Hír archívum: 2019. augusztus

Más hónap

Hogy magyar gyermekek is panaszt tehessenek a Gyermekjogi Bizottságnál - Jelentős fejlemények ombudsmani kezdeményezésre!

2019.08.28.

Magyarország jelenleg még nem részese az idén 30 éves jubileumát ünneplő Gyermekjogi Egyezmény panasztételi eljárásokról szóló kiegészítő jegyzőkönyvének. Jelentős fejlemény ezért az, hogy Székely László alapjogi biztos felhívása nyomán az Emberi Erőforrások Minisztérium család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelezte: megkezdték a kiegészítő jegyzőkönyvhöz való csatlakozáshoz szükséges döntés előkészítését.

Nyelvtanulásra is igényelhető lesz a diákhitel - Harmadik gyerek megszületése után a teljes hitelt elengedik

2019.08.28.

Nyelvtanulásra is igényelhető lesz a diákhitel októbertől - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Alkotmányossági óvás az új román közigazgatási kódex ellen - Ombudsman: A kormány nem gyakorolhat kontrollt a parlament felett!

2019.08.28.

Alkotmányossági óvást emelt szerdán a román ombudsman a bukaresti kormány két hónapja hozott sürgősségi rendelete ellen, amellyel hatályba léptette az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyv egy újabb változatát.

Mikor tisztességtelen az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződés? - A Kúria devizahitel ügyekkel kapcsolatos állásfoglalása

2019.08.28.

A Kúria Konzultációs Testület több mint 140 ügy alapján vizsgálta az árfolyam kockázatot a fogyasztóra telepítő szerződési kikötések tisztességtelenségével kapcsolatos országos bírói gyakorlatot. - Rövid összefoglaló a Testület főbb megállapításairól

Jogtalan szerződéses gyakorlat a szinkroniparban - Alkotói összefogás indult a magyar szinkronhang állami védelméért

2019.08.28.

A Bosszúállók magyar hangjai a magyar szinkronhang állami védelemét és a szinkronizálás hivatalos szakmai elismerését kérik, egyúttal a nyár folyamán összefogásra szólították fel az ezen a területen dolgozó valamennyi alkotót a szinkroniparban kialakult jogtalan szerződéses gyakorlat ellen.

Törvény atomerőművek élettartalmának meghosszabbításáról - Lehet-e előzetes hatásvizsgálat nélkül? - Az Európai Bíróság döntött

2019.08.28.

A Doel 1 és a Doel 2 atomerőművek élettartamát meghosszabbító belga törvényt a megkövetelt előzetes környezeti hatásvizsgálatok elvégzése nélkül fogadták el. A villamosenergia-ellátás megszakadásának súlyos és valós veszélye esetén azonban nem kizárt a meghosszabbító törvény joghatásainak az ideiglenes fenntartása - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Korlátlan ideig fogva tartható migráns gyerekek - Az amerikai kormányzat új szabályozást fogad el

2019.08.27.

Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett migráns gyermekek korlátlan ideig tartó fogva tartását - jelentette be a belbiztonsági minisztérium Washingtonban.

Összeférhetetlen volt a tanítás a bírói pályával - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.08.27.

A bírói hatalomról szóló 1869:4. tc. igen szigorúan határozta meg a bírói hivatás más hivatásokkal való összeférhetetlenségét. A törvény rendelkezései szerint a bíró nem lehetett például tanár vagy tanító sem.

NAV jogkövetési vizsgálat - Miért ellenőriz az adóhatóság, ha bevallásunkat rendeztük? - Amit tudni érdemes!

2019.08.27.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos adózó állampolgárral szemben indított ún. jogkövetési vizsgálatot az elmúlt hónapban. Miért ellenőriz minket az adóhatóság, ha az adóbevallásunkat rendeztük? Milyen úton van lehetőségünk eleget tenni az ellenőrzésben foglaltaknak?

Értékes kisebbségek - Beszélgetés Szalayné Sándor Erzsébettel, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettessel

2019.08.27.

"Sokfélék vagyunk, ami lehet, hogy kihívás egy-egy ember életében, de alapvetően és elsősorban érték, amit érdemes felfedezni." - hangsúlyozza Szalayné Sándor Erzsébet. A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes idén március 15-én kimagasló színvonalú szakmai munkája elismeréseként Moór Gyula-díjban részesült.

Példaértékű a nemzeti kisebbségek képviselete Magyarországon - Az Európa Tanács Szakértői Bizottságának jelentése

2019.08.26.

Magyarországon a nemzetiségek és nemzeti kisebbségek képviselete és megjelenése "példaértékű", beleértve a magyar parlamentet is, nyelvük védelme magas szintű politikai támogatást élvez - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács jelentésében.

Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban - Joggal védik a járókelőket az erős széltől

2019.08.26.

Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban a járókelők és a kerékpárosok érdekében. A toronyépületek miatt ugyanis olyannyira felerősödhet a szél az utcákon, hogy az már a gyalogosok és a biciklisták épségét veszélyeztetheti.

Felkészülés a bírósági fogalmazói felvételi vizsgára - Egy fogalmazó tapasztalatai - Beszélgetés

2019.08.26.

Augusztus 23-ig lehetett jelentkezni a 2019. II. félévi fogalmazói pályázatra. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a birosag.hu központi honlapon közzétette a felvételi vizsga szóbeli és írásbeli fordulóján előforduló típusfeladatokat, hogy a jelentkezők minél sikeresebben felkészülhessenek a megmérettetésre. De milyen is a vizsga és mi a sikeres felkészülés titka? - Beszélgetés Puskás-Brumecz Julia Theresiával, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fogalmazójával

November 1-jén kell megalakulnia az új Európai Bizottságnak - Nem minden tagállam nevezte meg biztosjelöltjét a kitűzött határidőig

2019.08.26.

Nem minden európai uniós tagország kormánya adta le a kitűzött határidőig, hétfőig azon személy nevét, akit a november elején hivatalba lépő Európai Bizottságba jelöl.

Fakereskedelem jogszerűen - A magyar és az uniós jogszabályokról - Nébih útmutató vállalkozásoknak

2019.08.26.

Internetes útmutatóval segíti a fakereskedő vállalkozásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a magyar és az uniós jogszabályoknak megfelelően működjenek - közölte a hivatal osztályvezetője.

A tulajdonos halála nem a Kft. vége - Az üzletrész megváltásának szabályai az új Ptk. alapján

2019.08.26.

A Kft. valamely tulajdonosának halála nem eredményezi a cég megszűnését, viszont egy tag halálával megfelelő szabályozás hiányában komoly működési zavarok is felléphetnek a vállalkozás életében. Hogyan kerülhetők el az üzletrész öröklésével járó nehézségek? Mi a teendő, ha szeretnénk elkerülni az öröklést? Hogyan váltható meg az üzletrész? Mennyiben változtak a szabályok az új Ptk. hatálybalépésével?

Az államnyelv védelméért felelős ombudsmant választanak Ukrajnában - A sokat vitatott nyelvtörvény kötelezi a hivatalt

2019.08.23.

Az ukrán parlament emberi jogi biztosának titkársága augusztus 8-dikán pályázatot írt ki az államnyelv védelméért felelős ombudsman tisztségére, amire a sokat vitatott nyelvtörvény kötelezi a hivatalt.

Arcfelismerő technológiával leleplezett gyilkosság Délkelet-Kínában - A mesterséges intelligencia szerepe a bűnüldözésben is fokozódik

2019.08.23.

A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a délkelet-kínai Fucsien tartományban, miután egy arcfelismerő technológiát használó szoftver felismerte, hogy a férfi egy halott nő arcának azonosításával próbál kölcsönt felvenni egy online felületen - olvasható a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap internetes oldalán, egy pénteken közzétett cikkben.

Elhúzódó peres ügyek és ebből fakadó jogsérelmek - Van-e kézzelfogható megoldás, hova fordulhatunk?

2019.08.23.

Az elmúlt évek eljárásjogi reformjának időszakában a jogalkotó egyik fő célkitűzése volt a peres ügyek elhúzódásának mérséklése – a tisztességes permenet mellett is gyakran évekig, évtizedekig húzódnak az állampolgárok peres ügyei, mely számos esetben érdeksérelmet okoz valamelyik félnek. Van-e kézzelfogható megoldás, kihez fordulhatunk? Mely szerv az illetékes eljárni az ilyen kaliberű ügyekben?

Népszerű helyszín volt a ’SzigetBíróság’ a Civil Szigeten! - Több százan voltak kíváncsiak a programsorozatra

2019.08.23.

Idén 5. alkalommal látogathattak el a Sziget résztvevői a ’SzigetBíróság’ sátorhoz augusztus 7 - és 13 között. A napokon át tartó hőség ellenére több százan voltak kíváncsiak a ’SzigetBíróság’ által kínált programsorozatra.

Nem tiltja be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon a CITES - Az orvvadászat súlyosan fenyegeti az afrikai elefántokat

2019.08.23.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről Genfben folyó tanácskozás résztvevői egyetértettek arról, hogy egyelőre nem tiltják be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon, köztük a sokat bírált Japánban.

Feloszlatta magát a koszovói parlament - Előrehozott választások lesznek Koszovóban - várhatóan október 6-dikán

2019.08.22.

Feloszlott csütörtökön a koszovói parlament, és ezzel megnyílt az út az előrehozott választások előtt. Az alkotmány szerint a választást legfeljebb 45 napon belül meg kell tartani, a sajtó erre a legvalószínűbbnek az október 6-i dátumot tartja.

Bejelentkezés bírósági ügyfélsegítő napra - akár otthonról is! - Elsőként Nyíregyházán érhető el az on-line országos időpontfoglaló

2019.08.22.

Elsőként Nyíregyházán érhető el az országos „Ügyfélsegítő időpontfoglaló” on-line felület. Ezzel a Nyíregyházi Járásbíróságra – a későbbiekben országosan más bíróságokra is – akár otthonról foglalhatnak elektronikusan időpontot a bírósági ügyfélsegítő napra a jogkereső állampolgárok.

Szünetek munka közben - A munkaközi pihenőidő szabályozása, elhatárolása az osztott munkaidőtől

2019.08.22.

Felgyorsult világunkban a munkavállalók nagy része kellőképpen leterhelt a munkaideje alatt – munkáltató nagy része az előírt munkaközi szünetre vonatkozó szabályokat mellőzve nem hagy dolgozói számára kellő pihenőidőt. Melyek a törvényben meghatározott kötelező szabályok a munkaközi pihenőidőre vonatkozóan? Mi a különbség a munkaközi szünet és az osztott munkaidő között?

Innováció és jog - Előadás a Harvard tudományos konferencia keretében

2019.08.22.

Miként nyer értelmet a társadalom tagjai, a vállalkozások és kormányzati szervek működésének szempontjából a technológia elterjedése? Hogyan hat a mesterséges intelligencia az emberi jogok vonatkozásában? Mik a pozitív és mik a negatív hozadékai a fejlődésnek? - Erről is szó volt a Harvard Law School Association of Europe éves találkozóján

A kínvallatás és a beismerő vallomás mint a bizonyítékok királynője - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.08.21.

Nagyjából a 13. század végétől kezdődően, Magyarországon is egyre gyakrabban használták a kínvallatást (tortura), hogy így csikarják ki a vádlott beismerő vallomását. A „confessio est regina probationum” elve szerint a büntetőperekben a bíróságok a beismerő vallomást tekintették a "bizonyítékok királynőjének".

Szeptember 14-től szigorodik az ügyfélazonosítás online vásárlásnál - Milyen teendői vannak a kártyabirtokosoknak?

2019.08.21.

A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-ike után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfélazonosítási uniós előírás. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet.

Rekreációs céllal engedélyezett kokainfogyasztás - Szokatlan bírói ítélet Mexikóban

2019.08.21.

Mexikóban egy bíró ítéletben engedélyezte kokain fogyasztását rekreációs célból két embernek - adta hírül szerdán a BBC brit média.

Szabályozott kézpénzfizetés, avagy mennyit fizethetünk "cashben"? - Erősödik a hatósági szigor a gazdaság kifehérítése érdekében

2019.08.21.

Kevesen tudják, hogy 2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint bruttó 1,5 millió forint havonta. "A szabály jól jelzi, hogy a hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a készpénzfizetés visszaszorítására a gazdaság kifehérítése érdekében" – emelte ki Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. A tranzakciók 1,5 m Ft-ot meghaladó része után 20% mulasztási bírságot kell fizetni.

Új vezető a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának élén - Szeghő Katalin 6 évre kapott kinevezést - Kisfilm

2019.08.21.

Hat éven át vezetheti a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumát Szeghő Katalin, aki korábban már több vezető pozíciót is betöltött, öt éven át a Csongrád Megyei Bíróság Polgári, Gazdasági és Közigazgatási Kollégiumának vezetője is volt.

Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem... - Egy tábor, mely a helyes értékrend felé tereli a fogvatartottak gyermekeit

2019.08.21.

Fogvatartottak gyermekei és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes árvái közösen táboroztak Balassagyarmaton. A „Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem” mottójú művészeti tábor célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a büntetésüket töltő elítéltek otthon maradt gyermekeire, egyúttal nekik olyan értékeket adjon, amelyek számukra kapaszkodót adhatnak a mindennapi életben.

Egységesített polgári ítélkezés - Fókuszban a devizahitel-ügyek - A Kúria legjelentősebb döntései és az egségesített joggyakorlat

2019.08.21.

A Kúria júliusban sajtóreggeli keretében számolt be a legfőbb bírói fórum legfontosabb, közérdeklődésre is számot tartó döntéseiről, valamint joggyakorlat-egységesítő tevékenységéről. "Az ország polgári ítélkezése számára idén is a devizahiteles perek jelentették a legnagyobb kihívást – amely tárgykörben országosan még mindig mintegy 5000 per van folyamatban" - emelte ki az eseményen Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője.

Kialkudott büntetés - Vádalku, avagy egyezség a bűnösség beismeréséről

2019.08.21.

"- Sima emberölés, 10 év, jó magaviselettel 5 év után szabadulhat. Ennél lejjebb nem megyek. Délutánig van ideje elfogadni. - Rendben, közlöm az ügyfelemmel." - Vádalku. Egy az amerikai filmekből jól ismert és sokat hallott párbeszéd, melyhez hasonló intézmény a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvényben (Be.) is bekerült egyezség a bűnösség beismeréséről néven.

A munkaerő legyen veled! – De milyen szerződéssel? - Amire munkaerő-kölcsönzésnél figyelni érdemes!

2019.08.21.

A régiót sújtó krónikus munkaerőhiány kezelésére gyakori megoldás manapság, hogy egy vállalkozás munkaerőt biztosít egy másik részére. Nem árt azonban résen lenni az ilyen megállapodásoknál: a körülményektől függően ugyanis a NAV átminősítheti ezeket a szerződéseket, ami komoly adózási kiadásokkal járhat.

NMHH: a vezetékes internetes telefonálásra volt a legtöbb panasz tavaly

2019.08.16.

A netes problémát észlelők leginkább az otthoni vezetékes internetes telefonálásra, a videotelefonálásra és az online filmnézésre panaszkodtak tavaly - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív felméréséből.

Valótlan hivatali befolyásra hivatkozva milliós összegekhez jutottak – vádemelés

2019.08.16.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség valótlan befolyásra hivatkozó terhelti kör és a "szolgáltatásokat" igénybe vevő személyek ellen emelt vádat

Facebook: Európai felhasználók beszélgetéseiről nem készítettek leiratot

2019.08.15.

Európai felhasználók nem voltak érintettek azon kísérleti projektben, amelynek keretében a Facebook lehallgatott és leiratozott bizonyos beszélgetéseket - szögezte le csütörtöki közleményében a közösségi oldal.

NAIH: a Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia az adatok védelmére

2019.08.15.

A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását - közölte Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke csütörtökön az MTI-vel. 

Mikor sérül egy kormányzati tanácsadó képmáshoz fűződő joga? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.08.14.

Egy közhatalmat nem gyakorló személy magánéletének védett részét a média nem hozhatja nyilvánosságra. Amennyiben viszont a közéleti vitának épp a magánélet egy szelete a tárgya, akkor ebben a körben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni - szögezte le az Alkotmánybíróság a Kúria Pfv.IV.21.039/2017/4. számú ítélete elleni alkotmányjogi panaszt elutasító IV/1224/2018. számú határozatában.

"Visszaűzés" mint perorvoslat - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.08.13.

A visszaűzés (repulsio), vagy más néven kard kivonásával történő tiltakozás (evaginatio gladii) a rendi korban általánosan elfogadott perorvoslatnak minősült. A repulsio a bírói ítélet végrehajtásának megakadályozására szolgált.

"Bírák vagyunk..." - A bírói hatalom gyakorlásáról - Örökérvényű gondolatok egykoron élt kiváló bíráktól - 2. rész: Igyártó Sándor

2019.08.09.

"Bírák vagyunk..." - Az Országos Bírósági Hivatal ünnepi kiadványt jelentetett meg a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvény kihirdetése 150. évfordulója alkalmából. Ebből idézünk most néhány örök érvényű gondolatot egykoron élt kiváló bíróktól, akiknek tevékenysége, elhivatottsága összefonódott a magyar bírósági szervezet múltjával. Ezúttal Igyártó Sándor gondolatát idézzük.

Pertársaságot alapítanának, mert eltévedtek a hegyekben - Jár-e kártérítés a tájékozódóképesség hiánya miatt?

2019.08.09.

Saját tájékozódó képességük hiánya miatt alakítana pertársaságot hat lengyel turista. Eltévedtek a Magas Tátrában és ezért 220 ezer forintnyi extra költséget szeretnének behajtani a Tátrai Nemzeti Parkon. A csoport most hasonló károsultakat és ügyvédet keres.

Sérti-e az Alaptörvényt a lakáspénztár-konstrukciók állami támogatásának megszüntetése? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.08.09.

Az Alkotmánybíróság elutasította az országgyűlési képviselőknek a lakástakarék-pénztárakról szóló törvény egyes rendelkezései megsemmisítésére irányuló utólagos normakontroll indítványát. A támadott rendelkezések a lakáspénztár-konstrukciók esetében megszüntették az állami támogatást. A Testület döntése szerint a jogalkotó kellő alkotmányos indokát adta a szabályozás megváltoztatásának, mivel a támogatási rendszer kiemelkedően nagyvonalú, ugyanakkor megkérdőjelezhető hatékonyságú volt,

Megváltoztatható-e a nemzetközi védelmről szóló határozat? - Magyar ügyben döntött az Európai Bíróság

2019.08.09.

A nemzetközi védelem iránti kérelemről szóló közigazgatási határozat felülvizsgálatát végző bíróság megváltoztathatja e határozatot, amennyiben az azt hozó hatóság nem vette figyelembe e bíróságnak a kérelem tárgyában már korábban elvégzett értékelését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jó lakásbérleti szerződések - Milyen jogok illetik és milyen kötelezettségek terhelik a bérbeadót és a bérlőt?

2019.08.08.

Lakásbérlet esetén mindenképpen kell szerződést írnunk? Mi is az a kaució? Mire szolgál a kiköltözési nyilatkozat? Mitől tud megóvni egy közjegyzői okirat? Egyáltalán milyen a jó lakásbérleti szerződés, milyen jogok illeti, és milyen kötelezettségek terhelik a bérlőket és a bérbeadókat? - A MOKK felmérésben részt vett 500 válaszadó több mint a fele nincs tisztában a válaszokkal. - Válaszok és bírói gyakorlat!

Nem várt kockázatok az elektronikus ügyintézés során - Sürgető feladat a cégkapu hozzáférési jogosultságok rendszerének kialakítása!

2019.08.08.

Idén január elsejétől kizárólag elektronikusan, a cégkapu rendszeren keresztül intézhetik adóügyeiket a hazai vállalatok, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is minden hivatalos iratot ezen a felületen keresztül juttat el a cégek számára. Hiába előzte meg egy éves tesztidőszak a rendszer bevezetését, több cég nem készült fel kellő körültekintéssel a használatára, ami jelentős kockázatot okozhat számukra – hívja fel a figyelmet a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000