Munkajog - a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata

GYES alatt visszamennék dolgozni, de nincs munka. Elküldhetnek fizetés nélküli szabadságra?

2011.02.13.

GYES alatt visszavenne a munkáltatóm, de a felhalmozódott szabadságom 2-3 hónappal hamarabb jár le, mint ahogy konkrét munkát tudnának biztosítani számomra. A munkáltatóm fizetés nélküli szabadságot javasol. Úgy tudom, ezt csak a munkavállaló kérheti. De én nem szeretném, hiszen arra az időre se bér nem jár, se a ledolgozott időbe nem számít be (pl. nyugdíjnál). Mit tegyek? Menjek el táppénzre arra az időre?

A fizetés nélküli szabadságot a munkáltató nem rendelheti el. A Munka Törvénykönyve felsorolja konkrétan azokat az eseteket, amikor a munkavállalót megilleti a fizetés nélküli szabadság, illetve amikor a munkáltatónak a fizetés nélküli szabadságot – a munkavállaló kérelmére – engedélyezni kell.

Ha tehát a munkáltatója – miután a felhalmozódott szabadságát kiadta – Önnek 2-3 hónapig nem tud munkát biztosítani (állásidő), úgy a munkáltató a Munka Törvénykönyve 151. § (4) bekezdése alapján köteles Önnek állásidőre járó munkabért fizetni. Az állásidőre járó munkabér ebben az esetben egyenlő az Ön személyi alapbérével.

Orvosa kizárólag abban az esetben veheti Önt keresőképtelen állományba (betegszabadság, táppénz), ha betegség miatt nem tud munkát végezni.

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.