Hír archívum: 2019. október

Más hónap

Sérti-e az uniós jogot a Samsung gödi beruházásának állami támogatása? - Az Európai Bizottság vizsgálatot indított

2019.10.22.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal Magyarországnak az a terve, miszerint 108 millió euró összegű állami támogatást nyújt a Samsung SDI számára a vállalat gödi (Magyarország) akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítésére irányuló beruházáshoz.

Bírósági iratbetekintés elektronikus úton - Tesztelés alatt az e-Akta! - Az ügyvédek visszajelzései alapján finomhangolják a fejlesztéseket

2019.10.22.

A bírósági iratokba történő elektronikus iratbetekintést biztosító e-Akta tesztelése az Egri Törvényszéken október 1-jén megkezdődött. Az ügyvédi kar visszajelzéseinek figyelembevételével a fejlesztések finomhangolására kerül sor.

Megkezdte munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság - Az új uniós szerv a munkavállalói mobilitást támogatja

2019.10.22.

Október közepén megkezdte működését az Európai Munkaügyi Hatóság, mely kezdetben Brüsszelben, később viszont végleges székhelyén, Pozsonyban végzi majd tevékenységét. A Hatóság a munkavállalói mobilitással kapcsolatos jogszabályok érvényre juttatását hivatott előmozdítani.

Bírálható-e közösségi oldalon közszereplő? - Az Alkotmánybíróság ismételten is megsemmisítette a Kúria döntését

2019.10.22.

A véleménynyilvánítás szabadságának egyik garanciája, hogy a bíróságok az alapeljárás keretében is vizsgálják a terhelti állítás valóságtartalmát, és a terheltnek formalizált keretek között van lehetősége eljárási jogainak érvényesítésére - hangsúlyozta IV/604/2019. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában az Alkotmánybíróság.

Idén is kivívta a zsűri elismerését a magyar Themis csapat - Oklevéllel és éremmel tértek haza a bordeaux-i döntőről a fogalmazók!

2019.10.22.

Írásbeli munkájával kiemelkedő teljesítményt nyújtott a magyar Themis csapat Bordeaux-ban, az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett THEMIS verseny négynapos döntőjén. Oklevéllel és éremmel tértek haza a magyar fogalmazói csapat, akiket a szakmai zsűri írásbeli teljesítményük mellett a gondolkodás mélységéért is kiemelkedőnek ítélt.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettárstól? - Üzleti megfontolások és jogi megoldások

2019.10.22.

Minden többszemélyes Kft. esetében komoly problémát okozhat, ha a tagok nem értenek egyet a cég működtetésének alapvető kérdéseiben, ha a tagok képtelenek egymással együttműködni, és emiatt az érintett üzlettárssal szemben a többi tag belső pozícióját erősíteni kívánná. Tehát arra az esetre keresünk megoldást, amikor a Kft. üzlettársunk kizárásra okot adó magatartást nem tanúsított, de üzleti megfontolásból mégis szeretnénk tagtársunk irányítási jogait visszaszorítani, vagy esetleg üzletrészét megszerezni.

Változtak a vallási közösségek bejegyzéséhez szükséges űrlapok - Már elérhetőek az új nyomtatványok!

2019.10.21.

Változott a vallási közösségek nyilvántartásba vételi eljárásához szükséges űrlapok adattartalma. A bíróság honlapján már elérhetőek az új nyomtatványok. A frissítést követően lehetősége lesz a vallási egyesület típusú szervezeteknek a jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységeiket is bejelenteni.

Idősek kifosztására specializálódott a 43 éves nő - 12 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság

2019.10.21.

A nő időskorú, egyedül elő sértettek kifosztására, kirablására specializálódott. A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség vádja alapján a bíróság elsőfokon 12 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Jelentősen csökkenthető a versenyjogi bírság ha együttműködünk a hivatallal - Eddig 150 millió forintnyi büntetést engedett el a GVH!

2019.10.21.

Együttműködéssel jelentősen mérsékelhetik a cégek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott bírságokat – hangzott el a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda és a Vállalati Jogtanácsosok Európai Egyesülete (ACCE) közös konferenciáján. A hatósággal való kooperációt nagymértékben elősegítik a hatékony és jól működő vállalati megfelelési programok.

Hiányos a közjegyzői fegyelmi bíróságokkal kapcsolatos szabályozás - Az Alkotmánybíróság jogalkotói mulasztást állapított meg

2019.10.21.

Több ponton is bizonytalan tartalmú, így alaptörvény-ellenes a közjegyzői fegyelmi eljárás szabályozása - állapítottam meg IV/606/2015. számú, jogalkotói mulasztást megállapító határozatában az Alkotmánybíróság.

Európai bírák vendégségben a magyar bírósági szervezetnél - Véget ért az EJTN idei short term csereprogramja - kisfilm

2019.10.21.

Szeptember 16-tól két héten át tartott az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) idei rövidtávú csereprogramja, melynek keretében minden évben érdeklődő európai bírákat lát vendégül a magyar bírósági szervezet. Idén Németországból, Spanyolországból, Olaszországból, Portugáliából, Finnországból, Franciaországból, Lengyelországból és Észtországból összesen 12 fő érkezett, akik a program első hetében Budapesten, a másodikon Debrecenben és Győrben vettek részt szakmai programokon.

Impeachment − közjogi felelősségre vonási eljárás - Hogyan távolítható el tisztségéből az USA elnöke?

2019.10.21.

Az amerikai képviselőház demokrata elnöke D. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnökének elmozdítására irányuló, közjogi felelősségre vonási eljárást indított. De hogyan távolítható el posztjáról az USA elnöke? Mi is pontosan az az "impeachment"?

Mediátor a polgári perben – A közvetítői eljárás igénybevételével rendezhető bírósági eljárások szabályai

2019.10.21.

A konfliktuskezelési kultúra megerősítése jegyében több mint másfél évtizede megszületett hazánkban a bírósági közvetítés jogintézménye. De mit is jelent a permegelőző közvetítői eljárás? Milyen ügyekben fordulhatnak a felek bírósági közvetítőhöz? Miként határolható el a bírósági közvetítés a bírósági eljárás keretein belül zajló békéltető tevékenységtől?

Csökkenő bérköltség, alternatív juttatások, elégedett munkavállaló - Változások a béreket érintő közterhek és kedvezmények szabályozásában

2019.10.18.

2019-től több változás is történt a béreket érintő közterhek és kedvezmények szabályozásában. Az előírások megfelelő alkalmazásával lényegesen csökkenthető a vállalatok bérköltsége, alternatív juttatások bevezetésével pedig növelhető a munkavállalók elégedettsége – hangzott el az EY adózási rendezvényén.

Lezárták a nyomozást a Hableány-katasztrófa ügyében - Hogyan zajlott a nyomozati munka és vajon ki a felelős?

2019.10.17.

A világsajtót is megrázta a 2019 májusában történt dunai hajókatasztrófa, mely szerint a magyar Hableány sétahajóval ütközött egy svájci folyami szállodahajó. Az ütközés hatalmas pusztítást végzett: a tragédia 28 halálos áldozatot követelt, 1 dél-koreai származású nő az óta sem került elő. A nyomozás 5 hónapig tartott, melyet október 10-én zárt le a rendőrség. Hogyan zajlott a nyomozati munka? Vajon ki a felelős a tragédiáért?

Csapatok a kibertérben! - Hungarian Cyber Security Challenge vol. 2 az Európai Kiberbiztonsági Hónap keretében - Október 17-20

2019.10.17.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete – az októberi Európai Kiberbiztonsági Hónap keretén belül - 2019. október 17-20. között rendezi meg a Hungarian Cyber Security Challenge 2019 vol.2. elnevezésű kiberbiztonsági csapatverseny elődöntőjét. A megmérettetés döntőjére 2019. október 29-én kerül sor.

Klímavédelmi adóreform - Törvényhozás előtt a német szövetségi kormány tervezete

2019.10.17.

Elfogadta, és a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány szerdai ülésén a 2030-ra kitűzött klímavédelmi célok elérését szolgáló tervének az adórendszer átalakításáról szóló részét.

Ingyenes jogi tanácsadás a Budapesti Ügyvédi Kamarában - Gyorsan fogynak a konzultációs időpontok!

2019.10.16.

Csaknem 100 ügyvéd tart pro bono konzultációt Budapesten október 22-én. A Budapesti Ügyvédi Kamara becslése szerint tízezres nagyságrendű azoknak a száma, akiknek problémát jelent a jogi segítséghez való hozzáférés. "Magyarországon első ízben fordulhatunk ügyvédhez ingyenes jogvédelemért ilyen nagyszabású társadalmi célú kezdeményezés keretében" - áll a kamarai közleményben.

Beperelték a Netflixet a Pénzmosó című filmje miatt - A panamai ügyvédi iroda rágalmazással vádolja az internetes műsorszórót

2019.10.16.

Rágalmazás miatt indított pert a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda a Netflix ellen, amelynek Pénzmosó című filmje az iroda 2016-ban kirobbant botrányáról szól - írta a The Guardian című brit napilap szerdán.

Fogházba zárják a szabálysértőket, mert nincsenek tisztában a jogaikkal - Közérthető nyomtatványokkal segítenek civil szervezetek!

2019.10.16.

Közérthető nyomtatványokkal segíti a társadalom peremére szorult embereket az ellenük indult szabálysértési eljárások megértésében a Szabálysértési Munkacsoport, amely a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület együttműködésével jött létre.

Árva gyógyszerek - megoldás a ritka betegségben szenvedőknek - A jogtulajdonosoknak nyújtott uniós kedvezmény ösztönzi a fejlesztést

2019.10.16.

Becslések szerint 5000–8000 olyan ritka betegség van, amelyek az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMA) adatai szerint körülbelül 30 millió embert érintenek az EU-ban – ez az Unió lakosságának mintegy 6 százaléka. Nekik normál piaci feltételek mellett nem éri meg gyógyszert fejleszteni, mert a kis forgalom miatt nem várható megtérülés. Erre jelenthet megoldást az „orphan” státuszú, azaz árva gyógyszerek jogtulajdonosainak nyújtott uniós szintű kedvezmény, ami hatékonyan ösztönzi a gyógyszerfejlesztést, és közben a verseny és az egységes piac alapelvei sem sérülnek.

A Google sem emlékezhet korlátlan ideig a bűncselekményekre - Olasz adatvédelmi hatóság: Az elítéltnek is joga van a felejtéshez

2019.10.16.

Hatással lehet a magyar hatóság gyakorlatára is az olasz adatvédelmi hatóság határozata, mely szerint egy személyről alkotott képet, és így a társadalmi kapcsolatait jelentősen befolyásolhatja az, hogy a Google mit és milyen találati sorrendben ad ki a nevére való keresés során. Erre is tekintettel az érintett kérheti, hogy rá vonatkozó információt ne tegyék egy kereső motor által generált találati lista segítségével hozzáférhetővé.

Az álorcásság becstelenség! - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.10.16.

A becstelenség (infamia) a magánbűncselekmények körébe tartozott a rendi Magyarországon. Becstelenség elkövetése esetén a sértett, vagy a sértett rokonainak keresetével indult büntetőeljárás.

Az előkészítő ülés - A beismerés alku? - A terhelti együttműködés lehetősége a büntetőeljárás során

2019.10.15.

November 12-én tart előkészítő ülést a Fővárosi Törvényszék a Fenyő-gyilkosság megrendelésével vádolt Gyárfás Tamás ügyében, akinek 12 év fegyházbüntetést „ajánlott” az ügyészség, amennyiben beismeri a vád tárgyává tett bűncselekmény elkövetését. De mit is jelent az előkészítő ülés? Mit eredményez a terhelt beismerése? A beismerés egyfajta alku?

2020-tól vsszajár az áfa a behajthatatlan követelések után - A magyar szabályozás azonban nem teljesen konform az uniós joggyakorlattal

2019.10.15.

Az Országgyűlés elfogadta a kormány javaslatát, amivel 2020 január elsejétől megkísérel harmonizálni egy, az uniós joggyakorlat és a hazai szabályok közötti eltérést. Ennek eredményeként a magyar vállalatoknak is lehetősége lesz behajtani a korábban elveszettnek hitt követeléseikre eső áfát.

Hová szabad választási plakátot ragasztani? - Az Ab véleményszabadságot sértő alkotmányos mulasztást állapított meg

2019.10.15.

A tulajdonhoz való jog védelme nem teheti indokolttá a választási plakátok jogszerű elhelyezésének automatikus, aránytalan korlátozását - szögezte le az Alkotmánybírság IV/1599/2019. számú határozatában, mellyel a véleményszabadságot sértő alkotmányos mulasztást állapított meg.

Költségkímélő bérleti szerződések cégeknek - Hogyan spórolhatunk egy jól előkészített iroda bérlettel?

2019.10.15.

Egy bérleti szerződés megkötése, legyen szó akár költözésről vagy egy futó bérlet megújításáról, minden cég életében jelentős esemény. Fokozottan igaz ez, ha egy cég a saját tulajdonú ingatlan kényelmét feladva költözik egy bérelt irodaházba. Kui Szilárd, a DLA Piper Magyarország vezető ingatlanjogi ügyvédje szerint ha az új bérleti szerződés egy módszeres és részleteiben átgondolt előkészítő folyamat eredményeként kerül megkötésre, bérlőként jelentős jövőbeni költségektől és konfliktusoktól kímélhetjük meg magunkat.

Elmulasztott jelentések hulladékgazdálkodással kapcsolatban - 15 tagállammal szemben indul uniós kötelezettségszegési eljárás

2019.10.15.

A hulladékokra vonatkozó uniós jogszabályok előírják, hogy a tagállamok kötelesek adatokat szolgáltatni a Bizottságnak. A mai napig összesen 15 tagállam mulasztotta el teljesíteni a különféle jogszabályokban – többek között az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelvben, az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló irányelvben, az elhasználódott járművekről szóló irányelvben, a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelvben, valamint a hulladékszállításról szóló rendeletben – előírt kötelezettségeit.

Talált dolgok - Mi a teendő? - Amit a találás jogintézményéről tudni érdemes!

2019.10.15.

Árválkodó tornazsák egy menetrend szerinti buszjáraton. A megtaláló átadja a busz sofőrjének, aki elhelyezi azt a „talált tárgyak” között. A tulajdonos jelentkezik a „tornacuccért”, azonosítja a zsák tartalmát, majd visszakapja azt. A zsákban 14 millió forint lapult. - Egy történet a közelmúltból. De mi is a teendő, ha találunk valamit? Elrakhatjuk-e az utcán talált 500 euróst következmények nélkül? Mit mond a jog a találásról?

Statáriális eljárás - Egy rendkívüli jogintézmény múltja és jelene

2019.10.15.

A "rögtönítélő" bíróságok jellemzője, hogy hiányoznak az eljárási garanciák, az ítélkezés gyors és egyfokú, az ítélet rendszerint felmentés vagy halálbüntetés, melyet azonnal végre is hajtanak. Hatályos jogunk is lehetőséget biztosít a rögtönbíráskodás bevezetésére. - Mikor és hogyan jelent meg a statáriális eljárás a múltban és mit jelent napjainkban?

Devizahiteles perek a legfőbb bírói fórum asztalán - A Kúria elemezte az Európai Bíróság utóbbi hetekben közzétett határozatait

2019.10.14.

A Kúria elemezte az Európai Unió Bíróságának fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatban az utóbbi hetekben közzétett határozatait. Árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria az Európai Bíróság ítéletében megadott szempontok alapján hozta meg döntését.

A cigaretta jövedéki adómértéke még mindig nem éri el az uniós küszöböt - Az Unió keresetet indít Magyarország ellen

2019.10.14.

Az Európai Bizottság keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a cigarettára előírt minimális uniós jövedéki adómérték alkalmazásának elmulasztása miatt - közölte az uniós bizottság.

Ismét teljes a szlovák alkotmánybíróság testülete - Év eleje óta hiányosan működött, rövid ideig még döntésképtelen is volt

2019.10.14.

Ismét teljes létszámmal működhet a szlovák alkotmánybíróság, miután Zuzana Caputová államfő kinevezte múlt héten a 13 fős testület hat új tagját.

Végetért a THEMIS verseny négynapos döntője - Drukkolhatunk a magyar csapatért!

2019.10.12.

Végetért a 2019. évi Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett THEMIS verseny Bordeaux-ban rendezett négynapos döntője. A magyar csapat első szereplésére a keddi napon került sor, a verseny írásbeli feladatának elkészítésével.

Okozott vagyoni hátrány megtérítése fejében megszűnő büntethetőség - Példák az ügyészségi gyakorlatból

2019.10.11.

A büntetőeljárásban kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmat ért anyagi kár megtéríttetésére is - hangsúlyozza közleményében a Fővárosi Főügyészség. Erre tekintettel amennyiben a büntetőeljárás rendes, bírói útról való elterelése mellett a bűncselekményt egyébként beismerő gyanúsított megtéríti az okozott vagyoni hátrányt, ,,cserébe” megszűnik a büntethetősége.

A munkaerő nem áru! - Munkaügyi kapcsolatok - Miért fontos a munkavállalói érdekképviseleti szervezet?

2019.10.11.

A Suzuki nem hajlandó elismerni a nála megalakult szakszervezeti alapszervezet létezését, és ellehetetleníti, hogy a Vasas bebizonyítsa, megvan a kellő számú tagsága. Eddig tart a hír, de milyen jelentősége van az autógyár lépésének? Miért fontos, hogy a munkavállalók érdekképviseleti szervezeteket alakíthassanak, vagy már meglévőkhöz csatlakozhassanak? Mire szolgálnak a munkaügyi kapcsolatok?

A vádló váddal való rendelkezési joga

2019.10.11.

Egy büntetőügyben a közvádas bírósági eljárás megkezdésének szükségszerű előfeltétele az ügyészi vádemelés. A vádirat tartalmazza a vádlott azonosítására alkalmas leírását, valamint a vád tárgyává tett cselekmény részletes ismertetését. A bíróság vád alapján ítélkezik, azon nem terjeszkedhet túl. De módosítható-e a vádirat? Milyen módon rendelkezhet az ügyész a váddal?

Eredményzhet-e kedvezőtlenebb összbüntetést az új Btk.? - Az Alkotmánybíróság bírói döntést semmisített meg

2019.10.11.

Az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz eljárás alapján , IV/1577/2018. számú döntésével megsemmisítette a Fővárosi Ítélőtábla és Fővárosi Törvényszék összbüntetés tárgyában hozott végzését, mert az alapján az indítványozónak súlyosabb büntetést kell kiállnia, mintha esetében a régi Btk. rendelkezései alapján sor került volna összbüntetés megállapítására.

Közvetítői ügyelet - Október 1-től a Pesti Központi Kerületi Bíróságon!

2019.10.11.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság – a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével – az Országos Bírósági Hivatal Bírósági Közvetítés Országos Programjának keretében 2019. október 1-től Közvetítői Ügyelet indított.

Október végéig van lehetőség a banki adategyeztetés elvégzéséhez! - Kit érint az ügyfél-átvilágítás és mi a jelentősége?

2019.10.10.

A kötelező banki adategyeztetés első, június 26-i határidejét október 31-re hosszabbították meg a pénzügyi vállalatok. Kit terhel a banki adategyeztetési kötelezettsége? Miért van szükség a banki adategyeztetésre? Milyen hátrányos következményekkel jár, ha valaki nem tesz eleget e kötelezettségnek?

Új társvezetővel erősít a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda

2019.10.10.

A Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda élettudományokkal foglalkozó csapatát új szakértő erősíti. A gyógyszeripar, valamint a szabályozási és versenyjog területén komoly tapasztalattal rendelkező Barbora Dubanská a továbbiakban a cég partnerével, Dieter Natlacennel közösen vezetik a kelet-közép-európai élettudományi csapatot. Mivel a gyógyszeripar számos fontos szereplőjének Bécsben található a központja, a Taylor Wessing új partnere megosztva fog dolgozni a bécsi és a prágai irodák között, miközben a helyi irodákkal együttműködve az egész régiót felügyeli.

Megalapozhat-e szomszédjogi sérelem kereshetőségi jogot - Az Alkotmánybírság döntést hozott

2019.10.10.

A „kereshetőségi jog” kifejezés valóban nem szerepel egyetlen magyar jogszabály szövegében sem, ugyanakkor az azonosítható a polgári perrendtartásnak azon tételes jogi alapelvével, amely szerint a bíróság a jogvitát csak a vitában érdekelt fél kérelmére bírálja el - szögezte le IV/885/2019. számú döntésében az Alkotmánybíróság.

Kihívások és trendek az igazságszolgáltatás szakkönyvtáraiban - A mesterséges intelligencia és egyéb alapvető változások - konferencia

2019.10.10.

Kihívások és trendek az igazságszolgáltatásban és a szakkönyvtárakban címmel rendeztek szakmai konferenciát a Kúrián és a Fővárosi Törvényszéken. A szakmai konferencia az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára, a Fővárosi Törvényszék Könyvtára és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Jogi Szekció közös szervezésében valósult meg.

Negyvenharmadik Jogász Vándorgyűlés - Október 10-12. - Napirenden a legaktuálisabb jogszakmai kérdések

2019.10.10.

2019. október 10-12 között rendezi meg a (Magyar Jogász Egylet|http://www.jogaszegylet.hu/) a Negyvenharmadik Jogász Vándorgyűlést a Zalakarosi MenDan Wellness Hotelben.

Tisztességtelen kikötések ingatlanközvetítői szerződésekben - A közvetítői díjat és a fogyasztót is érintő kérdésekről döntött a bíróság

2019.10.10.

Az ügyész által indított perben fontos, a közvetítői díjat és a fogyasztókat általában is érintő kérdésekről döntött jogerősen a bíróság. Megállapította, hogy tisztességtelen az, ha az ingatlanközvetítő a sikeres közvetítéstől függetlenül, annak ellenére kéri a jutalékát, hogy megfelelő vevőt ténylegesen nem közvetít.

Megerősített védelemben a visszaéléseket bejelentők - Az új uniós szabályozás 2021-től kötelező minden tagállamban

2019.10.10.

Az Európai Unió Tanácsa az uniós jog megsértéséről beszámoló, visszaéléseket nyilvánosságra hozók védelmének megerősítésére vonatkozó új szabályokat fogadott el, amelyek értelmében a bejelentőket védő, biztonságos csatornákat kell kialakítani. Az új szabályozás 2021-től lép érvénybe - közölte a tanács.

Az önkormányzati választások kapujában - Választási szervek és jogorvoslatok a választási eljárás során

2019.10.09.

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely elutasította az egyik főpolgármester-jelölt választás tisztaságának megsértésére alapozott kifogását. Az októberi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása okán újra fókuszba kerül a választási szervek hatásköre, valamint a határozataikkal szemben igénybe vehető jogorvoslatok.

A tanárok és az iskolaigazgatók fizetése és juttatásai Európában - Bizottsági jelentés a pedagógusok világnapja alkalmából

2019.10.09.

Az Európai Bizottság Eurydice hálózata a pedagógusok világnapja (október 5.) alkalmából közzétette éves jelentését, melyben a tanárok és az iskolaigazgatók fizetéséről és juttatásairól ad áttekintést. A jelentés megállapítja, hogy noha a 2017/2018-as tanévben a legtöbb európai országban emelkedett a tanárok fizetése, a bérnövekedés túlnyomórészt az inflációkövető indexálásnak volt tulajdonítható.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000