Hír archívum: 2019. július

Más hónap

Ki köteles az utas kártalanítására csatlakozó légijárat késedelme esetén? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.07.15.

Az egyik tagállamból induló és valamely harmadik országon keresztül egy további harmadik országbeli célállomásig közlekedő, egységesen foglalt, közvetlenül csatlakozó légi járatok: az első repülési szakaszt lebonyolító légi fuvarozó köteles azon utasok kártalanítására, akiket a Közösségen kívüli légi fuvarozó által végrehajtott második repülési szakasz érkezése során jelentős késedelem ért - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Ma van a Bíróságok Napja - Az ítélkezés augusztus 20-dikáig szünetel - Eljárási szabályok a törvénykezési szünet időszakában

2019.07.15.

2019. július 15-én, a Bíróságok Napjával kezdetét veszi a bíróságokon a törvénykezési szünet, amely 2019. augusztus 20-ig tart. A törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.

Példanélkül! - Magyar ügyvéd mászta meg a világ legmagasabb csúcsait - Neszmélyi Emilnek sikerült a 7 Summits sorozat

2019.07.11.

Sikerült a 7 Summits / 7 Hegycsúcs sorozat! – közölte a közelmúltban közösségi oldalán Neszmélyi Emil, az első magyar ügyvéd, aki a kontinensek legmagasabb pontjaira feljutott. 2016-ban első magyarként mászta meg a Mount Everestet, ráadásul a nehezebb északi oldalról, Tibet felől.

Profi okmányhamisító üzemet működtetett egy 48 éves férfi - Az ügyészség a bűnösségét beismerő férfival egyezséget kötött

2019.07.11.

Profi okmányhamisító üzemet működtetett egy 48 éves férfi. A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a bűnösségét beismerő férfival az új Btk. alapján egyezséget kötött. Az egyezség alapján 41 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat

Az uniós jog tagállami betartása 2018-ban - Az Európai Bizottság éves jelentésének legfontosabb megállapításai

2019.07.11.

Július 4-dikén jelent meg az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló éves jelentés, amely bemutatja, hogy az Európai Bizottság mit tett 2018-ban az uniós jog betartásának ellenőrzése és érvényesítése érdekében.

Bugyiügyek nyomában - A magánnyomozói tevékenységről

2019.07.10.

Napjainkban az egyik legprosperálóbb üzletág a párkapcsolati magánnyomozói munka, nyomozói szlenggel élve: a „bugyiügy”, de egyre népszerűbbek a "hűségtesztek" , és az "alibiirodák" is. Hazánkban mintegy ezerhatszázan rendelkeznek magánnyomozói igazolvánnyal. Míg egy évszázada jogvégzettség vagy a rendvédelmi testületnél huzamos ideig tartó szolgálat volt a praxis előfeltétele, ma elég hozzá egy féléves OKJ-s tanfolyam.

Diszkriminatív az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény? - Az Alkotmánybíróság bírói kezdeményezés elutasításáról döntött

2019.07.10.

Az Alaptörvény XIX. cikke jellemzően államcélokról, és nem pedig alapvető jogokról szól. Az alkotmánybírósági esetjog fényében ez azt jelenti, hogy az érintettek a speciális élethelyzetek fennállása esetén is csak törvényben meghatározott mértékű támogatásra jogosultak - szögezi le az Alkotmánybíróság a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény (Ebtv.) 39/A. § (1) bekezdése elleni bírói kezdeményezést elutasító III/632/2019. számú határozatában.

SCHREMS 2.0 – További akadályok a személyes adatok Európai Unión kívülre történő továbbításában?

2019.07.10.

Kiemelkedő jelentőségű ügy került az Európai Unió Bírósága elé, amely erős hatással lehet a globális digitális gazdaságra. A hivatalosan Max Schrems osztrák adatvédelmi aktivista és a Facebook között zajló eljárás az Európából származó személyes adatok továbbítását biztosító Általános Szerződési Feltételek és az EU-USA Adatvédelmi Pajzs felfüggesztését is eredményezheti.

Szabálytalanul gazdálkodó szociális és gyermekvédelmi intézmények - Az ÁSZ ellenőrzése súlyos hiányosságokat tárt fel

2019.07.10.

A belső kontrollrendszer kialakításával és működtetésével kapcsolatban feltárt hiányosságok szoros összefüggésben vannak a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén feltárt szabálytalanságokkal – erre a következtetésre jutott az ÁSZ elemzésében, mely 11 szociális és gyermekvédelmi intézmény ellenőrzéséről készült jelentés megállapításai alapján készült. Az ÁSZ elemzése arra is rávilágít, hogy a középirányító szervek tevékenysége sem járult hozzá a szabályszerű és hatékony gazdálkodás követelményeinek érvényesítéséhez.

A Európai Parlament meghatározta bizottságainak létszámát és tagságát - A bizottságok tagjairól is döntött az EP

2019.07.10.

A Parlament az elmúlt héten szavazott húsz szakbizottságának és két albizottságának létszámáról. A bizottságok tagjairól szintén döntött a Parlament.

Jogviszonyok véleményvezérek és reklámozók között - Mit és hogyan érdemes rögzíteni az influenszer-szerződésben?

2019.07.09.

Ma már több időt töltünk a közösségi médiát böngészve, mint tévét nézve, rádiót hallgatva vagy újságot olvasva. Divatbloggereket és humoristákat követünk Instagramon, és YouTube-on nézünk utána, kinek mi a véleménye a kávéfőzőről, amelyet kinéztünk magunknak. A véleményvezérek, azaz az influenszerek mindennapjaink részévé, fontos közéleti szereplőkké váltak. Nem meglepő tehát, hogy a reklámszakma előszeretettel dolgozik velük: mind a feltörekvő, mind a nagyobb cégek szívesen veszik igénybe a véleményvezérek tartalommarketing-szolgáltatásait. De mire érdemes figyelni a szerződéskötéskor?

It’s Over Easy - Válóperes applikáció - Olcsó és gyors eljárást kínál a hollywoodi hírességek válóperes ügyvédje

2019.07.09.

Laura Wasser, a hollywoodi hírességek válóperes ügyvédje 2018-ban egy új weblapot és applikációt indított el „It’s Over Easy” néven. Elmondása szerint éppen a drága perek vitelekor határozta el, hogy valamiképpen segítséget kellene nyújtani azoknak, akiknek nincs annyi pénze, mint Angelina Jolie-nak, Johnny Depp-nek, Ben Affleck-nek, hogy hosszú és drága pereskedés nélkül tudjanak válni.

Új kollégiumvezető a Pécsi Törvényszéken - Gelencsér Zoltán kinevezése hat évre szól

2019.07.09.

Hat év kollégiumvezető-helyettesi tevékenysége után július közepétől a Pécsi Törvényszék Polgári-Gazdasági-Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának élére nevezte ki Gelencsér Zoltánt az OBH elnöke. A pécsi PGKM új vezetője most elsődlegesen a digitális fejlesztésekre és a Polgári perrendtartásra fókuszál.

Három új polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba a Bizottság - További egy kezdeményezésről megállapította, hogy elfogadhatatlan

2019.07.09.

Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a következő három új európai polgári kezdeményezést: „Szén-dioxid-árazás az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében”, „Fokozzuk a tudományos fejlődést: a szántóföldi növények fontosak!”, valamint „Vessünk véget az európai műanyagkorszaknak!”. Megállapította továbbá, hogy nem tudja nyilvántartásba venni az „Uniós jog, a kisebbségi jogok és a spanyol intézmények demokratizálása” elnevezésű javasolt európai polgári kezdeményezést, mivel az nem szólítja fel a Bizottságot jogi aktusra irányuló javaslat előterjesztésére.

Visszautasított örökség - Az öröklés rendje, adósság öröklése és az örökség visszautasításának kérdésköre

2019.07.08.

Az örökhagyó halálának pillanatában az örökös minden további jogcselekmény vagy elfogadó nyilatkozat nélkül, a törvény erejénél fogva örököl. De mi van akkor, ha nem szeretne örökölni? Kié lesz a visszautasított örökség? Érdemes-e egyáltalán az adóssággal terhelt hagyatékról lemondani?

Bíróságok sértették a visszaható hatályú jogalkalmazás tilalmát - Az Alkotmánybíróság egy ítéletet és egy végzést is megsemmisített

2019.07.08.

Amennyiben az összbüntetési eljárást érintően az elítéltre nézve szigorúbb anyagi jogi rendelkezések lépnek hatályba, akkor a hátrányosabb előírások abban az esetben alkalmazhatók, ha az elítélt alapítéletei között nincs olyan, amelyik a szigorúbb törvényi rendelkezés hatálybalépését megelőzően emelkedett jogerőre - szögezte le az Alkotmánybíróság bírói döntés megsemmisítéséről hozott IV/1788/2018. számú határozatában.

Korrupció ellen védett köztulajdonú vállalatok - Törvényt fogadtak el a belső kontrollrendszer kialakításának kötelezettségéről

2019.07.08.

Elfogadta az Országgyűlés azt a törvényt, amely a köztulajdonú – állami és önkormányzati – vállalatok esetében is előírja belső kontrollrendszer kialakítását. A törvénymódosítással az Állami Számvevőszék elemzésében tett felvetés hasznosult. A belső kontrollrendszer megfelelő kialakításának és működtetésének kiemelt szerepe van az intézmények integritásának fejlesztésében, a korrupciós kockázatok megelőzésében, feltárásában és kezelésében, minimálisra csökkenthető a hibák, szabálytalanságok elkövetésének lehetősége.

Saját gyermeke életét veszélyeztette egy gondatlan édesanya - Az ügyészség vádat emelt

2019.07.08.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot az esztergomi anyával szemben, aki orvosi javallat nélkül, a saját részére felírt tapaszt helyezett el gyermekén, aki emiatt eszméletét vesztette.

Az Európai Parlament megválasztotta 14 új alelnökét - Két magyar képviselőt is választottak, két és fél éves időtartamra

2019.07.08.

Az Európai Parlament az elmúlt héten három fordulóban választotta meg 14 alelnökét, köztük két magyar képviselőt, két és fél éves időtartamra.

Több mint 1,2 milliárd forint jogdíj zenészeknek - Lezárult az EJI zenei nagyfelosztása

2019.07.08.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 1,2 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban mintegy hatvankétezer magyar és külföldi zenész számára. A 2018. évi, most lezárt zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. A tíz legmagasabb összegben részesülő előadó jogdíja összesen meghaladja a 33 millió forintot. Az egyesület 130 milliónál is több elhangzást dolgozott fel.

Köthetőek-e díjfizetéshez a gyűlöletre uszító televíziós műsorok? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.07.08.

Valamely tagállam olyan közrendi okból mint a gyűlöletre uszítás elleni küzdelem, előírhatja annak kötelezettségét, hogy egy másik tagállamból származó televíziós csatornát ideiglenesen kizárólag külön díjfizetéssel aktiválható televíziós műsorcsomagokban szolgáltassanak vagy közvetítsenek tovább. Az ilyen csatorna terjesztésének feltételei azonban nem akadályozhatják meg az említett csatorna szoros értelemben vett továbbközvetítését - az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott.

Tíz IT-biztonsági tipp nyaralásra - Hogy ne váljunk bűnözés áldozatává! - A Nemzeti Kibervédelmi Intézetének figyelemfelhívása

2019.07.08.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete a nyári időszak, szabadság, szünidő alatt is a biztonságtudatos magatartásra hívja fel a figyelmet, hogy ne válhassunk bűnözés áldozatává.

Imádkozzunk az igazságszolgáltatás tisztaságáért! - Ferenc pápa meghirdette júliusi imaszándékát - Video-üzenet!

2019.07.08.

"Imádkozzunk, hogy bíráink fedhetetlenek és függetlenek maradjanak és azért, hogy Jézus példáját kövessék, aki sosem egyezkedett az igazságról" – ez a pápa júliusi imaszándéka, amire a hónap minden miséjén is felhívják a hívek figyelmét.

Az utca jogásza - Beszélgetés Ujfalusi Bettinával, az Utcajogász Egyesület lelkes és lelkiismeretes aktivistájával

2019.07.05.

"Ha jogászként nem is mindig tudunk segíteni, emberként igen" - mondja Ujfalusi Bettina az Utcajogász Egyesület aktivistája. De mi visz rá egy joghallgatót, hogy leüljön egy kempingszékre a „Blahán” és nehéz sorsú emberek jogi problémáit próbálja megoldani? Milyen szakmai, emberi dilemmákkal szembesül? Erről beszélgettünk.

Hatályban az új uniós szerzői jogi irányelv - A szabályozás a problémamegoldás mellett új ellentmondásokat is felvet

2019.07.04.

Hosszú viták után hatályba lépett az új uniós szerzői jogi irányelv, amelyet a tagállamoknak két év alatt, 2021 júniusáig kell a nemzeti jogrendbe átültetniük. Vitathatatlan, hogy az internet korában a szerzői jogok szabályozása – a digitális egységes piac létrehozására irányuló tervekkel összhangban – reformra szorul, ám a szabályozás egyes pontjai számos kérdést vetnek fel.

Tíz évnyi gazdálkodással szakította meg bírói pályáját Melczer István - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.07.04.

Melczer István királyi táblai bírót 1835 decemberében nevezték ki tiszteletbeli királyi ügyésznek, 1836 őszén a személynöki szék jegyzője, később valóságos királyi ügyész, majd 1842-ben királyi táblai bíró lett. 1851 elején a bécsi legfelsőbb törvényszék magyar osztályához nevezték ki, az állást azonban nem foglalta el, mitöbb lemondott közhivatali pályájáról és visszavonult Abaúj vármegyei birtokára, ahol tíz évig gazdálkodott.

Különadó a bolti kiskereskedelmi árbevételre - Uniós jogot sért a magyar szabályozás? - Tesco-ügy az Európai Bíróság asztalán

2019.07.04.

A bolti kiskereskedelmi árbevételre kivetett magyarországi különadó összhangban van az uniós joggal - szögezi le Juliane Kokott főtanácsnoknak a C-323/18. számú Tesco-Global Áruházak ügyben ismertetett indítványa.

Az új közigazgatási perrendtartás a gyakorlatban - Az alkalmazást vizsgálja a Kúria új konzultációs testülete - Rádióinterjú

2019.07.04.

Az új közigazgatási perrendtartás gyakorlati érvényesülésének vizsgálatára hív életre konzultációs testület a Kúria – erősítette meg Darák Péter az InfóRádiónak adott interjújában 2019. július 3-án.

Többnyelvű szerződések - A külföldiekkel kötött szerződések buktatói

2019.07.03.

Az üzleti folyamatok mára olyannyira nemzetközivé váltak, hogy gyakran előfordul, hogy egy adott ügyletben más állampolgárságú illetve anyanyelvű személyek, vagy külföldi vállalatok állnak a túloldalon. Az érintettek általában kiforrott gyakorlattal rendelkeznek az ilyen típusú ügyletek lebonyolításában, mégis érdemes áttekinteni, hogy az együttműködés kereteit rögíztő írásbeli megállapodások szövegezésekor mire kell odafigyelni, ha a szerződő fél nem beszél magyarul. Az act legal | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértőjével megvizsgáltuk a legfontosabb szempontokat.

Megalakult az Európai Parlament - Elindult a kilencedik ciklus - Ma lezajlott az elnökválasztás - David Sassoli az EP új elnöke

2019.07.03.

A május 26-29-diki választásokat követően július 2-dikán kedden 10 órakor az alakuló üléssel Strasbourgban elkezdődött az Európai Parlament kilencedik törvényhozási ciklusa. Az EP elnökét ma választották meg. David Sassoli olasz szocialista politikus 667 szavazatból 345-öt szerzett meg a második fordulóban, így két és fél évig ő lesz az Európai Parlament elnöke.

Kozma Ákost választotta a Parlament az alapvető jogok biztosává - Az új ombudsman szeptember 26-dikától tölti be posztját

2019.07.03.

Az alapvető jogok biztosává választotta Kozma Ákost kedden az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával, hat évre, titkos szavazással. Az új ombudsman szeptemberben veszi át Székely Lászlótól a tisztséget.

Büntethető hajléktalanság - Júniusi Ab-mustra

2019.07.03.

Az Alkotmánybíróság júniusban zöld utat adott az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára vonatkozó törvényi szabályozásának, valamint a közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvénynek, noha időközben a kormány a közigazgatási bírósági rendszer bevezetésének elhalasztását kezdeményezte.

A kettős termékminőség sérti a fogyssztói jogokat! - Uniós élelmiszeripari termékek összetételének eltérései - Bizottsági felmérés

2019.07.02.

A Bizottság közzétette az élelmiszeripari termékre vonatkozó páneurópai tesztsorozat eredményeit, amelyek azt jelzik, hogy néhány azonos vagy hasonló márkanevet viselő terméknek eltérő az összetétele.

Bírósági illetékfizetés elektronikusan - Új oktatóvideóval és funkcióval bővült a Bírósági Fizetési Portál

2019.07.02.

A bírósági eljárásokhoz kapcsolódó elektronikus illetékfizetési kötelezettségek teljesítését biztosító Bírósági Fizetési Portál szolgáltatás a mindennapi használatot segítő oktatóvideóval bővült. A videó a civilisztikai, valamint a büntető peres és nemperes ügyekben befizetendő eljárási illetékek - fizetési link segítségével történő - teljesítését mutatja be.

Az önkormányzat egyenlőbb a magánszemélynél? - Alaptörvényt sért a helyi rendelet - Ombudsmani vizsgálat

2019.07.02.

Az Önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el az éppen megvásárolt, beépítetlen területekre. Ugyanez a tilalom viszont nem vonatkozik az Önkormányzat tulajdonában lévő hasonló, szomszédos telekre. Az alapvető jogok biztosa az erről szóló panaszbeadvány vizsgálatában megállapította, hogy az ilyen módon elrendelt tilalom szemben áll az Alaptörvényben is rögzített jogegyenlőség követelményével – ezért Székely László az érintett Önkormányzathoz és a megyei kormánymegbízotthoz fordult.

Új vezető a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának élén - Szeghő Katalin a nyugdíjba vonuló Kemenes Istvánt váltja a poszton

2019.07.02.

Szeghő Katalint, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnökét nevezte ki 2019. július 19-től 2025. július 18-ig tartó hatállyal Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiuma vezetőjévé.

Megváltozott adósságfék-szabályok - Július 1-től a babaváró hitelhez kapcsolódva! - Módosult a jegybank rendelete

2019.07.01.

Július 1-től a babaváró hitelhez kapcsolódva megváltoztak az adósságfék-szabályok, a babaváró hitelt önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételébe, továbbá a babaváró hitellel más kölcsönt kiválthatnak az ügyfelek.

Kárhelyreállító igazságszolgáltatás - A mediáció jogintézményének helye a resztoratív büntetőjogban

2019.07.01.

A resztoratív igazságszolgáltatás Európa szerte elterjedt eljárástípus, melynek fő célja, hogy az elkövető felelősségvallásán keresztül sor kerüljön az áldozat kárának enyhítésére, annak reparálására. Hogyan helyezhető el a mediáció a resztoratív büntetőjog fogalmi körében? Milyen jogai vannak az áldozatnak a kárhelyreállítás során?

A fogvatartásuk alatt bántalmazott emberek jogairól - Mikor érdemes az EJEB-hez fordulni? - Ingyenes képzés ügyvédeknek!

2019.07.01.

A Magyar Helsinki Bizottság az Európai Unió által támogatott projektje keretében a fogvatartásuk alatt bántalmazás áldozatául esett emberek jogairól tart képzést és kerekasztal-beszélgetést Szegeden. Bemutatják a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) a fogvatartottakkal szemben elkövetett kínzás, embertelen és megalázó bánásmóddal kapcsolatos joggyakorlatát. A képzésen résztvevő ügyvédek megismerhetik, hogy mely esetekben érdemes ügyfeleik érdekében az EJEB-hez fordulni.

Összemosható-e az e-cigaretta a hagyományos dohánytermékekkel? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.07.01.

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek forgalmazásáról szóló törvény nem sérti az egészséghez való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát - szögezte le az Alkotmánybíróság. A Testület elutasította az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIV. törvény 2016. május 20-án hatályba lépő rendelkezéseinek utólagos normakontrollját kérő képviselői indítványt.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000