Az Országgyűlés kedden elfogadta az ORTT jövő évi költségvetését, a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló törvénymódosítást, a hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló határozatot, valamint a Nemzeti Tehetség Program elfogadásáról szóló határozatot.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2009. évi költségvetését 200 igen szavazattal, 179 ellenében fogadta el a Ház. Az ORTT jövő évi bevételi és kiadási főösszege több mint 1,5 milliárd forint lesz.

A bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködéséről szóló törvénymódosítást egyhangú szavazással, 379 igen vokssal fogadta el a parlament. A jogharmonizációs célú változtatás gyorsabb információcserét tesz lehetővé. A módosítás a nyomozást megelőző szakaszra vonatkozó információcserét tartalmazza, és előírja, hogy bármilyen típusú, a bűnüldöző hatóságoknál meglévő információt vagy adatot a másik tagállam bűnüldöző hatóságának rendelkezésére kell bocsátani.

Az információcsere iránti kérelmek egységesítése érdekében két formanyomtatványt vezetnek be: egyet a megkereső, egyet a megkeresett tagállam számára. Rendelkeznek a spontán, azaz a kérelem nélküli információcseréről, valamint az információcserére vonatkozó kérelem elutasításának indokairól is.

A hízott kacsából és libából előállított termékek védelméről szóló országgyűlési határozatot 377 igen szavazattal, 3 ellenében fogadta el a parlament. A határozat a termelés szabályait rendezi; a döntés előzménye, hogy állatkínzásra hivatkozva egy osztrák székhelyű civil szervezet a közelmúltban akciót indított a hízott kacsa- és libamáj előállítása ellen, kereskedelmi bojkottot hirdetett a legnagyobb magyar libamáj-előállító üzem termékeivel szemben, illetve feketelistát állított össze a magyar üzemekről.

Az Országgyűlés a védendő nemzeti értékek részének tekinti a tradicionálisan hizlalt kacsa- és libamájtermelést, és elítéli a termékek elleni diszkriminatív bojkottfelhívásokat.

A Nemzeti Tehetség Program elfogadásáról, annak finanszírozási elveiről, valamint a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum létrehozásának és működésének elveiről szóló parlamenti határozatot 211 igen szavazattal, 7 ellenében, 159 tartózkodással fogadták el a képviselők.

A program céljainak finanszírozására a kormány létrehozza a Nemzeti Tehetség Alapot, amelynek forrása a költségvetési támogatás mellett a természetes és jogi személyek, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek hozzájárulása lesz. Az alap nyitott, ami azt jelenti, hogy ebbe hazai és külhoni magán- és jogi személyek is befizethetnek.

Az egyes büntetőjogi tárgyú törvénymódosításokhoz benyújtott, a kormány által támogatott módosító indítványokat 220 igen szavazattal, 158 ellenében fogadta el a Ház. Az előterjesztés célja a törvények hozzáigazítása a bekövetkezett jogszabályváltozásokhoz, illetve megoldást nyújtani a jogalkalmazásban felvetődött egyes értelmezési problémákra.

Az Országgyűlés 216 igennel és 161 tartózkodással elfogadta a közbeszerzésről szóló törvénymódosításhoz kapcsolódó, a kormány által támogatott módosító javaslatokat, és megszavazott hét másik indítványt is.

A Ház 378 igen szavazattal fogadta el Pokorni Zoltán (Fidesz) módosító javaslatát, amely azokat a megállapításokat sorolja fel, amelyek nem minősülnek a törvény szempontjából szerződésnek.

A parlamenti többség támogatta Göndör István MSZP) és Szatmáry Kristóf (Fidesz) két ajánlását, amelyek biztosítják a közbeszerzési ajánlattételi eljárás állandó magyar nyelven elérhetőségét, valamint előírják, hogy az ajánlatkérő bizonyos esetekben köteles lehetővé tenni a közbeszerzés egy részére történő ajánlattételt.