Országos és regionális adatbázisokkal, jobb adatminőséggel, valamint könnyebb és gyorsabb adatcserével segíti a jövőben ügyfeleit a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) annak a megállapodásnak köszönhetően, amit ma írt alá Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke és Daren Tang, a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) főigazgatója.

Adatminőségről és adatcseréről szóló megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2023. november 14-én Genfben. A megállapodás segítségével tovább fejlődnek az SZTNH szellemitulajdon-védelmi szolgáltatásai.

Az együttműködés értelmében az SZTNH adatszolgáltatás révén járul hozzá a WIPO globális adatbázisainak bővítéséhez. Első körben a publikus hazai szabadalmi adatok lesznek hozzáférhetőek a WIPO adatbázisaiban. Mindez elősegíti, hogy az ügyfelek világszerte a lehető legpontosabb információval rendelkezzenek a hazánkban publikussá vált iparjogvédelmi oltalmakról. A WIPO ennek érdekében vállalja, hogy az SZTNH részére üzleti megoldásokat biztosít a digitalizálás, az elektronikus dokumentumkezelés, az online kutatás és az egyéb kapcsolódó rendszerek fejlesztéséhez.

A megállapodás hozzájárul az SZTNH szellemi tulajdoni adatbázisainak továbbfejlesztéséhez, digitalizációs projektjeinek megvalósításához és az adatminőség javításához. Mindez azért is fontos, mert az SZTNH egyik fő törekvése az elektronikus bejelentések arányának további növelése, továbbá olyan európai adatszolgáltatási pilot projektekben is részt vesz a Hivatal, amelyek a legújabb technológiák, mint pl. a blockchain alkalmazásának bevezetésére irányulnak.

A dokumentumot az SZTNH részéről Farkas Szabolcs elnök, a WIPO részéről pedig Daren Tang főigazgató írta alá. „Hivatalunk mindig is arra törekedett, hogy a publikus iparjogvédelmi információk minél szélesebb körben legyenek hozzáférhetők a hazai és nemzetközi ügyfelek számára és ezt minél egyszerűbb formában tehessék meg. A WIPO-val kötött együttműködésünk is erre irányul: a hazai iparjogvédelmi publikus információk minél szélesebb körben hozzáférhetővé váljanak, ezzel is növelve a hazai oltalmak minél megismerhetőségét. Ez a lehetőség elősegíti, hogy a hasznosítható megoldások a nemzetközi befektetők számára is könnyebben elérhetőek legyenek” – emelte ki Farkas Szabolcs.

A WIPO 1970-ben jött létre és 1974-ben lépett az ENSZ szakosított intézményeinek sorába. Első vezérigazgatója a magyar származású Bogsch Árpád volt. A szervezet célja a szellemi tulajdon védelmének előmozdítása az egész világon, az államok közötti együttműködés és az egyéb nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás útján. A WIPO-nak jelenleg 193 ország a tagja.