Hír archívum: 2019. december

Más hónap

Az OBT támogatja az OBH elnökének jelölt Senyei György Barnátot - Új alapokra helyeződhet az OBH és az OBT kapcsolata

2019.12.05.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) egyhangúlag támogatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára jelölt Senyei György Barna megválasztását - jelentette be Vadász Viktor, az OBT szóvivője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Példaértékű szakmai tevékenységgel terjesztett jogi kultúra - Díjjal ismertél el a Szegedi Ítélőtábla egykori bírájának életpályáját

2019.12.05.

Az elmúlt hétvégén immár 12. alkalommal tartották meg hazánkban az ügyvédek napját. A Magyar Ügyvédi Kamara rendezvényén a „Jogi kultúráért” díjat vehette át dr. Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla nyugalmazott kollégiumvezetője.

A gazdálkodási szabálytalanságok az alapítványok létét is veszélyeztetik - Az alapítványok ellenőrzési tapasztalatai - Az ÁSZ-elemzés tanulságai

2019.12.05.

A gazdálkodási szabálytalanságok az alapítványok eredményes és hatékony feladatellátását is veszélyeztethetik – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék elemzése, mely 14 alapítvány – 2017-2019 közötti időszakban nyilvánosságra hozott – ellenőrzési tapasztalatainak feldolgozásával készült. A nyilvánosságra és átláthatóságra vonatkozó előírások figyelmen kívül hagyása az alapítványok létét is veszélyeztetheti - figyelmeztet az ÁSZ.

Zseniális átverés! - Hamis EU határt épített migránsoknak - Csalás miatt indult büntetőeljárás az orosz embercsempésszel szemben

2019.12.05.

Csalás miatt indult büntetőeljárás egy orosz férfivel szemben, aki felépítette az orosz-finn határszakasz mását és így tévesztett meg ázsiai migránsokat - pénzért cserében juttatta át őket a hamis határon. Az orosz határőrök Vyborg közelében, a Finn határtól nem messze egy erőben fedezték fel az eddig példátlan csalást.

Ki fizeti a társasház közös helyiségeinek fűtési költségét? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.12.05.

Az uniós joggal nem ellentétes az a nemzeti szabályozás, amely úgy rendelkezik, hogy a társasházi ingatlanban található lakás minden tulajdonosa köteles hozzájárulni a közös tulajdonú épületrészek fűtési költségéhez - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jogászdíj - A Taylor Wessing az év munkajogász csapata - Idén is elismerték a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai jogászokat

2019.12.05.

Újabb díjat gyűjtött be a Taylor Wessing budapesti irodája. A szakma első számú hazai elismerésének számító Jogászdíjra idén három kategóriában is jelölt Taylor Wessing csapata munkajog kategóriában nyerte el a díjat. Különlegességnek számít, hogy Torsten Braner, Ódor Dániel és Kopasz János csapata az ügyfél Jungheinrich Hungária Kft.-vel közösen nyújtotta be a nyertes pályázatot.

Több száz hazai webshop a jogsértés kapujában - Gyakran milliós büntetéseket kockáztatnak a magyar online üzletek

2019.12.05.

Nehezen tudnak megfelelni a jogszabályoknak, gyakran milliós büntetéseket kockáztatnak hazai online üzletek százai – hangzott el az EY konferenciáján. Egy hamarosan életbe lépő uniós direktíva további kihívás elé állíthatja az e-kereskedelmi szektor szereplőit.

Uniós jogot sért a gázüzemű berendezésekre vonatkozó magyar szabályozás - Kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen

2019.12.04.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít 5 tagállam ellen a gázüzemű berendezésekre vonatkozó harmonizált uniós termékszabályok be nem tartása miatt - felszólító levelet küld Észtországnak, Görögországnak, Magyarországnak, Máltának és Szlovákiának, mert nem teljesítették a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekre vonatkozó harmonizált uniós szabályok (2016/426 rendelet) szerinti kötelezettségeiket.

Alkotmányossági és törvényességi aggályokat felvető helyi adórendeletek - Ombudsmani vizsgálatok tapasztalatai

2019.12.04.

Az alapvető jogok biztosához számos panasz érkezik az önkormányzatok által kivetett helyi adókat érintő kérdésekben. Az ezek alapján indított egyedi eljárásokban a felmerülő hatósági ügyviteli problémák mellett több esetben tapasztalható az is, hogy a települések adórendelete vet fel alkotmányossági vagy törvényességi aggályokat. Ezekben az ügyekben az ombudsman elsődlegesen az érintett önkormányzattal és az illetékes kormányhivatallal együttműködésben törekszik a felmerült probléma rendezésére.

Ügyvédi közreműködéssel szereték meg a 120 milliós örökséget - Csalás és közokirat hamisítás miatt emelt vádat a győri ügyészség

2019.12.04.

Hamis tartalmú, üzletrész értékesítéséhez és új ügyvezető választáshoz szükséges okiratokat készítettek egy győri ügyvéd közreműködésével azok az elkövetők, akiket csalással és közokirat hamisítással vádol a Győri Járási Ügyészség.

Az allamfő megnevezte jelöltjét az OBH elnöki tisztségére - Áder János jelöltje a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke

2019.12.04.

Áder János köztársasági elnök december 2-dikán Senyei György Bernátot, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnökét jelölte az Országos Bírósági Hivatal elnöki tisztségére. Kövér László, az Országgyűlés elnöke december 3-dikán tájékoztatta erről az Országos Bírói Tanácsot és kérte a jelölt véleményezését.

Milan Kundera visszakapta cseh állampolgárságát - A világhírű írót a 70-es évek végén üldözte el a kommunista rendszer

2019.12.04.

Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író visszakapta cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg a csehszlovák kommunista rendszer - közölte a Právo című cseh napilap keddi kiadásában.

Mit takart a hűtlenség tényállása a régi magyar jogban? - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.12.03.

A hűtlenség, vagy más néven hűtlenség bélyege (nota infidelitatis) a király személye és hatalma ellene elkövetett bűncselekmények összefoglaló elnevezése volt. Akkor vált a királlyal szemben hűtlenné valaki, ha megszegte a hűségét, amellyel a királynak tartozott, ha a király életére vagy hatalmára tört, vagy fellázadt ellene.

Áldozatsegítő Központok - Hova fordulhat egy áldozat és mit jelent az áldozatsegítés?

2019.12.03.

Az áldozatsegítés hatékonyabb megvalósítása és elősegítése érdekében az áldozatsegítő központok országos hálózattá történő bővítéséről döntött a Kormány. Mit jelent az áldozatsegítés? Ki jogosult igénybe venni az áldozatsegítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat?

Bírósági közvetítés közigazgatási perekben - Egyre több az egyezség!

2019.12.03.

2018. év eleje óta van lehetőség bírósági közvetítői eljárásokra a közigazgatási perekhez kapcsolódóan. Alig egy év elteltével, 2019 első negyedévében már tizenegy egyezség született a bíróságokon.

A tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást - A Bizottság kompromisszumot kötött, az EP új tervezetet követel

2019.12.03.

A képviselők újabb tervezetet kérnek a Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást. Az Európai Bizottság eredeti javaslattervezetének a célja az volt, hogy az uniós jogszabályokba olvassza az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (EFSA) 2013-as útmutatóját a méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról.

December végéig ki kell adni az idei szabadságokat! - De hogyan vihető át mégis a szabadság a következő évre? - Tippek és trükkök

2019.12.03.

Immár kevesebb mint egy hónappal a naptári év vége előtt egyre több cég kénytelen azzal szembesülni, hogy kisebb-nagyobb fennakadásokkal is járhat, ha a Munka Törvénykönyvének (Mt.) megfelelve minden munkavállalójának kiadja az idei évben esedékes szabadságát. Ennek elmaradása akkor is jogszabálysértésnek számít, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akar szabadságra menni.

Megszűnik az EVA és mostantól a NAV mindent lát - Kommentár a ma elfogadott adócsomaghoz

2019.12.03.

"A mai napon elfogadott adócsomagban nem voltak jelentős változások a már beterjesztett törvényjavaslathoz képest; a parlamenti vita során csupán kisebb pontosításokra került sor" – véli Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adópartnere.

Leplezett eszközök - Alkalmazás az új Be. alapján

2019.12.02.

A titkos felderítés elengedhetetlenül szükséges a hatékony bűnüldözői tevékenységhez, azonban erre egy alkotmányos jogállamban csak szigorú eljárási garanciák biztosításával kerülhet sor. A leplezett eszközök fogalmát az új Be. vezette be a magyar jogrendbe. De mik is ezek pontosan?

Tíz éve lépett hatályba a Lisszaboni Szerződés - A cél máig az Európai Unió működésének hatékonyabbá tételét

2019.12.02.

Európa nem pusztán örökölt kincs, hanem ígéret, Európa maga a jövő, Európát nap mint nap, téglánként építeni kell - mondta az Európai Bizottság új elnöke vasárnap Brüsszelben, a Lisszaboni Szerződés életbe lépésének tizedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Bírósági ülnökválasztás soron kívül - Az államfő kitűzte a választás időtartamát

2019.12.02.

A 2019. augusztus 1. és 2019. szeptember 30. napja között lezajlott soron kívüli ülnökválasztás során ismételten nem sikerült a választó szerveknek elegendő számú ülnököt választaniuk, ezért az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) 217. § (4) bekezdése alapján soron kívüli ülnökválasztás kiírását kezdeményezte a köztársasági elnöknél.

Minden tagállamnak ratifikálnia kell az Isztambuli Egyezményt! - Az EP nem törvényerejű állásfoglalása a nők védelmében

2019.12.02.

A nők elleni erőszak megállítása érdekében minden tagállam ratifikálja az Isztambuli Egyezményt, szólították fel az Európai Parlament az Unió országait.

Vallási közösségek nyilvántartásba vétele kedvezményes feltételekkel - További határidő nyílt meg az egyházak számára!

2019.12.02.

További határidő nyílt meg az egyházak kedvezményes feltételekkel történő nyilvántartásba vételére A vallási közösségek még 2020. január 6-ig kérhetik kedvezményes feltételekkel egyházkénti nyilvántartásba vételüket a bíróságtól.

Biztonsági tippek az ünnepi vásárláshoz - Az NBSZ NKI rendhagyó online IT biztonsági adventi naptára!

2019.12.02.

Az ünnepi szezon közeledtével, sokan szeretnék meglepni szeretteiket ajándékokkal. Az ilyen nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000