Hír archívum: 2019. október

Más hónap

Hová szabad választási plakátot ragasztani? - Az Ab véleményszabadságot sértő alkotmányos mulasztást állapított meg

2019.10.15.

A tulajdonhoz való jog védelme nem teheti indokolttá a választási plakátok jogszerű elhelyezésének automatikus, aránytalan korlátozását - szögezte le az Alkotmánybírság IV/1599/2019. számú határozatában, mellyel a véleményszabadságot sértő alkotmányos mulasztást állapított meg.

Költségkímélő bérleti szerződések cégeknek - Hogyan spórolhatunk egy jól előkészített iroda bérlettel?

2019.10.15.

Egy bérleti szerződés megkötése, legyen szó akár költözésről vagy egy futó bérlet megújításáról, minden cég életében jelentős esemény. Fokozottan igaz ez, ha egy cég a saját tulajdonú ingatlan kényelmét feladva költözik egy bérelt irodaházba. Kui Szilárd, a DLA Piper Magyarország vezető ingatlanjogi ügyvédje szerint ha az új bérleti szerződés egy módszeres és részleteiben átgondolt előkészítő folyamat eredményeként kerül megkötésre, bérlőként jelentős jövőbeni költségektől és konfliktusoktól kímélhetjük meg magunkat.

Elmulasztott jelentések hulladékgazdálkodással kapcsolatban - 15 tagállammal szemben indul uniós kötelezettségszegési eljárás

2019.10.15.

A hulladékokra vonatkozó uniós jogszabályok előírják, hogy a tagállamok kötelesek adatokat szolgáltatni a Bizottságnak. A mai napig összesen 15 tagállam mulasztotta el teljesíteni a különféle jogszabályokban – többek között az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló irányelvben, az elemekről és akkumulátorokról, valamint a hulladékelemekről és -akkumulátorokról szóló irányelvben, az elhasználódott járművekről szóló irányelvben, a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelvben, valamint a hulladékszállításról szóló rendeletben – előírt kötelezettségeit.

Egy tökéletes megoldás fejvadászok számára

2019.10.15.

Tapasztalt HR-esként kitörnél a megszokott mókuskerékből? Eleged van az alkalmazotti létből? Úgy érzed, hogy a multinál már nem tudsz előrébb lépni? Besokalltál a vezető pozícióktól, de a hosszú évek során megszerzett tapasztalatodat és kapcsolati hálódat nem akarod veszni hagyni? A saját kezedbe vennéd karriered alakulását? Ha valóban váltanál, megmutatjuk, mi a legjobb választás számodra! (X)

Melyek az idei tél legtrendibb kiegészítői?

2019.10.15.

A tervezők már régen bemutatták a legújabb téli ruha kollekcióikat, és természetesen most sem riadtak vissza attól, hogy merészebb kreációkba csomagolják a modelleket! Ha nem ihlettek meg az extravagáns szettek, és télen inkább konzervatívabban öltözködsz, kiegészítők terén még álmodhatsz merészebbet. Egy-egy feltűnőbb nyaklánc vagy fülbevaló a legvisszafogottabb outfitet is megbolondítja! (X)

Talált dolgok - Mi a teendő? - Amit a találás jogintézményéről tudni érdemes!

2019.10.15.

Árválkodó tornazsák egy menetrend szerinti buszjáraton. A megtaláló átadja a busz sofőrjének, aki elhelyezi azt a „talált tárgyak” között. A tulajdonos jelentkezik a „tornacuccért”, azonosítja a zsák tartalmát, majd visszakapja azt. A zsákban 14 millió forint lapult. - Egy történet a közelmúltból. De mi is a teendő, ha találunk valamit? Elrakhatjuk-e az utcán talált 500 euróst következmények nélkül? Mit mond a jog a találásról?

Statáriális eljárás - Egy rendkívüli jogintézmény múltja és jelene

2019.10.15.

A "rögtönítélő" bíróságok jellemzője, hogy hiányoznak az eljárási garanciák, az ítélkezés gyors és egyfokú, az ítélet rendszerint felmentés vagy halálbüntetés, melyet azonnal végre is hajtanak. Hatályos jogunk is lehetőséget biztosít a rögtönbíráskodás bevezetésére. - Mikor és hogyan jelent meg a statáriális eljárás a múltban és mit jelent napjainkban?

Devizahiteles perek a legfőbb bírói fórum asztalán - A Kúria elemezte az Európai Bíróság utóbbi hetekben közzétett határozatait

2019.10.14.

A Kúria elemezte az Európai Unió Bíróságának fogyasztói kölcsönszerződésekkel kapcsolatban az utóbbi hetekben közzétett határozatait. Árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria az Európai Bíróság ítéletében megadott szempontok alapján hozta meg döntését.

A cigaretta jövedéki adómértéke még mindig nem éri el az uniós küszöböt - Az Unió keresetet indít Magyarország ellen

2019.10.14.

Az Európai Bizottság keresetet indít az Európai Unió Bíróságán Magyarországgal szemben a cigarettára előírt minimális uniós jövedéki adómérték alkalmazásának elmulasztása miatt - közölte az uniós bizottság.

Ismét teljes a szlovák alkotmánybíróság testülete - Év eleje óta hiányosan működött, rövid ideig még döntésképtelen is volt

2019.10.14.

Ismét teljes létszámmal működhet a szlovák alkotmánybíróság, miután Zuzana Caputová államfő kinevezte múlt héten a 13 fős testület hat új tagját.

Végetért a THEMIS verseny négynapos döntője - Drukkolhatunk a magyar csapatért!

2019.10.12.

Végetért a 2019. évi Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által szervezett THEMIS verseny Bordeaux-ban rendezett négynapos döntője. A magyar csapat első szereplésére a keddi napon került sor, a verseny írásbeli feladatának elkészítésével.

Okozott vagyoni hátrány megtérítése fejében megszűnő büntethetőség - Példák az ügyészségi gyakorlatból

2019.10.11.

A büntetőeljárásban kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmat ért anyagi kár megtéríttetésére is - hangsúlyozza közleményében a Fővárosi Főügyészség. Erre tekintettel amennyiben a büntetőeljárás rendes, bírói útról való elterelése mellett a bűncselekményt egyébként beismerő gyanúsított megtéríti az okozott vagyoni hátrányt, ,,cserébe” megszűnik a büntethetősége.

A munkaerő nem áru! - Munkaügyi kapcsolatok - Miért fontos a munkavállalói érdekképviseleti szervezet?

2019.10.11.

A Suzuki nem hajlandó elismerni a nála megalakult szakszervezeti alapszervezet létezését, és ellehetetleníti, hogy a Vasas bebizonyítsa, megvan a kellő számú tagsága. Eddig tart a hír, de milyen jelentősége van az autógyár lépésének? Miért fontos, hogy a munkavállalók érdekképviseleti szervezeteket alakíthassanak, vagy már meglévőkhöz csatlakozhassanak? Mire szolgálnak a munkaügyi kapcsolatok?

A vádló váddal való rendelkezési joga

2019.10.11.

Egy büntetőügyben a közvádas bírósági eljárás megkezdésének szükségszerű előfeltétele az ügyészi vádemelés. A vádirat tartalmazza a vádlott azonosítására alkalmas leírását, valamint a vád tárgyává tett cselekmény részletes ismertetését. A bíróság vád alapján ítélkezik, azon nem terjeszkedhet túl. De módosítható-e a vádirat? Milyen módon rendelkezhet az ügyész a váddal?

Eredményzhet-e kedvezőtlenebb összbüntetést az új Btk.? - Az Alkotmánybíróság bírói döntést semmisített meg

2019.10.11.

Az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz eljárás alapján , IV/1577/2018. számú döntésével megsemmisítette a Fővárosi Ítélőtábla és Fővárosi Törvényszék összbüntetés tárgyában hozott végzését, mert az alapján az indítványozónak súlyosabb büntetést kell kiállnia, mintha esetében a régi Btk. rendelkezései alapján sor került volna összbüntetés megállapítására.

Közvetítői ügyelet - Október 1-től a Pesti Központi Kerületi Bíróságon!

2019.10.11.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság – a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével – az Országos Bírósági Hivatal Bírósági Közvetítés Országos Programjának keretében 2019. október 1-től Közvetítői Ügyelet indított.

Október végéig van lehetőség a banki adategyeztetés elvégzéséhez! - Kit érint az ügyfél-átvilágítás és mi a jelentősége?

2019.10.10.

A kötelező banki adategyeztetés első, június 26-i határidejét október 31-re hosszabbították meg a pénzügyi vállalatok. Kit terhel a banki adategyeztetési kötelezettsége? Miért van szükség a banki adategyeztetésre? Milyen hátrányos következményekkel jár, ha valaki nem tesz eleget e kötelezettségnek?

Új társvezetővel erősít a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda

2019.10.10.

A Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda élettudományokkal foglalkozó csapatát új szakértő erősíti. A gyógyszeripar, valamint a szabályozási és versenyjog területén komoly tapasztalattal rendelkező Barbora Dubanská a továbbiakban a cég partnerével, Dieter Natlacennel közösen vezetik a kelet-közép-európai élettudományi csapatot. Mivel a gyógyszeripar számos fontos szereplőjének Bécsben található a központja, a Taylor Wessing új partnere megosztva fog dolgozni a bécsi és a prágai irodák között, miközben a helyi irodákkal együttműködve az egész régiót felügyeli.

Megalapozhat-e szomszédjogi sérelem kereshetőségi jogot - Az Alkotmánybírság döntést hozott

2019.10.10.

A „kereshetőségi jog” kifejezés valóban nem szerepel egyetlen magyar jogszabály szövegében sem, ugyanakkor az azonosítható a polgári perrendtartásnak azon tételes jogi alapelvével, amely szerint a bíróság a jogvitát csak a vitában érdekelt fél kérelmére bírálja el - szögezte le IV/885/2019. számú döntésében az Alkotmánybíróság.

Kihívások és trendek az igazságszolgáltatás szakkönyvtáraiban - A mesterséges intelligencia és egyéb alapvető változások - konferencia

2019.10.10.

Kihívások és trendek az igazságszolgáltatásban és a szakkönyvtárakban címmel rendeztek szakmai konferenciát a Kúrián és a Fővárosi Törvényszéken. A szakmai konferencia az Országos Bírósági Hivatal (OBH), a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára, a Fővárosi Törvényszék Könyvtára és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Jogi Szekció közös szervezésében valósult meg.

Negyvenharmadik Jogász Vándorgyűlés - Október 10-12. - Napirenden a legaktuálisabb jogszakmai kérdések

2019.10.10.

2019. október 10-12 között rendezi meg a (Magyar Jogász Egylet|http://www.jogaszegylet.hu/) a Negyvenharmadik Jogász Vándorgyűlést a Zalakarosi MenDan Wellness Hotelben.

Tisztességtelen kikötések ingatlanközvetítői szerződésekben - A közvetítői díjat és a fogyasztót is érintő kérdésekről döntött a bíróság

2019.10.10.

Az ügyész által indított perben fontos, a közvetítői díjat és a fogyasztókat általában is érintő kérdésekről döntött jogerősen a bíróság. Megállapította, hogy tisztességtelen az, ha az ingatlanközvetítő a sikeres közvetítéstől függetlenül, annak ellenére kéri a jutalékát, hogy megfelelő vevőt ténylegesen nem közvetít.

Megerősített védelemben a visszaéléseket bejelentők - Az új uniós szabályozás 2021-től kötelező minden tagállamban

2019.10.10.

Az Európai Unió Tanácsa az uniós jog megsértéséről beszámoló, visszaéléseket nyilvánosságra hozók védelmének megerősítésére vonatkozó új szabályokat fogadott el, amelyek értelmében a bejelentőket védő, biztonságos csatornákat kell kialakítani. Az új szabályozás 2021-től lép érvénybe - közölte a tanács.

Az önkormányzati választások kapujában - Választási szervek és jogorvoslatok a választási eljárás során

2019.10.09.

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely elutasította az egyik főpolgármester-jelölt választás tisztaságának megsértésére alapozott kifogását. Az októberi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása okán újra fókuszba kerül a választási szervek hatásköre, valamint a határozataikkal szemben igénybe vehető jogorvoslatok.

A tanárok és az iskolaigazgatók fizetése és juttatásai Európában - Bizottsági jelentés a pedagógusok világnapja alkalmából

2019.10.09.

Az Európai Bizottság Eurydice hálózata a pedagógusok világnapja (október 5.) alkalmából közzétette éves jelentését, melyben a tanárok és az iskolaigazgatók fizetéséről és juttatásairól ad áttekintést. A jelentés megállapítja, hogy noha a 2017/2018-as tanévben a legtöbb európai országban emelkedett a tanárok fizetése, a bérnövekedés túlnyomórészt az inflációkövető indexálásnak volt tulajdonítható.

Online márkavédelem ügyvédeknek - A vállalkozások arculata és a márkanevek oltalmazásának kérdései

2019.10.09.

A vállalkozások arculatának védelme, a kapcsolódó márkanevek oltalmazása legalább olyan bonyolult feladat az online térben, mint a tényleges fizikai valóságban. Az interneten aktívan használt márkánk védelmére temérdek lehetőségünk van. Az a kérdés, hogy mi a célunk, ehhez mérten kell oltalmat választanunk. Ami biztos: minden hatékony védelmi forma alapja a védjegy. - Bene Gábor József ügyvéd, a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda partnerének írása segít eligazodni a márkavédelem útvesztőiben.

Az Alaptörvény érvényesülése a bírói gyakorlatban - Folytatódott a párbeszéd az Alkotmánybíróság és a Kúria között

2019.10.08.

Jogi műhelybeszélgetést rendezett a Kúria és az Alkotmánybíróság a Kúria bírói klubjában október 7-én. A rendezvény része annak az alkotmányos együttműködésnek, amelynek keretében a két szervezet 2016-ban indított közös kutatási programot az Alaptörvény érvényesülésének vizsgálatára. A program eredményeként idén májusban négy kötetes könyvsorozat jelent meg.

Orvosi műhibaperek - Gondatlan gyógyítók és súlyos következmények

2019.10.08.

Egy 23 éves kétgyermekes családanyának a vesekövét akarták szétzúzni. Rutinműtét. Azonban a műtéthez használt készülék levegőt juttatott a szervezetébe, ettől leállt a keringése, éberkómába került. A kártérítés összege 99 millió forint volt. Évente 120-180 orvosi műhibaper indul hazánkban, több mint kétmilliárd forintnyi kártérítést ítélnek meg. És rengeteg mulasztás örökre titokban marad.

Büntető ügyszakot érintő főbb kúriai döntések - Újságírói felelősség, bűnszervezet, összbüntetés -Joggyakorlat-elemzés

2019.10.08.

A Kúria sajtóreggeli keretében adott tájékoztatást a főbb büntető ügyszakot érintő kúriai döntésekről és a legfőbb bírói fórum joggyakorlat-elemző tevékenységéről. A hűtlen kezeléssel, a bűnszövetséggel és a bűnszervezettel, az összbüntetésbe foglalással valamint az oknyomozó újságíró büntetőjogi felelősségével kapcsolatos kérdések is terítékre kerültek.

Javítható és újrafeldolgozható háztartási készülékek - Új szabályokat fogadott el az Európai Bizottság

2019.10.08.

Az Európai Bizottság további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse Európa szénlábnyomát, és hogy az európai fogyasztóknak kevesebb pénzt kelljen energiára költeniük. Ezek sorába illeszkednek azok a környezettudatos terméktervezésre vonatkozó új intézkedések, melyeket a Bizottság a múlt héten elfogadott.

Jogsértően kiadmányozott közigazgatási határozatok - A döntési jogkör és felhatalmazás hiányának problematikája

2019.10.08.

A bíróságok az elmúlt években jelentős számú közigazgatási határozatot semmisítettek meg azért, mert azok kiadmányozása nem volt szabályszerű. Ennek az ítélkezési gyakorlatnak vetett véget a Kúria az év elején jogegységi határozatával. Szerzőnk ezen határozattal kapcsolatban foglalta össze a szakma képviselői és saját észrevételeit.

Training on the job - Új képzési formák a bíróságokon - Nemzetközi szeminárium a Magyar Igazságügyi Akadémián - kisfilm

2019.10.07.

Nemzetközi szemináriumnak adott otthont a Magyar Igazságügyi Akadémia. Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) „Training on the job” című kétnapos eseményén a különböző országok munkavégzés helyén megvalósuló képzéseinek módszereit hasonlították össze.

Sztrájk jogszerűen - A munkaügyi érdekvita egyik eszközének legfontosabb szabályai

2019.10.07.

A munkáltatói és a munkavállalói oldal eltérő érdekei sokszor vezetnek látens vagy nyíltan felvállalt konfliktushoz. Amennyiben a konfliktus nyíltan jelenik meg, munkaügyi érdekvita alakul ki, melynek egyik lehetséges kimenetele a sztrájk. De mi is a sztrájk? Mikor kezdeményezhető és mikor jogellenes? - A legfontosabb szabályok

Szaharov-díj 2019 - Küzdelem a gondolat- és véleményszabadságért - Bemutatjuk az idei év jelöltjeit!

2019.10.07.

Az Európai Parlament 1988 óta ítéli oda minden évben a Szaharov-díjat olyan személyeknek, vagy csoportoknak, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. - Bemutatjuk a gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó díj idei jelöltjeit.

Lehet az otthoni baleset munkahelyi baleset? - Távolról sem lehetetlen… - A távmunka jogi kihívásai

2019.10.07.

Miközben világszerte rohamosan nő a távmunkában vagy ún. home office-ban dolgoztatottak száma, addig sokan nem tudják, ez jogilag mivel jár. Márpedig sokszor váratlan kockázatokkal kell szembenéznie annak, aki az irodáján kívül foglalkoztatja a dolgozóját. A szabályozást és a buktatókat Bejó Ágnes, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda senior ügyvédje segítségével tekintjük át.

Bíróság sértette a visszaható hatályú jogalkalmazás tilalmát - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Szolnoki Törvényszék döntését

2019.10.07.

Az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz alapján megsemmisítette a Szolnoki Törvényszék kötbér megfizetése tárgyában hozott ítéletét, mert az megsértette a jogállamiság elvének részét képező visszaható hatályú jogalkalmazás tilalmát.

Büntetőjogi elvi döntések - Rágalmazás, rongálás, hűtlen kezelés - Kúriai joggyakorlat-elemzés

2019.10.04.

A Kúria sajtóreggeli keretében adott számot az elmúlt fél év büntető ügyszakot érintő joggyakorlat-elemzéséről, melynek keretében elvi határozatokról és elvi döntésekről is tájékoztatott. A rágalmazással, a rongálással, a hűtlen kezeléssel és a feltételes szabadságra bocsátás kapcsolatos kérdések is terítékre kerültek.

Pénzügyi kisokos - a befektetések alapjai

2019.10.04.

Sokan szeretnék, hogy ne csak ők dolgozzanak pénzükért, hanem pénzük is dolgozzon értük. Erre lehetőséget is adnak bizonyos hosszabb, illetve rövidebb távú befektetések. Ebben a cikkben a befektetések alapjait tárgyaljuk röviden, pár típusát felsorolva. (X)

Törvénysértő perek - Egy tudományos konferencia összegzéseként

2019.10.03.

"Azok a perek nem voltak valós eljárások, a jog alapvető értékeit sértették. Hiányoztak az elfogulatlan, pártatlan ítélkezés feltételei." - mondta Polt Péter legfőbb ügyész a „Törvénysértő perek 1945 után – a kutatás lehetőségei” című tudományos konferencián. Egy 2014-ben indult program keretében 40 kutató 110 ezer oldalnyi peranyagot tekintett át, és összegzésük szerint az 1956-os forradalmat követő 126 megtorló perben 231 halálos ítéletet hajtottak végre.

Két milliárd forintot csalt el ügyfeleitől egy pécsi ügyvéd - Hat és fél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság - Az ítélet jogerős

2019.10.03.

Hat és fél év börtönre ítélte a bíróság jogerősen azt a pécsi ügyvédet, aki kétmilliárd forintot csalt el ügyfeleitől. E. Levente még 2010-ben több súlyos fenyegetést követően, családja és önmaga védelme érdekében jelentette fel saját magát az ügyészségen.

Kelet-Közép-Európa ügyvédi irodái a számok tükrében - Érdekes statisztikák a magyar piacra összpontosítva

2019.10.03.

A CEE Legal Matters nevű, Kelet-Közép-Európa jogi piacával foglalkozó magazin idén is elkészítette a CEE By The Numbers kiadványát, mely a régió ügyvédi irodáiról közöl érdekes statisztikákat. Ezt a listát vizsgálta az ügyvédi kommunikációval foglalkozó Pro/Lawyer Consulting, elsősorban a magyar piacra összpontosítva.

Kell-e a szolgáltatások jellegét részleteznie egy hitelszerződésnek? - Magyar devizahiteles ügyben hirdetett ítéletet az Európai Bíróság

2019.10.03.

A hitelező nem köteles arra, hogy a hitelszerződésben részletezze a szerződés valamely feltételében előírt költség ellenében nyújtott valamennyi szolgáltatás jellegét - áll az Európai Bíróság C-621/17. számú Kiss és CIB Bank ügyben hozott ítéletében.

4 év 6 hónap fogház szexuális erőszak és súlyos testi sértés miatt - Ítélet a kőbányai futónő ügyében - Az ügyészség fellebbez

2019.10.03.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki a vád szerint 2018 októberében megtámadott és szexuálisan bántalmazott egy nőt Budapesten. Az ügyészség súlyosításért fellebbez.

Milyen hozzászólások törlésére kötelezhető a Facebook? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.10.03.

Az uniós joggal nem ellentétes az, hogy az olyan tárhelyszolgáltatót, mint a Facebook, a korábban jogellenesnek nyilvánított hozzászólással azonos, illetve –bizonyos feltételek esetén – azonos értelmű hozzászólások törlésére kötelezzék. Az uniós joggal az sem ellentétes, hogy az ilyen kötelezés világviszonylatban hatásokat fejtsen ki azon releváns nemzetközi jogi kereten belül, amelyet a tagállamoknak figyelembe kell venniük - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletben.

Egy becsületbeli ügy? - Lemondott a szervezett bűnözés elleni román ügyészség vezetője - Felix Banilát az államfő szólította fel távozásra

2019.10.02.

Lemondott szerdán a szervezett bűnözés elleni román ügyészség vezetője, Felix Banila, miután a román államfő ezt kérte tőle. Klaus Iohannis elnök arra hivatkozva szólította fel lemondásra hétfő este, hogy a júliusban elfogott, két fiatal lányt megölő caracali férfi ellen indított eljárás során a vádhatóság vitatható módon állította elő az egyik áldozat édesanyját, hogy DNS-mintát vegyen tőle.

Súlyos szabálytalanságok az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. működésében - Az ÁSZ ellenőrizte a közpénzek felhasználását

2019.10.02.

Az Állami Számvevőszék befejezte az Egészségügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2015-2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság működésének szabályozottsága az ellenőrzött években nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal. A társaság gazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így nem biztosította az elszámoltathatóságot, a vagyon megóvását. Beszámolási kötelezettségének nem szabályszerűen tett eleget, mérlegeit nem támasztotta alá leltárral. Közzétételi kötelezettségének hiányos teljesítése révén nem biztosította tevékenységének az átláthatóságát.

Tisztújítás az Európai Unió Törvényszékén - Új elnököt és elnökhelyettest választotta az európai unió bírái

2019.10.02.

Az Európai Unió Törvényszéke bírói karának részleges megújítását követően a bírák új elnököt és elnökhelyettest választottak. 2019. szeptember 27-től 2022. augusztus 31-ig terjedő időszakban Marc van der Woude tölti be a Törvényszék elnöki, Savvas Papasavvas pedig az elnökhelyettesi tisztségét.

Blockchain - harmadik fél nélkül lebonyolított elektronikus tranzakciók - Fintech megoldások a villamosenergia-kereskedelemben

2019.10.02.

Nem csupán a kriptovalutákra, a villamosenergia-kereskedelemre is jelentős hatást gyakorol a blockchain technológia alkalmazása, amely lehetővé teszi az elektronikus tranzakciók harmadik fél nélküli lebonyolítását, ezzel megkönnyítve a termelő-fogyasztók és a fogyasztók közötti energia-kereskedelmet. Matos Lilla és Szalbot Balázs, a DLA Piper Magyarország szakértői szerint bár a blokklánc alkalmazásáról sem az európai uniós, sem a magyar szabályozás terén nincsenek egyértelműen blokklánc specifikus rendelkezések, a hatályos jogszabályok még nem támogatják a technológia energiaipari alkalmazását.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000