Versenyjog

BLOG új hozzászólás

A hozzászólásokban leírtak kizárólag a szerző álláspontját türközik!


Tóth András: Befolyásolhatja az elektronikus hírközlés-szabályozás a versenyjogi gyakorlatot?

2008. július 24.

Július 7-én tette közzé konzultációra a European Regulators Group (ERG) a földrajzi piacokról szóló közös álláspont tervezetét.

Az elektronikus hírközlésben a szabályozási célpontokat képező jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat (JPE) a versenyjogi elvek és gyakorlat figyelembe vételével kell a nemzeti szabályozóhatóságoknak (NSZH) azonosítaniuk. Az eddig is teljesen nyilvánvaló volt, hogy az NSZH-knak figyelemmel kell lenniük az európai versenyjog fejlődésére. (lsd. Iránymutatások 70. pont) Arra azonban korábban nehezen lehetett volna példát hozni, hogy az NSZH-k gyakorlatra miként befolyásolja a versenyjogot.Az érintett földrajzi piac-meghatározás kapcsán erre most jó esély mutatkozik.
Az ERG nemrég közzétett és augusztus 11-ig véleményezhető közös álláspont-tervezete (letölthető: http://www.erg.eu.int/…s_080707.pdf)
ugyanis új gyakorlatot vezetne be az elektronikus-hírközlési piacok földrajzi dimenziójának meghatározásába, amely eddig a versenyjogban is a szabályozásra és a hálózat kiterjedtségére koncentrált. Az ERG (az Ofcom 5-ös piacon hozott határozata nyomán) arra ösztönözné az NSZH-kat, hogy vizsgálják meg a nemzetinél kisebb léptékű piac meghatározásának indokoltságát. Ehhez első lépcsőben a megfelelő földrajzi egység azonosítására van szükség (ez lehet pl. kapcsolási körzet) amely az inkumbens hálózati felépítését követhetné. Másodszor ezen egységen belül a versenyfeltételek homogenításának vizsgálatára kerülne sor a piaci szereplők száma, a piacralépési korlátok, alkalmazott árak mentén. Ez a két lépcsős teszt egyébként közelebb vihet a szabályozás leépítéséhez is. Természetesen figyelemmel kell lenni arra a greenfield approach alapján, hogy a verseny mennyiben köszönhető a fennálló szabályozásnak.
A hozzászóláshoz szükséges!


Az oldal tartalma nem minősül jogi tanácsadásnak.
Kérjük olvassa el a Jogi Fórum felhasználási feltételeit.