Humor a jogban

2004. augusztus 2. Jogi Fórum <>

A nyárra való tekintettel ezúttal könnyedebb téma boncolgatását is megengedhetõnek tartottuk, ezért az Interneten keringõ számos humoros vagy fura jogi vonatkozású történetbõl, viccbõl, írásból készítettünk egy gyûjteményt. Reméljük mindenki talál majd benne szórakoztató, vagy éppen elgondolkoztató történeteket is.

Humor a jogban

Ezek az írások többnyire teljesen szabadok - szerzõi jogi értelemben is, illetve nem feltétlenül állnak hátterükben tudományos alapossággal elvégzett kutatások, de nem is ismeretterjesztés, hanem a felvidítás volt a célunk közlésükkel. Munkánkat többek között a tv2 Napló c. mûsorának egy riportja is ihlette, ennek az összeállításnak a "gyöngyszemeit" közöljük elsõként, de Szerkesztõségünk is összegyûjtött az évek során néhány olyan anyagot, amely garantáltan megnevettet.

Az elsõ részben nyakatekert és értelmetlennek látszó jogszabályok gyûjteményét találják, ebbõl nyilván számosat ismernek hazai környezetbõl is, de higyjék el, az USA etekintetben is világelsõ. Többek közt a precedensrendszer okolható azért, hogy egy-egy nem hétköznapi esetbõl a késõbbi bírói döntés kis idõ elteltével már érthetetlen és groteszk szabályt szül.

A második rész bírósági jegyzõkönyvekbõl idéz mókás párbeszédeket, a harmadik fejezet komikus pereket és jogeseteket foglal össze.

A negyedik részben néhány rendõrségi anekdota és különös sztori kerül sorra. Az ötödik pedig, mint további jogi vonatkozású dokumentumokból, használati utasításokból és biztosítási kárbejelentõkbõl idéz.

Végül néhány válogatott viccet közlünk a jog világából, valamint pár linket, ahol az ilyen jellegû írásokra éhes olvasó tovább keresgélhet - angol és német nyelven.

Jó szórakozást kívánunk!

Vicces törvények:

 • Vegyük mindjárt hazánkat és a közismert autópálya-matrica problémát: Rá van írva, hogy fel kell ragasztani; az ellenõröket, ha jönnek, mégis mindig az érdekli, hogy eltettük-e a matrica ragadós hátoldalát bizonyítékul, hogy mi vettük. Aztán a költözködésnél: az elektromos mûvek rendelete szerint a kiköltözés pillanatában kell tanúk elõtt szerzõdni az óraállásról. Mintha ez lenne a legnagyobb gondunk cipekedés közben.
 • Alabama, állami törvénykönyv: tilos a templomban állbajusz viselete azzal a célzattal, hogy megnevettessük a gyülekezetet.
 • Chester, Nagy Britannia, városi törvénykönyv: walesi-ekre csak éjfél után, csak a város falain belül és kizárólag nyíllal lehet lõni.
 • Egyesült Államok, 48-as számú szövetségi törvény, 1411-es paragrafus: amerikai állampolgár bármely lakatlan szigetet birtokba vehet az Egyesült Államok számára de csak akkor, ha madárürüléket is talál rajta. Szabálysértés, ha valaki kilök egy élõ jávorszarvast egy repülõgépbõl.
 • Az osztrák gazdák új állatvédelmi törvényt kaptak. Nemrég ezzel a törvénnyel volt tele a világsajtó, az olvasók meg nevettek, mert fordítások szerint három havi szabadságra mehet ló és tehén egyaránt. A törvény egyik passzusa szerint az állat megijesztése 7,5 ezer euró, másodszori megijesztése már 15 ezer euró.
 • Arizona államban vadászati tilalom van - tevékre.
 • Ohioban sötétedés után tilos hátrafelé menni, vagyis háttal gyalogolni, és azt is törvény tiltja, hogy kifogyjon a benzin a kocsikból.
 • Missouri államban a tehénbillentés nevû népi játékot tiltják a szabályok.
 • Angliában egy terhes nõ bárhová pisilhet, még a legelképesztõbb helyekre is. A precedensértékû történet prózai: egy terhes nõ egy angol rendõr sisakjába pisilt; az adott körülmények között kénytelen volt elvégezni dolgát.
 • Londonban a mai napig törvény írja elõ, hogy akinek tehene van, nem rúghat be, vagy azt, hogy vasárnaponként tilos skótokra lõni - számszeríjjal.
 • Az angol kutyatartókra vonatkozó regulák szerint a mai napig fõbenjáró bûn, ha valaki nem tudja megakadályozni, hogy a kutyája - mondjuk így - bûnbe csábítsa a királyi udvar egyik kis kedvencét

Forrás: http://www.tv2.hu/cikk.php?…

 • kapcsolódó anyagok
EGYÉB PUBLIKÁCIÓ