Versenyjog

BLOG új hozzászólás

A hozzászólásokban leírtak kizárólag a szerző álláspontját türközik!


Dr. Kőmíves Attila: Páneurópai közös jogkezelés

2008. július 16.

Ma jelent meg a sajtóközlemény, amely szerint a Bizottság határozatban kötelezett 24, írók és zeneszerzők közös jogkezelését végző európai szervezetet (valamint nemzetközi szövetségüket, a CISAC-ot), hogy szüntessék meg azt a közösségi versenyjogot sértő gyakorlatukat, amely megnehezíti a felhasználók számára a több európai országra vonatkozó felhasználási engedélyek megszerzését.

Az eljárás tárgya a közös jogkezelők által kötött kölcsönös képviseleti megállapodások, illetve az ezek tartalmára ajánlást tartalmazó CISAC mintaszerződés egyes versenykorlátozó rendelkezései voltak. A szerződések lehetővé tették, hogy a közös jogkezelők saját területükre olyan szerzők műveinek fehasználását is engedélyezzék, akik a partner jogkezelőinek a tagjai - vagyis lehetővé tették, hogy egy jogkezelő a saját országában egy műtípus teljes repertoárjára felhasználási engedélyt adhasson.

A Bizottság szerint azonban a szerződés egyes rendelkezései együttesen versenykorlátozók voltak. A "tagsági klauzula" megtiltotta a feleknek, hogy a másik szerződő fél országában honos vagy a másik szerződő fél jogkezelőben tagsággal rendelkező jogosultat felvegyenek a tagjaik közé, a "területi kaluzula" alapján pedig a kereskedelmi felhasználók csak a felhasználás helye szerinti jogkezelőtől kérhettek felhasználási engedélyt. Ezek a korlátozások kiegészültek egy "kizárólagossági klauzulával", amelyik alapján a felek saját országukban egymás kizárólagos képviselői voltak, illetve egy "területi felosztással", amely alapján csak a saját országuk területére kiterjedő engedélyeket adhattak ki.

A szerződések ugyan több fajta felhasználási formára vonatkoztak, az eljárás azonban csak a zeneművek internetes felhasználására, műholdas sugárzására, és vezetékes továbbközvetítére vonatkozott, amelyekre a jogosultak a gyakorlatban tipikusan több országra kiterjedően szoktak felhasználási engedélyt kérni. A bilaterális megállapodások azonban kizárták azt, hogy a felhasználási engedélyt egy jogkezelőtől több országra is megszerezze egy kereskedelmi felhasználó (pl. tévétársaság) - ehelyett minden országban külön-külön kellett szerződést kötnie a közös jogkezelővel.

A határozat nyilvános változata egyelőre még nem elérhető, a ma kiadott bizottsági sajtóközleményből viszont úgy tűnik, hogy a Bizottság ugyan megtiltotta a versenykorlátozó kikötések további alkalmazását, a közös jogkezelők a bilaterális megállapodásainak rendszerét azonban nem. Továbbá, az egyes közös jogkezelők továbbra is szabadon állapíthatják meg a területükön történő felhasználásra vonatkozó díjakat.

A határozat nyomán valószínűleg megindul majd egy "egykapus" rendszer fejlődése a közös jogkezelésben (legalábbis az online, műholdas és kábeles továbbközvetítési felhasználási módokra). Ez kétségkívül járhat a hatékonyság növekedésével, és minden bizonnyal kihívást jelent majd a kisebb országok közös jogkezelőinek, ha el akarják kerülni az egyszerű kifizető pénzárrá változást.

A sajtóközlemény itt érhető el: http://europa.eu/…sesAction.do?…
A hozzászóláshoz szükséges!


Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.