Szakkönyv katalógus


Dr. Paczolay Péter, Dr. Trócsányi László : Alkotmánybírósági szemle

Tekintettel az Alkotmánybíróság döntéseinek jogfejlesztő szerepére, valamint jogalkalmazásra gyakorolt hatására, a HVG-Orac Kiadó 2010 márciusában induló, évente kétszer megjelenő folyóiratának célja az, hogy a testület határozatainak és végzéseinek szélesebb körű nyilvánosságot biztosítson.

Az Alkotmánybírósági Szemle elsősorban a gyakorló jogászok és jogalkalmazók számára készül, ezért a döntések kiválasztása során hangsúlyozottan figyelünk arra, hogy gyakorlati szempontból (is) figyelemreméltó határozatok és végzések kerüljenek be a folyóirat „Döntések” rovatába. A könnyebb kezelhetőség és megismerhetőség érdekében minden döntést rövid, néhány mondatos összefoglalóval látunk el, amelyben kiemeljük az adott döntésben található főbb jogi megállapításokat, felsorolásszerűen feltüntetjük a vizsgált jogszabályhelyeket és az érintett alkotmányos szakaszokat, a Szemle tartalomjegyzéke pedig az összefoglalók angol fordítását is közli.

A döntések ismertetése mellett, a Szemle az Alkotmánybíróság munkáját értékelő (kritikai) tanulmányok, illetve egyéb alkotmányjogi kötődésű cikkek közzétételére is lehetőséget teremt, illetve a „Tanulmányok” címet viselő rovatban, időről-időre más alkotmánybíróságok fontosabb, jogformáló döntései is ismertetésre kerülnek. Az Alkotmánybírósági Szemle „Krónika” rovatában az Alkotmánybíróság életének érdekes momentumait mutatjuk be.

A szerkesztőbizottság elnöke: Dr. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke

Főszerkesztő: Dr. Trócsányi László, alkotmánybíró

adatlap