Immár tizedik alkalommal vesznek részt a bíróságok a Sziget Fesztiválon. Dr. Kerepesy Krisztián – aki jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium Ptk. megalkotásáért felelős munkacsoport bíróként berendelt tagja – 2004 óta „szigetbíró”. Vele beszélgettünk tapasztalatairól és élményeiről, valamint az idén várható programokról.

Nagyon érdekes, hogy valaki, aki soha nem járt még bíróságon és nem rendelkezik jogi ismeretekkel, milyen eredeti megoldásokat tud kitalálni.

Bíró úr, mióta vannak jelen a bíróságok a Szigeten és milyen formában teszik ezt?

A bíróságok csakúgy, mint számos társadalmi szervezet és közintézmény a Civil Sziget programjai között szerepelnek. Ide a résztvevőknek pályázni kell. Ebben az évben az Országos Bírósági Hivatal pályázata alapján kerültünk be. A jelenlétünk 2002 óta folyamatos volt, a kezdetektől a Fővárosi Bíróságnak köszönhetően. Én 2004 óta veszek részt a munkában. A Sziget Bíróságnak önálló sátra van, emellett a Civil Sziget Játszóterén is megjelenünk az öt napból három alkalommal egy-egy órás perszimulációval. Az első és az utolsó napon előadásainkra a Sziget Bíróság sátránál kerül sor.

Miért tartják fontosnak a Szigeten való jelenlétet?

Egyrészt be szeretnénk mutatni, hogy a bíró is ember. Szeretnénk megismertetni a közvéleménnyel a feladataink sokszínűségét, hogy ne úgy lássanak minket, mint egy robotot. Sokakban az a kép él a bírákról, hogy kizárólag büntetéseket osztanak, illetve válóperes ügyekben a gyermekelhelyezésről döntenek. Célunk a tevékenységi körök szélesebb bemutatásával közelebb hozni a bíróságok tevékenységét. Próbálunk segítséget nyújtani, tematikus napjainkon az adott témák szakemberei vannak jelen, akik az adott perszimulációk utáni beszélgetéseken elmagyarázzák a döntéseket. Másrészt a bíráknak is rendkívül lényeges találkozás ez. Különösen a fiatalabb fogalmazó és titkár kollégák számára fontos megélni azt, hogy miként vélekedik róluk, rólunk a laikus közönség. Nekünk is megvan a saját gondolkodásmódunk, bevallom, hajlamosak vagyunk „becsontosodni”. Ezért nagyon hasznos egy ilyen közönségtalálkozó, távol a megszokott, igen formalizált közegünktől.

Elmesélné, hogyan zajlik egy perszimuláció? Hogy képzeljük el? Önök járnak el bíróként, vagy ezt is a közönségre bízzák?

A bírát mi „adjuk”, de minden más szereplő a közönségből kerül ki. Ismert irodalmi műveket és meséket választottunk a perek témájául, mert ezeket a történeteket általában mindenki ismeri. Rendkívül jó látni, hogy pár perces eligazítás után – ami arról szól, hogy mit csinál az ügyész, vagy az ügyvéd – milyen érdekes megoldások születnek. Amellett, hogy a perszimulációkon igen jól szórakozunk, ezek rendkívül tanulságosak is. Nagyon érdekes, hogy valaki, aki soha nem járt még bíróságon és nem rendelkezik jogi ismeretekkel, milyen eredeti megoldásokat tud kitalálni.

Hogyan történik a jelentkezés, hogyan válogatják a Sziget bírókat? Sok jelentkező van?

Idén először fordult elő, hogy az Országos Bírósági Hivatal pályázatot hirdetett a vidéki bíróságokon dolgozó fiatalok részvétele érdekében. A beérkezett pályaműveket a Fővárosi Törvényszékkel közösen bírálták el. Idén először fordul elő, hogy a Fővárosi Törvényszéken kívül a Szegedi Törvényszék, a Csongrádi Városi Bíróság, a Miskolci Törvényszék és a Budaörsi Bíróság fogalmazói, titkárai is részt vesznek a Sziget Bíróság munkájában.

Nem tekintélyromboló a Szigeten részt venni? Annyira más ez a közeg, mint a bírósági hétköznapok…

Egyáltalán nem tekintélyromboló. Számos civil szervezet és közintézmény van jelen, hogy bemutatkozzon és ez egyiküknek, egyikünknek sem derogál. Ha arra gondol, hogy lehetnek sajátos élethelyzetek ez természetesen igaz. De ezek előfordulhatnak egy tárgyalóteremben is ez nem rombol tekintélyt. Nekünk tudnunk kell kezelni ezeket a váratlan helyzeteket is.

Mi az oka a bírósági nyitásnak a közvélemény felé?

A jogi felvilágosítás mindig elősegíti a bíróság munkájának jobb megismerését, a bírósági döntések megértését. Megpróbáljuk a rólunk kialakult képet minél teljesebbé tenni, ennek csak egyik eszköze a részvételünk a Sziget Fesztiválon. Emellett mi is mindig hasznos tapasztalatokat szerzünk, hogy mi foglalkoztatja velünk kapcsolatban a közvéleményt, a jogkereső állampolgárokat.

Mi az, ami leginkább érdekli a Sziget közönségét?

Elsősorban a büntetőjog. Ezen belül a kábítószerrel kapcsolatos kérdések mindig visszatérőek. Sajnos a családon belüli erőszakkal és a távoltartással kapcsolatos kérdések is egyre gyakoribbak. Emellett a munkajogról is sokan kérdeznek. A tematikánkat jórészt a felmerült kérdéseknek megfelelően igazítottuk.

A következő címeket alakítottuk ki:

  • Jogi útvesztő – A bírósági rendszer, a bírósági eljárások ismertetése. A tervezett per szimuláció: Toldi Miklós emberölési ügye.
  • „Meló gondok” – Munkajogi kérdések, szerződéskötés, túlmunka, felmondás, bérfizetés, stb. A tervezett per szimuláció: A törpék a bányában dolgoznak.
  • Jó a cucc? Tudunk jobbat! A kábítószerrel kapcsolatos témák. A tervezett per szimuláció: a mézfüggő Micimackó – avagy tényleges mi folyik a 100 holdas Pagonyban?
  • Bántottak?! Bántanak?! – A családon belüli erőszak, iskolai erőszak. Tervezett per szimuláció Jancsi és Juliska – kiskorú veszélyeztetési ügye
  • Megkomolyodtam! Családot alapítok, cégem lesz – Családi jogi és társasági jogi kérdések „Sziget” válóper lebonyolítása.

Hogy tudnak minden felmerült kérdésre válaszolni?

Természetesen nincs olyan ember, aki midben területen mindent tud. Velem is előfordult, hogy nem azonnal, hanem később e-mailben válaszoltam meg egy bonyolultabb kérdést. Az évek során nyilván kialakult egyfajta rutin, vannak visszatérő kérdések, de mindig van olyasmi, ami az embert váratlanul éri.

Van e a szívének kedves története a Sziget Bíróságon történtek közül?

Igen. Én itt ismertem meg a feleségemet. Ő is a Sziget Bíróságon dolgozott így a mi történetünk nem sorolható a „tipikus” Sziget történetek közé De ezen túlmenően is minden évben rendkívül jó tapasztalatokat szerzek, és számos élménnyel gazdagodom, nehéz lenne ezek közül egyet kiemelni.


Dr Kerepesy Krisztián 1980-ban született, 2003-ban “summa cum laude” avatták doktorrá az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Szakvizsgáit 2007-ben tette le “kitűnő” eredménnyel.

2003-tól fogalmazóként, 2007-től bírósági titkárként, 2009-től bíróként dolgozik. Bírói kinevezése után a Pesti Központi Kerületi Bíróságon vagyonjogi ügyeket tárgyalt, 2012. áprilisától a Közigazgatási és Igazságügyi minisztériumban az új Ptk. megalkotásáért felelős munkacsoport tagja berendelt bíróként.