Versenyjog

BLOG új hozzászólás

A hozzászólásokban leírtak kizárólag a szerző álláspontját türközik!


Horányi Márton: Mikor mentesülhetnek a versenykorlátozó megállapodások? Hatályba léptek az új magyar csoportmentességi rendeletek

2011. november 6.

Közismert, hogy nem minden versenykorlátozó megállapodás jogellenes, hiszen bizonyos feltételek (hatékonysági előnyök) teljesülése esetén az egyébként versenykorlátozónak minősülő megállapodások is mentesülhetnek a versenykorlátozó megállapodások tilalma alól. Az ilyen mentesülésnek két formája van, az ún. csoportmentességi rendeletek alatti mentesülés, illetve az egyedi mentesülés.

A csoportmentességi rendeletek kiemelt szerepet töltenek be a vállalkozások életében, hiszen objektív és ezáltal könnyebben ellenőrizhető feltételekhez kötik a mentesülés lehetőségét. (Egy megállapodás jellemzően akkor mentesülhet a vonatkozó csoportmentességi rendelet alatt, ha a felek piaci részesedése a rendeletben meghatározott küszöb alatt marad, illetve ha a megállapodás nem tartalmaz a csoportmentességi rendeletben pontosan meghatározott különösen súlyos – ún. hardcore – versenykorlátozó kikötést.)

Ha egy versenykorlátozó megállapodás nem mentesül egyetlen csoportmentességi rendelet alatt sem, akkor a feleknek az egyedi mentesülés feltételeinek teljesülését kell bizonyítaniuk, amely jellemzően komoly jogi és közgazdasági elemzést igényel, és amely általában komoly bizonytalanságot és kockázatot eredményez.

Miután tavaly módosultak az EU csoportmentességi rendeletek, szükségessé vált a hasonló magyar csoportmentesítési rendeletek módosítása, hatályos uniós joggal történő összhangba hozatala. Az új csoportmentesítési rendeletek a 2011. október 7-i Közlönyben jelentek meg, és 2011. október 22-én hatályba lépett:

  • a vertikális megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítéséről szóló 205/2011. (X. 7.) Korm. rendelet;
  • a kutatási és fejlesztési megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítéséről szóló 206/2011. (X. 7.) Korm. rendelet.
  • a szakosítási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítéséről szóló 202/2011. (X. 7.) Korm. rendelet;
  • a gépjármű utópiacra vonatkozó megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítéséről szóló 204/2011. (X. 7.) Korm. rendelet; és
  • a biztosítási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alóli mentesítéséről szóló 203/2011. (X. 7.) Korm. rendelet.

A változások nem érintik a technológia-átadási megállapodások egyes csoportjainak a versenykorlátozás tilalma alól történő mentesítéséről szóló 86/1999. (VI. 11.) Korm. rendeletet, amely azonban szintén módosításra szorulna, hiszen a kormányrendelet jelenleg nincs összhangban a technológia transzfer megállapodásokra vonatkozó hatályos EU joggal.

Mivel az egyes új csoportmentességi rendeletek a korábbi szabályozáshoz képest fontos újdonságokat is tartalmaznak, az új hatályos joganyag bemutatására és a hatályos uniós joggal történő összevetésére a következő blogbejegyzésekben kerül sor.
A hozzászóláshoz szükséges!


Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.