Munkajog - a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata

Zalaegerszegi Flextronics – 12 órás munkavégzés

2011.02.13.

A férjem folyamatos munkarendben dolgozik. A zalaegerszegi Flextronics februártól elrendeli a 12 órás munkarendet. 3 nap 12 óra, 3 nap pihenőidő. Ez így elrendelhető?

A Munka Törvénykönyve szerint a munkarendet, a munkaidőkeretet és a napi munkaidő-beosztást – kollektív szerződés rendelkezése és erre vonatkozó munkaszerződés rendelkezése hiányában – a munkáltató állapítja meg. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját meg kell határozni és erről a munkavállalót írásban (a helyben szokásos módon) tájékoztatni kell.

A munkaidő a munkanapokra – munkaidőkeret alkalmazása esetén – egyenlőtlenül is beosztható. A beosztás szerinti napi rendes munkaidő legfeljebb 12 óra lehet. Munkaidőkeret esetén a beosztás szerinti heti munkaidő mértékét a munkaidőkeret átlagában kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy ha pl. két hónapos munkaidőkeret van érvényben a munkáltatónál, akkor ez alatt a két hónap alatt a rendes heti munkaidőnek (rendkívüli munkavégzés nélkül) átlagosan 40 órának kell lennie. Lehetséges tehát, hogy a munkavállalók bizonyos napokon 12 órát dolgozzanak rendes munkaidőben, „cserébe” viszont más napokon egyáltalán nem – vagy kevesebb órában – kell munkát végezniük. Azt, hogy a munkáltató a jogszabályoknak megfelelően osztotta-e be a munkavállalók munkaidejét, csak úgy lehet eldöntetni, ha a teljes munkaidőkereten belüli munkaidő beosztást pontosan megvizsgáljuk.

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.