség - A büntethetőséget kizáró vagy korlátozó okok rendszere

2019.06.19.

A borát megmérgező gazda „csak a tulajdonát védte”, egy ország állt ki mellette, a bíróság mégis bűnösnek találta halált okozó testi sértés bűntettében. Az eltulajdonított táskájáért gépjárműves üldözést rendező nőre a társadalom a felelőtlen ámokfutó jelzőket aggatta, a Kúria azonban jogos védelemre hivatkozással felmentette a vádak alól. Mikor és milyen alapon mentesül az egyén a büntetőjogi felelősségre vonás alól? Melyek a büntethetőséget kizáró vagy korlátozó okok?

1667-ben indult jogi kar a Pázmány Péter aláltal apított Nagyszombati Egyetemen - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.06.19.

1635. május 12-én alapította Pázmány Péter esztergomi érsek a Nagyszombati Egyetemet az ellenreformáció jegyében. Az Egyetemen az oktatás 1635. novemberében kezdődött el, a jogi kar – Lósy Imre és Lippay György érsekek adományából – 1667. január 2-án kezdte meg működését.

Eltűnhet a WhatsApp vagy a Viber? - Szigorodnak a távközlés és az elektronikus hírközlés uniós szabályai

2019.06.19.

A távközlési joganyag aktív kijátszására épülő üzleti modellek végét is jelentheti egy új uniós irányelv, mely most először szabályozás alá vonja az "over the top" (OTT) szolgáltatókat - Whatsapp, Viber, Skype stb.-, amelyek eddig jóval kedvezőbb feltételekkel működtek, mint a távközlési szereplők. Az új szabályoknak köszönhetően erősebbek és egységesebbek lesznek a végfelhasználói jogok is.

Újraválasztották a Magyar Versenyjogi Egyesület vezetőségét - Hegymegi-Barakonyi Zoltánt újabb négy évig tölti be a tisztséget

2019.06.19.

A Magyar Versenyjogi Egyesület tisztújító közgyűlése további négy évre dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltánt választotta az Egyesület elnökének. Emellett dr. Liber Ádám, a Baker McKenzie vezető jogásza ismét az Egyesület főtitkára lett.

Rohamos fejlődésben a magyar bírósági szervezet - Ítélőtáblák és törvényszékek elnökeinek értékelése - Videó

2019.06.18.

Az aktualitások mellett az elmúlt időszak eredményeit is értékelték elnöki értekezletükön az ítélőtáblák, törvényszékek elnökei. A bírósági vezetők szerint számos területen indult rohamos fejlődésnek a bírósági szervezet.

Álomnyaralásból rémálom - Hogyan érvényesíthetőek a félresiklott utazásokkal kapcsolatos kárigények?

2019.06.18.

Hivatalosan is megkezdődött a nyári szabadságolások időszaka – az utazási irodáknál utazási szerződések sokasága kötettett meg a nyár beköszöntével. Sajnos előfordulhat, hogy az utazás nem úgy alakul, ahogyan terveztük. Mennyi időn belül és kihez forduljunk, ha nem az utazási szerződésben foglaltakkal szembesülünk a nyaralás során? Milyen igényt érvényesíthetünk?

Pozsony lesz a székhelye az Európai Munkaügyi Hatóságnak - Az uniós szerv októberben kezdi meg működését

2019.06.18.

Június 13-dikán, röviddel megelőzve azt az ülést, amelyen a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács hivatalosan is elfogadta az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló rendeletet, a tagállamok úgy határoztak, hogy Pozsonyt nevezik ki az új Hatóság székhelyének.

Diszkriminatív és uniós jogot sért a német autópályamatrica - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.06.18.

A szövetségi utak személygépkocsik általi használatára vonatkozó német matrica ellentétes az uniós joggal. E díj hátrányosan megkülönböztető, mivel a gazdasági terhe a gyakorlatban kizárólag a más tagállamokban nyilvántartásba vett járművek üzembentartóira és vezetőire hárul - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Bankok sértették meg súlyosan az unió trösztellenes szabályait - Öt pénzintézet kapott 1 milliárd eurót meghaladó bírságot

2019.06.17.

Az Európai Unió öt nagy bankra - a Barclays, a Citigroup, a JP Morgan, a Royal Bank of Scotland, valamint a japán MUFG Bank - szabott ki több mint 1 milliárd eurós (mintegy 320 milliárd forint) bírságot az unió trösztellenes szabályainak megszegése miatt - közölte az Európai Bizottság.

Megmarad az ismétlések utáni jogdíj - Módosítják az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét

2019.06.17.

Az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált, és az ő véleményüket figyelembe véve módosítja a törvényjavaslatot.

Miként szerezhető elbirtoklással tulajdon? - Jogos a kérdés - Beszélgetés a Miskolci Törvényszék tanácsvezető bírájával

2019.06.17.

Ha tulajdonszerzésről beszélünk, elsőként mindenkinek az adásvétel jut eszébe. Tulajdont azonban más jogcímen is lehet szerezni, ezek egyike az elbirtoklás. Milyen feltételeknek kell teljesülnie vajon ahhoz, hogy valamit elbirtokoljunk? Elegendő-e pusztán az, ha valami több évig nálunk van? Ha évekig bérelünk valamit, azt is elbirtokolhatjuk? A jogos a kérdés e heti riportjában Tóthné dr. Révész Annától, a Miskolci Törvényszék tanácsvezető bírájától kaptunk válaszokat ezekre a kérdésekre.

Megelőzhetőek-e joggal a Habelányéhoz hasonló tragédiák? - A hazai víziközlekedés szabályozása - A dunai hajóbaleset margójára

2019.06.17.

Legutóbb 65 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajóbaleset Magyarországon, mint amilyen a Margit-sziget közelében a közelmúltban bekövetkezett. Az ún. dunai hajóbaleset a figyelem középpontjába állította a vízi közlekedés, a hajózás szabályozását is.

Kötelesrész a bírói gyakorlatban - Ki mire jogosult?

2019.06.17.

A törvényhozó az örökhagyó kifejezett szándéka ellenére az örökség bizonyos hányadát vér szerinti rokonainak, házastársának biztosítja. Vajon van ennek erkölcsi alapja? Mit is jelent a kötelesrész? Kik és milyen mértékig jogosultak? Kötelmi jogi igénynek minősül? Megvonható e jog a jogosulttól? - Válaszok a bírói gyakorlat alapján

Tatár-Kis Péter a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke - Az eredménytelen pályázat miatti megbízatás egy évre szól

2019.06.17.

Dr. Tatár-Kis Pétert bízta meg a Fővárosi Törvényszék elnöki feladatainak ellátásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Az egy éves megbízásra azt követően került sor, hogy a törvényszéki elnöki álláshelyre kiírt pályázat újra (eredménytelen lett|https://www.jogiforum.hu/hirek/40560).

Egy éve hatályban a GDPR - Hogyan kerülhető el a milliós bírság?

2019.06.17.

Egy évvel ezelőtt, 2018. május 25-én lépett hatályba az Európai Unió adatvédelmi rendelete, vagyis a GDPR, amelynek megfelelni azóta is komoly kihívást jelent számos vállalkozás számára. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az elmúlt hónapban mintegy 86 különböző ágazati törvényt módosítottak, átírva a korábbi adatkezelési szabályokat számos területen, a munkavállalókkal kapcsolatos adatkezelésektől kezdődően, a kamerás megfigyeléseken át egészen a kereskedelmi törvény új adatvédelmi rendelkezéséig. A GDPR megfelelés kapcsán alig 1 éve készített dokumentumok felülvizsgálata máris időszerűvé vált.

Prisztás-gyilkosság - Alvilági leszámolások a ’90-es években - „Én vagyok az elkövető.” - Jozef Rohác beismerő vallomást tett

2019.06.14.

A Fővárosi Törvényszéken a mai napon folytatódott a Prisztás József sérelmére elkövetett emberölés tárgyában indult megismételt büntetőeljárás, mely során Jozef Rohác szlovák bérgyilkos önmagára terhelő, azaz beismerő vallomást tett.

Egy éjszaka, amikor a bíróság életre kel... - Első alkalommal csatlakozik az OBH a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez

2019.06.14.

Első alkalommal csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvényhez az Országos Bírósági Hivatal. Az UTAZÁS és DIGITALIZÁCIÓ témához kapcsolódó, ismeretterjesztő program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Hogyan állapítják meg az óvadék összegét? - Beszélgetés Frech Ágnessel, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnökével

2019.06.14.

Az új Be. teljesen megváltoztatta az óvadék funkcióját, mert a jelenlét biztosítása mellett alapvetően a távoltartás és a bűnügyi felügyelet, mint kényszerintézkedések magatartási szabályainak megtartását szolgálja – hívta fel rá a figyelmet Frech Ágnes, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnöke. Hozzátette: az óvadék összegének meghatározásánál elsősorban a gyanúsításban szereplő bűncselekmény tárgyi súlyát, valamint a terhelt személyi körülményeit, vagyoni viszonyait veszi figyelembe a bíróság.

TASZ: A hajléktalanság nem kezelhető büntetőjogi eszközökkel - Civil jogvédők élesen bírálják az Alkotmánybíróság határozatát

2019.06.14.

Bár öt alkotmánybíró különvéleménye szerint a szabályozás alkotmányellenes, az Alkotmánybíróság szerint a hajléktalan emberek kriminalizálása és börtönbe zárása nem ütközik az Alaptörvénybe. A civil jogvédőkből álló Szabálysértési Munkacsoport álláspontja szerint a többségi döntés elfogadhatatlan. Valójában a törvény a gyakorlatban alkalmazhatatlan - az ellátórendszer a jelenlegi kapacitás mellett nem képes befogadni a közterületen élő hajléktalan tömegeket.

Az iparűzési adónál is el kellene törölni az adófeltöltést - Adótanácsadók: A benyújtott adócsomag csak részmegoldás

2019.06.14.

Az adófeltöltési kötelezettségek végleges eltörlését tartaná érdemi adminisztrációsteher-csökkentésnek az Adótanácsadók Egyesülete; közleményükben azt írták, hogy a kormány parlamentnek benyújtott adócsomagja részmegoldás, az iparűzési adóra is vonatkozó módosítás nélkül nem teljes.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000