Munkajog - a Jogi Fórum munkajogi tanácsadó rovata

A szabadságra vonatkozó igény mikor évül el?

2011.02.13.

A munkaadóm az elmúlt években a sok munka miatt a szabadságomat nem tudta teljes egészében kiadni. Kértem a szabadságom kiadását többször is, de erre az volt a válaszuk, hogy nem tudják már kiadni, mert a sok munka miatt nem tudnak nélkülözni. Meddig érvényesíthetem ezt az igényemet a munkaadómmal szemben?

Alapvetően különbséget kell tenni a szabadság kiadására és a szabadság megváltására vonatkozó munkavállalói igény között.

A szabadság kiadására vonatkozó munkavállalói igény a munkaviszony fennállása alatt nem évül el. A munkáltatója tehát a munkaviszony fennállása alatt köteles Önnek a szabadságot kiadni, még akkor is, ha az esedékesség évében ezt nem tette meg. Amennyiben a munkáltatója nem adja ki az Önnek járó szabadságot a munkaviszony megszűnéséig, úgy azt pénzben meg kell váltania a munkaviszony megszűnésekor. A szabadság megváltásával kapcsolatos munkavállalói igény elévülése pedig a munkaviszony megszűnésének napján kezdődik. A munkavállaló a munkaviszony megszűnésének napjától számított három éven belül érvényesítheti a szabadság megváltására irányuló igényét a munkáltatóval szemben.

Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.