Az Országgyűlési Könyvtár elektronikus hírlevele - 2008/2009 évfolyam XI-XII. szám

A tartalomból

AKTUÁLIS

  • Nemzetközi együttműködés létrehozója az Országgyűlési Könyvtár
  • 125 éve született Slachta Margit
KÖNYVAJÁNLÓ
  • Slachta Margitról és a feminizmusról
GYŰJTEMÉNYEINK
  • Külföldi Parlamenti Gyűjtemény
  • A Pulszky-gyűjtemény
HÍREK AZ EURÓPAI UNIÓ KEZDEMÉNYEZÉSEIRŐL
  • A kreativitás és innováció európai éve: 2009
KÖNYVAJÁNLÓ
  • Az Európai Unió 2009-es évadjához kapcsolódóan
MINDENNAPJAINK
  • Folytatódnak a felújítási munkák a Könyvtárban – részleges nyitva tartás

Az Országgyűlési Könyvtár nagy olvasótermét az elkövetkezendő időszakban felújítják, ezért a könyvtár 2009. február 2. és augusztus 30. között korlátozott szolgáltatásokkal és rövidített nyitvatartással működik: kedden és csütörtökön 12 órától 19 óráig várja az olvasókat.

Helyben olvasásra a földszinti katalógus teremben lesz lehetőség, ahol a Könyvtár csak korlátozott számban tud ülőhelyet biztosítani. A nagyolvasó, a kutatószobák és a különgyűjtemények (ENSZ, EU, MPGY) zárva tartanak.

A raktári szolgáltatások (központi és külső raktár) zavartalanul igénybe vehetők. A külső raktárból kért dokumentumok beszállítása kedden és csütörtökön, a délelőtti órákban lesz, amely megrendelhető személyesen vagy elektronikusan az info@ogyk.hu e-mail címen.

Az olvasótermi folyóiratok és a kézikönyvtári gyűjtemény a földszinti katalógus-folyósóra kerülnek elhelyezésre, így továbbra is hozzáférhetők lesznek.

A különgyűjteményekben található kötetek – a muzeális dokumentumok kivételével – a földszinti katalógusteremben lekérhetők.

Bemutatkozás

Az Országgyűlési Könyvtár a törvényhozás könyvtára, ugyanakkor nyilvános országos jogi szakkönyvtár is. Műemlék környezetben modern szolgáltatásokkal vár minden 18 év feletti magyar és külföldi állampolgárt. Az első alkalommal történő, valamint az olvasójegy érvényességének lejártát követő első belépéséhez előzetes bejelentkezés szükséges, melyet a könyvtár honlapján történő webes regisztrációval lehet megtenni.

A könyvtár fő gyűjtőkörei az állam- és jogtudomány, a politikatudomány és a modern kori egyetemes történelem. A könyvtár a hazai szakirodalmat ezekben a témákban a teljességre törekedve, a külföldi szakirodalmat pedig a lehető legszélesebb körben gyűjti. E mellett az újkori egyetemes történelem, a magyar történelem, a közgazdaságtan, a szociológia és a statisztikatudomány kiadványait válogatva gyűjti a könyvtár.

Különlegessé teszik a könyvtárat gyűjteményei. A Magyar Parlamenti Gyűjteményben Magyarországon a legnagyobb teljességgel érhetők el a magyar és az erdélyi országgyűlések történeti dokumentumai, e mellett válogatva gyűjti a könyvtár egyes külföldi országok parlamentjeinek dokumentumait. Az Országgyűlési Könyvtárban működik az ENSZ Letéti Gyűjtemény és az Európai Unió Letéti Gyűjteménye is. A könyvtár gyűjti a szervezetek hivatalos kiadványait, valamint a rájuk vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalmat. A könyvtár gyűjteményeinek sorában becses helyet foglal el a muzeális könyvek gyűjteménye, amely megközelítőleg 8000 művet tartalmaz és amelynek egy része már digitális formában is elérhető.

A könyvtár állománya több mint 700 ezer kötet. A 130 férőhelyes nagy olvasóteremben 30 számítógépes munkaállomás áll az olvasók rendelkezésére és közel 40 000 kötetes kézikönyvtári állományban lehet böngészni.

A könyvtár folyamatosan bővülő online katalógusa elérhető a honlapon. A katalógusban a könyvek, az időszaki kiadványok és a gyűjtemények dokumentumai mellett kereshetők többek között a könyvtárba beérkező magyarországi jogi szakfolyóiratokban és tanulmánykötetekben megjelent cikkek és tanulmányok is.

A kutatást több digitális gyűjtemény és társadalomtudományi online adatbázis is segíti.

Elérhetőségek

Országgyűlési Könyvtár, 1055 Budapest Kossuth tér 1-3.
Tel.: 441-4468
E-mail: info@ogyk.hu
Web: http://www.ogyk.hu