A bennfentes kereskedelem értékpapírjogi megközelítése az uniós és a hazai szabályozásban

2014. augusztus 15. dr. Fodor Péter

Wall Street, pénz, csillogás, hatalom. - Nincs olyan befektetési bróker, vagy pénzügyi szférában dolgozó egyéb szakember, akinek ne csengenének ismeretlenül e szavak. Csakhogy más kifejezések is ismerősek lehetnek: pl. a részvény shortolása, a spekuláció, a tisztességtelen befolyásolás, valamint a bennfentes kereskedelem, az alapos gyanú, az előzetes letartóztatás, a vádemelés, az ítélet, és - amennyiben a feltételei fennállnak - a vagyonelkobzás.

A bennfentes kereskedelem az egyik legvitatottabb intézménye a tőkepiaci jognak. Lehet ellenezni, lehet mellette érvelni, de egyvalamit nem lehet: közömbösnek lenni iránta. Akár gazdasági - pénzügyi területen praktizáló jogászként, akár brókerként, de előbb-utóbb kapcsolatba kerülünk a bennfentes kereskedelemmel. A tanulmány - mind a hazai, mind a közösségi joggyakorlatra támaszkodva - áttekintést ad a bennfentes kerrskedelem intérményéről, kiemelve a tőkepiaci vonatkozásokat, rámutatva a bennfentes kereskedelem tényállásának büntetőjogi és értékpapírjogi megkülönböztetésére is.

A Szerző a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam - és Jogtudományi kar Gazdasági büntetőjogi szakjogász képzésének végzős hallgatója.

letöltés
  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
GAZDASÁGI JOG
PÉNZÜGYI SZEKTOR