Dr. Szabó Tibor: Pénz és üzlet az ügyvédi praxisban

Konferencia: Pénz és üzlet az ügyvédi praxisban

Jogi Fórum rendezvény az ügyvédi működés üzleti vonatkozásairól
Budapest, Budapesti Ügyvédi Kamara díszterme
2010. október 19. (kedd)

Jelentkezés: http://konferencia.jogiforum.hu/penz_es_uzlet_az_ugyvedi_praxisban

Ügyvéd vagyok, többek között azért választottam ezt a szakmát, mert ügyvédnek lenni üzlet. A könyvemmel célom, hogy megosszam a tapasztalataimat jelenlegi és jövendő kollegáimmal. A könyvben felvázolom az ügyvédi működés lehetséges üzleti modelljeit, útvesztőit. Meghatározónak tartom a marketinget, mint az üzleti működés fontos elemét, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetve erre a témára bemutatom a lehetőségeit, új irányait, leírom a saját tapasztalataimat. Kiemelten foglalkozom az ügyvédi honlapok szerepével, funkcióival, több működő ügyvédi honlap független, kritikai elemzése is olvasható a könyvben. Összefoglaltam az ügyvédi munkadíjra vonatkozó gyakorlati tudnivalókat, megállapításának, elfogadtatásának, érvényesítésének technikáját, még a lélektanát is. Áttekintem az ügyvédek adózásának kérdéseit is. Mindezek összegzéseként felvázolom az ügyvédi iroda optimális, üzemszerű működésének alapjait. Ennek ügyvédi iratmintáit a könyv függelékét képező CD letölthető, és használatba vehető formában is tartalmazza.

A szerző

Dr. Szabó Tibor ügyvéd, 1991 óta praktizál. Szakterülete az adózás, cégjog, gazdasági büntetőjog. A Somogy Megyei Ügyvédi Kamara Ellenőrző Bizottságának elnöke.

Rendszeresen publikál szakmai folyóiratokban, ügyvédeket érintő írásai az Ügyvédek Lapjában is megjelentek.

Az üzlet és a jog kérdéseivel nem csak a gyakorlatban foglalkozik: több szakmai kiadvány szerkesztésében működött közre: 2007-ben a Lízing kézikönyv, 2009-ben Az én cégem az én pénzem - hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból című könyv lektorálására kérték fel. A kezdetek óta foglalkoztatják az internet szakmai lehetőségei, éveken keresztül a FigyelőNet internetes szakértője volt.

Szerzőként több sikerkönyv fűződik a nevéhez:
Vagyongyarapodás és adóellenőrzés. Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? (2007)
Egyéni vállalkozók kézikönyve (2009, 2010)
A könyvelői felelősség kézikönyve (2009)
Szellemi szabad-foglalkozásúak kézikönyve (2008, 2009, 2010)

Részletel a könyvből
Vélemények

Dr. Fekete László

Tisztelt Kollega Úr!

Megtisztelő megbízásodnak eleget téve, nagy érdeklődéssel olvastam végig a "Pénz és üzlet az ügyvédi praxisban. - Hogyan építsük fel ügyvédi irodánkat?" című művedet.

Általánosságban fontos, hiánypótló, új ismereteket adó mű. Számomra a legkiemelkedőbb jelentőségű részei azok a fejezetek, amelyek az információs technikai forradalom és az ügyvédi pálya összefüggéseit elemzik. A felfedezés élményével hatott, hogy milyen új területeket nyit meg mindez az ügyvédség számára.

Az ügyvédi honlap szerkesztésére, karbantartására, reklámhatékonyságára vonatkozó fejtegetések kimondottan újszerűek, ismeretgazdagok, s az e téren szerzett komoly tapasztalatról tesznek bizonyságot.

A másik ilyen terület, amit külön is kiemelek, az ügyvédi díj megállapítására, kikötésére vonatkozik. Néha szemérmesen, néha álszemérmesen nem beszélünk ezekről a kérdésekről. Kellően ki nem tárgyalt terület. Nem egységes a gyakorlatunk, nagyok a különbségek az egyes díjak és díjkikötési módszerek között. Nagyon időszerű az ügyvédi munka absztrakt szellemi értékének szélesebb körben érvényes meghatározása. Örömmel kell üdvözölni minden olyan írást, amely ebbe az irányba tesz lépéseket.

Végezetül, ami az ügyvédi megbízási szerződés feltételrendszerét és az ügyvédi tényállás / tényvázlat fontosságát illeti: ugyancsak jelentős és fontos részei írásodnak. Messzemenően egyetértek veled abban, hogy mindezek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A leírt módszerek komoly segítséget nyújtanak minden ügyvéd számára. Ez alatt nem a szó szerinti és minden változtatás nélküli alkalmazás értendő csupán, mindenképpen fontos forrásanyag.

Megköszönöm a bizalmat, hogy könyved lektorálásával hozzám fordultál.

Kollegiális tisztelettel:
Dr. Fekete László


Dr. Katzirz Béla

Egy rendkívül hasznos könyv, ami komoly hiányt pótol a szakmai piacon. Nem csak "kezdő" ügyvédek nélkülözhetetlen "bibliája", de régi "harcosok" számára is, a kor változásait követő hasznos gyakorlati tanácsokat ad, a még sokunk által igazán nem kihasznált ügyvédi marketing tekintetében, valamint az ügyvédi díj megállapítása, az adózás és megbízás kezelése tárgyában is. A könyv írója, akit büszkén vallok barátomnak, gazdag "frontvonalban" szerzett ügyvédi munkája során észlelt tapasztalatait ossza meg lényegre törően olvasóival. A könyvet tartalma alapján, határozott véleményem szerint az ügyvédjelölti oktatás részévé kellene tenni, amely nagy segítséget jelentene a kezdeti botladozások elkerülése érdekében.

Dr. Katzirz Béla


Dr. Fóris Kálmán

Kell a könyv, kell a jó könyv.
Miként lehetne meghatározni, hogy mitől jó a könyv? Az bizonyosan szükséges, hogy érdekes legyen és érdeklődést keltsen. Azt gondolhatnánk, hogy dr.Szabó Tibor gyakorló ügyvéd által írott "Pénz és üzlet az ügyvédi praxisban" című könyvéről hogy kizárólag a szakmai közönségnek szól. Meg vagyok arról győződve, hogy sokkal szélesebb körben vált ki érdeklődést, mint a nem kis létszámú szakmai érdeklődők köre.

Az ügyvédi társadalom létszámában és a velünk kapcsolatba kerülők számát illetően megnövekedett, reményeim szerint az ügyvédek hatása is nagyobb a társadalomra,ezért lehet érdekfeszítő ez a tisztánlátást segítő könyv.

Az ügyvédi munka és azok a belső mozgató erők,amelyek vezérelték az ügyvédeket mindig misztikussá titokzatossá tették az ügyvédi munkát az ügyvédi magatartást és gondolkodást. Így volt ez a XI. században és így van ez napjainkban is. Eötvös Károly Nagy Per című művében pontosan leírja, hogy az ügyfél tart az ügyvédtől. Nem tudja az ügyfél mit várhat az ügyvédtől ,nem tudja mennyit tud segíteni,nem tudja ér-e annyit mint amennyibe kerül. Ez sokkal pontosabban megfogalmazott irodalmi megfogalmazás egy olyan korban készült, amikor a jog, az igazságszolgáltatás és a benne résztvevők tekintélye növekvő volt.

Ekkor is és később is az ügyvédek megnyilatkozásaikban igyekeztek kerülni a nagyon egyértelmű és nagyon konkrét válaszokat, mert a döntéseket a döntéshozók az ítészek hozták és soha nem volt száz százalékosan előre kiszámítható az eredmény.
Az ügyvédhez forduló segítséget remélő ügyfél azonban bíztatást vár várja, hogy az ügyvédje igazat adjon neki. Okosan mutat rá a szerző, hogy ebben fontos az óvatosság és fontos megtalálni az egyetértés és a jogi realitás egyensúlyát.

A könyv a mának szól. Fontosnak érzem ezt hangsúlyozni, hiszen az ügyvédi hivatás jellemzői, az ügyvédek és a kihívások jelentősen megváltoztatták az úgynevezett klasszikus ügyvédi tevékenységet. Meg kell tanulnunk az új dolgokat ennyiben az a könyv olyan segítség, melyet így összefoglalva érdemi fejezetekre bontva és egybefoglalva másutt nem találunk.
Érdemes elgondolkodnunk az ügyvédi marketingről, az ügyfelekkel kialakított kapcsolatról az ügyfél tájékoztatásról, a díjakról. Azt érzem,hogy mindaz amit magunkban sokan gondoltunk, de kimondani nem mertünk, vagy nem akartunk, az megfogalmazódott ebben a könyvben és talán ennek alapján bátrabban leszünk maiak.

Köszönetemet szeretném kifejezni a könyv írójának.
Megint meggyőződtünk arról, hogy sokan vannak, akik közösségi szempontokat képesek megfogalmazni. Jó tanulást kívánok mindenkinek.

Végezetül a mottó a reánk vonatkozó törvényből: "Az ügyvéd e tevékenységében szabad és független. Az ügyvéd nem vállalhat olyan kötelezettséget, amely hivatásbeli függetlenségét veszélyezteti.

dr.Fóris Kálmán

Videó
Megrendelés

PÉNZ ÉS ÜZLET AZ ÜGYVÉDI PRAXISBAN - Hogyan építsük fel ügyvédi irodánkat?
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2010 • Szerző: Dr. Szabó Tibor • Formátum: Könyv + CD • Terjedelem: 204 oldal
Ára: 14.900,- Ft + 740,- Ft postaköltség összesen: 15.640,- Ft

  • átutalás
    postai csekk
  • Kérjük a csillaggal jelölt mezőket feltétlenül tötlse ki!

Megrendelése alapján a Kiadó e-mailben díjbekérőt küld Önnek, amelyen kérjük a könyv ellenértéke 14.900,-Ft + postaköltség (740,-Ft) - összesen: 15.640,-Ft átutalását a kiadó Adónet.hu Zrt. 11709002-29903043 számú bankszámlájára.

Ha csekkes fizetési módot választ, postai úton csekket kap, amelyen a befizetés teljesíthető.

A számlát az ellenérték kiadói bankszámlára érkezésének napjával mint teljesítési nappal állítja ki a Kiadó, egyidejűleg a könyvet a megadott címre futárszolgálattal azonnal kiküldi, a teljesített számlát mellékelve, amely a fentiek szerint pénzügyi teljesítést már nem igényel. A könyv kiszállítását a Sprinter Futárszolgálat végzi 2 munkanapon belül.

A Jogi Fórum kizárólag a kiadványhoz kapcsolódó tájékoztatás közvetítője, a megrendelések feldolgozásával, teljesítésével, számlázásával illetve a kiadvány tartalmával kapcsolatos felelősséget nem vállal. Bármilyen probléma esetén igyekszünk segíteni a szerkesztőség elérhetőségein.

Adónet.hu Zrt. Ügyfélszolgálat - ahova kérdésével, érszrevételével, panaszával fordulhat: 1085 Budapest, József körút 53 I/8. | E-mail: adonet@jogiforum.hu | Levélcím: 1450 Budapest, Pf: 132.