A közösségi és a magyar versenyjog vizsgálata, különös tekintettel a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés szabályozására

2008. augusztus 11. Dr. Uszkay-Boiskó Sándor <>

A versenyjog egy rendkívül érzékeny, gyakran változó joganyag, viszonylag modern jogterület, tele megoldásra váró, izgalmas jogi problémákkal.

Dr. Uszkay-Boiskó Sándor szakdolgozata elsősorban az Európai Közösség versenyjogát elemzi, kitérve a magyar versenyjogi szabályozás, a hazai rendelkezések nevesített visszaéléseinek ismertetésére egyaránt. A dolgozat részletesen tárgyalja a gazdasági erőfölényes helyzetek megítélését és az ilyen állapot, minőség birtokában elkövethető visszaéléseket. A munka ismerteti a verseny légyegét, a közösségi versenypolitikát, a magánszektorra vonatkozó versenyjogi eljárási szabályok „reformját” és a tagállamok versenyjogi szervezeti felépítését. A szerző a gazdasági erőfölénnyel való visszaélések megítélésének részletes elemzése mellett kitér a piac meghatározására, az erőfölény vizsgálatára és a tipikusnak mondható visszaéléses magatartások bemutatására, érintve a közösségi versenyjog aktuális témáit, „kihívásait”, ismertetve saját álláspontját.

A szerző a mű megírásakor a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója.

letöltés
  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
VERSENYJOG
EURÓPAI UNIÓ
SZAKDOLGOZAT