Több mint negyed évszázada folynak idegen nyelvű képzések a szegedi jogi karon. Folyamatosan megújuló kínálattal várják a hallgatókat! – Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet vezetőjével, Prof. Dr. Badó Attilával beszélgettünk. (X)

Milyen szerepe van ma az idegen nyelveknek a jogász képzésben?

Csak közhelyes választ tudok erre adni. Egyre fontosabb. Már az uniós csatlakozás előtt is fontos volt, de ma még nagyobb a jelentősége a nyelvtudásnak, ha a végzett jogászok elhelyezkedéséről beszélünk.

Mióta foglalkoznak idegen nyelvű továbbképzésekkel a szegedi jogi karon?

Én személy szerint negyed évszázada, de van olyan kollégám, aki nálam is régebben kezdte a nemzetközi kapcsolatok építését, és a partner egyetemekkel közös képzési programok kidolgozását. 25 éve létezik nálunk német és francia jogi képzés, de az angol nyelvű programok is két évtizede működnek már.

Prof. Dr. Badó Attila
Fotó: Karnok Csaba

Milyen programokat kínálnak a hallgatóknak?

Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet által szervezett képzéseken jogi diplomával LL.M címet szerezhetnek a végzett jogászok, míg egyéb társadalomtudományok területén megszerzett diplomával szaktanácsadó végzettséget a német és angol nyelvű programjainkon. Graduális hallgatóknak is kínálunk képzéseket, de az utóbbi években inkább a diplomások számára fejlesztettünk idegen nyelvű programokat. Ebben az évben a Nemzetközi és európai kereskedelmi és befektetési jogi szakjogász (LL.M) / szaktanácsadó képzés ((International and European Trade and Investment Law Program), az  Angolszász jogi és angol jogi szakfordítói szakjogász (LL.M) / szaktanácsadó képzés (Basics of Common Law and English Legal Translation), illetve az Összehasonlító szellemi-tulajdonvédelmi szakjogász (LL.M) / szaktanácsadó képzés
(Comparative Intellectual Property Law Program) indul angol nyelven.
Német nyelven továbbra is a Német jogi és német szakfordító szakjogász (LL.M) / szaktanácsadó képzést kínáljuk azoknak, akik elfogadható szinten beszélik az adott idegen nyelvet. Idén a képzés tantervét a piaci igényekre tekintettel modernizáltuk, hiszen célunk, hogy olyan piacképes tudást nyújtsunk a hallgatóinknak, ami itthon és az EU más országaiban, intézményeiben is keresett.

Kiktől tanulhatnak a hallgatók ezeken a képzéseken?

Neves külhoni és magyar professzorok, elméleti és gyakorlati tapasztalattal is rendelkező oktatók gondoskodnak a képzések színvonaláról. A külföldi partner egyetemek professzorai blokkosított előadásokat tartanak, a magyar kollégák általában a szakfordítás oktatásában, vagy olyan jogterületek oktatásában vesznek részt, melynek elismert szakértői. Van olyan német professzor, aki a képzések elindulása óta részt vesz az oktatásban. Közülük ketten már az egyetem díszdoktori címét is megkapták. De Intézetünk munkatársa egy angol barrister végzettségű kolléganő is, akinek anyanyelvi és jogi szaktudását is hasznosítjuk a képzéseken.

Az önöknél végzett hallgatók mennyire elégedettek a képzés színvonalával? Mérik esetleg az elégedettségüket?

Nemrég volt egy Alma Mater találkozója a német képzéseinknek. Boldog, elégedett egykori hallgatókkal találkoztunk, akiknek egy jelentős része külföldön dolgozik. Néhányukkal interjút is készítettünk, amelyek intézetünk honlapján olvashatók, és amelyeket érdemes elolvasnia azoknak, akik idegen nyelvű képzések megkezdésén törik a fejüket.

Bővebb információt hol szerezhetnek az érdeklődők?

Minden információ és jelentkezési lehetőség elérhető az alábbi weboldalon:

https://tinyurl.com/SZTE-Law-training