Hír archívum: 2019. augusztus

Más hónap

Népszerű helyszín volt a ’SzigetBíróság’ a Civil Szigeten! - Több százan voltak kíváncsiak a programsorozatra

2019.08.23.

Idén 5. alkalommal látogathattak el a Sziget résztvevői a ’SzigetBíróság’ sátorhoz augusztus 7 - és 13 között. A napokon át tartó hőség ellenére több százan voltak kíváncsiak a ’SzigetBíróság’ által kínált programsorozatra.

Nem tiltja be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon a CITES - Az orvvadászat súlyosan fenyegeti az afrikai elefántokat

2019.08.23.

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről Genfben folyó tanácskozás résztvevői egyetértettek arról, hogy egyelőre nem tiltják be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon, köztük a sokat bírált Japánban.

Feloszlatta magát a koszovói parlament - Előrehozott választások lesznek Koszovóban - várhatóan október 6-dikán

2019.08.22.

Feloszlott csütörtökön a koszovói parlament, és ezzel megnyílt az út az előrehozott választások előtt. Az alkotmány szerint a választást legfeljebb 45 napon belül meg kell tartani, a sajtó erre a legvalószínűbbnek az október 6-i dátumot tartja.

Bejelentkezés bírósági ügyfélsegítő napra - akár otthonról is! - Elsőként Nyíregyházán érhető el az országos időpontfoglaló on-line felület

2019.08.22.

Elsőként Nyíregyházán érhető el az országos „Ügyfélsegítő időpontfoglaló” on-line felület. Ezzel a Nyíregyházi Járásbíróságra – a későbbiekben országosan más bíróságokra is – akár otthonról foglalhatnak elektronikusan időpontot a bírósági ügyfélsegítő napra a jogkereső állampolgárok.

Szünetek munka közben - A munkaközi pihenőidő szabályozása, elhatárolása az osztott munkaidőtől

2019.08.22.

Felgyorsult világunkban a munkavállalók nagy része kellőképpen leterhelt a munkaideje alatt – munkáltató nagy része az előírt munkaközi szünetre vonatkozó szabályokat mellőzve nem hagy dolgozói számára kellő pihenőidőt. Melyek a törvényben meghatározott kötelező szabályok a munkaközi pihenőidőre vonatkozóan? Mi a különbség a munkaközi szünet és az osztott munkaidő között?

Innováció és jog - Előadás a Harvard tudományos konferencia keretében

2019.08.22.

Miként nyer értelmet a társadalom tagjai, a vállalkozások és kormányzati szervek működésének szempontjából a technológia elterjedése? Hogyan hat a a mesterséges intelligencia az emberi jogok vonatkozásában? Mik a pozitív és mik a negatív hozadékai a fejlődésnek? - Erről is szó volt a Harvard Law School Association of Europe éves találkozóján

A kínvallatás és a beismerő vallomás mint a bizonyítékok királynője - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.08.21.

Nagyjából a 13. század végétől kezdődően, Magyarországon is egyre gyakrabban használták a kínvallatást (tortura), hogy így csikarják ki a vádlott beismerő vallomását. A „confessio est regina probationum” elve szerint a büntetőperekben a bíróságok a beismerő vallomást tekintették a "bizonyítékok királynőjének".

Szeptember 14-től szigorodik az ügyfélazonosítás online vásárlásnál - Milyen teendői vannak a kártyabirtokosoknak?

2019.08.21.

A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-ike után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfélazonosítási uniós előírás. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet.

Rekreációs céllal engedélyezett kokainfogyasztás - Szokatlan bírói ítélet Mexikóban

2019.08.21.

Mexikóban egy bíró ítéletben engedélyezte kokain fogyasztását rekreációs célból két embernek - adta hírül szerdán a BBC brit média.

Szabályozott kézpénzfizetés, avagy mennyit fizethetünk "cashben"? - Erősödik a hatósági szigor a gazdaság kifehérítése érdekében

2019.08.21.

Kevesen tudják, hogy 2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint bruttó 1,5 millió forint havonta. "A szabály jól jelzi, hogy a hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a készpénzfizetés visszaszorítására a gazdaság kifehérítése érdekében" – emelte ki Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. A tranzakciók 1,5 m Ft-ot meghaladó része után 20% mulasztási bírságot kell fizetni.

Új vezető a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának élén - Szeghő Katalin 6 évre kapott kinevezést - Kisfilm

2019.08.21.

Hat éven át vezetheti a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumát Szeghő Katalin, aki korábban már több vezető pozíciót is betöltött, öt éven át a Csongrád Megyei Bíróság Polgári, Gazdasági és Közigazgatási Kollégiumának vezetője is volt.

Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem... - Egy tábor, mely a helyes értékrend felé tereli a fogvatartottak gyermekeit

2019.08.21.

Fogvatartottak gyermekei és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes árvái közösen táboroztak Balassagyarmaton. A „Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem” mottójú művészeti tábor célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a büntetésüket töltő elítéltek otthon maradt gyermekeire, egyúttal nekik olyan értékeket adjon, amelyek számukra kapaszkodót adhatnak a mindennapi életben.

Egységesített polgári ítélkezés - Fókuszban a devizahitel-ügyek - A Kúria legjelentősebb döntései és az egségesített joggyakorlat

2019.08.21.

A Kúria júliusban sajtóreggeli keretében számolt be a legfőbb bírói fórum legfontosabb, közérdeklődésre is számot tartó döntéseiről, valamint joggyakorlat-egységesítő tevékenységéről. "Az ország polgári ítélkezése számára idén is a devizahiteles perek jelentették a legnagyobb kihívást – amely tárgykörben országosan még mindig mintegy 5000 per van folyamatban" - emelte ki az eseményen Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője.

Kialkudott büntetés - Vádalku, avagy egyezség a bűnösség beismeréséről

2019.08.21.

"- Sima emberölés, 10 év, jó magaviselettel 5 év után szabadulhat. Ennél lejjebb nem megyek. Délutánig van ideje elfogadni. - Rendben, közlöm az ügyfelemmel." - Vádalku. Egy az amerikai filmekből jól ismert és sokat hallott párbeszéd, melyhez hasonló intézmény a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvényben (Be.) is bekerült egyezség a bűnösség beismeréséről néven.

A munkaerő legyen veled! – De milyen szerződéssel? - Amire munkaerő-kölcsönzésnél figyelni érdemes!

2019.08.21.

A régiót sújtó krónikus munkaerőhiány kezelésére gyakori megoldás manapság, hogy egy vállalkozás munkaerőt biztosít egy másik részére. Nem árt azonban résen lenni az ilyen megállapodásoknál: a körülményektől függően ugyanis a NAV átminősítheti ezeket a szerződéseket, ami komoly adózási kiadásokkal járhat.

NMHH: a vezetékes internetes telefonálásra volt a legtöbb panasz tavaly

2019.08.16.

A netes problémát észlelők leginkább az otthoni vezetékes internetes telefonálásra, a videotelefonálásra és az online filmnézésre panaszkodtak tavaly - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reprezentatív felméréséből.

Valótlan hivatali befolyásra hivatkozva milliós összegekhez jutottak – vádemelés

2019.08.16.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség valótlan befolyásra hivatkozó terhelti kör és a "szolgáltatásokat" igénybe vevő személyek ellen emelt vádat

Facebook: Európai felhasználók beszélgetéseiről nem készítettek leiratot

2019.08.15.

Európai felhasználók nem voltak érintettek azon kísérleti projektben, amelynek keretében a Facebook lehallgatott és leiratozott bizonyos beszélgetéseket - szögezte le csütörtöki közleményében a közösségi oldal.

NAIH: a Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia az adatok védelmére

2019.08.15.

A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását - közölte Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke csütörtökön az MTI-vel. 

Mikor sérül egy kormányzati tanácsadó képmáshoz fűződő joga? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.08.14.

Egy közhatalmat nem gyakorló személy magánéletének védett részét a média nem hozhatja nyilvánosságra. Amennyiben viszont a közéleti vitának épp a magánélet egy szelete a tárgya, akkor ebben a körben a véleménynyilvánítás szabadságát kell előnyben részesíteni - szögezte le az Alkotmánybíróság a Kúria Pfv.IV.21.039/2017/4. számú ítélete elleni alkotmányjogi panaszt elutasító IV/1224/2018. számú határozatában.

"Visszaűzés" mint perorvoslat - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.08.13.

A visszaűzés (repulsio), vagy más néven kard kivonásával történő tiltakozás (evaginatio gladii) a rendi korban általánosan elfogadott perorvoslatnak minősült. A repulsio a bírói ítélet végrehajtásának megakadályozására szolgált.

"Bírák vagyunk..." - A bírói hatalom gyakorlásáról - Örökérvényű gondolatok egykoron élt kiváló bíráktól - 2. rész: Igyártó Sándor

2019.08.09.

"Bírák vagyunk..." - Az Országos Bírósági Hivatal ünnepi kiadványt jelentetett meg a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvény kihirdetése 150. évfordulója alkalmából. Ebből idézünk most néhány örök érvényű gondolatot egykoron élt kiváló bíróktól, akiknek tevékenysége, elhivatottsága összefonódott a magyar bírósági szervezet múltjával. Ezúttal Igyártó Sándor gondolatát idézzük.

Pertársaságot alapítanának, mert eltévedtek a hegyekben - Jár-e kártérítés a tájékozódóképesség hiánya miatt?

2019.08.09.

Saját tájékozódó képességük hiánya miatt alakítana pertársaságot hat lengyel turista. Eltévedtek a Magas Tátrában és ezért 220 ezer forintnyi extra költséget szeretnének behajtani a Tátrai Nemzeti Parkon. A csoport most hasonló károsultakat és ügyvédet keres.

Sérti-e az Alaptörvényt a lakáspénztár-konstrukciók állami támogatásának megszüntetése? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.08.09.

Az Alkotmánybíróság elutasította az országgyűlési képviselőknek a lakástakarék-pénztárakról szóló törvény egyes rendelkezései megsemmisítésére irányuló utólagos normakontroll indítványát. A támadott rendelkezések a lakáspénztár-konstrukciók esetében megszüntették az állami támogatást. A Testület döntése szerint a jogalkotó kellő alkotmányos indokát adta a szabályozás megváltoztatásának, mivel a támogatási rendszer kiemelkedően nagyvonalú, ugyanakkor megkérdőjelezhető hatékonyságú volt,

Megváltoztatható-e a nemzetközi védelmről szóló határozat? - Magyar ügyben döntött az Európai Bíróság

2019.08.09.

A nemzetközi védelem iránti kérelemről szóló közigazgatási határozat felülvizsgálatát végző bíróság megváltoztathatja e határozatot, amennyiben az azt hozó hatóság nem vette figyelembe e bíróságnak a kérelem tárgyában már korábban elvégzett értékelését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jó lakásbérleti szerződések - Milyen jogok illetik és milyen kötelezettségek terhelik a bérbeadót és a bérlőt?

2019.08.08.

Lakásbérlet esetén mindenképpen kell szerződést írnunk? Mi is az a kaució? Mire szolgál a kiköltözési nyilatkozat? Mitől tud megóvni egy közjegyzői okirat? Egyáltalán milyen a jó lakásbérleti szerződés, milyen jogok illeti, és milyen kötelezettségek terhelik a bérlőket és a bérbeadókat? - A MOKK felmérésben részt vett 500 válaszadó több mint a fele nincs tisztában a válaszokkal. - Válaszok és bírói gyakorlat!

Nem várt kockázatok az elektronikus ügyintézés során - Sürgető feladat a cégkapu hozzáférési jogosultságok rendszerének kialakítása!

2019.08.08.

Idén január elsejétől kizárólag elektronikusan, a cégkapu rendszeren keresztül intézhetik adóügyeiket a hazai vállalatok, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is minden hivatalos iratot ezen a felületen keresztül juttat el a cégek számára. Hiába előzte meg egy éves tesztidőszak a rendszer bevezetését, több cég nem készült fel kellő körültekintéssel a használatára, ami jelentős kockázatot okozhat számukra – hívja fel a figyelmet a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda.

A nyári diákmunka vállalás buktatói - Jogos a kérdés - Beszélgetés a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnökhelyettesével

2019.08.08.

Javában dübörög a nyári szünet. Sok diák nem csak pihenéssel, hanem munkával is tölti ezeket a heteket. Jogi szempontból azonban számos olyan dolog felvetődik, amire érdemes figyelni. - Jogos a kérdés - Beszélgetés Kormos Jánossal, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megbízott elnökhelyettesével

Hiteles kézi aláírások már mobileszközökön is! - EU-s tanúsítványt kapott az InfoScope mySigno rendszere

2019.08.08.

Az InfoScope Kft., mint vezető hazai hiteles kézi aláírás megoldás szolgáltató, megújította a mySigno termékét, melynek használatával már akár tableten vagy mobil eszközön is elektronikus dokumentumok írhatók alá az Európai Unió eIDAS rendeletben megfogalmazott követelményeknek megfelelően.

A kórházak törvényes működése közérdek - ÁSZ: A jogszabályok betartása a fenntarthatóság alapfeltétele!

2019.08.07.

„Mindenkinek az az érdeke, hogy a kórházak törvényesen működjenek" – hangsúlyozta Domokos László a Népszava augusztus 5-i számában megjelent interjúban. Az Állami Számvevőszék elnöke leszögezte: a gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások betartása alapkövetelmény. Domokos László kijelentette: rendet kell tenni, és utána újra lehet gondolni a finanszírozást is.

Ismert szenior ügyvéddel erősít a Kapolyi Ügyvédi Iroda - A 20 éves iroda a magyar jogi piacon ritkán látott arculatváltáson is átesett

2019.08.07.

Két tapasztalt ügyvéd csatlakozott júliusban a Kapolyi Ügyvédi Irodához. Az idén 20 éves iroda a magyar jogi piacon ritkán látott arculatváltáson is átesett: nem csak a logója és az arculati elemei, de a honlapja és irodája is megújult.

„Közönséges gonosztevők” és „cégéres gaztettek" a régi Magyarországon - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.08.07.

A régi Magyarországon az számított közönséges gonosztevőnek, aki folytatólagosan, vagy visszaesőként valósított meg súlyos, halállal büntetendő közbűncselekményeket, ún. „cégéres gaztetteket”. De mi is számított akkoriban „cégéres gaztettnek"?

Kamion-kartell ügy az Európai Bíróságon - A magyar cégeknek kedvező, precedens értékű döntés született

2019.08.07.

A Schmidt Ügyvédi Iroda által képviselt Tibor Trans Kft. kereset terjesztett elő a Győri Törvényszéken szerződésen kívül okozott kárért való felelősség jogcímén, a DAF Trucks N.V. kamiongyártó cég ellen. A kár alapja az volt, hogy a kartell miatt a Tibor Trans drágábban tudott kamionokat vásárolni, mint a kartell nélkül tehette volna – ez a különbözet adta a bekövetkezett kárt. Az Európai Bíróság július 29-én ítéletet hozott az ügyben.

Joggyakorlat egységesítés közigazgatási ügyekben - A Kúria legjelentősebb döntései és joggyakorlat-egységesítő tevékenysége

2019.08.07.

A Kúria júliusban sajtóreggeli keretében számolt be a legfőbb bírói fórum legfontosabb, közérdeklődésre is számot tartó döntéseiről, valamint joggyakorlat-egységesítő tevékenységéről. Rendőri intézkedéssel kapcsolatos panaszügyek, a műsorfolyam és a sajtótermékekben való megjelenés problematikája a választási kampányidőszakban - Kalas Tibor, a Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium vezetője ismertette a közigazgatási ügyszak aktualitásait.

Miért felel a Facebook „Tetszik” gombjával ellátott honlap üzemeltetője? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2019.08.06.

A Facebook „Tetszik” gombjával ellátott honlap üzemeltetője a honlap látogatójára vonatkozó személyes adatok gyűjtése és a Facebook részére történő továbbítása tekintetében a Facebookkal közös adatkezelőnek minősülhet. Főszabály szerint azonban nem minősül adatkezelőnek az ezen adatoknak kizárólag a Facebook általi későbbi kezelése tekintetében - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Táboroztatás szabályszerűen és biztonságosan - Elkészült az online táborminősítő rendszer

2019.08.06.

Elkészült az online táborminősítő rendszer, amely háromszáz kérdéses kérdőív kitöltése után, a válaszok alapján egytől öt sátorig minősíti a táborokat - közölte a Táborfigyelő portál ügyvezetője kedden az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című közös műsorblokkjában.

Magyar sikerek a gyorsíró és jegyzőkönyvvezető világbajnokságon! - A csapat legeredményesebb tagja mesélt szakmai kulisszatitkokról

2019.08.06.

Összemérték tudásukat a világ legjobb gyors- és gépírói, illetve jegyzőkönyvvezetői. Az 52. Intersteno Kongresszus és Világbajnokságnak július 13-19. között Szardínia szigetén Cagliari városa adott otthont, az eseményen pedig több magyar bíróságon dolgozó szakember is részt vett.

Az EU tagállamainak augusztus 26-ig kell leadniuk biztosjelöltjeik nevét - Delegál-e tagot az Egyesült Királyság?

2019.08.06.

Augusztus 26-ig kell leadniuk az európai uniós tagországoknak azon személyek nevét, akiket az Európai Bizottságba jelölnek - közölték Brüsszelben.

Tiltott adatszerzés bűnszövetségben - Vádat emeltek Zuschlag János volt szocialista képviselő és hét társa ellen

2019.08.06.

Bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés miatt vádat emeltek Zuschlag János egykori szocialista országgyűlési képviselő és hét bűntársa ellen - tájékoztatott hétfőn a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. 2017 ősze és 2018 januárja között jogellenesen megszerezték egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisából több száz ügyfél személyes adatait, hogy nem létező ajánlásokkal szerezzenek költségvetési támogatást a tavaly áprilisi parlamenti választásra.

Kapcsolattartás a nyári szünetben - Jogos a kérdés - A Kecskeméti Járásbíróság bírája válaszol

2019.08.05.

A legtöbb gyerek számára az év legjobban várt időszaka a nyár, azonban akadnak olyanok is, akiknél más a helyzet. Ha ugyanis az elvált szülők között nem zökkenőmentes a kapcsolattartás gyakorlása, akkor a konfliktus teljesen rányomhatja a bélyegét a csemete vakációjára. - Jogos a kérdés - a kapcsolattartásról - Beszélgetés Csorba Petrával, a Kecskeméti Járásbíróság bírájával

Új vitarendezési társvezető a Baker McKenzie irodájánál - Az ügyvéd elismert nemzetközi ügyvédi irodákban szerzett tapasztalatot

2019.08.05.

Tamási Artúr 2019. júliusában csatlakozott Magyarország egyik vezető jogi irodájához ügyvédként, ahol a vitarendezési csoport társvezetője lesz a Baker McKenzie partnere, Hegymegi-Barakonyi Zoltán mellett.

Tavaly tízezer fölé nőtt a „pénzmosás gyanús” bejelentések száma - A kormány létrehozta a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot

2019.08.05.

Tavaly több mint tízezerre nőtt a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának gyanújára utaló bejelentések száma. A Kormány most 1409/2019. (VII. 9.) Korm. határozatával döntött a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács létrehozásáról, mely a tervek szerint ősszel tartja meg alakuló ülését.

A börtönőr képmása - Júliusi Ab-mustra

2019.08.05.

Amennyiben egy bírósági tárgyaláson a per közvetlen érintettjei nem kifogásolják a média tudósítását, akkor más személyek az igazságszolgáltatás rendjére hivatkozással nem kifogásolhatják a sajtószabadság gyakorlását - mondta ki döntésében az Alkotmánybíróság. - Júliusi Ab-mustra - Jelentős döntések és a hónap bírája

Jogszerűen működnek-e a költségvetési intézmények? - Önteszt intézményvezetőknek - Mától elérhető az ÁSZ honlapján!

2019.08.05.

Kórházigazgatók, szociális-, oktatási- és kulturális intézmények vezetői is tesztelhetik az általuk vezetett szervezetek szabályszerű működését és gazdálkodását. Az Állami Számvevőszék a központi költségvetési alrendszer vezetőinek készített öntesztet. Az ÁSZ honlapján augusztus 5-től elérhető a törvényességet ellenőrző kérdéssor!

Sértheti-e a sampling a hangfelvétel-előállító jogait? - Az Európai Bíróság döntést hozott

2019.08.05.

A sampling sértheti a hangfelvétel-előállító jogait, ha azt az engedélye nélkül végzik. Ugyanakkor egy hangfelvételből módosított és a meghallgatáskor fel nem ismerhető formában átvett hangrészlet felhasználása nem képezi e jogok megsértését, még ilyen engedély hiányában - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000