Versenyjog

BLOG új hozzászólás

A hozzászólásokban leírtak kizárólag a szerző álláspontját türközik!


Tóth András: Prof. Eleanor Fox előadása Brüsszelben az amerikai elnökválasztás antitrösztre gyakorolt hatásáról

2008. július 14.

Július 11-én Prof. Eleanor Fox, a New York University Law School tanára tartott előadást a White & Case brüsszeli irodájában az amerikai elnökjelöltek antitröszthöz való hozzáállásáról.

A Professzor elmondta, hogy míg McCain eddig egyáltalán nem érintette az antitröszt politikát, addig Obama – akinek fő gazdasági tanácsadója pl. az a Austan Goolsbee, aki akkor volt a DoJ Antitröszt részlegének Internet politikáért felelős tanácsadója, amikor a hivatal előállt a Microsoft feldarabolásának ötletével – kijelentette, hogy: „We're going to have an antitrust division in the Justice Department that actually believes in antitrust law. We haven't had that for the last seven, eight years.
Az elmúlt években, ugyanis megfigyelhető, hogy az amerikai antitröszt egyre megengedőbb, erre utal pl.: a Whirlpool/Maytag összefonódás DoJ általi jóváhagyása, ahol az érintett piaci részesedés 70% feletti volt egy magas termék-differenciáltsággal jellemzett piacon. Talán ezért is lehet, hogy amikor William Kolasky, aki a Bush adminisztráció alatt Assistant Attorney General volt, amikor egy hónappal ezelőtt nyilvánosan is Obama mellett állt ki, beszédében a DoJ megerősítésének szükségességéről beszélt, különösen is az összefonódások terén. Az biztos, hogy a változtatás nem lesz könnyű annak fényében, hogy a bíróságok az elmúlt években számos antitröszt beavatkozást korlátozó döntést hoztak.
A hozzászóláshoz szükséges!


Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.