Versenyjog blog

A CMS Budapest számokban

  • alapítás éve: 1989
  • 12 partner és 75 ügyvéd
  • az elsők között szerepelünk a legnagyobb jogi kiadóknál: Chambers & Partners, Legal 500, IFLR

A CMS Budapest egy jogi és adójogi szolgáltatásokat nyújtó iroda, amely 1989 óta működik Magyarországon. Több mint 75 fős, az ügyvédi ranglistákon vezető helyen szereplő ügyvédi csapatunk a jogi szolgáltatások teljes spektrumán nyújt tanácsot hazai és nemzetközi vállalatok számára az üzleti élet minden területén (bank- és pénzügyek, társasági jog, M&A, peres eljárások, kereskedelmi jog, energiajog, ingatlanjog, adójog) a legbonyolultabb tranzakcióktól a napi ügyekig. A CMS Budapest a nemzetközi CMS hálózat alapító tagja és ügyvédei a magyarországi ügyleteken kívül számos regionális, illetve európai szintű tranzakcióban vettek/vesznek részt napi szinten.

Szakembereink egyedülálló, szektor specifikus tudásának köszönhetően, a CMS Budapest versenyjogi csapata az egyik legfelkészültebb jogi csoportnak számít Magyarországon és Közép-Kelet-Európában.

A CMS Budapest csapatában kifejezetten versenyjogra szakosodott ügyvédek dolgoznak, akik közül néhányan a magyar veresenyhatóságnál is tapasztalatot szereztek. Csapatunk sikeresen működik együtt több nagyvállalattal, teljes körű versenyjogi szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, legyen szó akár országhatárokon átívelő ügyekről, vagy nemzeti hatóságok és bíróságok, valamint az Európai Bizottság vagy az Európai Unió Bírósága előtti képviseletről. A CMS Budapest kollégái rendszeresen tartanak kifejezetten az ügyfelek igényeire szabott versenyjogi tréningeket, továbbá helyszíni rajtaütés (dawn raid) szimulációkat. A CMS fejlesztette ki a CMS Down Raid nevű ingyenes applikációt, amely egy esetleges GVH rajtaütés során hivatott ügyfeleink számára azonnali helyszíni támogatást biztosítani. Szakképzett jogi csapatunk az ezt követő eljárás során is teljes körű jogi képviseletet biztosít az érintett ügyfelek számára. Nemzetközi, jövőbe tekintő ügyvédi irodaként a LegalTech „forradalmában” mi is aktívan részt veszünk: irodánk úttörőnek számít a legújabb technológiai és IT megoldások használatában, így versenyjogi szakembereink mindennapi munkájuk során olyan CMS által kifejlesztett alkalmazásokat használnak, mint például a CMS Analyse, CMS Collaborate vagy éppen a felderítő munkát segítő CMS Evidence.

Dr. Petrányi Dóra a budapesti iroda partnere, a CMS Közép- és Kelet-Európa regionális igazgatója, a versenyjogi és a TMT csoportok vezetője, valamint a kereskedelmi jogi csoport társvezetője. A lehető legkülönbözőbb versenyjogi ügyekben nyújt tanácsot, úgy mint kartellek, gazdasági erőfölénnyel való visszaélések, fogyasztók megtévesztése, ágazati vizsgálatok során való képviselet, általános szerződési feltételek áttekintése, compliance audit riportok elkészítése és compliance tréningek megtartása.

Dr. Szendrő Szabolcs a CMS Budapest versenyjogi csoportjának vezető szakértője. Szabolcs a Gazdasági Versenyhivatalnál szerzett széleskörű versenyjogi alapokat. A CMS versenyjogi csoportjának tagjaként tanácsot ad hazai és EU-s antitröszt, fogyasztóvédelmi és állami támogatásokat vizsgáló eljárásokban, valamint ellátja a vállalkozások peres képviseletét is közigazgatási és polgári jogi igényekre kiterjedően. Rendszeresen tart előadásokat mind nemzetközi, mind hazai fórumokon, az ELTE-ÁJK versenyjogi oktatója.

Dr. Kutai Gábor a budapesti iroda versenyjogi csoportjának ügyvédje. Munkája során a versenyjog teljes spektrumával foglalkozik, így kiemelt tapasztalattal rendelkezik horizontális és vertikális versenykorlátozó megállapodások, összefonódások és határon átnyúló tranzakciók, erőfölénnyel való visszaélés, valamint fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatához kapcsolódó versenyhatósági és bírósági eljárásokban.

Dr. Altziebler Dóra a CMS budapesti iroda versenyjogi csoportjának szakvizsgázó ügyvédjelöltje, emellett közgazdaságtudományi tanulmányokat folytat a Budapesti Corvinus Egyetemen. Munkája során teljes spektrumú versenyjogi és fogyasztóvédelmi tanácsadással foglalkozik. Különös tapasztalattal rendelkezik határon átnyúló összefonódások versenyjogi engedélyeztetése, valamint azok nemzetközi koordinálása területén.

Tolerancia után vasszigor? – A GVH paradigmaváltása a válságban beszűkülő piacokon

A nemzetközi ellátási láncok nehézségeire és a koronavírus járvány miatt felmerülő egyéb akadályokra tekintettel a versenyhatóságok 2020-ban toleránsabb hozzáállást hirdettek a készlethiányok és a versenytársi egyeztetések vizsgálatára. Mindez azonban még ekkor sem jelentette azt, hogy a hatósági tolerancia védőhálóként szolgálna akár célzatosan versenyellenes magatartások esetében is. A türelem ugyanakkor fogyóban, hiszen a kiugró áremelkedések mögött a hatóságok immár ismét elsősorban a versenykorlátozást látják, amelynek első felhői – minden jel szerint – az építőipar felett gyülekeznek.

tovább

A digitális piacokról szóló EU rendelet: új versenyjogi keretrendszer a nagy platformok számára

Szerző: dr. Horváth Katalin Az Európai Bizottság a közelmúltban hozta nyilvánosságra a nagy online platformok új versenyjogi szabályozási keretrendszerét megalkotó jogszabálytervezetét, a digitális piacokról szóló EU rendeletet (Digital Markets Act – DMA). Az új szabályozás mögött az az ok áll, hogy Európa digitális gazdaságában a megtermelt összérték legnagyobb része csupán néhány nagy online platformnál összpontosul, akik kihasználják az ágazat jellemzőiből adódó előnyöket, például az erőteljes hálózati hatást, gyakran saját platform-ökoszisztémájukba ágyazódnak, és ők képviselik a mai digitális gazdaság legfontosabb építőelemeit, továbbá a végfelhasználók és az üzleti felhasználók közötti ügyletek többségét is ők közvetítik. Néhány nagy platform egyre inkább kapuként vagy...

Hogyan maradhat hatékony eszköz a kötelezettségvállalás fogyasztóvédelmi ügyekben?

Szerző: dr. Kutai Gábor A hazai versenytörvény (Tpvt.) 2021. január 1-jétől hatályos módosításai csak kis mértékben változtattak a kötelezettségvállalásokra vonatkozó rendelkezésekben, azonban a GVH gyakorlatában az elmúlt pár évben jelentős változások figyelhetőek meg a kötelezettségvállalások elfogadásával kapcsolatban fogyasztóvédelmi ügyekben.

Lezárult a gyógyszerkartell ügy

Szerzők: dr. Kutai Gábor, dr. Pásztélyi Emese és dr. Fuchs Miriam Öt évvel a Gazdasági Versenyhivatal jogsértést kimondó határozatát követően, 2020. szeptember 22-én a Kúria jogerősen helybenhagyta a gyógyszerkartellben hozott elsőfokú törvényszéki ítéletet. Az ügyben érintett három gyógyszer-nagykereskedő és két tanácsadó vállalkozás árakat egyeztetett és felosztotta a piacot, ezzel befolyásolta egy gyógyszerbeszerzésre kiírt közbeszerzés eredményét. A jogsértésért a GVH összesen csaknem 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki.

A versenyjog is felsorakozott a big data csatamezőn

Szerzők: dr. Szendrő Szabolcs és dr. Altziebler Dóra Szinte már mindenhonnan azt halljuk, hogy az „adat az új olaj”. Elsőre ez kifejezetten vonzó felütés lehet, ugyanakkor érdemes emlékezni arra is, hogy megfelelő óvintézkedések hiányában az olaj könnyen lángra kaphat. Amikor szóba kerül a személyes adatok kezelésének témaköre, a leggyakrabban még mindig az adatvédelmi szabályozásra asszociálunk, miközben az adatkezeléssel kapcsolatos versenyjogi kérdések is egyre komolyabb hatással bírnak a vállalkozások életére. A versenyhatóságok legújabb döntéseikben ugyanis olyan új értelmezési módszereket fektettek le, amelyek egyre szélesebb körben terjednek és alakítják a *big data *világát. Mi várható a jövőben? Kik érezhetik magukat veszélyben?