Hír archívum: 2019. november

Más hónap

Fokozottabban megjelennek az alkotmányos szempontok a bírói ítéletekben - Darák Péter beszámolt az Igazságügyi bizottság előtt

2019.11.07.

Elsődleges feladata a bíróságoknak, így a Kúriának is a közbizalom megteremtése, a szakértelem biztosítása és a gyors ítélkezés előmozdítása – mondta Darák Péter az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának ülésén, 2019. november 6-án. A szakbizottság a Kúria elnökének a Kúria jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében elvégzett 2018. évi tevékenységéről elkészített országgyűlési beszámolóját vitatta meg.

Új szenior ügyvéddel erősít a Kapolyi Ügyvédi Iroda - A tapasztalt szakember az energetikai és M&A jogi területek szakértője

2019.11.06.

25 éves tapasztalattal rendelkező szenior ügyvéd csatlakozásával erősíti tovább jogi csapatát a banki, finanszírozási és tőkepiaci területen piacvezető Kapolyi Ügyvédi Iroda. Az új csapattag, Dr. Horváth Gábor az energetikához, valamint a vállalati és M&A tranzakciókhoz kapcsolódó jogi munkákra fókuszál új pozíciójában.

Miként korlátozható a véleménynyilvánítás joga kampányidőszakban? - Az Ab döntése alkotmányos követelményt állapít meg

2019.11.06.

A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezések és plakátok elhelyezésével kapcsolatban csak olyan jogértelmezés és olyan jogalkalmazói gyakorlat lehet megengedett, amely nem vezet a véleménynyilvánításhoz való jog szükségtelen és aránytalan korlátozására - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1686/2019. számú, alkotmányos követelményt megállapító határozatában.

Hivatalával visszaélő országgyűlési képviselő - Az ügyészség vádat emelt Demeter Márta ellen

2019.11.06.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat az országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A versenytilalmi megállapodás és a tanulmányi szerződés - A Kúria elemezte a joggyakorlatot és beszámolt elvi döntéseiről

2019.11.05.

A Kúria sajtóreggeli keretében adott számot az idei első fél év munkaügyi szakágat érintő joggyakorlat-elemzéséről, melynek keretében elvi döntésekről is tájékoztatást nyújtott. Az Munka törvénykönyvének két különleges – kissé a munkaviszonyon kívül eső - megállapodása került terítékre: a versenytilalmi megállapodás, valamint a tanulmányi szerződés.

Megújul a bírósági fogalmazók és titkárok képzési rendszere! - Kreditrendszer, egységesítés - Január 1-től hatályban az új szabályok

2019.11.05.

A bíróságokon a szakvizsgával még nem rendelkező jogászok fogalmazóként, majd a szakvizsgát követően bírósági titkárként szerezhetnek szakmai gyakorlatot. A fogalmazók és a titkárok hatékony képzése kiemelten fontos cél, annak érdekében, hogy utóbb felkészülten, széleskörű szakértelemmel kezdhessék meg bírói pályájukat.

Hatékony jogi segítség a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos eljárásokban - Ingyenesen letölthető kézikönyv ügyvédeknek!

2019.11.05.

A kirendelt védőként való eljárásról és a letartóztatásról, valamint a gyermekkorú terheltek védelemhez való jogának megerősítéséről - Megjelent a Magyar Helsinki Bizottság két ügyvédeknek szóló kézikönyve!

Mellőzhető-e a közrend és a belső biztonság érdekében az uniós jog? - Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság asztalán

2019.11.05.

a Bíróságnak azt kellene megállapítania, hogy azzal, hogy Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők kötelező áthelyezésére szolgáló átmeneti és időben korlátozott mechanizmusnak való megfelelést, nem teljesítette az uniós jog szerinti kötelezettségeit. A tagállamok nem hivatkozhatnak a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos hatásköreikre egy olyan érvényes uniós intézkedés alkalmazásának mellőzése céljából, amellyel nem értenek egyet - hangsúlyozza indítványában Sharpston főtanácsnok.

Megilleti-e az elhunytat a saját névhez való jog? - Az Alkotmánybíróság bírói döntést semmisített meg

2019.11.05.

A jogai védelmére már nem képes elhunyt személyt halála után is megilleti individualitásának kifejezésére és másoktól való megkülönbözetésére szolgáló saját nevének tisztelete, mely az emberi méltósághoz való alkotmányos alapjogból fakad - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/701/2018. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában.

Önszabályozó gyakorlati kódex a dezinformáció visszaszorításáért - Az online platformok első éves önértékelő jelentései

2019.11.05.

Az Európai Bizottság közzétette a Facebook, a Google, a Microsoft, a Mozilla, a Twitter, valamint hét európai szakmai szövetség első éves önértékelő jelentését a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex alapján. A kódexet aláírók jelentése ismerteti az elmúlt nyolc évben a dezinformáció elleni küzdelem terén elért haladást. Az önszabályozó gyakorlati kódexet 2018 októberében vezették be és a dezinformációval szembeni cselekvési terv egyik fontos pillére.

Erkölcs és jog - Mióta nem „egy szisztéma”?

2019.11.05.

Egy kitalált ország vezetője, aki mellesleg családapa és jó atléta, örömlányok társaságában mulat - ez kultúrájában erkölcsileg elítélendő, ugyanakkor a kitalált állam jogrendszere a bujálkodást nem bünteti - következmény tehát nincs. Erkölcs és jog mióta nem „egy szisztéma”? - tette fel a kérdést Erdő Péter bíboros egy, a témában megrendezett konferencián. Mit jelent, hogy erkölcsi szempontok rejtőznek a jogban? Hogyan működik a jog, és hogyan az erkölcs?

Alkotmánybíróvá választották Handó Tünde OBH elnököt - Legfőbb ügyészi és ombudsmanhelyettesi tisztségekről is szavazott a Ház

2019.11.05.

Az Országgyűlés hétfőn alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, újraválasztotta Polt Péter legfőbb ügyészt és az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettesévé választotta Szalayné Sándor Erzsébetet.

Kényszergyógykezelés szükségeltetik - Amikor a vádemelés nem az elítélést célozza

2019.11.04.

A vád szerint egy férfi a jegyzőt fenyegette, hogy hivatalos eljárásában befolyásolja. A terhelt kóros elmeállapota esetén az ügyészség a vádiratában a vádlott felmentését és kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza.

Járhat-e a szolgálati viszony megszüntetése az illetmény visszatartásával? - Az Ab megsemmisítette a Kúria döntését

2019.11.04.

Nem a fegyelmi eljárás megszüntetésének okai, hanem a fegyelmi felelősség megállapítása vagy annak hiánya határozzák meg a visszatartott illetmény kifizethetőségét - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1002/2016. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában. A Kúria nem tett eleget a bírói indokolással szemben támasztott követelménynek, döntése sértette a tisztességes eljáráshoz való alapjogot is.

Fél évük van az adózóknak, hogy visszakérjék az áfát! - Az Európai Bíróság magyar vonatkozású döntést hozott

2019.11.04.

Régóta problémát okoz, hogy az adóhatóság akkor sem adja vissza a már befizetett áfát az eladónak, ha a vevő a bruttó vételárat egyáltalán nem fizette meg. Az Európai Unió Bírósága (EUB) legfrissebb döntésében azonban egyértelműen leszögezi: ha a követelés véglegesen behajthatatlanná vált, akkor a magyar NAV is köteles az arra jutó áfát visszatéríteni az eladónak. Ez a döntés most lehetővé teheti, hogy legfeljebb fél éven belül más érintett adózók is kérjék a behajthatatlanná vált követeléseikre jutó áfa visszatérítését. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda részéről Fehér Tamás ügyvéd, az iroda partnere foglalta össze a tudnivalókat.

Alkotmánybíróvá választhatják Handó Tünde OBH elnököt - Ma szavaz az Országgyűlés az új alkotmánybíróról és a legfőbb ügyészről

2019.11.04.

Az Országgyűlés ma újabb kilenc évvel meghosszabbíthatja a jelenlegi legfőbb ügyész, Polt Péter megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választhatják Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét. A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi poszton Szalayné Sándor Erzsébet ismételt megválasztásáról is döntenek a mai napon.

Épül az Országos Bírósági Hivatal újabb képzési intézménye - Letették a MIA-Balaton alapkövét Balatonszemesen - kisfilm

2019.11.04.

"Nem a mának, hanem a holnaputánnak épül" az Országos Bírósági Hivatal újabb képzési intézménye. A MIA-Balaton alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el a napokban Balatonszemesen.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000