Wall Street, pénz, csillogás, hatalom. – Nincs olyan befektetési bróker, vagy pénzügyi szférában dolgozó egyéb szakember, akinek ne csengenének ismeretlenül e szavak. Csakhogy más kifejezések is ismerősek lehetnek: pl. a részvény shortolása, a spekuláció, a tisztességtelen befolyásolás, valamint a bennfentes kereskedelem, az alapos gyanú, az előzetes letartóztatás, a vádemelés, az ítélet, és – amennyiben a feltételei fennállnak – a vagyonelkobzás.

A bennfentes kereskedelem az egyik legvitatottabb intézménye a tőkepiaci jognak. Lehet ellenezni, lehet mellette érvelni, de egyvalamit nem lehet: közömbösnek lenni iránta. Akár gazdasági – pénzügyi területen praktizáló jogászként, akár brókerként, de előbb-utóbb kapcsolatba kerülünk a bennfentes kereskedelemmel. A tanulmány – mind a hazai, mind a közösségi joggyakorlatra támaszkodva – áttekintést ad a bennfentes kerrskedelem intérményéről, kiemelve a tőkepiaci vonatkozásokat, rámutatva a bennfentes kereskedelem tényállásának büntetőjogi és értékpapírjogi megkülönböztetésére is.

A Szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam – és Jogtudományi kar Gazdasági büntetőjogi szakjogász képzésének végzős hallgatója.