Hír archívum: 2019. november

Más hónap

A gyermekek érdeke mindenek fölött a bírósági eljárásokban - Nemzetközi konferencia a Brüsszel IIA rendelet felülvizsgálatáról - kisfilm

2019.11.15.

Elkezdődtek a Brüsszel IIA rendelet felülvizsgálatához fűződő szakmai rendezvények, amelyek közül az egyik elsőnek a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) adott otthont. Az előadások középpontjában a családjogi kérdések álltak, a résztvevők pedig olyan témákra fókuszáltak, mint a gyermek meghallgatása, a jogellenesen külföldre vitt gyermek visszavitelét érintő módosítás, illetve a központi hatósági együttműködés módosított szabályozásai.

Otthongondozási díj diabétesszel élő gyerekek szüleinek - Új intézkedéseket jelentett be a kormány a Diabétesz Világnapján!

2019.11.15.

Több új intézkedéssel is segíti a kormány az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek és őket gondozó szüleiknek - jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

Könnyebb lesz az adócsalással szembeni fellépés az Európai Unióban - Az EP elfogadta az online értékesítés új uniós áfaszabályait

2019.11.15.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén megszavazta az e-kereskedelemre vonatkozó új, általános forgalmi adó (áfa) végrehajtási szabályait, amelyek egyszerűsítik és erősítik az online termékértékesítés áfaszabályait.

Törvényi védelem áldoktorok ellenében - A büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége

2019.11.15.

Törvényjavaslatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a parlamentnek az áldoktorok, kuruzslók tevékenységének visszaszorításáért, a büntetőjogban is megjelenik a kuruzslás vétsége.

Célravezető-e a vasszigor? - Büntetőeljárás fiatalkorúak ellen - Jogos a kérdés - Beszélgetés a Fővárosi Ítélőtábla kollégiumvezetőjével

2019.11.15.

"A fiatalkorú bűnelkövetők ügyét elbírálni nem csak nehéz, hanem óriási felelősség is." - hangsúlyozza Ujvári Ákos bíró, hozzátéve: "Az ilyen eljárásokra rengeteg speciális szabály vonatkozik - lényegében minden egy kicsit más, mint a felnőttkorúak esetében." Szigorúak a megkötések például a letartóztatásra, a kényszerintézkedésekre és a tárgyaláson résztvevő személyekre nézve. A legnagyobb különbség azonban az intézkedések, büntetések esetében figyelhető meg. De milyen célok érvényesülnek és hogyan történik a döntéshozatal? - Beszélgetés a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetőjével.

A munkaviszony vége - A megszüntetés módjai és amit tudni érdemes!

2019.11.14.

A munkavégzésre irányuló jogviszony aszimmetrikus - a munkavállaló jogilag is függő helyzetben van a munkáltatótól. Ezért megszüntetése esetében a törvényi szabályozás funkciója megfelelő garanciák megteremtése annak érdekében, hogy a függő helyzet ne eredményezzen aránytalan kiszolgáltatottságot. De vajon megvannak-e és működnek-e ezek a garanciák a magyar jogban?

Megkezdődött a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál - Vasárnapig 75 film 46 országból!

2019.11.14.

Alexander Nanau Emmy-díjas román rendező Colectív című filmjének vetítésével ma veszi kezdetét a Trafó Kortárs Művészetek Házában a 16. Verzió Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen vasárnapig 46 ország 75 dokumentumfilmjét láthatja a magyar közönség.

Példa nélkül - 30 év börtönre ítélték a volt kongói lázadóvezért Hágában - Bosco Ntagandát mind a 18 vádpontban bűnösnek találták

2019.11.14.

Harminc év börtönbüntetésre ítélte Bosco Ntaganda egykori kongói lázadóvezért háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt csütörtökön a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

Egyszerűsödik a kormányhivatalok működése - Március 1-jén lép hatályba a 80 törvényt módosító jogszabálycsomag

2019.11.14.

Március 1-jén lép hatályba a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését célzó, nyolcvan törvényt módosító jogszabálycsomag - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Járulékmentesen dolgozó nyugdíjasok, még kedvezőbb családi kedvezmény - Több adócsökkentést is hoz az egységes járuléktörvény!

2019.11.14.

Négy járulékfajta olvad a társadalombiztosítási járulékba jövő július 1-jétől a Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint; ugyancsak július 1-től minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség; továbbá a gyermekes családok számára még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Megalakult az új lengyel szejm - Az eddigi házelnököt, Elzbieta Witeket választotta meg az alsóház élére

2019.11.14.

Megtartotta kedden alakuló ülését a lengyel alsóház, a szejm, melyben az októberi parlamenti választáson újból abszolút többséget szerzett a Jog és Igazságosság (PiS) párt. A képviselők túlnyomó többsége - 314 honatya - az eddigi házelnököt, Elzbieta Witeket választotta meg a szejm élére.

Komoly probléma a cégek között a késedelmes teljesítés vagy nemfizetés - Közjegyzői okirat alapján azonnal indítható végrehajtás!

2019.11.14.

Hiába javult az elmúlt egy-két évben a vállalkozások fizetési morálja, még mindig komoly probléma a cégek közötti tartozás: a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai szerint évente több mint 60 ezer esetben indítanak cégek fizetési meghagyásos eljárást egy másik vállalkozással szemben késedelmes fizetés vagy nemteljesítés miatt. A késedelmes teljesítések jelentős része ugyanakkor megelőzhető lenne, ha a vállalkozások közjegyzői okiratban szerződnének egymás között.

Munkavállalói védelem a nagyszülői gyed-et igénybe vevőknek - Januárban lép hatályba a Munka törvénykönyvének módosítása

2019.11.13.

Megteremti a kormány a munkavállalók védelmét a januártól életbe lépő nagyszülői gyedet igénybe vevőknek a munka törvénykönyvének módosításával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán.

Hogyan válhat egy 13 éves csellista lány zaklatás áldozatává? - Szép csendben - Egy film kibeszéletlen fiatalkori élmények alapján

2019.11.13.

Kibeszéletlen fiatalkori élménye inspirálta a Szép csendben rendezőjét, Nagy Zoltánt, akinek első nagyjátékfilmjében egy ifjúsági zenekarban játszó 13 éves csellista lány válik zaklatás áldozatává.

Mit jelent az „igazolható módon” történő értesítés? - Az Alkotmánybíróság alkotmányos követelményt fogalmazott meg

2019.11.13.

A biztosító jogszabályból fakadó kötelezettsége, hogy a fizetési felszólítást a szerződő félnek, a szerződés megszűnéséről szóló értesítést pedig az üzemben tartónak egyedileg, minden kétséget kizáró módon igazolható formában küldje meg - szögezi le alkotmányos követelményként az Alkotmánybíróság III/866/2019. számú, bírói indítványt elutasító határozatában.

Neves felmenők örökségét kelti életre egy fiatal bíró Debrecenben - Milyen a jó bíró? - Portréfilm-sorozat - Mensáros Dániel

2019.11.13.

Az elődök élete útmutatás az utódok számára: a Debreceni Járásbíróság fiatal nyomozási bírájának életére több neves felmenőjének öröksége is nagy hatással van. "A jogszabályok, nyomozás érdekei és a mérlegelendő veszélyek mellett az embert is látni kell, aki velünk szemben áll" - hangsúlyozza Mensáros Dániel, a Debreceni Járásbíróság fiatal nyomozási bírája. - Milyen a jó bíró? - Portréfilm sorozat

Nagy változásokon túl és még nagyobbak előtt az áfarendszer - Januárjától hatályban a „Quick Fixes-csomag” új uniós szabályai!

2019.11.13.

2020 januárjától új adminisztratív feladatok várnak a közösségi áfás ügyleteket bonyolító vállalkozásokra, melyek elmulasztása esetén bukhatják az adómentességet - hangzott el a LeitnerLeitner november 12-én megrendezett áfa-workshopján. A rendezvényen Jancsa-Pék Judit az uniós áfareform jelenlegi állását és az aktuális gyakorlati teendőket mutatta be, Menczel-Kiss Gellért pedig a big data adózásra gyakorolt hatásait ismertette.

Hozzáférhetővé vált az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlata! - A Bírósági Hálózat adatbázisából szabadon letölthetőek dokumentumok

2019.11.13.

Az Európai Unió Bírósága az eljárással és az ítélkezési gyakorlattal kapcsolatos dokumentumokat tesz szabadon hozzáférhetővé a honlapján. E dokumentumok az Európai Unió Bírósági Hálózatának adatbázisából származnak. A legfontosabb újdonság, hogy a nemzeti bíróságok által 2018. július 1‑jét követően előterjesztett előzetes döntéshozatal iránti kérelmek valamennyi, rendelkezésre álló nyelven, teljes terjedelmükben közzétételre kerülnek!

Tarthat-e kapcsolatot fogvatartott börtönviselt személlyel? - A kapcsolattartási jog korlátozása és ellenőrzése a bv. intézet által

2019.11.13.

Jogerős szabadságvesztését töltő fogvatartott kapcsolattartási kérelmét utasította el az egyik hazai büntetés-végrehajtási intézet arra hivatkozással, hogy az általa megjelölt kapcsolattartó – egy közismert személy – büntetett előéletű. Milyen esetben korlátozható a kapcsolattartás?

A részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről - Új tőzsdei szabályozás! - Az érintett szereplők előtt álló legfontosabb feladatok

2019.11.13.

Egyre több új kötelezettségnek kell megfelelnie a tőzsdén jegyzett társaságoknak, az intézményi befektetőknek, illetve az értékpapírszámla-vezetőknek a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről szóló törvény alapján. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértői összegezték az érintett szereplők előtt álló legfontosabb feladatokat.

Hazatérhet a holtnak nyilvánított férfi - Hatályon kívül helyezte a Ceglédi Járásbíróság 1998-as határozatát

2019.11.12.

Hatályon kívül helyezte a Ceglédi Járásbíróság 1998-ban kelt határozatát, melyben halottnak nyilvánított egy, az Egyesült Államokba disszidált férfit. A férfi súlyos betegsége miatt szeretne még egyszer életében hazalátogatni, de eddig - a holtnak nyilvánító határozat miatt - nem kaphatott útlevelet.

Hogyan büntethető a szabályszegő nemzetközi védelmet kérelmező? - Uniós ítélet korlátozza a tagállamokra ruházott jog terjedelmét -

2019.11.12.

A nemzetközi védelmet kérelmező személy, aki súlyosan megsértette az őt elszállásoló befogadó állomás szabályait, vagy súlyosan erőszakos magatartást tanúsított, nem szankcionálható a befogadásnak a szállással, az élelmezéssel vagy a ruházkodással kapcsolatos anyagi feltételei megvonásával - áll az Európai Unió Bíróságának C-233/18. számú, Haqbin kontra Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers ügyben hozott ítéletében.

Egy tatabányai büntetőbíró tapasztalatai az Eurojustnál - Jól veszi az akadályokat Hágában az EJTN csereprogram ösztöndíjasa

2019.11.12.

Egészen új szakmai szerepben találta magát, ám sikerült fölvennie a Eurojust munkatempóját Balogh Mártának. A Tatabányai Törvényszék büntető bírája az EJTN long term csereprogramja keretében, szeptemberben utazott Hágába, négy hónapot tölt el az uniós szervezetnél. Az eddig szerzett szakmai tapasztalatairól mesélt.

Ellenérték vagy kártérítés? – Áfa szempontból nem mindegy! - Az Európai Bíróság a tagállami szabályoktól független értelmezést adott

2019.11.12.

Az Európai Unió Bírósága a közelmúltban újfent kijelentette, hogy a szerződésben kikötött kártérítés vagy kötbér is minősülhet egy szolgáltatás ellenértékének áfa szempontból. Ez azért nem mindegy, mert az ellenérték áfás, a kártérítés viszont nem. Mindez különösen az ún. hűségidős, vagy az egyéb határozott idejű szolgáltatásokat érintheti.

Tovább emelkedtek a jogdíjak világszerte - A beszedett összeg elérte a 9,65 milliárd eurót! - A CISAC friss jelentése

2019.11.11.

Tavaly világszerte tovább emelkedett a beszedett jogdíjak mértéke, a fő hajtóerő a digitális felhasználás volt - állapítja meg a közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC a 2018-as globális adatokat összefoglaló friss jelentésében.

Többszáz milliós csalás miatt előzetesben a BKKB egykori elnökhelyettese - Gyermekkori barátait és munkatársait is megkárosította a volt bíró

2019.11.11.

Gyerekkori barátait, ismerősit és munkatársait is átverte a Budai Központi Kerületi Bíróság egykori elnökhelyettese, aki a gyanú szerint több száz millió forintot kért kölcsön különboző ígéretekkel. A 62 éves dr. B. Veronikát különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte a jelenleg ügyvédként praktizáló volt bírónő előzetes letartóztatását.

Visszautasított keresetlevelek - A hiánypótlási felhívás kiadása nélküli visszautasítás okai

2019.11.11.

Lassan 2 éve lépett hatályba az új Pp., a joggyakorlat azonban még mindig vet fel jogértelmezési kérdéseket. A nehézségek feloldása érdekében a Kúria jogegységi határozatot is hozott. Mely esetben köteles a bíróság a keresetlevelet hiánypótlási felhívás kiadása nélkül visszautasítani?

Thék Endre bútoraival rendezték be az Igazságügyi Palotát - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.11.08.

Thék Endre a dualista monarchia korának leghíresebb bútorkészítője volt. Az ő bútoraival rendezték be számos reprezentatív középület termeit, többek között az Igazságügyi Palota belső tereit is. 1872-ben alapított asztalosműhelyében jött létre Magyarország egyik legnagyobb bútor-, asztalos- és zongoragyára.

Csalóakadémia - Hogyan dolgoznak a bűnözők? - A Belügyminisztérum kisfilmekkel hívja fel a figyelmet a veszélyekre

2019.11.08.

Négy kisfilmmel szemlélteti a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (NBT) a leggyakoribb idősek ellen elkövetett bűncselekmények előkészületeit, azzal a céllal, hogy a potenciális áldozatok megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket.

A vezető pozíciók 41%-át nők töltik be az Európai Bizottságban

2019.11.08.

Az Európai Bizottság túllépte a Jean-Claude Juncker elnök által 2014-ben kitűzött célt, aki kötelezettséget vállalt arra, hogy megbízatása végéig a Bizottság közép- és felső vezetőinek legalább 40%-a lesz nő. A legfrissebb adatok szerint minden szintet tekintve jelenleg a vezető pozíciók 41%-át nők töltik be, szemben a Juncker elnök megbízatása kezdetén mért 30%-kal, ami 37%-os növekedést jelent.

Több, mint 2 milliárd forint kárt okozott az államnak a 12 fős bűnszervezet - Öt európai állam nyújtott jogsegélyt az eljárás során

2019.11.08.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben, öt európai államhoz intézett jogsegélykérelem teljesítését követően tizenkét személlyel szemben nyújtott be vádiratot.

Energiapiaci tanácsadóval erősít a Baker McKenzie budapesti irodája - Kovács Kristóf 15 évig volt az Európai Bizottság szakértője

2019.11.08.

Kovács Kristóf másfél évtizedes EU Bizottsági tapasztalattal csatlakozik a Baker McKenzie Energia és Infrastruktúra csapatához, ahol energiapiaci tanácsadóként segíti a jövőben a nemzetközi ügyvédi iroda energetikai jogi szolgáltatásait.

Tavaszig a Parlamentben ülésezik az Alkotmánybíróság - Megújul a 70-es évek elején épült Donáti utcai épület

2019.11.07.

Az Alkotmánybírság (Ab) a Parlament egyik irodahelyiségében ülésezik a következő mintegy fél évben, az Ab Donáti utcai épületének felújítása miatt - tudatta az Ab hétfőn közleményben.

Az azonosítót és a lakcímet is tartalmazza az új személyi igazolvány - Október 28-dika óta igényelhető az új eSzemélyi!

2019.11.07.

Már az igénylő személyi azonosítóját (korábbi elnevezéssel személyi számát) és a lakcímét is rögzítik az újonnan kiállított állandó személyazonosító igazolvány (eSzemélyi) tároló elemén - tájékoztatott a Belügyminisztérium.

Németországban korlátozzák a homoszexualitás kezelésének lehetőségét - Az egészségügyi minisztérium jogszabálytervezete

2019.11.07.

Korlátozhatják Németországban a homoszexualitás megszüntetését célzó kezelést, az úgynevezett "konverziós terápiát" - írták német lapok. A minisztérium jogszabálytervezete szerint kiskorúak esetében tilos a "konverziós terápia" alkalmazása.

Nem támadhatóak az ÁSZ jelentései és azokban foglalt megállapításai - Az Alkotmánybíróság megerősítette az ÁSZ alkotmányos jogállását

2019.11.07.

Az Alkotmánybíróság megerősítette az Állami Számvevőszék alkotmányos jogállását, határozatában elutasította az egyik párt alkotmányjogi panasz indítványát. Az AB határozatában kimondta: az ÁSZ jelentései, az abban foglalt megállapításai, következtetései bíróság, vagy más hatóság előtt nem támadhatók meg, és emiatt a jogorvoslathoz való jog nem sérül. Az ÁSZ hangsúlyozza: kiemelt közérdek, hogy a pártok gazdálkodása törvényes és átlátható, működésük pedig korrupciótól mentes legyen. Az Állami Számvevőszéket törvényi előírások kötik, és az eszerint végzett ellenőrzései, valamint jogállásának támadása, minden esetben a jogállamiság elleni támadást jelent.

Világbajnoki evezős sikereket ért el a Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke! - A dobogóra is felállhatott a büntető ügyszakos bíró

2019.11.07.

Kiválóan szerepelt az ősszel megrendezett Velencei-tavi masters evezős világbajnokságon dr. Joó Attila, a Szegedi Ítélőtábla büntető ügyszakos tanácselnöke. Nyolcasuk Nagy-Britannia mögött 2. lett, míg négyesben 5. helyezést értek el.

Uniós jogot sért a bírói nyugdíjkorhatárt csökkentő lengyel szabályozás - Az Európai Bíróság döntést hozott

2019.11.07.

A lengyel bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárára vonatkozó, 2017 júliusában elfogadott szabályok ellentétesek az uniós joggal - áll az Európai Unió Bíróságának C-192/18. számú, Bizottság kontra Lengyelország ügyben hozott ítéletében.

Fokozottabban megjelennek az alkotmányos szempontok a bírói ítéletekben - Darák Péter beszámolt az Igazságügyi bizottság előtt

2019.11.07.

Elsődleges feladata a bíróságoknak, így a Kúriának is a közbizalom megteremtése, a szakértelem biztosítása és a gyors ítélkezés előmozdítása – mondta Darák Péter az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának ülésén, 2019. november 6-án. A szakbizottság a Kúria elnökének a Kúria jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében elvégzett 2018. évi tevékenységéről elkészített országgyűlési beszámolóját vitatta meg.

Új szenior ügyvéddel erősít a Kapolyi Ügyvédi Iroda - A tapasztalt szakember az energetikai és M&A jogi területek szakértője

2019.11.06.

25 éves tapasztalattal rendelkező szenior ügyvéd csatlakozásával erősíti tovább jogi csapatát a banki, finanszírozási és tőkepiaci területen piacvezető Kapolyi Ügyvédi Iroda. Az új csapattag, Dr. Horváth Gábor az energetikához, valamint a vállalati és M&A tranzakciókhoz kapcsolódó jogi munkákra fókuszál új pozíciójában.

Miként korlátozható a véleménynyilvánítás joga kampányidőszakban? - Az Ab döntése alkotmányos követelményt állapít meg

2019.11.06.

A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezések és plakátok elhelyezésével kapcsolatban csak olyan jogértelmezés és olyan jogalkalmazói gyakorlat lehet megengedett, amely nem vezet a véleménynyilvánításhoz való jog szükségtelen és aránytalan korlátozására - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1686/2019. számú, alkotmányos követelményt megállapító határozatában.

Hivatalával visszaélő országgyűlési képviselő - Az ügyészség vádat emelt Demeter Márta ellen

2019.11.06.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat az országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A versenytilalmi megállapodás és a tanulmányi szerződés - A Kúria elemezte a joggyakorlatot és beszámolt elvi döntéseiről

2019.11.05.

A Kúria sajtóreggeli keretében adott számot az idei első fél év munkaügyi szakágat érintő joggyakorlat-elemzéséről, melynek keretében elvi döntésekről is tájékoztatást nyújtott. Az Munka törvénykönyvének két különleges – kissé a munkaviszonyon kívül eső - megállapodása került terítékre: a versenytilalmi megállapodás, valamint a tanulmányi szerződés.

Megújul a bírósági fogalmazók és titkárok képzési rendszere! - Kreditrendszer, egységesítés - Január 1-től hatályban az új szabályok

2019.11.05.

A bíróságokon a szakvizsgával még nem rendelkező jogászok fogalmazóként, majd a szakvizsgát követően bírósági titkárként szerezhetnek szakmai gyakorlatot. A fogalmazók és a titkárok hatékony képzése kiemelten fontos cél, annak érdekében, hogy utóbb felkészülten, széleskörű szakértelemmel kezdhessék meg bírói pályájukat.

Hatékony jogi segítség a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos eljárásokban - Ingyenesen letölthető kézikönyv ügyvédeknek!

2019.11.05.

A kirendelt védőként való eljárásról és a letartóztatásról, valamint a gyermekkorú terheltek védelemhez való jogának megerősítéséről - Megjelent a Magyar Helsinki Bizottság két ügyvédeknek szóló kézikönyve!

Mellőzhető-e a közrend és a belső biztonság érdekében az uniós jog? - Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság asztalán

2019.11.05.

a Bíróságnak azt kellene megállapítania, hogy azzal, hogy Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők kötelező áthelyezésére szolgáló átmeneti és időben korlátozott mechanizmusnak való megfelelést, nem teljesítette az uniós jog szerinti kötelezettségeit. A tagállamok nem hivatkozhatnak a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos hatásköreikre egy olyan érvényes uniós intézkedés alkalmazásának mellőzése céljából, amellyel nem értenek egyet - hangsúlyozza indítványában Sharpston főtanácsnok.

Megilleti-e az elhunytat a saját névhez való jog? - Az Alkotmánybíróság bírói döntést semmisített meg

2019.11.05.

A jogai védelmére már nem képes elhunyt személyt halála után is megilleti individualitásának kifejezésére és másoktól való megkülönbözetésére szolgáló saját nevének tisztelete, mely az emberi méltósághoz való alkotmányos alapjogból fakad - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/701/2018. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000