Idősek otthona, termékbemutató, csillagászati árak


bpl75 # 2005.12.13. 22:18

Tisztelt Jogi Fórum!

A következőben kérem véleményüket:

Szüleim idősek otthonában bemutatót tartó termékterjesztőtől vásároltak 3 garnitúra ágyneműt 169 ezer forintért, amihez ajándékba járt egy - elmondás szerint - 80 ezer forint értékű masszázs szék.
A 169 ezer forintos vételárról már csak utólag szereztem tudomást, mivel ajándékként vásárolt dolgokról van szó. Számomra teljesen irreálisnak tűnik az ilyen magas ellenérték, hallottam korábban hasonló esetekről, amik szintén átverést sejtetők.
Akkor lepődtem meg igazán, amikor megnéztem a papírokat, amiket a termékterjesztő adott. Egy szerződés című formanyomtatvány (ami inkább küllemre számla formátumra emlékeztet), melyen az eladó rovatban a terjesztő neve szerepel, alatta titulusként „termékterjesztő” megjelöléssel. Adószám nincs és cégnév sem szerepel rajta, valamint cím sem. Az aláírásánál bélyegző nincs. Semmilyen garanciát igazoló okmányt nem hagyott hátra, annyit mondott, hogy ha gond van, ő cseréli az árút. Gyakorlatilag egy magánszemély neve ismert, mint eladó, se cégnév, se cím és semmilyen elérhetőség megjejlölés nincs.

Kérem szíves véleményüket, a fentiek szabályosságával kapcsolatban és esetlegesen az ilyenkor szükséges teendőkkel kapcsolatosan az összeg visszaszerzésére.

Köszönettel:
B.Péter

Karika # 2005.12.13. 23:09

Mielőtt a szakjogászok hozzászólnak, megkérdezem, hogy mit tud az a drága ágynemű? Itt valami különlegességről lehet szó. Én is voltam termékbemutaton, de ilyenről még nem hallottam.

bpl75 # 2005.12.13. 23:12

Számomra ugyanolyan ágyneműnek tűnik mint bármelyik más. Gondolom itt a 80 ezer forint értékűnek mondott masszázs fotel burkolt elsózása a célja a termékterjesztőnek

bpl75 # 2005.12.14. 07:53

A szerződést bescanneltem, a http://budasp.uw.hu/web/szerz.jpg címen érhető el.

Köszönöm.
B.Péter

Karika # 2005.12.14. 11:20

Szerintem ez nem olyan drága, hogy ár/érték aránytalanság megállapítható lenne, sőt! Az ugyan a számlából nem derül ki, hogy miből van a garnitúra. Feltételezem, hogy gyapjú, vagy műszál-gyapjú keverék. Ezeket sok helyen mágnes tartalommal is árulják, de ebbe az árba az már nem férne bele. Javasolom, hogy nyugodj bele, a színvonalas termékeknél kb. ilyen árak vannak.

magus # 2005.12.14. 13:23

Mintha lenne olyan rész a szerődésben - Üzleti kikötések - hogy 8 napon belül visszadaják a vételárat.
Próbáljátok meg.
Egyébként a Tatai bíróság illetékessége lett kikötve.

obsitos # 2005.12.14. 14:45

Masszás szék a KIKA-ban karácsonyi -20%-os akcióban jelenleg 78 ezer forintért kapható. (Levélszekrénybe bedobott reklámprospektusban szerepelt a termék.)

Én már aludtam vendégként gyapjútakaró alatt - kellemes volt -, melyhez járt párna és huzat is., a téli + nyári (tehát 2 db) komplett garnitúra ca. 100 ezer forintba került.

Ezek a "termékterjesztők" a gyártónál/forgalmazónál bizonyára kedvezményt kapnak nagyobb mennyiség rendelés esetén, melyet aztán igyekeznek a laikus vevőnek haszonnal eladni.

Vélelmezem, hogy az idesek otthonának vezetője jattot kapott az illetőtől..., hogy engedte őt az intézményben tevékenykedni.

Próbáljátok meg az egész cuccot visszajuttatni, bár beleköthetnek: már használták azt...

Dr.BlackStone # 2009.09.15. 18:25

Üdv mindenkinek!

tanult kollégáimtól kérdezem:
termékbemutatón kötettett adásvétel-re van-e valamilyen speciális fogyasztóvédelmi szabály?

esetleg minősül-e az adásvétel egy spec. fajtájának?

bestia # 2010.08.31. 13:27

A mi nap így jártam , nehogy ti is így járjatok......

A "Bimbók Bt." termékbemutatójának meghívóján többek között a következő szerepel.....

"AZ ÉRTÉKES AJÁNDÉKOT MINDEN VENDÉGÜNK MEGKAPJA!!!!!!!!!

A három órás és minősíthetetlen hangon előadott bemutató után ordítva közölte az elöadó,hogy a jelzett ajándékokat csak a bemutatón szereplö cikkek vásárlói kapják meg.

A meghívon a vásárlási kötelezettség nem szerepel.

Vigyázzatok az ilyen termék bemutatókkal,mert ez még csak a kezdet.
Föleg idös emerek a célpontok.

Adjátok tovább!!

websas # 2010.08.31. 14:02

Csak ámulok.

Kisnyugdíjas vesz a 40 m2-es lakásába 500000 ft-os ipari porszívót, mágneses takarót, és egyéb baromságot.
MIÉRT kell ilyen helyre elmenni?? Persze hogy átvernek ez az egész erről szól.

websas

nandy # 2010.08.31. 16:16

Ááá, ennek külön lélektana van... a főnököm (majdnem nyugdíjas) tavasszal volt kirándulni.. mint később kiderült, árubemutatóval egybekötve... és másnap azzal jött, hogy "képzeld, nyertem 700 ezer forintot..."

Hamar kiderült, hogy igazából az volt a "nyereménye", hogy az egymilliós (sic.) gőztisztítót és edénykészletet nagyon akciósan megvehette, potom 280 ezerért, részletre.

Sajnos sokan bedölnek a maszlagnak.