Szakkönyv katalógus


Dr. Boóc Ádám, Dr. Sándor István, Dr. Török Gábor, Dr. Fábián Ferenc Szerkesztő: Dr. Török Gábor: A civilisztika dogmatikája

"Bizonyos fokig rendhagyó és kísérleti jellegű munkát tart kezében a kedves olvasó. Rendhagyó, amennyiben a könyv tételes jogi tárgyat alapvetően a tételes jog nélkül tárgyal, kísérleti pedig annyiban, hogy a polgári jog alapintézményeit dogmatika szempontból vizsgálja, így próbálván el nem évülő ismereteket szolgáltatni.

Közismert, hogy a magyar országgyűlés 2008 őszén napirendjére tűzte a 10 éve készülő új polgári törvénykönyv javaslatának tárgyalását. Ezzel párhuzamosan az is köztudott, hogy jelenlegi hatályos Ptk.-nk az elmúlt 10 évben 90 módosításon esett át, ami - ha pusztán az oktatásra fókuszálunk - szinte megoldhatatlan feladat elé állítja azon kollégákat, akik célul tűzték ki a mindenkori hallgatók írott tananyaggal való kiszolgálását is.

Ezért merült fel az az ötlet, hogy próbáljunk egy olyan munkát kiadni kezünkből, amely nincs annyira kitéve a tételes jog napi normaszöveg változásainak, és amely a magánjog lényegére fókuszál. A vizsgálati módszert a dogmatika szolgáltatja, mivel ez az az iránytű amelynek segítségével megismerhetjük a civilisztikai gondolkodás évezredek során kialakult kategóriáit és ha ezeket ismerjük akkor sokkal könnyebben eligazodhatunk a tételes jogi változások dzsungelében."

adatlap