Versenyjog

BLOG új hozzászólás

A hozzászólásokban leírtak kizárólag a szerző álláspontját türközik!


Szilágyi Pál: Az ötödik megállapodás a Bizottság és vállalkozások között

2011. december 7.

Az Európai Bizottság és hűtőkompresszorokat gyártó vállalkozások között jött létre megállapodás tárgyalásos rendezési eljárás útján. A tárgyalásos rendezési eljárás során a vállalkozások elismerik a felelősségüket, vállalják, hogy nem fordulnak bírósághoz és ezért cserébe csökkenti az Európai Bizottság 10 százalékkal a bírságot.

Az ügy az egyik kartellező vállalkozás engedékenységi kérelmével indult, amely miatt ő bírságelengedésben részesült. A többi vállalkozást 161.198.000 euró bírságot kapott. A sajtóközleményben a versenypolitikáért felelős biztos külön kiemelte, hogy nehéz gazdasági helyzetben különösen fontos a kartellek elleni küzdelem, azaz az nem lehet mentség a vállalkozások közötti összejátszásra.

A vállalkozások külön bírságcsökkentésben részesültek, azért mert együttműködtek a 2006-os engedékenységi közleménynek megfelelően, valamint további 10% csökkentés járt a tárgyalásos rendezési eljárás keretében. A két eszköz egyidejű alkalmazásával 25-50 %-os bírságcsökkentést értek el a vállalkozások.

Jó példa az ügy arra, hogy a vállalkozások együttműködése milyen jelentős összegeket spórolhat meg egy eljárás során, ha a kérdéses magatartás körül viszonylag kevés a vita. Az elért bírságcsökkentés nem számítva a teljesen elengedett bírságot nagyjából 66 millió euró volt.

Az ügyben továbbá azért is járt bírságcsökkentés, mivel egy vállalkozás arra hivatkozott, hogy a nehéz gazdasági helyzete miatt nem tudja megfizetni a bírság egészét. Ezt az Európai Bizottság megvizsgálta és elfogadta.

Mint ismeretes a Gazdasági Versenyhivatal is éppen most zárta le a konzultációját a bírságközlemény kapcsán, amelyben kifejezetten szerepel az, hogy az együttműködés jelentős mértékét az engedékenységi politikán túlmenően is enyhítéssel kívánja honorálni a hivatal.
A hozzászóláshoz szükséges!


Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.